Meny Stäng

Ungern

Resa till Ungern? Tycker du om vackra gamla hus, spabad eller är du kanske nyfiken på Budapests ruinbarer? Här kommer våra bästa tips inför din resa till Ungern! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Ungern?

januari 1, 2019

Pampiga byggnader

 Budapest är en stad fylld av imponerande byggnadsverk och monument.

januari 1, 2019
januari 1, 2018

Lyx till låga priser

Det finns gott om exklusiva hotell och lyxiga restauranger, till rimliga priser.

januari 1, 2018
januari 1, 2017

Fest och coola barer

I Donau finns en ö fylld med bara nattklubbar. I Budapest finns också gott om coola “ruinbarer”.

januari 1, 2017
januari 1, 2016

Vin och champagne

I södra Ungern finns stora vinregioner och här tillverkas också den ungerska varianten av champagne, s.k. pezgö.

januari 1, 2016
januari 1, 2015

Termalbad och spa

Budapest är känt för sina stora spabad, men det finns också orter med wellness och medicinska span runt om i landet.

januari 1, 2015

Se och göra i Ungern!

Resmål från norr till söder

Tata i Ungern

Tata

Den charmiga staden Tata som ligger en timmes bilresa nordväst om Budapest. En idyll och med en fantastisk restaurang “Platán” som bör provas när du besöker staden.

Restips om Ungern

Budapest

Budapest är en vacker stad med imponerande byggnader, såsom Fiskarbastionen, Parlamentet och St Stefans Basilika. Man kan också bada i de fina badhusen eller festa loss på någon av stadens coola “ruinbarer”.

Pécs i södra Ungern

Pécs

Pécs är en fin stad i södra Ungern, med en imponerande katedral, flera moskéer lämningar från romartiden. Här finns också möjligheter att prova “pezgö” (champagne) och öl från mikrobryggerier.

Här ligger den gamla kristna romarstaden Sopianae (idag Pécs) i väldigt bra skick, och som är med på UNESCO:s världsarv. Detta är en stad som är värd att upptäcka under din resa till Ungern!

vinregion ungern

Villány och Harkany

Villány är en vinregion i södra Ungern. Här finns många familjeägda vinodlingar och vinkällare och en del av dessa har försäljning, restaurang och vinprovning. Harkány, som ligger strax väster om, är känt för sitt hälsobringande vatten och alla sina termalbad. Hit kan man åka för wellness och olika behandlingar, och det finns både hotell och camping.

2. Upplevelser i Ungern

Ungersk grotta

Besök grottor i Budapest

På budasidan om Donau o Budapest är det höga berg som allt är byggt på. Grunden är kalksten och termalvatten har runnit här i många miljoner år. Det finns över 200 grottor och vi har spanat in två av dem.

7 bra barer och caféer i Budapest

Vi har spanat in och provat barer och Caféer och här blir du inte besviken.

Ungersk mat – Specialiteter i det ungerska köket

Vi har gått till botten och tagit reda på vad som är det godaste, mest genuina, häftigaste och nyaste.

Shopping I Budapest

Vi har varit runt på shoppingcentrum och saluhall och här finns de! Budapest har bra shopping och det är billigt.

Vackra bad i Budapest

Gellért- och Széchenyi-termalbad är enormt vackra platser man inte får missa när man besöker den härliga staden. Här kommer tips från oss!

Julmarknad i Budapest

Vi har varit på julmarknad i Budapest och vad behöver man veta?

Grymma restauranger i Budapest

Vi har provat många restauranger och vi skriver om vad du får och vad de ligger…

3 bra hotell i Budapest

Vi har varit i Budapest flera gånger och här kommer tre helt olika typer av hotell. Kanske något som passar dig?

Helena & Peter Bergström från resebloggen FREEDOMtravel.se

3. Saker du inte visste om Ungern?

Språk

Det svåra ungerska språket

Det ungerska språket är en del av den finsk-ugriska språkgruppen och anses vara ett av världens svåraste språk att lära sig. 

Ungern

Ungerska namn godkänns av lagen

Föräldrar omfattas av en namnlagstiftning när det gäller att välja vad de ska kalla sina barn? Namnen måste komma från en förhandsgodkänd lista … Jag hoppas att det är många namn att välja på?

Ungern

Pinball museum sjukt kul nöje i Budapest

Budapest Pinball Museum, som öppnades 2015, har över 130 klassiska maskiner för hela familjen. “Flippermuzeum” ligger på Radnóti Miklós u. 18, 1137 Budapest.

Elvis presley Boulevard i Ungern?

Postumt medborgarskap tilldelades Elvis “Peace in the Valley” på amerikansk tv för att han uppmärksammade revolutionen 1956. Det här ligger på Elvis Presley tér, 1023 i Budapest och är en park.

Ruinbar Ungern

Ungerska ruinbarerna

En öl i en av Budapests ruiner pubar är ett måste när du besöker staden. Enormt populärt!

Ungern

Ungern med i EU

Medlemsland sedan 1 maj 2004.

Ungern

Grottorna i Aggtelek karst

I nordöstra Ungern ligger ett grottsystem med 712 rum, och som sträcker sig ända in i Slovakien. Lite coolt är det!

Guide Michelin Ungern

Det finns totalt 26 grymma Rekommenderade restauranger i Ungern som du hittar här

Synagogan Ungern

Världens näst största synagoga

Stora Synagogan som den också kallas, ligger på Dohány u. 2, 1074 i budapest och tar 3000 personer. Vi har varit där och det är verkligen värt ett besök!

Ungern - grotta

Grottsystemet i Ungern

Världens största geotermiska grottesystem finns under huvudstaden och består av cirka 200 underjordiska kammare, Medan de flesta utforskningar endast är tillgängliga för kvalificerade besökare som Pál-Völgyi. Det finns ett antal vanliga grottor som Szemlo-hegy och Molnar Janos för hela familjen.

Ungerns kungar

96 i Ungern är viktigt!

Kröningen av Arpad som den första kungen av Magyars (ungerska folket) var början av den ungerska staten 896. Enligt lag får byggnader i Budapest inte överstiga 96 fot, och Ungerns nationalsång bör sjungas på 96 sekunder – om det görs i rätt tempo.

Tunnelbana Ungern

Mer 96 och närmare bestämt 1896

Budapests tunnelbana byggdes på landets tusenårsdag 1896. Det är också den näst äldsta elektriskt drivna underjordiska järnvägen i världen. Vi åkte från city till Hjältarnas torg och det var väldigt häftigt.

Ungern och paprika

Ungern och paprikan

Idag produceras mer än 1 000 ton kryddor årligen i Ungern. Det finns två paprikamuseer, Szeged och Molnar som man ska upptäcka. Paprika är nästan heligt i Ungern.

Schack - Ungern

Första kvinnliga schackmästaren från Ungern

Judit Polgar tog titeln som stormästare vid 15 års ålder 1991 – ett rekord! Spelet spelas överallt i Ungern – inklusive på flytande brädor i dess termiska bad

Palinka

Nationalspriten Palinka

Så här är det… Ha huvudvärk? Pálinka. Menstruationsvärk? Pálinka. Känna sig nervös? Pálinka. Det är ingen medicin men fruktbrännvinet är väldigt gott!

Houdini Ungern

Illusionisten Harry Houdini var född i Ungern

Erich Weisz, bättre känd som illusionisten Harry Houdini, föddes i Budapest 1874. The house of Houdini ligger innanför murarna i Buda-slottet på Dísz tér 11 i Budapest.

Tokaj - Ungern

Tokaj från Ungern

Kung Karoly gjorde den första officiella vinregionen i världen i Tokaj. Grymt eget och gott sött vin, och 120 år före Frankrikes Bordeaux.

3 ungerska Nobelpristagare från Ungern

Sjukt bra och grattis Ungern! Se vilka längre nedan.

Ungern

Széchenyi Spa i Ungern

En av Europas största spa anläggning med 3 enorma utomhuspooler och 15 till inomhus. Széchenyi som ingen kan uttala ligger i Budapest största park Városliget i neobarock stil och grundades 1913. Badet har den djupaste källan som är 1250 meter djup, och är 75 grader när den når upp. Här spelas det schack på dagtid och fest på helgnätter.

Rubiks kub - Ungern

Rubiks kub från Ungern

En anmärkningsvärd uppfinning är Rubiks kub (av skulptör och professor Erno Rubik 1974).

Båttur på floden Donau

Se alla sevärdheter från floden med nya perspektiv och under alla vackra broar. Ett måste i Ungern.

Ungern

Stefan I av Ungern

Ungerns skyddshelgon heter Stefan I den helige, och 20 augusti år 1083 efter hans död blev han helgonförklarad. Han var den första kungen i Ungern och styrde mellan år 1000-1038.

Ungern

Ungerska bad

Tack vare ett överflöd av naturliga varma källor kan Ungern skryta med 450 offentliga spa- och badhus. Ett bra besök under en baksmälla kanske?

Balatonsjön i Ungern

Ungerska Balatonsjön!

På nästan 600 kvadratkilometer är Balatonsjön den största sjön i Centraleuropa – så stor att den ofta kallas det ungerska havet. Solsökare har strömmade till dess stränder i årtionden, och många ryssar har köpt här runt hela Balaton. De närliggande svavelvattnen i Heviz sägs under tiden ha medicinska egenskaper och tros bota reumatiska åkommor, värk och smärta.

Ungern

Cowboyer från Ungern

De kallas ‘csikós’ på ungerska. De bor och underhåller besökarna med fantastiska hästshower på den ungerska Great Plain som kallas ‘Puszta’.

Ungern

Ungern är ett av de äldsta länderna i Europa

Det grundades 896 e.Kr., innan Frankrike, Tyskland eller England.

Ungern

Parlamentet är världens tredje största

Den har 691 rum, 20 kilometer trappor och 40 kilo 23 karat guld användes på inredningen. Det är också den största byggnaden i Ungern. Parlamentet (Országház) på ungerska besöktes 2018 av 700 000 besökare och 80 % av dem var turister.

Ungern

Svenska marmorpelare i parlamentet i Budapest

Hela byggnaden är gjord helt av ungerska material förutom på sak… De åtta marmorpelarna som ligger längs med byggnadens huvudtrappa importerades från Sverige… Jajemen!!!

Ungern

Ungern är ett vinland

Det finns 22 vinregioner och över åttio inhemska druvsorter i Ungern. Bevis på vinodling går tillbaka till minst 500-talet e.Kr. och endast tre europeiska språk har ord för vin som inte är av latinskt ursprung: grekiska, turkiska och du gissade det, ungerska.

Grottbad i Ungern

Miskolc-Tapolca grottbad i norra Ungern som heter Barlang Fürdöett är ett av endast två naturliga termiska grottbad i världen.

Ungern

Medaljregn över Ungern

Ungern är inte bara full av nördar och galna forskare men med 476 olympiska sommarmedaljer har detta lilla land också sin rättvisa andel av atletiska freaks.

Ungern

Ungern har valutan Forint

Valutan återinfördes 1946 och ersatte den tidigare pengő som infördes år 1921, och pengakoden är HUF.

Ungern

Buda och Pest

Det finns massor av prisvärda sätt att njuta av den här staden. Om du inte visste är den uppdelad i två vid Donau-floden – kuperade, mer bostäder Buda på ena sidan och Pest, där all action är på andra. Parlamentet som på bilden är Pest-sidan.

Ungern

Hjälten Raoul Wallenberg

1944 gjorde Raoul Wallenberg, Carl-Ivan Danielsson och Per Anger finns i alla ungerska hjärtan. Vissa säger att de räddade 20 000 judar och vissa säger 100 000, men det spelar ingen roll för de var hjältar. Det var från Budapest på Benczúr utca i januari 1945 som Raoul Wallenberg greps och fördes till Sovjetunionen och försvann.

Ungern

“Skorna” vid kajen i Budapest

Goyla Pauer har skapat vad som hände 10 000 tals judar 1944 i Budapest. När man avrättade barn som vuxna, så sa man åt personerna att ta av sig skorna innan ungerska facister sköt dem. Kropparna slängde man ner på isflaken i floden Donau. Här finns 60 olika par skor som minne av en helt galen tid.

Ungern

Sankt Stefans basilika

St Stefans Basilika är den största kyrkan i hela Budapest och har kapacitet att ta emot över 8000 människor. Kyrkan började byggas 1851, till ära av Ungerns första kristne kung, Kung István, och stod klar 1905. Kyrkan är 96 meter hög och det går att gå upp i tornen för en billig avgift.

Sankt Stefans mumifierade hand

I St Stefans Basilika finns ett skåp med St Stefan (Istvan) mumifierade hand, som är en av Ungerns viktigaste och heligaste relik.

Ungern

Ungerska statsoperan

Ungerns vackra opera byggdes 1875-1884 och är känd för sin akustik, som tredjen bäst i världen. Den ligger på kända Andrássy út på pestsidan och är byggd i nyrenässans av arkitekten Miklós Ybls.

Ungern

Budaslottet

Budaslottet 1200-talet (Budavári Palótasom), som också kallas det kungliga palatset, är en av Budapests mest kända sevärdheter och finns upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1987. I slottet finns ett historiskt museum, Nationalgalleriet och Széchenyi Nationalbibliotek.

Ungern

Slottshöjden – Fiskarbastionen

Fiskarbastionens byggnader är från slutet av 1800-talet och har sju tältformade torn, som ska symbolisera de sju ungerska stammar som bosatte sig här på 800-talet.

Tokajivin

Hur kom Tokajvin till ?

Berättelsen säger att ungrare från Tokajregionen slogs mot turkarna och hade inte tid att skörda. Druvorna hängde kvar och mögelsvamp (ädelröta) trängde in i druvan som sen torkade till russin i solen. De beslöt att skörda och provade att göra vin på druvorna, som blev en världshit!

Ungern

Mattiaskyrkan

Den imponerande Mattiaskyrkan på slottshöjden med en historia utöver det vanliga. Den första kyrkan byggdes 1015, byggdes om på 1300 talet, gjordes om till moské på 1500 talet av turkarna. 1686 kollapsade en vägg i kyrkan och bakom väggen fanns en madonnastaty som idag är mer än helig.

Ungern

Margaret Island

Margaret Island (Margitsziget) är en ö mellan Buda och Pest som förbinds från Margaret bron. Ön eller parken är otroligt populär och hoppa i Palatinus badet, klättra upp i Margret Island’s vattentorn, hyr en leksaksbil och upplev hela parken. Ströva i japanska trädgården, spana in Margrets ruiner, lyssna på den sjungande fontänen och räkna alla ekorrar.

ungern

Hjältarnas torg

I slutet av Andreasboulevarden ligger Hjältarnas torg och Budapests stadspark. Millenium-monumentet med ryttarstatyerna över de sju ungerska stammarnas hövdingar hittar du här. Dessutom finns ärkeängeln Gabriel på en hög kolonn och statyer av en massa viktiga statsmän.

Ungern

Prinsessan-statyn Jester

Konstnären László Marton gjorde denna staty längst Doanupromenaden i Budapest, efter sin dotter som lekte prinsessa vid sex års ålder.

Ungern har 8 UNESCO världsarv

Grattis till era häftiga sevärdheter som ni har i landet!

Ungern

Hippa Madach Imre Square

Här är det absolut hippaste stället på dagtid som du kan uppleva i hjärtat av Budapest. Allt från street food, hippa caféer, frukostar och sevärdheter.

ungern

Ungerns stupor

Officiellt har sju stupor invigts i Ungern: två i Budapest och en i Budakeszi , Bükkmogyorósd (Csernely), Zalaszántó, Tar och Becskén. Peace Stupa i Zalaszántó är den största buddhistiska helgedomen i Europa med en 30 meters höjd och 24 meters bredd.

Rudasbadet i Ungerns

Det äldsta badet är ett turkiskt bad från 1560 och är väldigt poulärt i Budapest. Badet har 6 bassänger med ett enormt kupoltak, och har öppet till 04.00 på fredagar och lördagar om man vill ta ett nattdopp.

Donau

Donau som delar Buda och Pest är Europas näst längsta flod, efter Volga, med en längd på 2 860 kilometer.

4. Resa till Ungern

Flyga till Ungern

Att flyga från Stockholm till Budapest tar drygt 2 timmar. Du kan till exempel flyga med Norwegian eller Wizz Air.

Köra bil till Ungern

Att köra bil från Stockholm till Budapest tar ca 22 timmar. Du kan till exempel ta färja från Danmark till Rostock.

5. Ungersk mat

Ungern

Restauranger i Ungern

Det finns väldigt härlig kultur av mat i Ungern och hur det ska serveras. Kanske är det arvet av den Österrikiska-Ungerska eran som var galet stor en gång i tiden.

Ska man uppleva mat och vin tillsammans och få väldigt många bra kökschefer, ja… då åker man till Ungern, och gör det billigt, för det är billigt att äta riktigt gott i Ungern. Här kommer några restauranger som vi har varit på och verkligen kan rekommendera.

 • Vendélglö a Kisbíróhoz Pris: Huvudrätter mestadels ca 75-280 kronor (2019) Adress: Szarvas Gábor út 8/d
 • Stand 25 Bisztro Pris: Huvudrätter ca 90-220 kronor (2019) Adress: Attila út 10
 • Textúra Pris: Huvudrätter ca 70-225 kronor, avsmakningsmeny ca 660 kronor (2019) Adress: Sas utca 6
 • Mák Bistro Pris: 3-rätters business lunch ca 155 kronor (2019) Adress: Vigyázó Ferenc utca 4
 • Onyx Pris: 4-rätters meny ca 975 kronor, 6-rätters meny ca 1100 kronor (2019) Adress: Vörösmarty tér 7-8
 • Aranykaviár Pris: Avsmakningsmeny ca 900 kronor (2019) Adress: Ostrom street 19
 • Platán Pris: Huvudrätter ca 150-310 kronor (2019) Adress: Kasely tér 6, Tata
 • SALT  på Királyi Pál street 4. Här serveras avsmakningsmenyer – antingen 11 rätter för cirka 590 kronor eller 15 rätter för cirka 715 kronor
 • DSK på Erzsébet tér 9-10 och serverar ungersk-inspirerade rätter i en avslappnad miljö.

Nu kommer några restauranger med en Michelin-stjärna som vi tycker att du ska prova.

 • Stand på Székely Mihály utca 2
 • Babel på Piarista Köz 2
 • Borkonyha på Sas utca 3
 • Costes på Ráday utca 4
 • Costes Downtown på Vigyázó Ferenc utca 5

Ungerns nationalrätt

Gulasch är Ungerns nationalrätt, men hur är den på riktigt? Magyarerna var ryttarfolket som red på stäpperna för länge sedan, och de hade en gjutjärnsgryta (bogrács) med sig och gjorde rätten gulyáshús över öppen eld. Torkad rostad stek (pörkölt) som kokas i en kittel och man tog det med sig och tillsatte lite vatten. Torkat kött höll länge och man tillsatte vatten där man stannande.

I Ungern skiljer man noga mellan gulyás (betyder fåraherde), tokány och parikás. De två senare är mer som den gulasch som vi gör idag, med paprika, lök, potatis, kryddor och kanske olika sorters kött.

Ungersk husmanskost

I Ungern lägger man större vikt på frukost och lunch. Middagen är lättare och det är lite omvänt än vad vi är vana från Sverige. Man använder också mer anka, gås, kanin, rödkål, saltgurka, knödel, kastanj, plommon och det röda guldet “paprika” än vad vi gör hemma. Prova mjukosten körözött med paprika, yummi!

Gul paprika är väldigt stort, chilli av olika sorter, persiljerot, bönor och valnötter. De använder alla delar på djuren när man lagar mat som njure, lever, testiklar och muskelmage som finns på fåglar och reptiler och ska vara en riktig hit.

En frukost kan bestå av bröd, smör, korv (kolbász), kotunga, ostar, skinka, leverpastej syltade tomater med rosolja och fermenterade minimeloner. Ägg, bakverk som “cinnamon bullar” kanelbulle, kaffe, te och allt som du kan hitta i kylskåpet äts på morgonen.

Vid lunch äter man lagad mat som “Paprikáscsirke nokedlivel” – paprikakyckling med små nudlar (nokedli) som är väldigt populärt. kanske halászlé (stark fisksoppa tillagat med mycket stark paprika), eller Pörkölt betyder “rostad stek” och är den rätt man i allmänhet kallar gulasch.

Rántott csirke är Panerad kyckling och Tokány liknar pörkölt men består av flera sorters kött, ibland även med grönsaker. Grönsaksgrytor kallade “főzelék” serveras ofta som sidorätt och kovászos gurka (inlagd syrlig gurka) hittar du på bordet.

Paprikás är en rätt där ljust kött, fisk, höns, kyckling, kalv eller lamm, skärs i tunna skivor och förvinas med söt eller sur grädde för att balansera rätten. Grunden är fett, paprika och lök.

Desserter kan vara Almásrétes eller äppelstrudel, fyllda pannkakor (palacsinta), dobostårta, kastanjepuré, Austrian Buchteln eller ungersk Bukta, varm bakelse fylld med sylt. I nästan 200 år styrde turkarna i Ungern, och satte sina spår på alla söta bakverk.

Beigli är nästan en nationaldessert i Ungern och ett måste på julbordet. Alla ungrare har sina egna recept men originalet är i två smaker, vallmofrö eller valnöts rullar. De flesta konditorier och livsmedelsbutiker säljer också Beiglis i andra läckra sortiment, allt från kastanj till plommonfyllda versioner.

Besöker man Budapest så rekommenderar vi ett besök på saluhallen och smakar och får en känsla av all husmanskost i Ungern. Vi träffade den största matbloggerskan Zsófi Mautner som också har skrivit 15 kokböcker och fick en lektion om Ungersk mat. Saluhallen ligger på Pestsidan på Fővám tér.

6. Ungerska drycker

Öl i Ungern

Ungerska ölsorter som Dreher och Kaiser är de billiga och helt ok öl.

 • Dreher (både ljus och mörk)
 • Kaiser (Ungerskt bryggeri ägt av Heiniken)
 • Soproni (Ungerskt bryggeri ägt av Heiniken) Borsódi
 • Arany Ászok
 • Ginger beer från Fentimans

Sprit i Ungern

Palinka är Ungerskt brännvin som är gjord på olika frukter. Den vanligaste pálinkan är gjord på päron, äpple, plommon, körsbär eller persika. Det här är sjukt populärt att dricka ren sprit på 40% med smak, och jag kan fylla på att det är väldigt gott.

Spriten Unikum är ett eget kapitel. Historiskt skall brygden ha använts uteslutande för dess helande egenskaper, som många andra i öststaterna säger. Vi har många gånger träffat människor som säger att deras sprit är bra för magen, hmmm. Unikum är väldigt besk och smakar medicin.

Vin i Ungern

Ungern är ett vinland och har under flera hundra år bara producerat viner lokalt i landet, och därför vet inte alla så mycket om vinerna från Ungern. Vi har varit i Ungern 3 gånger och gått igenom både mat och viner i massor, men det finns mycket kvar. År 2020 kommer vi att åka runt hela Ungern och fylla på information på den här sidan om det mesta, men nu tillbaka till vinerna.

Tokaj (Tokaji) där vinregionen heter Tokaj-Hegyalja är den första officiella vinregionen i världen, och har också kallats “kungens viner”. Här görs söta och torra vita viner på druvorna Furmint, Hárslevelü och Muskotály (muscat blanc à petits grains) men även Kövérszölö, Zéta och Kabar är tillåtna i Tokajvinerna. I de sötaste och mest kända gula tokajerna, mäts söthetsgraden i ett så gulligt ord som “puttonyos” duttar, på en skala mellan 1-6 och 6 är den sötaste.

De söta Tokajvinerna är dessertviner eller förrättsviner, och en klassiker är just gåslever med kokt äpplepuré och Tokaj. De vanligaste är den söta Aszú eller den mindre söta Szomorodny. Här har det gjorts viner sedan romarriket och en bred kunskap av vintillverkning gör att det har bättre viner än många tror.

Det röda Egri bikavér, tjurblodet från Eger är välkänt. Bikavér är ett rött vin från Eger eller Szekszárd i Ungern.

Etyek ligger endast 50 km väster om Budapest som har flera kända viner.

Villány har vi varit i och provsmakat fantastiska röda viner, och det ligger i södra Ungern.

Somló som är känt för sina vita viner ska du hålla reda på. Somló ligger nordväst om Budapest och norr om Balatonsjön.

Törley som startade 1882 och storexport från Ungern. József Törley föddes i Budapest. som ung reste han till Champagne och lärde sig allt om att framställa bra Champagne. Törley har funnits i Sverige sedan 1998.

Vita Viner

 • Chapel Hill Sauvignon Blanc 2008
 • Mandolás
 • György-Villa Collection Etyeki Sauvignon Blanc 2008
 • Válibor från Badacsony
 • Bencze Chenin blanc 2018
 • Gallay Bukk Blanc 2016
 • Dr.Loosen Riesling

Röda viner

 • Kemendy Collection Villányi Cabernet Sauvignon 2003
 • György-Villa Collection Reserve Villányi Cabernet Sauvignon 2003
 • Cabernet Sauvignon 2006
 • Villány Porta Géza 2015
 • Bock Villányi Cabernet Franc 2016
 • Titi – Gál Tibor

Rosé

 • Chapel Hill Merlot Rosé 2008
 • Sauska rosé extra brut

Söta

 • Saint Stephan´s Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003
 • Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
 • Bora Tokaj från Szerencs
 • Aszu 5 puttonyos 2010 Oremus, Tokaj
 • Szepsy Tokaji Szamorodni 2013 
 • Szepsy Tokaji Furmint 2017

Mousserande

 • Chapel Hill Sparkling Chardonnay
 • Törley Sec
 • Törley Demi Sec
 • Törley Nyerspezsgö Chardonnay 2006
 • Törley Chardonnay Brut 2006

Övriga drycker i Ungern

Det dricks väldigt mycket mineralvatten i Ungern. Dels har de egna källor och det ställs alltid ut vattenkaraffer på alla bord när du äter. Ungern har ca 21 olika vattenmärken och det har en större betydelse än i flera olika länder.

Kaféer är väldigt poppis och där sitter många bara för att chilla eller för att jobba. Kaffebönorna kommer både från Brasilien eller från Etiopien och det är väldigt uppskattat.

Traubisoda är en läsk som är populär.

7. Shopping I Ungern

Billig shopping

Flera stora shoppingplatser ligger inom en timmes radie från city. Vi har tagit tunnelbana till två shoppingcentrum annars har vi promenerat till de flesta. Det är riktigt bra shopping, billigt och väldigt stort utbud.

Det finns också de dyrare stråken som De kanske två mest kända shoppinggatorna heter Váci utca och Fashion street (Deák Ferenc utca). Den som vill handla exklusivt kan besöka Andrassy Avenue, där man hittar märken som Gucci och Louis Vuitton.

 • Westend, Váci út 1-3, Tunnelbana (M3) till Nyugati station 
 • Corvin Plaza, Futó utca 37-45, Tunnelbana (M3) till Ferenc körút 
 • Arena Plaza, Kerepesi út 9, Tunnelbana (M2) till Keleti station 
 • Mammut, Lövőház utca 2-6, Tunnelbana (M2) eller spårvagn 4 eller 6 till Széll Kálmán tér 
 • Árkád, Örs Vezér tere, Tunnelbana (M2) till Örs Vezér tere

8. Boende i Ungern

Bo lyxigt och billigt i Ungern

1. HOTEL D8 

Läge: Mycket bra läge på Dorottya utca 8, nära Kedjebron på Pestsidan. Härifrån har man mycket nära till det centrala torget Vörösmarty tér. Modernt hotell mitt i stan.

2. ST GEORGE RESIDENCE 

Läge: Inte långt ifrån fiskarbastionen på Fortuna u. 4 i “Castle district” på budasidan. Nära till flera stora sevärdheter och härliga restauranger. Exklusivt Sekelskiftshotell med antika möbler.

3. HOTEL PRESIDENT

Läge: Hotellet ligger på Hold utca 3-5 på Budasidan, nära Szabadsag tér (Frihetstorget). Härifrån är det ungefär 1 kilometer att promenera till Kedjebron. Modernt och med rymliga rum.

Här är några till som är värda att spana in…

 • Hotel Rum med Toprum Rooftop bar, Királyi Pál utca 4 
 • Aria Hotel med High Note Skybar, Hercegprímás u 5 
 • New York Palace, Erzsébet krt. 9

Camping I Ungern

Vi har en sida som heter camping och ställplatser i Ungern. Vi kommer att åka runt Ungern 2020 för att besöka ca 10 campingar själva och skriva ner dessa på denna sida.

9. Videos från Ungern

Första dagarna i Budapest

Fortsättning i Budapest

10. Mer sevärdheter i Ungern

Vår bucketlist och dina restips

Balatonsjön

Centraleuropas största sjö och många kallar det hav. Sjön är genomsnittlig grund på 3,2 meter men har sitt djupaste på 12,2 meter. Här hittar du också Balatons Uplands National Park, Balatonfüred som är sjukt populär för sol och bad.

Tihany och Siófok ligger också här som hippa turistplatser. Inte långt ifrån sjön ligger Tapolca där du kan hyra kanot och ta dig in i grottor.

Blaha Lujza graven

Lujza Blaha (1850-1926). Hon hette Ludovika Reindl och var en ungerska skådespelerska och sångare. Hon var känd som “nationens nattergal”. Blaha gick skådespelarutbildning från Budapest School of Dramatic Arts, och mellan 1871-1900 var hon med i nationella teatern.

Blaha dog 18 januari 1926 i Budapest och hon begravdes på Kerepesi-kyrkogården. Hennes begravning drog en folkmassa på 100 000, inklusive ett zigenareband med 200 musiker. Viken fantastisk vacker grav och den ska vi se nästa gång i Budapest!

Eger

Eger är en stad i norra Ungern, huvudstad i provinsen Heves, öster om Mátrabergen. Eger är mest känd för sitt slott, tempererade bad, historiska byggnader, och för sina röda viner. här besöker man “Valley of the beautiful woman”

Eger är också en studentstad med lv och rörelse. Gå gatan Raczhegy och besök några av alla vinkällare som ligger längst gatan. I närheten ligger byn Szilvásvárad i bergen, och här äter du nyfångad forell. Nära ligger också stuteriet Lipicai Etterem som föder upp lippizanerhästar som har över 200 hästar.

Egerszalok

Egerszalók är en ort i Ungern. Den ligger i provinsen Heves, i den centrala delen av landet. Här hittar du också Saliris resort spa, Cascade hotel Demjén och på södra sidan om staden den här 410 meter höga saltavlagringen.

Esztergom

Esztergom är en stad i Ungern, ungefär 50 kilometer nordväst om Budapest. Esztergom är en av de äldsta städerna i Ungern och fanns redan på den romerska tiden. Det var den förste krönte ungerske kungens Stefan I den heliges födelseort. Född cirka 975 i Esztergom och död 15 augusti 1038.

Basilikan är den högsta i Ungern, och den har en målning på canvastyg som mäter 13,5 x 6,6 meter, och är den största målningen i världen. Vem målade den? Italienaren Girolamo Michelangelo Grigoletti. I Esztergom ska man inte missa det vackra barocktorget Széchényi, och hela staden är som en historielektion.

Heviz

Europas största och näst största termalsjö i världen. Åker man hit ska man bada och njuta av omgivningarna. Ät gastronomisk mat, promenera i parkerna, se de romerska lämningarna, och upplev staden.

Ungern

Esterházy

Eszterházy är ett slott i Fertőd i Ungern som uppfördes av furst Nikolaus Esterházy i slutet av 1700-talet. Det kallas för Ungerns Versailles och är landets största rokokobyggnad. Kompositören Joseph Haydn arbetade för familjen Esterházy och bodde i slottet under 24 år

Ungern

Székesfehérvár

Fehérvár eller vita slottet har enormt mycket historia. St Stephen-katedralen och ruinerna av Székesfehérvár-basilikan (en av de största basilikanerna i medeltida Europa), där dieterna hölls och kronjuvelerna hölls.

Här var platsen för krönandet av den ungerska monarken och platsen för kungliga begravningar och minnesmärken. Den här sagostaden ligger mellan Budapest och Balatarsjön.

Lillafüred

Lillafüred är en ort i Borsod-Abaúj-Zemplén i Ungern. Idag är Lillafüred officiellt en del av Miskolc, beläget i Bükkbergen 12 kilometer från centrala Miskolc. Lillafüred är en turistort med sjö (Hamori lake) och vinprovningar, vattenfall och grottor.

Spana in Castle of Diósgyőr även kallad “castle of queens” för att det bodde 6 stycken drottningar på 150 år här. Grek-ortodoxa kyrkan är vacker, en stor träkyrka som är väldigt ovanligt, och ett gammalt ånglok med vagnar från 1910 som tar dig genom lövskogen.

Keszthely

Keszthely är en stad i provinsen Zala i Ungern. Staden är belägen vid den västra stranden av sjön Balaton. Staden har varit bebodd sedan Romarriket, men det första historiska beviset på stadens existens finns från ett dokument från 1247. Sedan 1421 har Keszthely varit en köpstad och här ovan ser vi slottet Festetics.

Nine-arch Bridge

I Hortobágy national park ligger denna niobågens bro, som går över floden Hortobágy. Den sattes upp mellan 1827-1833 och ersatte en träbro, och mäter 167,3 meter och var länge Ungerns längsta. Staden Debrecens tog beslutet för all handel som behövdes inom Ungern, och bekostade det med avgifter över bron.

Hortobágy nationalpark – Puszta

Puszta eller bara pusta är ett begrepp om slättland, där det växer väldigt lite träd. Det ligger Hortobágy National Park och är ett UNESCO världsarv. Hit kan du även åka på dagsturer för att se ungerska cowboys och deras fantastiska kunskap med hästar.

Området var ursprungligen bebott av herdar med nötboskap, får och hästar. På 1800-talet var “pusztaromantik” – cowboys, sköna krog (csárda)-madamer, musik och dans (“csárdás”) väldigt känt i Ungern. Åk på vildhästsafari!

Tokaj

I nordöstra Ungern ligger Tokaj-Hegyalja och är ett UNESCO världar sedan 2002. Här hittar du över 300 åriga vingårdar med sitt söta gula tokajivin, god mat och termalbad. Ett måste och vi ska dit 2020.

Här görs Tokaji vinerna som levereras till tsarer, kungar och drottningar samt alla Michelin restauranger i öst. Den mest kända i trakten är István Szepsy, och det är där man ska köpa med sig en flaska om man besöker regionen.

Turul

Nära staden Tatabánya finns Europas största fågel symbol med 15 meter mellan vingspetsarna. Den finns även i ett mindre format på Buda slottet.

Szeged

Ungerns tredje största stad heter Szeged, och som även kallas “palatsstaden”. Szeged ligger i södra Ungern på gränsen till både Serbien och Rumänien. Floden Tisza rinner igenom staden och man har byggt på båda sidor precis som i Budapest.

Szeged är en art Nouveau stad som är byggd på sekelskiftet, och som ska vara makalös. Här kommer några saker som man inte ska missa när man kommer hit.

 • Vattentornet i Szeged som ligger i Szent István tér byggdes 1904 i just jugendstil.
 • Nya synagogan och designad av Lipót Baumhorn, byggdes i morisk jugendstil och är den fjärde största synagogen i världen. Det har plats för 1340 personer och dess kupol är 48,5 meter hög.
 • Reök-palatset en av de mest enastående jugendbyggnaderna i hela Ungern. Palatset är det ett av de vackraste exemplen på jugendarkitektur.
 • Ungár-Mayer-palatset ligger vid korsningen av Kárász utca och Dugonics tér. Det designades också av Ede Magyar i sen jugendstil.
 • Goldschmidt-palatset är ett måste
 • Reformerade palatset är oskiljaktigt från ödet för dess värdefullt erkända arkitekt.
 • Gróf Palace är att det vetter mot tre gator, det har tre fasader, två torn och flera balkonger.
 • Deutsch Palace är det bästa exemplet på ungerska jugendstil
 • DOM SQUARE är stora torget och hjärtat i Szeged
 • Karász utca är shopping och gågatan i staden

Debrecen

Ungerns andra största stad, och som flera gånger har varit huvudstad i Ungern, och närmare bestämt i Furstendömet Transsylvanien. Staden ligger i östra Ungern och kyrkan “The Remormed great Church” är stadens mittpunkt som på bilden ovan.

Besök ruinbaren som är super cool, inomhusmarknaden Nagy Piac eller Deri museum. Du kan också uppleva nya moderna muséet Modem som ligger på torget Baltazar Dezso ter.

11. Info och fakta om Ungern

Ungern karta

Ungern

Ungerns landsfakta

 • Land? Ungern (republic) President: János Áder
 • Huvudstad? Budapest
 • Valuta? Ungersk forint (HUF)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Invånare? 9,7 miljoner (2017)
 • Landsnummer? 36
 • Nationaldag? 15 mars (1848 års revolution), 20 augusti (S:t Stefans dag), 23 oktober (Ungernrevolten år 1956)
 • Nationalfågel? Turul (mytologi) (en mytologisk falk eller hök och inte en faktisk art)

Religion och språk i Ungern

 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Språk? Ungerska (en del pratar också engelska eller tyska)

Ungerns UNESCO världsarv

 • Grottorna i Aggtelek karst och Slovakiska karst
 • Budapest, inklusive Donaustränderna, Buda Castle Quarter och Andrássy Avenue
 • Gamla byn Hollókő och dess omgivningar
 • Millenary Benedictine Abbey of Pannonhalma och dess naturliga miljö
 • Hortobágy NationalPark – Puszta
 • Early Christian Necropolis of Pécs (Sopianae)
 • Fertö / Neusiedlersee kulturlandskap
 • Landskapet runt vinregionen Tokaj

Ungerns flagga

Flagga? Ungerns flagga är röd, vit och grön i tre lika stora horisontella band. Färgerna användes första gången i revoltern 1848-1849, men den blev officiell som flagga 23 maj 1957.

Färgerna i Ungerns flagga symboliserar från toppen det röda blodet som har spillts sedan revolten, som sedan går ner till det vita som är friheten, och fortsätter ner till det gröna som är slätterna och betesmarken i landet.

Ungerns nationalsång

Ungerns nationalsång heter Himnusz (”Hymn”) är Ungerns nationalsång, och upphovsmannen bakom heter Ferenc Erkel. Texten börjar med orden Isten, áldd meg a magyart, ”Gud välsigne ungraren”.

Budapests nio broar

 1. Kedjebron från 1849 över Donau som var den första vackra med stora stenlejon och järnkonstruktion. Längd 375 meter.
 2. Frihetsbron från 1896 över Donau som är otroligt vacker är den minsta bron. Längd 334 meter.
 3. Margaretabron från 1876 över Donau och är väldigt lång, och förbinder också Margaret Island. Längd 638 meter.
 4. Petöfibron från 1937 som är mer modern i sitt slag och uppkallad efter poet Sándor Petöfi. Längd 378 meter.
 5. Elisabethbron från 1964 med den eleganta, moderna designen vita bärkablar och pyloner. Längd 379 meter.
 6. Arpadbron från 1950 över Donau och går förbi den nordligaste delen av Margret Island. Längd 981 meter.
 7. Rákóczibron från 1996 över Donau. Längd 495 meter.
 8. Megyeribron är den nordligaste och mest spektakulära bron över Donau. Längd 1862 meter.
 9. Lagymanyosibron från 1995 är den sydligaste bron över Donau. Längd 493,4 meter.

Bra att veta om Ungern

 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Prisläge? Billigt (billigare än i Sverige)
 • Akutnummer? 112
 • Se upp med? Det kan bli mycket hett på somrarna
 • Tänka på? Många utanför Budapest pratar varken engelska eller tyska

Kunskap om Ungern

 • Ungerns högsta berg heter Kékes och är 1014 meter högt
 • Största floden är Donau som är 2860 km lång, samt att floden Tisza är en viktig flod i Ungern.
 • Ungerns största sjö heter Balaton och är 12,2 meter som djupast
 • Största stad efter huvudstaden är Debrecen
 • 3 stycken nobelpristagare i Ungern, Imre Kertész, Dennis Gabor och Albert Szent-Györgyi.
 • Kyrkan i Esztergom är 100 meter hög och högst i Ungern
 • Största sporten i Ungern är fotboll, vattenpolo, konstsim och fäktning.

Geografi över Ungern

Ungern har hela sju länder som grannar. I norr ligger Slovakien och i nordväst Österrike, samt Slovenien i väst. Kroatien ligger i syd-sydväst om Ungern och Serbien ligger rakt ner i sydlig riktning. Rumänien ligger sydöst och det sista av de sju är Ukraina som ligger nordöst om Ungern.

Klimatet i Ungern styrs väldigt mycket av den stora floden Donau som rinner mitt i landet. Ungern har mycket slätter och har ett kontinentalt klimat, och det innebär att det kan bli väldigt varmt och torrt på somrarna, samt väldigt fuktigt och därav väldigt kallt och ruggigt på vintrarna.

Ungerns historia

Det grundades 895 och blev ett kristet rike år 1000 genom krönningen av St Stephan, erkänd av påven.

Medeltiden

En av de största utmaningarna för Stephan och hans ättlingar var stabiliseringen av kristendomen och det tidigare nomadiska ungerska folket. Under Arpad och från 1301 blomstrade den medeltida Ungern i Anjou-dynastierna (med undantag för de förödande två åren av den mongolska invasionen). Mathias Corvinus gjorde Ungern till ett centraleuropeiskt renässans kulturellt nav. 

Osmanerna

När Mathias dog försvagades den kungliga makten och så småningom 1526 kunde landet inte motstå turkiska attacker längre och landet föll i tre delar – området för den osmanska ockupationen, Transsylvanien och det betydligt mindre kungariket Ungern. I mer än 150 år fortsatte turkarna sin expansion genom många slag. 

Kungliga Ungern blev en del av Habsburgsriket, medan Transsylvanien fungerade som en oberoende enhet. I början av 1700- talet var Habsburgs äntligen redo att slå tillbaka med ungrarna för att återförena landet och pressa turkarna tillbaka till Balkan. 1718 återförenades Ungern slutligen inom Habsburgsriket.

Habsburgarna

Ungern försökte desperat att återhämta sig efter turkisk förödelse. Habsburgarna återupprepade de obebodda områdena i landet med rumäner och slovaker och skapade konstgjorda stora block av minoriteter. 

De framstegande teorierna om nationalism och liberalism nådde Ungern i början av 1800-talet och Habsburgs styre blev obehagligt. Utvecklingen av det civila samhället ledde till revolutionen 1848-49 och upproret mot Habsburgs, som bröt ut i dagens Budapest, den 15 mars 1848.

Österrike och Ungern

Revolutionen fick inte positiva resultat och Österrike införde strikta och förtryckande bestämmelser gentemot landet. Senare insåg de att de bara kan samarbeta med ungrare, om de ger dem någonting tillbaka. Denna process ledde till den austro-ungerska kompromissen 1867 och skapade den nya ledande makten i Centraleuropa, det “österrikiska-ungerska imperiet”. 

Denna pakt var verkligen gynnsam för ungrare, och den ungerska ekonomin började öka och fram till början av 1900-talet. Budapest kom fram med en helt ny unik stadsbild och nyheter som den första tunnelbanan på kontinenten.

Världskrigen

Efter de blomstrande åren av det österrikiska-ungerska imperiet förde 1900-talet mycket svårare tider till Ungern. I Trianonfördraget 1920, där Ungern förlorade 72% av dess territorium och 3,5 miljoner etniska ungrare stängdes ut av de nya gränserna, och mestadels till Tjeckoslovakien, Rumänien och Jugoslavien. Detta fördrag hade en chockerande effekt på det ungerska samhället som desperat försökte få tillbaka sina territorier (eller åtminstone de som beboddes av ungrare).

Av denna anledning tog Ungern nazisternas del under andra världskriget och fick tillbaka de flesta av sina territorier där ungrare var i majoritet. Situationen verkade relativt bra eftersom landet inte drabbades så mycket förrän 1944. Under krigets sista år blev landet en slagfält, och nazisterna började deportera det ungerska judiska samfundet, huvudsakligen koncentrerat i Budapest. 

Från 1944 deporterades 400 tusen ungerska judar till Auschwitz. Senare blev det klart att Tyskland kommer att förlora kriget, och Slutligen föll Ungern under sovjetiskt kommunistiskt styre såväl som de flesta av Central- och Östeuropa.

Kommunisterna

Ungrare drabbades av en kommunistisk diktatur, Ekonomin kollapsade och på 1950-talet och sjönk levnadsstandarden dramatiskt. Social missnöje ledde till ett uppror och tillbakadragande från Warszawa-pakten i oktober 1956. Detta försök mötte ett massivt militärt ingripande från Moskva. 

Senare, under ledning av Janos Kadar, inleddes en långsam konsolidering. 1968 började Ungern liberalisera sin ekonomi och införde den så kallade “Goulash-kommunismen.” Levnadsstandarden började stiga, resrestriktioner blev mindre strikta och Ungern blev en välmående nation inom östblocken.

Nytt system

I slutet av 1980-talet accelererade förändringarna. Kádár gick i pension 1987, 1988 avskaffade kommunistpartiet alla resrestriktioner till väst och 1989 godkände de ett flerpartisystem. I maj 1989 slet Ungern ner all taggtråd mot Österrike och öppnade sina gränser. 

Det här var de första stegen, där öst-tyska medborgare tilläts fritt lämna östra blocket. Den 23 oktober 1989 utropades den ungerska republiken och i mars 1990 hölls det första demokratiska, allmänna valet. Äntligen blev Ungern en fri, demokratisk europeisk republik. 1999 gick det med i Nato och från 2004 är det medlem av EU.

Ungern

Ta sig runt i Ungern?

Är man i Budapest så tar man spårvagn och tunnelbana och det fungerar utmärkt. Vi har inte hittat några cykeluthyrningar, och det skulle vara perfekt för det är aldrig långt i några städer. Elscotrar kommer starkt men det passar inte alla.

I Budapest kan man ta hop-on hop-off bussar I sex olika rutter runt stan. Kolla in bigbustours eller en 75 minuter lång båttur som går från pir 11.

Tåg i Ungern

Åka tåg i Ungern

Tågförbindelserna är riktigt bra och även bussar. Det finns tre stora utgångspunkter i Budapest där du går på och tar dig runt landet. Du kan även boka ånglok från Budapest eller smalspåriga järnvägar som man använde förr. Gå in på den här sidan och boka på.

Tack för att du hälsade på!

Helena & Peter Bergström med resebloggen FREEDOMtravel.se

Kommentera gärna här nedan om sidan var ok, eller om du saknade något?

FREEDOMtravel

Innehållsförteckning

2 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Travelbug.se säger:

  Åh vad fint! Blev väldigt sugen på att Villány nu 🙂 Testade en del viner i Budapest och de var riktigt bra!

 2. admin säger:

  Travelbug, det var mysigt i södra Ungern och visst har de gott vitt vin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.