Meny Stäng

Fest hos en filippinsk skådespelerska – med filippinsk folkdans

Hur hamnade vi på fest hos en filippinsk skådespelerska – med filippinsk folkdans? Det fattade vi knappt själva, men det är ju sådana upplevelser på resor som man aldrig glömmer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Promenad på den norra delen av Malapascua

I början av vår vistelse på Malapascua bodde vi på den norra, mindre turistiga delen av ön. En dag gick vi på en längre promenad, för att se oss om i omgivningarna. Vi gick bland annat till den fina Norra stranden, som brukar nämnas i turistguider och där det finns en strandrestaurang.

Vi promenerade också förbi flera andra mindre stränder. På vägen tillbaka till Lighthouse Beach Bar, där vi bodde då, passerade vi ett stort lyxigt hus som vi fick veta tillhör den kända filippinska skådespelerskan Pilar Pilapil.

Besök hos den filippinska skådespelerskan Pilar Pilapil

När vi passerade porten till Pilars residens stod ett antal personer i dörröppningen och undrade om vi ville kika in. Vi visste inte först om vi blev inbjudna till ett privat hem, men det visade sig att Pilar Pilapil höll på att öppna en restaurang i byggnaden – själv bor hon i ett annat stort hus strax intill.

Vi tog en öl på restaurangen, som inte riktigt hade öppnat ännu, och gick upp på takterrassen, varifrån man har fantastisk utsikt över havet och stränderna intill. I ena riktningen kunde vi spana över båten Dotche – den som vi ska båtluffa med – och i andra riktningen låg en rad andra filippinska båtar.

Vem är då Pilar Pilapil? På Filippinerna behöver man inte förklara – alla vet – men för en svensk kan det passa med en liten presentation.

Pilar Pilapil startade sin karriär som skönhetsdrottning och representerade Filippinerna i Miss Universum 1967. Efter detta blev Pilar skådespelerska och när man läser om henne på internet ser man att hon varit med i massor av filippinska filmer och TV-serier, och att hon fått en rad utmärkelser för bästa skådespelerska.

Hon är fortfarande aktuell i tv-serier som går på filippinsk tv idag, och vår nya filippinska vän Hildem (som vi lärt känna genom våra vänner Micke och Julia och som kommer följa med oss på båtluffen) berättar att hans mamma älskar Pilapil som skådespelerska och brukar sitta klistrad framför tv:n när det är dags.

Invigningsfest med band och filippinsk folkdans

När vi besökte Pilar bjöd hon in oss till restaurangens invigningsfest några dagar senare. Varför inte passa på att få en intressant lokal upplevelse?

Nu hade vi flyttat till Bounty Beach, på den södra delen av ön, och även om det är möjligt att promenera så är det lite för långt när man börjat få skavsår av flipflopsen … Det finns inga bilvägar eller bilar på ön, så vi betalade två moppeförare för att köra oss till Pilars restaurang, där vi tog plats vid ett bord.

Under kvällen bjöds på en hel del underhållning. Ett band spelade och en sångare underhöll. Men på Filippinerna – som är karaokens förlovade land – vill alla sjunga, så det var inte bara den professionelle sångaren som sjöng. Bland annat ville några i restaurangpersonalen kliva upp och sjunga varsin låt.

WIFI.se

Det bjöds också på underhållning i form av filippinsk folkdans. Ett gäng ungdomar kom och gjorde ett fint uppträdande.

Enligt vår filippinske vän Hildem får alla filippinska barn lära sig de här danserna i skolan.

Slutligen var det också dags för Pilar Pilapil att äntra scenen. Även om hon i första hand är skådespelerska visade det sig att hon också kan sjunga.

Vill du läsa mer om Malapascua och Filippinerna?

Att få vara med på invigningsfesten hos Pilar Pilapil är en sådan där reseupplevelse som vi inte kommer glömma. Kul!

Vi har hängt här på Malapascua i Filippinerna ett tag nu och om du vill läsa om fler upplevelser på ön kan du läsa om invigningen av en filippinsk båt med helgrillad gris och om Sinulog festival. Här nedanför hittar du alla våra artiklar om Filippinerna.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev