Meny Stäng

Tjeckien

Resmål i Tjeckien! Här hittar du inspiration om Tjeckiens bästa resmål. Tycker du om dramatisk natur, historiska borgar och god öl? Här kommer våra bästa restips om Tjeckien!

Varför resa till Tjeckien?

Tjeckien är ett fantastiskt land att upptäcka som turist. Huvudstaden Prag bjuder på vackra historiska byggnader, härliga båtturer och spännande museer. En annan intressant stad är Brno, och i närheten av denna stad kan du också besöka vinregioner och imponerande slott.

Om du reser runt i Tjeckien märker du att detta är ett land med frodig grönska och vacker natur. Upptäck till exempel det populära naturområdet Bohemian Switzerland i nordväst. Eller varför inte besöka spatriangeln för spa och wellness? Här hittar du inspiration och tips inför din resa till Tjeckien.

Resmål i Tjeckien – inspirerande läsning

1 2
resmål i Tjeckien
Peter och Helena Bergström i Prag, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål i Tjeckien – bucket list

resmål i Tjeckien

Svatosske Skaly National Nature Monument

Längs floden Eger ligger stenformationer mellan staden Loket och Karlovy Vary. Det kändaste platsen heter Svatos Rocks och här finns vandringsleder eller paddling med kanot i underbara miljöer.

resmål i Tjeckien

Ölstaden Plzen i västra Tjeckien

Den fjärde största staden i Tjeckien även kallad Pilzen, med flera ölbryggerier som bland annat Pivovar Prazdroj med pilsnern bier.

Pilsner Urquell är det mest kända från staden och Josef Groll som bryggde den första pilsnern 1842. De är också kända för sitt glasbruk. Pilsen hittar du i sydvästra delen av Tjeckien.

resmål i Tjeckien

Edmundova Souteska trail i Bohemian Switzerland

Platsen Edmund George i Kamenice floden som vi missade, när vi besökte det otroligt vackra Bohemian Switzerland. Man går Edmundova Souteska trail och vissa sträckor åker man båt i kanjonen. Här behöver man flera dagar och det är bara att åka tillbaka!

resmål i Tjeckien

Slottet Decin

Slottet ligger i staden Decin som ligger på gränsen till Dresden och Tyskland. Slottet som ligger på en klippa 50 meter högt är från år 1305 och floden Labe (Elbe) rinner nedanför slottet och genom staden. I den gamla stadsdelen finns många vackra barock- och renässansbyggnader som heliga korsets kyrka.

Hrensko för naturälskaren

Vackra naturlandskap i ett vackert Tjeckien. Det finns galet mycket vacker natur och Tjeckerna själva älskar att vara på dessa platser. Nordvästra Tjeckien och nära Tyskland.

Mumlava i Harrachov

Vackra nationalparker har Tjeckien gott om och de älskar att vara i naturen. Mumlava ligger på gränsen till Polen och ca 100 km norr om Prag i Krkonose National Park.

Barockslottet Mcely

Bo på slott och hämta dig med en spa weekend. Tjeckerna vet hur man njuter på vackra slott och hur känslan ska vara. Chateau Mcely ligger nordöst om Prag.

resmål i Tjeckien

Karlstejn slott

Ett av de mest besökta slotten i Tjeckien, från 1348, ligger bara 30 km sydväst om Prag. Slottet är i gotisk stil och bär på mycket historia.

Här förvarades alla de största skatterna, som de böhmiska kronjuvelerna. En gång sköt fiender 2000 smittade döda kroppar med katapult över murarna för att komma in i staden. År 1648 förstörde svenska trupper slottet, som idag är återuppbyggt.

Källa: Lom Velká Amerika Pepik HipikUnder Creative Commonts license

Lom Velká Amerika

Quarry Great America som kalkstensbrottet också kallas är gjort av människan. Här har man utvunnit kalksten och när det lades ner blev det till slut en liten sjö i ravinen. En fotogenisk plats nära Prag som ligger nära byn Morina.

resmål i Tjeckien

Koneprusy grottorna

7 km söder om Beorun och nära borgen Karlstejn ligger dessa grottor som är 400 miljoner år gamla. Grottorna är i tre nivåer och ner till 70 meter under jord. Det är guidade turer som är 55-60 min långa och många trappsteg.

resmål i Tjeckien

Kacina Chateau

Tänk att vi har varit i Kutna Hora två gånger och missat det här häftiga slottet. Nu vet vi att nästa gång … Kacina Chateau är en av de viktigaste byggnaderna i Empire-stil i Tjeckien som blev klart 1824.

resmål i Tjeckien

Slottet Jemniste

Bo på slott i Tjeckien och det finns massor att välja på. Det finns bara fyra speciella rum för uthyrning som ligger nära Prag med egen nyckel till trädgården. Hur charmigt är inte det?

resmål i Tjeckien

Dobris Chateau

Det vackra slottet i rokokostil ligger 40 km söder om prag men en enorm slottspark. Staden Dobris nämndes första gången år 1252.

Holasovice

I holasovice bredvid Blanskyskogen i södra Tjeckien ligger intakta sydbohemiska hus i barockstil. Det här är ett UNESCO världsarv med 23 gårdar och 120 byggnader.

resmål i Tjeckien

Slottet Hluboká nad Vltavou

Tjeckien har enormt gott om borgar och slott och det här, som ligger 100 km söder om Prag, i den bohemiska regionen, ska vi se och besöka nästa gång i Tjeckien. Vid floden Vltava ligger detta häftiga slott från 1400-talet och är öppet för allmänheten.

Schwarzenberk Kyrkan

En familjegrav som ligger i ett naturområde och i Trebon. Cool, vacker plats och mystik nordöst om Cesky Krumlov. Här finns också staden Trebon och ett stort slott.

Chateau Jindrichuv Hradec

Stadsborgen är en av de största i Tjeckien och det här är den åttonde största staden i landet. Staden är från ca 1200-talet och den speglar sig fint i sjön Vajgar Pond. Floden Nezarka rinner förbi staden i södra Tjeckien.

resmål i Tjeckien

Kuneticka hora slott

Ett vackert slott i östra Bohemia från 1500-talet som är öppet för allmänheten. Floden Elbe passerar i dalen och staden Pardubice ligger inte långt härifrån.

resmål i Tjeckien

Litomysls Slott

Monumentalt renässansslott från 1568 och är på UNESCO världsarvslista. Här finns flera byggnader i gotisk utförande och barockens tidsanda, i regionen Pardubice i Bohemia.

Lichnice slottsruin

Sydost om Kutna Hora nära Skryje ligger denna ruin från 1200-talet. Den besegrades och byggdes om i gotisk stil på 1400-talet och övergavs senare.

Zamek Cervena Lhota Castle

Vattenslottet Cervena Lhota ligger 120 km sydost om Prag. Ta en promenad genom den engelska parken, ta en tur på sjön med roddbåt direkt från slottet, eller be en bön i slottskapellet. Renässansslottet är byggt i mitten av 1300-talet med rika interiörer av de sista furstliga ägarna Schönburg-Hartenstein.

resmål i Tjeckien

Telc

Renässansstaden Telc i regionen Jihlava med sitt pampiga barockslott. Staden brann ner 1530 och de tog in en italiensk arkitekt och bygdde en ny stad i 1600-tals anda. Den lilla staden med de stora torget kallas en av de finare små städerna i Tjeckien. Telc har fått beskydd av UNESCO världsarv.

Trebic

UNESCO världsarv i staden Trebis väster om Brno i Moravia. De judiska kvarteren och St Procopius basilikan är med, men staden har massor mer att erbjuda.

Källa: Santini Dana LipárováUnder Creative Commonts license

St Johannes Nepomuks Kyrka

Vallfartskyrkan i Zelena Hora som ligger mellan Prag och Brno är för pilgrimmare. Kyrkan är sista mästerverket av Jan Blazej Santini Aichel. Kyrkan är ett UNESCO världsarv.

Slottshotellet Chateau Herálec

Mellan Prag och Brno ligger ett slott som är både spa och hotell. Det är billigt i Tjeckien för oss svenskar och varför inte passa på att bo kungligt? Det här är valt som en av de vackraste och bästa hotellet i världen. Inte illa!

resmål i Tjeckien

Znojmo

Vacker stad i Moravia och södra Tjeckien med nationalpark och slott. Slottet Vranov Nad Dyji är byggt i mitten på 1400-talet och ska vara väldigt vackert inuti.

Staden har dessutom över 25 km underjordiska gångar. Härifrån kommer också Herbert Felix grundare av AB Felix.

Källa: Novy Hradek na Podyji Ladislav Bohac – Under Creative Commonts license

Podyji nationalpark

Moraviens enda och minsta nationalpark i södra Tjeckien som ska vara helt enastående. Du rör dig runt gamla slottsruiner och vindalar längs floden Thaya helt obebott i över 40 km.

Info och fakta om Tjeckien

 • Huvudstad: Prag
 • Språk: Tjeckiska
 • Invånare: 10,7 miljoner (2020)
 • Valuta: Tjeckisk krona (CZK)
 • Nationalsång: Kde domov můj

Bra att veta om Tjeckien

 • Prisläge: Billigt (billigare än Sverige)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige

Resa till Tjeckien

 • Flyg: Du kan flyga direkt från Stockholm till Prag, till exempel med Norwegian. Flygtid är cirka 2 timmar.
 • Bil: Du kan naturligtvis ta bilen eller husbilen till Tjeckien, via Tyskland eller Polen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

6 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Daniel säger:

  Väldigt bra och sammanfattande guide, Mikulov är ju en fantastiskt fin liten stad på gränsen till Österrike!

  För dom som har vägarna förbi Prag så kan jag verkligen rekommendera att kika förbi ölbryggeriet Vinohradsky pivovar i Prag 2: https://www.praguebeergarden.com/pubs/post/vinohradsky-pivovar-prague-microbrewery

  Väldigt bra mat, och öl såklart! 🙂

  Jag gillar verligen Prag 2 och stadsdelen Vinohrady, nära till centrum och dom har många av dom bästa pubarna och restaurangerna i Prag; https://bohemianbrews.cz/se/prags-stadsdelar-guide/

 2. Tet Hammar säger:

  Tack för en er fina sida om Tjeckien! Tänker att landet är kronan för oss som älskar Centraleuropas kultur. Känner bara fantastiska Prag än så länge men i sommar bär det av från Wien till Mikulov, vidare till Brno med avstickare till Telc. Sen till Olomouc och slutligen via Prag till Händelfestivalen i Halle Tyskland. Vad tror ni om den resan? Spatriangeln längtar vi också efter men får bli nästa gång. .

  • Peter säger:

   Det låter som en underbar resa och jag vet redan innan att ni kommer att bli väldigt nöjda. Hade Tjeckien haft en strand och ett hav, ja då hade de haft mest turister i Europa. De har väldigt mycket att erbjuda och det är ett vackert land att vistas i. Det är också ett land utan religion på sätt och vis för de flesta är ej troende. Lycka till och tack för att ni skriver!

 3. Marlena Michanek säger:

  Blev verkligen sugen på att besöka mina förfäders hemstad Brno. Så informativ sida och lättläst vilket gör att man inte tröttnar utan vill komma tillbaka för att läsa mer om alla sevärdheter.

 4. Ulrike säger:

  Mycket bra info. och fina bilder 🙂
  Känner Ni till några fina mcvägar på väg ner till Österike?

 5. kjell säger:

  Bra guide!
  Säger jag som besökt Tjeckoslovakien / Tjeckien flera gånger varje år sedan 1989!
  Du kan lita på denna guide!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *