Skribent: Anna Nilsson Spets
Belgiens nationalrätt är Moules-frites, alltså ångade blåmusslor med pommes frittes, majonnäs eller kall musselsås.

Här hemma äter vi musslor som svensken äter köttbullar, medelbelgaren äter 2,5 kg per år. Nu är jag vare sig belgare eller medel, så jag tror det blir snarare 10 kilo per år …

Enligt gammal sägen är musslor tillgängliga alla månader som har ett R i namnet men det hade förr i tiden att göra med kylmöjligheter, nu finns musslor tillgängliga mer eller mindre året runt.

I många, många miljoner har det funnits musslor i världens olika vatten; sött, bräckt och salt.

Äta dom har man gjort i tusentals år, på 1500-talet klurade man ut att man kunde odla dom också, vilket gjorde skörden enklare.

Musslor är ett fascinerande släkte med runt 2000 olika arter, många helt okända på matbordet.

Här i Belgien äter vi också andra musslor än blåmusslor, vi petar också gärna i olika snäckor och älskar att slurpa i oss ostron. Mums.




Hur blir en mussla till, ja det kan man ju undra men det är inte så mysko faktiskt. Vid ett års ålder blir musslan könsmogen, hanmusslorna släpper ut sin mjölke, honmusslan rom. Befruktning sker och efter ett par dagar utvecklas larver som flyter omkring i vattnet.
Efter ett par veckors simmande slår de sig ner på stenar, klippor eller pålar. Musslor stannar inte alltid på samma plats, de förflyttas genom vågorna till exempel.

En mussla har faktiskt en liten fot också, tro det eller ej, de kan förflytta sig ganska snabbt med den. När musslan är minst 18 månader är den klar för skörd och konsumtion.

Hur odlar och skördar man då? Det finns två varianter, odla på rep eller på havsbotten. Repodling är en hängande odlingskultur,5-6 meter grova rep fästs på botten, de befruktade mussellarverna hakar sig fast på repen.



Musslor som växt på havsbotten skrapas upp maskinellt och förstör tyvärr en del av botten.

Skörden går sedan till auktion, den säljs efter storlek, fem olika klasser.

Sen sorteras och packas det i de stora fabrikerna i bland annat Yerseke vid holländska gränsen och transporteras vidare ut i världen.



Får man ta med sig musslor från stranden? Svar ja, musslor som man kan plocka eller kratta ihop får man ta med sig, för fiske från båt med släpande redskap måste man ha tillstånd.

Att plocka vackra mussel- och snäckskal är i vissa länder förbjudet.


Musslan är INGET skaldjur även om den har två skal som sitter ihop med ett gummibandsliknande ligament. Tvåskaliga blötdjur är släktet som musslan delar med tex ostronet, sjöborren och bläckfisken.

Musslan lever av plankton som de får i sig genom att filtrera vattnet. Den är också riktigt klimatsmart, ett kilo musslor filtrerar 6000 liter vatten per timme, vilket hjälper till att motverka övergödning och höga halter av kväve och fosfor i vattnet.

Musslor är också oerhört nyttigt, de innehåller massor av proteiner, vitaminer och mineraler. Det är inte för inte vi har ätit dom sen stenåldern.

Hur gör jag? Som Kajsa Warg ungefär, jag tager vad jag haver. Det finns lika många musselrecept som recept på ärtsoppa typ. Musslor med trasiga skal går direkt i soporna, samma väg för musslor med öppet skal före kokning.

Det är också viktigt att koka/ångkoka musslorna ordentligt, minst 1,5 minut, skalen ska öppna sej.
basrecept för musslor
- 1 kilo sköljda musslor per person
- Lök, vitlök, ett par stänglar stjälkselleri, kanske lite fänkål, en morot hackas och fräses i olja.
- En nypa salt, ett par varv med pepparkvarnen och lite persilja. Örtkryddor efter tycke och smak.

- Slå över 5-7 dl vätska, vatten eller vin, en smakrik Kriek eller kraftig öl, koka upp.
- Släng i musslorna, på med kastrullocket, låt koka 3-5 minuter och rör om nån gång.
- Serveras med pommes och majonnäs, aioli eller musselsås.

Musselsås
- 5 msk majonnäs
- 1 msk mild senap
- salt och peppar
För lyxätaren finns det vackra redskap, vi vanligt folk använder ett tomt dubbelt musselskal som bestick.

Kommer man på besök hos oss blir det ofta musslor!

Och nej, jag tiger inte som musslan, jag säger mera musslor till folket!
BP säger:
Stort tack för det inlägget. Älskar musslor och skaldjur. Måste medge att det var många detaljer i din berättelse som jag inte hade en aning om. Riktigt intressant läsning. Att jag sedan har dreglat mig genom hela inlägget är underförstått. Bra research där!
PS. Det enda som blivit billigare hos min lokala ICA det senaste två åren är just musslor. Fyra Euro för ett kilo musslor (i nät). Kollade lite närmare på det fyndet. Musslorna var så små /(cirka 2-3 centimeter) att jag avstod. Så stora fina musslor som hos dig har jag inte sett i fiskdisken här – någonsin, tyvärr. DS.
19 juni 2025 — 20:51
Anna Nilsson Spets säger:
Tack för din fina kommentar och kul att du också gillar musslor !
Medelstora musslor kostar just nu runt 4 euro per kilo, Superstora, runt 6-7 euro.
Glad midsommar
20 juni 2025 — 8:03
Hanneles bokparadis säger:
Det är gott, ätit i Frankrike och kokat själv på Hisingen.
22 juni 2025 — 22:16