Menu Close

Kinnekulle Vänern-järven rannalla - keväinen retki

Advertisement

Vierailevat kirjoittajat: Maria ja Jöran

"Tämä paikka on suloisempi kuin mikään muu", näin kirjoitti Carl Linnaeus Kinnekullesta Wästgöta-matkallaan vuonna 1797, ja se on todellakin kaunis!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Tänä pitkäperjantaina on todella kaunis päivä, kun teemme päiväretken Kinnekulle. Puiden oksat ovat vielä paljaat, ja lunta on itse asiassa vielä paikoin jäljellä. Paras aika on mielestämme toukokuun puolivälissä ja muutama viikko eteenpäin. Silloin puut ovat vihreitä ja sitten kukkivat villivalkosipuli ja kirsikkapuut. Upeaa!

Toukokuussa avataan lisää kahviloita, erilaisia käsityöläismyymälöitä ja myös kirkkoja. Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään kevätkierros ja syyskierros syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jotka ovat vierailun arvoisia.

Olimme sopineet tapaavamme pari hyvää ystävää Blombergin Klostretin kahvilassa. Tarjolla on sekä voileipiä, kahvileipää että keittoa. Oikein mukavaa ja hyvää!

Blombergin satamassa on viikinkilaiva Sigrid Storråda, jolla voit tehdä retkiä. Kesäisin Sigrid Storråda on nähtävillä myös Läckössä, joten katso heidän verkkosivujaan, ettet missaa sitä.

Kyseessä on suuri täysimittainen pitkälaiva, joka valmistui vuonna 1995 ja joka on 10. vuosisadan norjalaisen viikinkilaivan malli. Naisen, jonka mukaan laiva on nimetty, kerrotaan eläneen 10. vuosisadalla Västergötlannissa, ja hän olisi ollut Olof Skötkonungin äiti ja hyvin vaikutusvaltainen viikinkiajan nainen.

Blombergin jälkeen tulee Västerplana, joka on Kinnekullen vanhin kylä. Planoja on kolme - Väster, Medel ja Öster. Nimi plana tulee sanoista upland 'korkealla tai ympäröiviin asutuksiin nähden korkeammalla sijaitseva maa'.

Tien varrella näet kolme pystytettyä kiveä, Tredingstenenin, jonka uskotaan kuuluvan kivikaudelle, ja siellä on hautoja. Kukaan ei tiedä tarkalleen, ja joissakin paikoissa sen sanotaan liittyvän täällä asuneeseen Possen sukuun. Yhden kiven on myös liitetty kuningas Sverker Vanhempaan, mutta hän kuoli Östergötlannissa...

Täällä on paljon historiaa ja monia kirkkoja. Götenen pastoraatissa on peräti 20 kirkkoa. Haluamme nähdä kirkkoja niiden taideaarteiden vuoksi, ja useat Kinnekullen kirkoista ovat osittain 1100-luvulta. Touko-syyskuussa ne ovat avoinna klo 8-20.

Husabyn kirkko on ehkä kuuluisin, sillä Olof Skötkonung kastettiin täällä vuonna 1000 jKr. ja hänestä tuli ensimmäinen kristitty kuningas. Pyhän Sigfridin lähde on yhä nähtävissä, ja useat kuninkaalliset ovat käyneet täällä ja kirjoittaneet nimensä kiviin. Lähdettä käytetään yhä nykyäänkin kasteisiin.

Itse kirkko on yksi maan vanhimmista rakennuksista, joka on peräisin 1100-luvulta. Sisällä on paljon nähtävää, ja siellä on hyviä oppaita, jos haluat tietää lisää. En tiedä, miten täällä on joulun ja uudenvuoden messun laita, mutta monta vuotta sitten olin täällä eräänä uutenavuotena häissä, ja se oli maaginen kaikkine sytytettyine kynttilöineen.

Kivenheiton päässä kirkosta ovat Biskopsborgenin rauniot. Aluksi se oli luultavasti Olof Skötkonungin kuninkaallinen kartano ja sitten Skaran piispojen asuinpaikka. Itse nimi Husaby on vanhaa ruotsia ja viittaa kuninkaalliseen kartanoon.

Husabyn itäpuolella Flyhovissa on suuri määrä kalliokaiverruksia. Niiden uskotaan olevan peräisin pronssikaudelta eli 1500-1000 vuotta eKr. Tunnetuin on kirvesjumala, mutta myös ihmisiä, laivoja, eläimiä, pyöriä ja jokimyllyjä. Ei oikein tiedetä, miksi nämä ovat täällä, oliko se seremoniallinen pyhä paikka? Se on kuitenkin mielenkiintoinen!

Lassen luola on ehdoton kohde. Alkuperäinen Lasse asui täällä vaimonsa kanssa 1800-luvun lopulla. Hän rakensi luolan itse, ja he asuivat siellä lähes 30 vuotta. Tästä miehestä on tehty näytelmäelokuva vuodelta 2016: The Poacher. Lasse ja hänen vaimonsa on haudattu Husabyn luolaan, ja hänen muistokivessään näkyy hänen suuri kiinnostuksen kohteensa, metsästys.

Lähistöllä ovat Therese Forge ja Ouroboros Sculpture Park. Uskomattoman lahjakkaita seppiä!

Näkymä on nimensä mukaisesti upea näkymä Vänern-järvelle, ja toisella puolella näkyy Kållandsö. Täällä on kesäisin kahvila ja runsaasti pysäköintipaikkoja. Täällä sekä Stora Stenbrottetissa ja Kinnekullen leirintäalueella on myös paikkoja. Hönsätersin satamassa on yksi, mutta me yöpyisimme siellä vain viimeisenä vaihtoehtona.

Jos saavut junalla, tarjolla on myös hostelleja, mökkejä ja aamiaismajoituksia. Veneilijöille on myös vierassatama.

Kyllä, Västtrafik kulkee tänne, ja se on todella mukava matka Kinnekullebananilla. Se kulkee Lidköpingin ja Mariestadin välillä ja pysähtyy useissa paikoissa. Pienin asema lienee silti Trolmen! Se oli söpöin mitä olen nähnyt. Täällä juna pysähtyy vain, jos näytät kuljettajalle ulos taittuvan kyltin kautta.

Trolmenissa on jäänteitä Råbäckin kalkkitehtaasta, ja täällä voit "kävellä kalkissa", kuten sanotaan. Kinnekulle on tasankovuori ja kuuluu tasankovuoren geopuistoon. Se on alue, jolla on kansainvälisesti merkittävää geologiaa eli jotain ainutlaatuista maailmassa.

Gössäterissä voimme suositella outoa retkeä öljykoksaamolle. Täysin odottamaton kokemus. Rakennukset tuovat mieleen Itä-Saksan sotaa edeltävän ajan. Surrealistista!

Tämä on ensimmäisen maailmansodan aikainen raunio, jossa yritettiin louhia öljyä alunaliuskeesta, mutta se epäonnistui pahasti. Öljyä ei ollut, mutta konkurssi tuli.

Täällä Kinnekullan Gössäterissä tapaat myös taiteellisen opettajani Fredrikin, jonka kanssa opiskelin hopeaseppää Helliden Collegessa. Lena ja Fredrik pitävät täällä hopeaseppäkursseja ja ottavat vastaan tilauksia.

Jos jatkat matkaa koilliseen, saavut pian Forshemin kirkolle ja majatalolle. Kirkko mainitaan Jan Guillon Arnista kertovissa kirjoissa. ja vähän matkan päässä täältä löydät Aranäsin.

Päätämme tämän pitkäperjantain menemällä Hellekisin kartanoon. Keväällä ja kesällä siellä on paljon perennoja, suuri ruusutarha, pähkinäpuita ja ginkgopuita. Carl Linnaeus mainitsee kartanon jo vuonna 1746 Västergötlannin matkallaan.

Täällä voit nauttia lounaan tai kahvin Hellekis Kök och Trädgårdin orangerian tiloissa. Kesäisin suuressa kasvihuoneessa on näytteilleasettajia. Siellä on myös pieni kirpputori ja padel-kenttä.

Läheinen Munkängarna on touko-kesäkuussa täynnä villivalkosipulia. Huomaa, että niitä ei saa poimia täältä, koska se on luonnonsuojelualue! Koko Kinnekulle on luonnonsuojelualue, jossa on 18 luonnonsuojelualuetta! Pidä silmällä lääninhallituksen sivua!

Toukokuussa käymme Hjuletsin kahvilassa, Handens husissa, Forshems gästgivaregårdissa, niiden kirkkojen sisätiloissa, joissa emme ole vielä käyneet, Martorpsfalletissa, Gröne skogsin kalkkikivilouhoksessa, Söcken luolissa, Stora Salenissa jne.

Kuten huomaatte, meillä on vielä paljon löydettävää kaikista matkoista huolimatta!

Jöran och Maria Selin

Follow Jöran och Maria here:

Sverige

Jöran ja Maria Selin

Jöran ja Maria ovat entisen Magnolia Magis -blogin takana. He myivät talon ja asuivat 3 vuotta ulkona ensin matkailuautossa ja sitten asuntovaunussa. He matkustivat pääasiassa Ruotsissa ja Euroopassa. Nykyään he ovat vaihtaneet pieneen mökkiin metsässä ja retkeilyyn varusteltuun Land Rover Defenderiin, jolla he toivovat monia mukavia matkoja.

Tilaa uutiskirjeemme