Menu Close

MUMA Orustin seinämaalaukset - tarinoita naisista

MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) on taideprojekti, joka voimaannuttaa maaseudun naisia itäisessä Orustissa. Heidän tarinansa kerrotaan ladon seiniin kiinnitettyjen seinämaalausten avulla. Niin herkullista! Teimme kierroksen ja tutustuimme taideteoksiin.

MUMA seinämaalaukset Orustissa

MUMA Murals on taidehanke, jossa tutkitaan Orustin henkilökohtaista perintöä. Hanke alkoi vuonna 2017, ja sen tuloksena on syntynyt kuusi (pian seitsemän!) seinämaalausta latojen seiniin ympäri saarta.

Hankkeessa tuodaan esiin piilotettua ja unohdettua perintöä ja herätetään henkiin henkilökohtaisia tarinoita. Kerrotaan naisten tarinoita, ja nykyaikaiset naistaiteilijat kuvaavat niitä.

MUMA Muralmålningar på Orust - Mural Modern Art

Kierros MUMA-muraaleihin tutustumiseen.

Pidimme ajatuksesta ja lähdimme matkailuautollamme taidekierrokselle tutustumaan kaikkiin MUMA-muraaleihin. Täältä näet kuvia taideteoksista ja lyhyen esittelyn kuvatuista naisista. Paikan päällä seinämaalauksissa on pidemmät kuvaukset sekä naisista että taiteilijoista.

Aloitimme Henånin parkkipaikalta

Kartta MUMAn seinämaalauksista Orustissa

1. asteikko, Myckelby

 • Naisen muotokuva: Augusta i Skala (1864 - 1955)
 • Taiteilija: Elina Metso
 • Vuosi: 2020
 • Koordinaatit: 58.252410 / 11.787912

Nainen, joka hoiti omaa maatilaansa yli 50 vuotta...

Augusta nai 39-vuotiaana merimies Johan Lundbergin. Mies muutti hänen tilalleen, mutta avioliitto ajautui pian ongelmiin. Kun he erosivat, yhteisössä nousi valtava kohu. Augusta asui loppuelämänsä yksin eikä saanut koskaan lapsia. Hänet nähtiin kuitenkin usein ratsastamassa mustalla orillaan Balderilla.

MUMA Muralmålningar på Orust - Skala, Myckleby

2. lukon varasto

 • Naisen muotokuva: Alfrida Berg / Andersson (1892 - 1979)
 • Taiteilija: Saadia Hussain
 • Vuosi: 2018
 • Koordinaatit: 58.261007 / 11.761723

Yrittäjähenkinen nainen, joka perusti Slussenin vierastalon.

Alfrida muutti Smålandista Göteborgiin, kun hänen sukulaisensa muuttivat Amerikkaan. Hän toteutti unelmansa ja avasi "Alfrida Bergs Pensionat" Slussenissa. Hän ja hänen miehensä John Andersson asuivat kesäisin Slussenissa. Pariskunnalla ei ollut yhteisiä lapsia, mutta Alfridalla oli jo avioton poika.

Slussens magasin

3. Medstugan, Torp

 • Naisen muotokuva: Kristina i Medstugan (1841 -1912)
 • Taiteilija: Amara Por Dios
 • Vuosi: 2019
 • Koordinaatit: 58.255317 / 11.70305

Nainen, joka meni oikeuteen saadakseen oikeuden maatilaan.

Kristina meni naimisiin talonpoika Gustav Svenssonin kanssa. He ostivat yhdessä maatilan, mutta Gustav jätti Kristinan tietämättä tämän sopimuksen ulkopuolelle, mikä kävi ilmi hänen kuoltuaan. Kristina taisteli oikeuksistaan käräjäoikeudessa ja sai lopulta oikeuden puoleen tilasta, kun taas tytär peri toisen puolen.

Medstugan, Torp

4. kirkonkylä, Torp

 • Naisen muotokuva: Maria Bohlin "Brännvins-frua" (1816-1912)
 • Taiteilija: Elina Metso (Alkuperäinen maalaus on palanut, joten maalauksesta on vain yksi kuva)
 • Vuosi: 2017
 • Koordinaatit: 58.250084 / 11.720394

Torpin kirkonkylän leski, Minuthandlerska på Assmunderöd

Maria oli Myckelbyn kirkkoherra Niclas Christian Bohlinin tytär. Hän itse meni naimisiin naapurin Kjell Olssonin kanssa. He saivat yhdessä kymmenen lasta, mutta Kjell soitti mieluummin viulua kuin työskenteli maanviljelyksessä ja velkaantui pahasti. Kun Kjell kuoli, Maria alkoi maksaa velkoja, ja ajan myötä hän alkoi myös myydä väkeviä alkoholijuomia.

MUMA Muralmålningar på Orust - Kyrkebyn, Torp

5. Ålgårdsin mylly

 • Naisen muotokuva: Olga Högström / Josefsson (1886 - 1978)
 • Taiteilija: Camilla Engman
 • Vuosi: 2017
 • Koordinaatit: 58.233795 / 11.743493

Ålgårdsin myllyn mylly

Olga avioitui 21-vuotiaana Ålgårdsin myllyn mylläri Richard Högströmin kanssa. Kymmenen avioliittovuoden jälkeen Richard kuoli keuhkokuumeeseen, ja Olga jäi yksin lasten kanssa. Hän värväsi avukseen nuoremman ja köyhemmän Carl Josefssonin, ja jonkin ajan kuluttua he menivät naimisiin keskenään. Olgalla oli yhteensä yksitoista lasta, ja suurta perhettä kuvataan tässä MUMA:n seinämaalauksessa.

Nyhetsbrev
MUMA Muralmålningar på Orust - Ålgårds kvarn

6. Ekebyn, Lilla Krosseskär

 • Naisen muotokuva: Lovisa Olausson (1855-1929)
 • Taiteilija: S Camilla E Boström
 • Vuosi: 2017
 • Koordinaatit: 58.235363 / 11.764189

Maanviljelijän vaimo, kahden tilan omistaja Lilla Krossekärrissä.

Lovisa meni naimisiin merimies Martin Olaussonin kanssa. He ostivat maatilan Lilla Krosseskäristä, ja koska Martin oli enimmäkseen merellä, Lovisa hoiti maatilaa. Lopulta he ostivat toisen tilan, ja Lovisa sai apua naimattomalta veljeltään. Hänellä ja hänen miehellään Martinilla ei koskaan ollut lapsia.

MUMA Muralmålningar på Orust - Ekebyn, Lilla Krosseskär

7. Brattorpin meijeri

 • Naisen muotokuva: Johanna Maria Berntsdotter, alias Duldomma
 • Taiteilija: Frida Stiil Vium, alias NADA
 • Vuosi: 2022
 • Koordinaatit: 58.17037 / 11.70699

Joanna saa hänelle omistetun maalauksen MUMA Muralmålningar -projektin puitteissa Mejerietissä Brattorpissa Orustissa, avajaiset 13. elokuuta 2022. Maalaus ei ollut vielä pystyssä, kun olimme täällä, joten sinun täytyy tutustua siihen itse!

WIFI.se
MUMA Muralmålningar på Orust - Mejeriet, Brattorp

Lisää nähtävää ja tehtävää lähiympäristössä

Kun olet Orust on tietenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Esimerkiksi Mollösundiin sekä Malöön ja Flatöhön on mukava tutustua. Voimme myös suositella upeaa veneretkeä Gullholmeniin ja Käringin saari. Naapurustossa Tjörn voit myös tutkia Dyrön ja Skaftö, Grundsund ja Fiskebäckskil.

Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Bohuslänissa

Oletko nähnyt yhtään Muma-maalausta?

Oletko nähnyt Orustissa sijaitsevan MUMA Murals -hankkeen maalauksia? Pidätkö seinämaalauksista ja katutaiteesta?

Tietoja MUMA Muralmålningar på Orust -hankkeesta

 • Maisema: Bohuslän
 • Maakunta: Västra Götalandin lääni
 • Sijainti: Eastern Orust
 • Lue lisää: Lisätietoja MUMA Murals -tapahtumasta löydät osoitteesta hankkeen verkkosivusto.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme