Meny Stäng

15 borgar och slott i Tjeckien som du inte vill missa

Det finns fantastiskt många häftiga borgar och slott i Tjeckien. Vi har besökt ett helt gäng av dem, och förra sommaren hade vi egentligen planerat att besöka ännu fler. Här tipsar vi om de borgar och slott vi sett, samt om några av de som står på vår bucket list.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borgar och slott i Tjeckien

Vill du uppleva borgar och slott i Tjeckien? Det finns massor. Du hittar allt från borgruiner med draklegender högst upp på bergskammar till exklusiva renässansslott där allting glittrar och glänser. Vi tipsar om 10 borgar och slott i Tjeckien som vi själva besökt, samt om ytterligare fem som vi är nyfikna på. Några av dessa ”såg” vi för övrigt när vi besökte Park Boheminium (Tjeckien i miniatyr) i västra Tjeckien 2019.

Karta över borgar och slott i Tjeckien

Här är en överblick om var dessa borgar och slott i Tjeckien ligger. Klicka på siffrorna och du får upp all möjlig information som hur du tar dig dit och 10 bilder på varje slott t.ex.

1. Pragborgen – världens största historiska slott

Först och främst måste vi förstås nämna Pragborgen! Detta är ett befäst slott i Tjeckiens huvudstad där kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna samt Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter haft sitt residens. Enligt Guinness rekordbok är detta världens största historiska slott, och inkluderar ett område med flera olika byggnader.

2. Konopiště – det hemlighetsfulla skogsslottet

Skogsslottet Konopiště är imponerande pampigt, och ändå är det nästan svårt att hitta där det ligger gömt i skogen. Slottet är omgivet av en rosenträdgård och en stor park med hemlighetsfulla statyer. Man kan också möta djur som rådjur och påfåglar, och den som vill kan gå en guidad tur inne i slottet.

3.  Ploskovice – grottor med målningar och skulpturer

Platsen vid Ploskovice användes redan på 1100-talet av riddare, och det slott man kan se idag ser ut som det gjorde på 1800-talet, då den abdikerade österrikiske kungen bodde här. Under slottets södra sida finns grottor, med målningar, skulpturer och fontäner. Om man vill se slottet invändigt får man hänga med på en guidad tur.

4. Liblice för dig som vill njuta av mat och spa

Slottet Liblice är långt ifrån det mest imponerande slottet i Tjeckien, men detta är ett fint litet slott du kan besöka för en härlig upplevelse. Här kan du bo i ett fint slottsrum, äta middag i slottsrestaurangen och sedan unna dig några avkopplande timmar på slottets spa.

5. Loket – borgen där det bor en snäll drake

Den lilla tjeckiska staden Loket ligger nästan helt omgärdad av floden Ohře. Staden består av vindlande gator, charmiga hus och trånga gränder, och domineras av den stora borgen som tronar högst upp. Detta är en av de äldsta stenborgarna i Tjeckien och det sägs att den grundades år 870. Längst ner i borgen finns en drake, och som tur är så är det en snäll sådan.

6. Becov nad Taplou – här hittade man en guldskatt på 1980-talet

Slottet i Becov grundades på 1300-talet, men så sent som 1985 gjorde man en dramatisk upptäckt i slottet. Under golvet hittade man en stor skatt, the St. Maurus Reliquary, som är täckt av förgyllda plattor, statyer, pärlor och ädelstenar. Om man vill kan man gå en guidad tur, och bland annat se gobelänger och ett helt kyrkorum.

7. Slottet Kynžvart – samlingar med rustningar och mumier

Slottet Kynžvart vackert slott där man bland annat hittar samlingar av coola antika prylar från hela världen. Vad sägs om japanska rustningar, mumier från Egypten eller ett långt torkat ormskinn som en gång var en julklapp? Vid slottet finns också en mysig restaurang där vi mumsade på vitlökssoppa, fisk och äppelkaka.

8. Slottet i Kroměříž – ett Unesco världsarv

Slottet i Kroměříž, eller Kroměřížpalatset, är ett pampigt barockslott i den norra delen av stadens centrum. Slottet var tidigare residens åt ärkebiskoparna i Olomouc. Det första residenset grundades år 1497, och slottet har sedan byggts om på 1600-tal och 1700-tal. Man kan gå guidade turer eller besöka de fantastiska slottsträdgårdarna.

WIFI.se

9. Mikulov – här drack svenskarna vin under 30-åriga kriget

Mikulov är en charmig liten stad med ett fint torg, mysiga små caféer och ett imponerande slott. I slottet huserade svenskarna under det 30-åriga kriget, år 1645, när de försökte inta Brno. Det gick inte så bra för svenskarna och en av anledningarna kan, enligt historien, vara slottets enorma vintunna som föll svenskarna väl i smaken.

10. Chateau Lednice – ett sommarresidens utan dess like

Det var i  slutet av 1200-talet som familjen Liechtenstein blev ägare till ett gotiskt fort i Lednice. Det slott man kan se idag daterar från 1846-1858, när prins Alois II af Lichtenstein lät bygga ett sommarresidens här, med överdådiga rum för banketter för den europeiska aristokratin. Här finns också en vacker slottsträdgård och ett stort växthus.

11. Slottet Karlstein

Slottet Karlstein är ett av de mest besökta slotten i Tjeckien. Slottet, som är från 1348, är byggt i gotisk stil och ligger relativt nära Prag.

  • VAR? Karlstein, 3 mil sydväst om Prag
Slottet Karlstein i Tjeckien, foto: Pixabay

12. Hluboká nad Vltavou

Slottet i Hluboká nad Vlatavou är ett historisk och imponerande slott i sydvästra Tjeckien. Detta slott, som är från 1400-talet, är vi riktigt nyfikna på.

  • VAR? Hluboká nad Vltavou, 3 mil norr om Cesky Krumlov, i sydvästra Tjeckien
Borgar och slott i Tjeckien
Slottet Hluboká nad Vltavou, foto: Pixabay

13. Litomyšls slott

Litomyšls slott är ett monumentalt renässansslott uppfört åren 1568-1581. Här finns också en barockteater och en amfiteater i slottsparken, och 1999 sattes slottet upp på världsarvslistan.

  • VAR? Litomyšl, Pardubice, 16 mil öster om Prag
Borgar och slott i Tjeckien
Litomyšls slott, foto: Pixabay

14. Kunětická Hora slott 

Kunětická Hora slott ligger majestätiskt på berget Kunětice, några kilometer från staden Pardubice. Slottet spelade en viktig roll i det så kallade ”Hussitkriget” på 1400-talet och är idag öppet som ett museum.

  • VAR? Kunětická Hora, 12 mil öster om Prag
Borgar och slott i Tjeckien
Kunětická Hora slott, foto: Pixabay

15. Slotten Buchlov och Buchlovice

Slottet Buchov och slottet Buchlovice ligger nära varandra i sydöstra Tjeckien. det första är mer av en borg, medan det andra är byggt som en kopia av en italiensk barockbyggnad.

  • VAR? Nám. Svobody 13, Buchlovice (Sydöstra Tjeckien)
Borgar och slott i Tjeckien
Slottet Buchlovice, foto: Pixabay

Fler borgar och slott i Tjeckien

Faktum är att det finns många fler borgar och slott i Tjeckien. Om du gillar gamla imponerande byggnader kan du hitta hur mycket som helst i Tjeckien. Har du kanske fler tips på borgar och slott i Tjeckien?

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev