Meny Stäng

Underjordisk flod i Puerto Princesa – Unescoarv i Filippinerna

En av de största sevärdheterna på ön Palawan i Filippinerna är en underjordisk flod i Puerto Princesa. Floden, som är 8,2 kilometer lång, är listad som en av världens 7 naturliga underverk och är, tillsammans med nationalparken den ligger i, upptagen på Unescos världsarvslista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Underjordisk flod i Puerto Princesa

Den underjordiska floden i Puerto Princesa (Puerto Princesa Subterranean River) besöks av många turister varje dag.

Underjordisk flod i Puerto Princesa - Palawan, Filippinerna

Den naturliga sevärdheten ligger cirka sju mil nordost om Puerto Princesa City, på ön Palawan i västra Filippinerna.

Unesco världsarv – och världens 7 naturliga underverk

Den underjordiska floden i Puerto Princesa togs upp på Unescos världsarvslista 1999, tillsammans med nationalparken där den ligger. Den underjordiska floden är speciell eftersom den är så lång, eftersom den dyker rakt ut i havet och eftersom den bjuder på ett imponerande grottsystem. Unesco poängterar dessutom det spektakulära karstlandskapet, den biologiska mångfalden och de viktiga skogarna i nationalparken.

Floden har dessutom listats bland världens 7 nya naturliga underverk. Här kan du se hela listan:

 1. Regnskogen Amazonas, Sydamerika
 2. Halong Bay, Vietnam
 3. Iguazufallen, Argentina och Brasilien
 4. Jeju, Sydkorea
 5. Komodo, Indonesien
 6. Den underjordiska floden i Puerto Princesa, Filippinerna
 7. Taffelbergen, Sydafrika
Underjordisk flod i Puerto Princesa - Palawan, Filippinerna

Att resa till den underjordiska floden i Puerto Princesa

Så, hur gör man om man vill resa till den underjordiska floden i Puerto Princesa? Well, först får man ta sig till ön Palawan i Filippinerna. Här hittar man massor av turarrangörer, var man än befinner sig. Det kan dock vara bra att tänka på att ön är väldigt lång. Om man till exempel befinner sig i El Nido får man resa nästan fem timmar med bil.

Då är det smidigare att utgå från Puerto Princesa City eller, vilket vi gjorde, från Atremaru Jungle Retreat, som ligger en halvtimme med bil från hamnen i Sabang, där utflyktsbåtarna startar. Vi bokade en utflykt via hotellet och åkte i en van, tillsammans med ett gäng andra turister.

I hamnen i Sabang var det dags att byta fordon från bil till båt. Här märktes att detta är en stor turistbusiness. Hamnen var proppfull av båtar och allehanda försäljare.

Filippinska båtar i Sabang på Palawan

Vår turledare fixade papper och vinkade ner oss i en av de små båtarna. Sedan bar det av i kanske femton minuter … och så var vi framme på en vacker strand!

I närheten av stranden utrustades vi med hjälmar, och så fick vi promenera en kort sträcka genom ett skogsområde.

På väg mot den underjordiska floden i Puerto Princesa - Palawan, Filippinerna

Att besöka den underjordiska floden i Puerto Princesa

Efter promenaden kom vi fram till en liten brygga där det var dags för ännu en båt. Nu var det dags att besöka den underjordiska floden i Puerto Princesa!

WIFI.se
Underjordisk flod i Puerto Princesa - Palawan, Filippinerna

Men först en selfie framför grottöppningen förstås!

Underjordisk flod i Puerto Princesa - Palawan, Filippinerna

Vi utrustades med varsin audioguide och fick sitta ner i en liten filippinsk båt, som kunde paddlas framåt ljudlöst. En av de första instruktionerna i audioguiden handlade om just det – att man måste vara tyst under färden på den underjordiska floden, för att inte störa natur och djurliv.

Turen genom grottan var väldigt rofylld. Vi gled fram genom de mörka grottrummen, endast upplysta av turledarens pannlampa. Vi såg fladdermöss och svalor som cirklade i taket ovanför oss, och massor av speciella grottformationer.

Rösten i audioguiden hade en lång rad beskrivande namn för formerna vi gled förbi – kycklingen, gurkan, moroten, Titanic, Sharon Stone och så vidare. Samtidigt fick vi lära oss en del, som att fladdermöss hänger upp och ner för att deras vingar är för små för att lyfta från marken och de behöver startfart när de ska flyga.

Många av grottrummen var vackra, men det var svårt att fotografera eftersom vi hela tiden rörde oss, och eftersom kameran behövde lång slutartid … En mycket fascinerande och intressant tur var det!

Lunch efter turen

I den utflykt som vi bokat via hotellet ingick lunch, och vår van stannade på ett turistigt (men trevligt!) ställe, där fler utflyktsbussar verkade ha sitt stopp. Här fanns en god buffé och varje långbord var uppmärkt med turoperatörens namn.

När man ätit klart kunde man promenera runt i den läckra trädgården, som var full av allehanda bambuställningar och skulpturer.

Helena FREEDOMtravel

Här fanns också ett hundraårigt daoträd, som var minst sagt imponerande.

daoträd eller dauträd

Ett stopp på vägen tillbaka – Ugong Rock Adventures

På vägen tillbaka ville några i bussen stanna vid Ugong Rock Adventures, för möjlighet till ett grottäventyr och en tur med zipline. Vi kände oss dock nöjda med dagen och hoppade över detta.

Ugong Rock Adventures på Palawan

Var kan man bo?

Så, var kan man bo om man vill besöka den underjordiska floden i Puerto Princesa? För att inte ha alltför lång resa rekommenderar vi att bo någonstans i närheten av Puerto Princesa City. Om du vill bo riktigt nära, och dessutom ekologiskt i djungeln, kan du ta in på Atremaru Jungle Retreat.

Atremaru Jungle Retreat

Mer att se och göra i närheten

I närheten av den underjordiska floden kan du förstås utforska Puerto Princesa City. Vill du se mer av Palawan kan du ta dig till Port Barton, som ska vara en dold juvel, till El Nido, där det finns möjlighet för många fantastiska båtutflykter eller till Coron som ligger norr om huvudön. Vill du ha ännu fler tips om Filippinerna kan du klicka på bilden nedan.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fakta om den underjordiska floden i Puerto Princesa

 • Land: Filippinerna
 • Läge: Cirka 70 kilometer (en och en halv timme med bil) nordost om Puerto Princesa City, på ön Palawan i västra Filippinerna.
 • Längd: Floden är 8,2 kilometer lång, varav man som turist kan färdas med båt en del av sträckan.
 • Djurliv: I grottan lever nio arter av fladdermöss och två arter av svalor. Det finns också fisk.
 • Nationalpark: Nationalpark grundad 1971 (Puerto Princesa Subterranean River National Park). Parken består främst av den underjordiska floden, men också av det regnskogsbevuxna karstlandskapet ovanför.
 • Unesco-arv: Upptagen på Unescos världsarvslista 1999.

Praktiskt vid besök av den underjordiska floden i Puerto princesa

 • Bokning: Man kan boka en tur precis överallt på ön Palawan, både på hotell och hos små utflyktsarrangörer.
 • Ta på sig: Lätta och praktiska sommarkläder, som du kan vada genom lite högt vatten i. Flipflops eller badskor (det vill säga skor som tål att bli blöta).
 • Ta med sig: Kamera eller mobiltelefon att fota med. Vatten att dricka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev