Meny Stäng

Besedické skály – fantastisk vandring i Tjeckien

Besedické skály är ett område för vandring i Tjeckien, fyllt av fantastiska stenformationer. Vi gjorde en fin vandring här, och bjuder på foton och tips.

Besedické skály

Besedické skály är ett av alla fantastiska områden i Bohemian Paradise, i norra Tjeckien. Naturen här kan bara beskrivas med ord som fantastisk och magisk.

Besedické skály - vandring i Tjeckien

Besedické skály ligger i norra Tjeckien, cirka tio mil nordost om Prag.

Att ta sig till Besedické skály

Att hitta till Besedické skály gick bra genom att ställa in platsen på GPS:en. Man får sedan ställa sig på en parkering, en liten bit från starten av vandringen.

Vandring i Besedické skály

Vi promenerade upp till området där vandringslederna startar, och började med att följa någon av lederna. Med facit i hand skulle vi ha läst på lite bättre om hur man hittar runt på bästa sätt (mer om det längre ner), men oavsett fick vi en fantastisk vandring på runt två timmar!

Besedické skály - vandring i Tjeckien

Området vid Besedické skály är som ett förtrollat område i en sagovärld. Här möter höga klippor och smala passager. Helt fantastiskt och emellanåt nästan lite overkligt!

Om du gillar vandring i annorlunda och spektakulär miljö så är detta något för dig!

Besedické skály - vandring i Tjeckien

Vi vandrade längs med höga dramatiska klippor, genom trånga passager och förbi djupa grottor.

När man försöker ta ett foto på sig själv bredvid något av klippblocken inser man hur liten man är …

Besedické skály - vandring i Tjeckien

Det finns leder att följa, med tydliga skyltar, men emellanåt är det lätt att tappa bort sig eftersom man blir så fascinerad av allt man ser.

Ibland händer det också att det dyker upp något oväntat. Vi strövade bland annat förbi ett minnesmonument från kriget samt ett litet vattendrag med … små djur som tycktes lyssna på en föreläsning.

Besedické skály - vandring i Tjeckien

Hur hittar man i de tjeckiska skogarna?

Så, hur bär man sig då åt för att hitta i de tjeckiska skogarna? Det finns ofta tydliga markeringar och gott om skyltar. Trots detta har vi ibland haft svårt att hitta rätt, men vi har nu lärt oss en del som vi kan dela med oss av. För det första finns färgmarkeringar på leder, som är likadana i hela Tjeckien:

  • Röda markering: Långdistansrutter – de mest ansträngande
  • Blå markering: Huvudled
  • Grön markering: Lokal led
  • Gul markering: Genvägar och kortare rutter

Ytterligare ett tips är att läsa på innan, eller ta med en karta. Det finns ofta skyltar, men för att förstå ortsnamnen på skyltarna måste man ju veta var orterna ligger. Ibland har man internet-täckning i skogarna, men ibland försvinner den. Bra att ta med en fysisk karta alltså!

Du kan också prova att ladda ner tjeckernas egen favoritapp, Mapy.cz, där man också kan ladda ner offline-kartor.

Besedické skály - vandring i Tjeckien

Var kan man campa med husbil eller husvagn?

Det finns flera campingar i området, och vi bodde på camping Sedmihorky, som är en väldigt välskött och fin camping. Här finns bland annat en fin badplats, flera matserveringar samt gott om aktiviteter för barn och ungdomar.

Camping Sedmihorky

Video från vår vandring i Tjeckien

Här kan du se en kort filmsnutt från vår vandring i Tjeckien, vid Besedické skály.

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Besedické skály finns mycket fint att upptäcka! I Malá Skála kan vi varmt rekommendera kanottur samt en promenad upp till borgen Vranov Pantheon. Om du gillar natur kan du också besöka Hrubá Skála, Prachoveské skály och andra platser i Bohemian Paradise. Missa heller inte den coola borgen Trosky. Dessutom kan vi rekommendera Liberec och ”Kristalldalen”.

Tjeckien
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden

Har du gjort någon vandring i Tjeckien?

Har du gjort någon vandring i Tjeckien? Berätta gärna!

Fakta om Besedické skály – vandring i Tjeckien

  • Län: Liberec
  • Land: Tjeckien
  • Hitta hit: Ställ in GPS:en på ”Besedické Skály”
  • Pris: Du måste betala en liten avgift för parkeringen. Vandringen är helt gratis.
  • Tips inför vandringen: Ta med vatten, snacks och karta. Det finns skyltar, men det är inte säkert att du har täckning på telefonen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev