Meny Stäng

Ungern

Resmål i Ungern! Tycker du om vackra gamla hus, spabad eller är du kanske nyfiken på Budapests ruinbarer? Här kommer våra bästa tips inför din resa till Ungern!

Varför resa till Ungern?

Budapest är en stad fylld av imponerande byggnadsverk och monument. Det finns gott om exklusiva hotell, härliga spabad och lyxiga restauranger, till rimliga priser. I Budapest finns också gott om coola så kallade “ruinbarer”.

I södra Ungern finns stora vinregioner och här tillverkas också den ungerska varianten av champagne, som kallas pezgö. Du kan också besöka den stora och populära sjön Balaton eller mindre orter fokuserade på wellness och spa. Här hittar du massor av artiklar om Ungern.

Resmål i Ungern – inspirerande läsning

Videos från Ungern

Första dagarna i Budapest

Fortsättning i Budapest

resmål i Ungern - Budapest
Helena och Peter Bergström i Ungern, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål i Ungern – bucket list

resmål i Ungern

Balatonsjön i Ungern

Centraleuropas största sjö och många kallar det hav. Sjön är genomsnittlig grund på 3,2 meter men har sitt djupaste på 12,2 meter. Här hittar du också Balatons Uplands National Park, Balatonfüred som är sjukt populär för sol och bad.

Tihany och Siófok ligger också här som hippa turistplatser. Inte långt ifrån sjön ligger Tapolca där du kan hyra kanot och ta dig in i grottor.

resmål i Ungern

Eger

Eger är en stad i norra Ungern, huvudstad i provinsen Heves, öster om Mátrabergen. Eger är mest känd för sitt slott, tempererade bad, historiska byggnader, och för sina röda viner.

Eger är också en studentstad med liv och rörelse. Gå gatan Raczhegy och besök några av alla vinkällare . I närheten ligger byn Szilvásvárad i bergen, och här äter du nyfångad forell. Nära ligger också stuteriet Lipicai Etterem som föder upp lippizanerhästar.

Egerszalok

Egerszalók är en ort i Ungern. Den ligger i provinsen Heves, i den centrala delen av landet. Här hittar du också Saliris resort spa, Cascade hotel Demjén och på södra sidan om staden den här 410 meter höga saltavlagringen.

resmål i Ungern

Esztergom i Ungern

Esztergom är en stad i Ungern, ungefär fem mil nordväst om Budapest. Esztergom är en av de äldsta städerna i landet med historia från romartiden. Det var den förste krönte ungerske kungens Stefan I den heliges födelseort, som föddes här runt år 975.

Basilikan är den högsta i Ungern, och den har en målning på canvastyg som mäter 13,5 x 6,6 meter, och är den största målningen i världen. Vem målade den? Italienaren Girolamo Michelangelo Grigoletti. Missa heller inte det vackra barocktorget Széchényi.

resmål i Ungern

Heviz

Europas största och näst största termalsjö i världen. Åker man hit ska man bada och njuta av omgivningarna. Ät gastronomisk mat, promenera i parkerna, se de romerska lämningarna, och upplev staden.

resmål i Ungern

Esterházy

Eszterházy är ett slott i Fertőd i Ungern som uppfördes av furst Nikolaus Esterházy i slutet av 1700-talet. Det kallas för Ungerns Versailles och är landets största rokokobyggnad. Kompositören Joseph Haydn arbetade för familjen Esterházy och bodde i slottet under 24 år

Székesfehérvár

Fehérvár eller vita slottet har enormt mycket historia. St Stephen-katedralen och ruinerna av Székesfehérvár-basilikan (en av de största basilikanerna i medeltida Europa), där dieterna hölls och kronjuvelerna hölls.

Här var platsen för krönandet av den ungerska monarken och platsen för kungliga begravningar och minnesmärken. Den här sagostaden ligger mellan Budapest och Balatarsjön.

resmål i Ungern

Lillafüred

Lillafüred är en ort i Borsod-Abaúj-Zemplén i Ungern. Idag är Lillafüred officiellt en del av Miskolc, beläget i Bükkbergen 12 kilometer från centrala Miskolc. Lillafüred är en turistort med sjö (Hamori lake) och vinprovningar, vattenfall och grottor.

Spana in Castle of Diósgyőr även kallad “castle of queens” för att det bodde 6 stycken drottningar på 150 år här. Grek-ortodoxa kyrkan är vacker, en stor träkyrka som är väldigt ovanligt, och ett gammalt ånglok med vagnar från 1910 som tar dig genom lövskogen.

resmål i Ungern

Keszthely

Keszthely är en stad i provinsen Zala i Ungern. Staden är belägen vid den västra stranden av sjön Balaton. Staden har varit bebodd sedan Romarriket, men det första historiska beviset på stadens existens finns från ett dokument från 1247. Sedan 1421 har Keszthely varit en köpstad och här ovan ser vi slottet Festetics.

Nine-arch Bridge

I Hortobágy national park ligger denna niobågens bro, som går över floden Hortobágy. Den sattes upp mellan 1827-1833 och ersatte en träbro, och mäter 167,3 meter och var länge Ungerns längsta. Staden Debrecens tog beslutet för all handel som behövdes inom Ungern, och bekostade det med avgifter över bron.

Hortobágy nationalpark – Puszta

Puszta eller bara pusta är ett begrepp om slättland, där det växer väldigt lite träd. Det ligger Hortobágy National Park och är ett UNESCO världsarv. Hit kan du även åka på dagsturer för att se ungerska cowboys och deras fantastiska kunskap med hästar.

Området var ursprungligen bebott av herdar med nötboskap, får och hästar. På 1800-talet var “pusztaromantik” – cowboys, sköna krog (csárda)-madamer, musik och dans (“csárdás”) väldigt känt i Ungern. Åk på vildhästsafari!

Tokaj

I nordöstra Ungern ligger Tokaj-Hegyalja och är ett UNESCO världar sedan 2002. Här hittar du över 300 åriga vingårdar med sitt söta gula tokajivin, god mat och termalbad. Ett måste och vi ska dit 2020.

Här görs Tokaji vinerna som levereras till tsarer, kungar och drottningar samt alla Michelin restauranger i öst. Den mest kända i trakten är István Szepsy, och det är där man ska köpa med sig en flaska om man besöker regionen.

Turul i Tatabánya

Nära staden Tatabánya finns Europas största fågel symbol med 15 meter mellan vingspetsarna. Det här är ungerns nationalfågel och den finns även i ett mindre format på Buda slottet.

resmål i Ungern

Szeged i Ungern

Ungerns tredje största stad heter Szeged, och kallas även “palatsstaden”. Szeged ligger i södra Ungern på gränsen till Serbien och Rumänien. Floden Tisza rinner igenom staden och man har byggt på båda sidor precis som i Budapest. Staden är en Art Noveau-stad, byggd runt sekelskiftet. Här är några saker du inte vill missa:

 • Vattentornet i Szeged som ligger i Szent István tér byggdes 1904 i jugendstil.
 • Nya synagogan, designad av Lipót Baumhorn, byggdes i morisk jugendstil och är den fjärde största synagogen i världen. Det har plats för 1340 personer och dess kupol är 48,5 meter hög.
 • Reök-palatset en av de mest enastående jugendbyggnaderna i hela Ungern. 
 • Ungár-Mayer-palatset ligger vid korsningen av Kárász utca och Dugonics tér. Det designades av Ede Magyar i sen jugendstil.
 • Goldschmidt-palatset är ett måste.
 • Reformerade palatset är oskiljaktigt från ödet för dess värdefullt erkända arkitekt.
 • Gróf Palace har tre fasader, två torn och flera balkonger.
 • Deutsch Palace är det bästa exemplet på ungersk jugendstil.
 • Dom Square är stora torget och hjärtat i Szeged.
 • Karász utca är shopping- och gågatan i staden.
resmål i Ungern

Debrecen

Ungerns andra största stad, och som flera gånger har varit huvudstad i Ungern, och närmare bestämt i Furstendömet Transsylvanien. Staden ligger i östra Ungern och kyrkan “The Remormed great Church” är stadens mittpunkt som på bilden ovan.

Besök ruinbaren som är super cool, inomhusmarknaden Nagy Piac eller Deri museum. Du kan också uppleva nya moderna muséet Modem som ligger på torget Baltazar Dezso ter.

Info och fakta om Ungern

 • Huvudstad: Budapest
 • Språk: Ungerska
 • Invånare: 9,7 miljoner (2020)
 • Valuta: Forint (HUF)
 • Religion: Kristendom (främst katolicism)
 • Nationalsång: Himnusz

Bra att veta om Ungern

 • Prisläge: Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112

Resa till Ungern

 • Flyg: Du kan flyga direkt från Stockholm Arlanda till Budapest. Flyg till exempel med Norwegian eller Wizz Air.
 • Bil/husbil: Du kan förstås också ta bilen eller husbilen till Ungern. Kör genom Tyskland, Tjeckien och Österrike eller Slovakien. Ett annat alternativ är att köra genom Polen och därefter Slovakien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

2 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Travelbug.se säger:

  Åh vad fint! Blev väldigt sugen på att Villány nu 🙂 Testade en del viner i Budapest och de var riktigt bra!

 2. admin säger:

  Travelbug, det var mysigt i södra Ungern och visst har de gott vitt vin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *