Meny Stäng

Kroměříž trädgårdar och slott – Unesco världsarv i Tjeckien

Annons

Kroměříž trädgårdar och slott ligger i staden Kroměříž i östra Tjeckien. Trädgårdarna är tillsammans med slottet upptagna på Unescos världsarvslista, och bjuder på fantastiskt vackra och historiska miljöer i barockstil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kroměříž trädgårdar och slott

Kroměříž trädgårdar i Tjeckien är för dig som vill strosa bland vackra blomsterrabatter, fontäner, dammar, labyrinter och pelargångar. Om man dessutom besöker slottet kan man få se fantastiska gyllene salar.

Det är lite som en saga alltihop, och det är inte bara vi som tycker så. Trädgårdarna är typiska trädgårdar från 1700-talet och jämförs ibland med trädgårdarna i Versailles. Platsen anses vara ett exceptionellt komplett och välbevarat exempel på ett europeiskt barockt furstresidens med trädgårdar, och är därför upptaget på Unescos världsarvslista.

Kroměříž trädgårdar

I samband med att vi nyligen besökte Ostrava gjorde vi en avstickare för att se en plats vi länge drömt om: Kroměříž trädgårdar. Vi inser att vi behöver komma hit ännu en gång, när vi har tid för allt som finns att se och uppleva, men vi fick i alla fall strosa i trädgårdarna. Så, håll till godo med foton från två sagolikt vackra trädgårdar i Tjeckien!

Kroměříž - fontän

Kroměříž trädgårdar och slott ligger i staden Kroměříž, vid foten av bergskedjan Chřiby i den tjeckiska regionen Moravia (Mähren). Med bil tar det cirka 45 minuter att köra från Brno och ungefär lika lång tid att köra från Olomouc.

Blomsterträdgården

Blomsterträdgården (The Flower Garden) i Kroměříž kan ibland också kallas Lustgården (The Pleasure Garden). Den här trädgården finns i stadens sydvästra del och är byggd i italiensk stil välansade häckar i geometriska former och byggnadesverk kantade av statyer och byster.

Trädgården uppfördes 1665-1675 och är bevarad nästan helt intakt, vilket gör den till ett extremt ovanligt exempel på en barockträdgård. Det mest slående i trädgården är kanske den centrala runda byggnaden (rotunda), runt vilken geometriska former är strukturerade i form av häckar och blomsterarrangemang. Byggnaden är också fantastiskt vacker inuti!

I trädgården finns också en lång arkad kantat av valv och statyer i form av byster. I arkadens ände finns en smal liten trappa, så att man kan ta sig upp på toppen och gå längs den övre delen av arkaden, varifrån man har fin utsikt över trädgården.

Kroměříž trädgårdar

Fin utsikt och fantastiskt väder! Vi var här i september i år, och sommarvärmen låg kvar med runt 28 grader på dagarna.

Peter i Kroměříž trädgårdar

I trädgården hittar du också alléer, fontäner och en stor labyrint. I en av trädgårdens ändar ligger också två dammar, där du kan kika ner på stora vackra orange fiskar.

Helena i Kroměříž trädgårdar

Kroměřížpalatset och slottsträdgården

Slottet i Kroměříž, eller Kroměřížpalatset, är ett pampigt barockslott i den norra delen av stadens centrum. Slottet, som heter “Zámek Kroměříž” eller “Arcibiskupský zámek” på tjeckiska var tidigare residens åt ärkebiskoparna i Olomouc.

Det första residenset grundades redan år 1497 i sengotisk stil. På 1600-talet byggdes slottet om i barockstil, av en biskop från en mäktig Liechtensteinfamilj. Efter en brand på 1700-talet dekorerades många av slottets salar på nytt.

Byggnaden är vacker utanpå och ska vara rikt dekorerad invändigt. Man kan gå guidade turer i slottet. Vi hade tyvärr inte tid till det denna gång, men hoppas kunna göra det vid något annat tillfälle.

I direkt anslutning till slottet ligger en 58 hektar stor slottspark fylld av exotiska träd, blomsterplanteringar, fontäner, pelargångar och andra intressanta byggnader. I parken spatserar också ett stort gäng påfåglar, som glatt visar upp sin vackra fjäderdräkt.

Mer att se och göra i Kroměříž

Vi promenerade genom en del av Kroměříž, och det är verkligen en fantastiskt vacker och charmig stad med hus i ljusa vackra färger. Om vi kommer hit igen vill vi absolut gå en guidad tur i slottet, och då även se konstsamlingar och “Palace Assembly Hall” som ska finnas här. Vi skulle också vilja ta chansen och hänga på av någon av stadens alla mysiga restauranger, barer och caféer.

Kroměříž

Mer att se och göra i Tjeckien

Det finns förstås också mycket att se och uppleva i andra delar av landet. Nedan hittar du reportage med inspiration och tips till Tjeckien.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du sett Kroměříž trädgårdar?

Har du sett Kroměříž trädgårdar? Skulle du vilja resa hit?

Fakta om Kroměříž trädgårdar och slott

 • Land: Tjeckien
 • Region: Zlín
 • Plats: Kroměříž
 • Läge: Kroměříž trädgårdar ligger i östra Tjeckien, cirka 7 mil öster om Brno.
 • Typ av Unesco världsarv: Kulturarv
 • År för upptagning på världsarvslista: 1998
 • Världsarvets yta: 74,5 hektar
 • Läs mer: Mer info om världsarvet på unesco.org
 • Arkitektur: Barock
 • Unesco Criterion ii: Trädgårdarna i Kroměříž, och i synnerhet blomsterträdgården, spelade en viktig roll i utvecklingen av utformningen av barockträdgårdar och palats i Centraleuropa.
 • Unesco Criterion iv: Trädgårdarna och slottet i Kroměříž är ett exceptionellt komplett och välbevarat exempel på ett furstligt residens och dess tillhörande landskap från 1600- och 1700-talen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev