Meny Stäng

Kinnekulle vid Vänerns strand – en vårutflykt

Gästskribenter: Maria och Jöran

”Denna ort är ljufligare än någon annan”, så skrev Carl von Linné om Kinnekulle under sin Wästgöta resa år 1797 och visst är här vackert!

Det är en riktigt fin dag denna långfredag då vi tar en dagsutflykt till Kinnekulle. Än är trädens grenar bara, och det finns faktiskt lite snö kvar på sina ställen här med. Finast, enligt oss, är mitten maj och några veckor fram. Då är träden gröna och då blommar ramslöken och körsbärsträden. Sagolikt!

Fler caféer öppnar i maj, olika hantverksbutiker och även kyrkorna. De har en Vårrunda första helgen i maj och en Höstrunda första helgen i september väl värda att besöka.

Vi hade bestämt träff med ett par goda vänner på Cafét på Klostret i Blomberg. Här finns både smörgåsar, kaffebröd och soppa att välja på. Mycket trevligt och gott!

Det finns så mycket att se och uppleva av natur och historia att det är svårt att få med allt här! Så här kommer lite av varje, men mer bilder och information samt länkar finns på vår sida emjis.se.

Vid Blombergs hamn ligger ett vikingaskepp, Sigrid Storråda, som man kan åka turer med. Sommartid kan man även se Sigrid Storråda vid Läckö, så kika gärna var de håller till på deras sida så ni inte missar detta.

Det är ett stort fullskaligt långskepp som blev klart 1995 och är en modell av ett norskt vikingaskepp från 900-talet. Kvinnan som skeppet är döpt efter sägs ha levt på 900-talet i Västergötland och skulle ha varit mor till Olof Skötkonung och en mycket mäktig vikingakvinna.

Efter Blomberg kommer Västerplana, som är den äldsta byn på Kinnekulle. Det finns tre ”plana”- Väster, Medel och Öster. Namnet plana kommer från upland ’högt uppe eller i förhållande till omgivande bebyggelser högre upp beläget land’.

Utmed vägkanten kan man se tre resta bautastenar, Tredingstenen, vilket tros höra till stenåldern och gravar där. Ingen vet exakt och på vissa ställen sägs det höra ihop med familjen Posse som levde här. Den ena stenen har också tillskrivits kung Sverker d.ä. men han dog ju i Östergötland…

Nyhetsbrev

Här finns gott om historia och många kyrkor. Inte mindre än 20 stycken finns inom Götene pastorat. Vi gillar att se kyrkor för deras konstskatter och flera av kyrkorna på Kinnekulle är delar från 1000-talet. Maj-september hålls de öppna mellan kl 8-20.

Husaby kyrka är kanske den mest kända då Olof Skötkonung lät sig döpas här år 1000 e.kr. och blev vår första kristna kung. St Sigfrids källa finns kvar att se och här finns flera kungligheter som varit och skrivit sina namn i stenarna. Än idag används källan vid dop.

Själva kyrkan är en av landets äldsta byggnader och är från 1000-talet. Det finns mycket att se där inne och det finns duktiga guider om man vill veta mer. Jag vet inte hur det är med jul och nyårsmässa här men för många år sedan var jag på bröllop här en nyår och det var magiskt med alla tända ljus.

Ett stenkast från kyrkan ligger ruinerna efter Biskopsborgen. Först var det troligtvis Olof Skötkonungs kungsgård och efter det bostad för Skaras biskopar. Själva namnet Husaby är fornsvenskt och syftar just på en kungsgård.

Öster om Husaby finns ett stort antal hällristningar vid Flyhov. Dessa tros ha gjorts under bronsåldern, dvs 1500-1000 år fK. Den mest kända är Yxguden men det finns människor, skepp, djur, hjul och älvkvarnar. Man vet egentligen inte varför dessa finns just här, om det varit en cermoniell helig plats? Intressant är det dock!

Lasses grotta är ett måste. Här bodde orginalet Lasse med sin hustru i slutet av 1800-talet. Han byggde själv grottan och de bodde där närmare 30 år. Det finns en långfilm från 2016 om denne man: Tjuvjägaren. Lasse och hans fru ligger begravna vid Husaby och på hans minnessten syns hans stora intresse, jakt.

I närheten finner man Smedja Therese och skulpturparken Ouroboros. Otroligt duktiga smeder!

Utsikten är som namnet anger en vidunderlig utsikt över Vänern och på andra sidan ser man Kållandsö. Här finns ett fik på sommaren och gott om P-platser. Ställplatser finns också här liksom vid Stora Stenbrottet och Kinnekulle camping. Det finns en vid Hönsäters hamn men där skulle vi bara stå i sista hand.

Det finns även vandrarhem, stugor, B&B om man tex kommer med tåget. Gästhamn finns också för den båtburne.

Ja hit går faktiskt Västtrafik och det är en riktigt fin åktur med Kinnekullebanan. Den går mellan Lidköping och Mariestad och stannar på flera ställen. Den minsta stationen måste nog ändå vara Trolmen! Det var det gulligaste jag sett. Här stannar tåget bara om du visar lokföraren det genom en skylt som fälls ut.

Vid Trolmen finns rester av Råbäcks kalkbruk och här kan man ”gå i kalken” som det står. Kinnekulle är ett platåberg och är med i platåbergens geopark. Det är ett område med geologi av internationell betydelse, dvs något världsunikt.

I Gössäter kan vi tipsa om en udda utflykt till ett oljekokeri. En totalt oväntad upplevelse. Byggnadsverken för tankarna till östtysk förkrigsperiod. Surrealistiskt!

Detta är en ruin från första världskriget där man försökte utvinna olja ur alunskiffret men det blev en stor flopp. Ingen olja blev det utan konkurs.

Här i Gössäter på Kinnekulle träffar man även på min konstnärlige lärare Fredrik, som jag bla hade i silversmide på Helliden fokhögskola. Lena och Fredrik har här kurser i silversmide samt tar beställningar.

Fortsätter man vidare nordöst kommer man snart till Forshems kyrka och gästgiveri. Kyrkan omnämns bla i böckerna om Arn av Jan Guillo. och en bit härifrån finner man Aranäs.

Vi avslutar denna långfredag med att åka till Hellekis säteri. Här finns på våren och sommaren många perenner, stor rosenträdgård, valnötsträd och Ginkoträd. Säteriet omnämns redan 1746 av Carl von Linné på sin resa i Västergötland.

Här finns möjlighet till lunch eller fika på Hellekis Kök och Trädgård som ligger i orangeriet. På sommaren finns utställare i det stora växthuset. En liten loppis och padelbana har dom också.

I närheten ligger Munkängarna där det är fullt med ramslök i maj-juni. Obs att de inte får plockas här då det är naturreservat! Hela Kinnekulle är ett naturvårdsområde med hela 18 naturreservat! Håll koll på Länsstyrelsens sida!

Det vi ska besöka i maj blir Hjulets café, Handens hus, Forshems gästgivaregård, invändigt i kyrkorna vi ännu inte varit i, Martorpsfallet, Gröne skogs kalkbrott, Söcke grottor, Stora Salen mm.

Som ni märker har vi fortfarande saker att upptäcka trots alla utflykter hit!

Jöran och Maria Selin

Följ Jöran och Maria här:

Sverige

Jöran och Maria Selin

Jöran och Maria är namnen bakom före detta bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde 3 år ute först i husbil sedan husvagn. Resor mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till liten stuga i skogen och campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas på många fina turer med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev