Menu Close

Odważne podróżowanie poza utartymi schematami - świetne czy przerażające?

Advertisement

Nie można podróżować po całym świecie. W niektórych miejscach niestety panuje wojna lub inne niepokoje. Ale jednocześnie zastanawiamy się, czy wielu z nas nie "boksuje się" trochę niepotrzebnie mały czasami. Świat jest wielkim miejscem i większość ludzi jest niesamowicie miła - nawet ci, którzy mieszkają w miejscach, o których często nie słyszymy.

Tweet
Udostępnij
Udostępnij
Pinezka
Udostępnij
Udostępnij

Fina upplevelser i Uzbekistan

Vi har precis varit i Uzbekistan, på en pressresa tillsammans med nio andra reseskribenter. Vad ska man förvänta sig av en sådan resa och ett sådant resmål? Alla i gruppen reste med nyfikenhet och ett öppet sinne. Ändå fick vi gång på gång utmana våra underliggande fördomar. Som att vi nästan blev lite förvånade när det precis hela tiden kändes tryggt, säkert och ofarligt …

Frågan är ju kanske egentligen, varför skulle det nie vara tryggt, säkert och ofarligt? Hela gruppen bestod av erfarna reseskribenter, och vi hade alla läst på. Vi wiedział att Uzbekistan inte är ett farligt resmål. Ändå kändes det som att vi gång på gång överraskades en aning av att stämningen var så härligt uppsluppen och att människor så avslappnat shoppade eller åt glass i solen.

Buchara i Uzbekistan

Nyhetsrapporteringen ger inte alltid hela bilden

W 2015 roku podróżowaliśmy Europa runt i vår husbil. Vårt besök i Nordmakedonien sammanföll med nyhetsrapporteringar om en flyktingström som pressade mot gränserna. Enligt rapporteringen fanns flyktingarna wszędzie vid Nordmakedoniens gränser och oroliga läsare skrev och frågade om vi dubbelkollat så att flyktingarna inte tagit sig in i vårt husbilsgarage (bakluckan) eller hängde under husbilen.

Vi tvivlar inte på att nyhetsrapporteringen var sann. Flyktingströmmen fanns helt säkert och problemen var utan tvekan både stora och utmanande. Men nej, flyktingarna trängde sig inte in i vårt garage och de hängde heller inte under vår husbil. Faktum var att vi inte ens såg dem.

Gissningsvis utspelade sig scenerna endast vid vissa av gränserna, och inte just vid de gränser vi passerade. Med andra ord. Nyhetsrapporteringen är säkert oftast sann (och viktig!). Men den berättar ju, av goda skäl, om problemen. Den berättar inte om icke-problemen. Därför är det lätt att ibland tro att ett problem är mer utbrett än det är och att stora delar av världen plötsligt är farlig.

Ohrid-båtar
Jezioro Ochrydzkie w Macedonii Północnej

Visst måste vi kunna resa utanför boxen?

Att resa är att se nya platser, att möta nya människor och att utmana våra invanda mönster, åtminstone för de av oss som vill uppleva lite mer än en hotellpool och en paraplydrink. Just nu vill vi skrika, med en megafon, ”Res till Uzbekistan!”. För ja, det var fantastiskt! Färgstarkt, känslosamt, dramatiskt vackert och rakt igenom överraskande härligt.

Vi kommer fortsätta hålla i den megafonen ett tag (det kommer reportage förstås!) samtidigt som vi tänker att Uzbekistan nog inte är ensamt. Det finns säkert många fler destinationer som ligger lite ”utanför boxen”, det vill säga utanför de platser vi svenskar, våra grannar och våra kollegor brukar åka till. Men varför inte styra om och våga … resa?

På marknad i Tasjkent, Uzbekistan

Att resa utanför boxen – härligt eller skrämmande?

Att resa utanför boxen, är det härligt eller skrämmande? Vad tycker du? Lockar det dig att åka till platser dit inte så många andra åkt? Vad får dig att ta steget, eller att tveka?

Zapisz się do naszego newslettera