Meny Stäng

Olomouc – en pärla i östra Tjeckien

Vi hade inga förväntningar på staden Olomouc alls. Kanske för att vi inte ens hört talas om stället förrän alldeles nyligen. Oj, vad överraskade vi blev! Vi kan verkligen, verkligen rekommendera den här lilla gömda pärlan. Mysiga gränder, imponerande historiska byggnader och en helt fantastisk restaurang.

Otaliga bokaffärer och pubar

Vi besökte industristaden Ostrava i somras, som också ligger i östra Tjeckien, och förväntade oss kanske ytterligare en industristad. Det vi möttes av var något helt annat! Olomouc är en mysig stad med trånga, slingrande gränder, pampiga kyrkor och vackra byggnader.

Mycket av livet kretsar kring Universitetet och en stor del av invånarna utgörs av studenter. Man kan plugga allt möjligt här, men bland annat finns ett stort fokus på konst och musik.

25 000 studenter i Olomouc

Att Olomouc är en studentstad förklarar kanske det som vi väldigt snabbt la märke till: de otaliga bokaffärerna, antikvariaten och pubarna. Fokuset på konst och musik förklarar kanske också all musik vi hörde, alla konstaffärer och … all kreativ graffiti. Detta är en stad som vi genast gillade!

Spårvagn och kreativ "graffiti" i Olomouc (Lägg märke till kungens selfie-stick!)
Spårvagn och kreativ “graffiti” i Olomouc (Lägg märke till kungens selfie-stick!)
Olomouc

Unesco-världsarv och Klockspel med arbetare

Om du är intresserad av historia har Olomouc mycket att erbjuda. Här finns en riktigt pampig katedral och flera andra imponerande kyrkor. Här hittar du också “treenighetskolonnen” som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, eftersom den är den absolut största i sitt slag i den här delen av Europa. Kolonnen står på ett av de stora torgen i staden och hyllar alltså Fadern, Sonen och den heliga Anden.

Olomouc
Treenighetskolonnen i Olomouc

Kommunisterna i Olomouc

En annan sak som vi måste berätta om är det stora klockspelet, som “spelar” en gång om dagen, med figurer som rör sig genom spelet. Som du kanske vet så finns det ett liknande klockspel i Prag, med änglar.

Klockspelet i Olomouc var från början också utrustat med änglar, men det förstördes under Andra världskrigets sista (!) dag. Kommunisterna restaurerade det, men tyckte förstås att figurerna borde vara arbetare och inte änglar. Så än idag är det arbetare som rör sig genom klockspelet varje dag …

Uret i Olomouc
Klockspelet i Olomouc – med arbetare istället för änglar!

Bo och äta i Olomouc

Vi har bara varit här i Olomouc en dag, men vi kan i alla fall tipsa om de ställen vi har besökt! Vi har bott på hotell Arigone, som är ett mysigt litet hotell mitt i centrum, med gångavstånd till i stort sett allting.

Hotell Arigone
Vårt rum på hotell Arigone

Restaurang Podkova i Olomouc

Vi åt lunch på en restaurang som heter Podkova. Här fick vi en god grön ärtsoppa till förrätt och en riktigt god fisk med potatiskaka till huvudrätt. Den allra största upplevelsen i matväg var dock restaurangen som vi hittade till på kvällen!

Podkova
Fisk på restaurang Podkova
Olomouc

Grön framtid på Restaurang Entrée

Igår kväll besökte vi restaurang Entrée i Olomouc, och det var mycket mer än en middag – det var en upplevelse! Restaurangen har tagit sin inspiration från naturen och inredningen är spektakulär. Modernt svart möter mjuka träformationer och slingrande grönt, som om man befinner sig i framtiden och i en skog samtidigt, eller kanske i någon slags uppbyggd version av filmen Avatar.

Restaurang Entrée i Olomouc
Restaurang Entrée i Olomouc
Olomouc
Entrée
Arbete pågår på restaurang Entrée

Restaurang i Olomouc

Maten har också sin inspiration från naturen. Menyn är uppbyggd kring tre olika teman – trädgård, hav och land. Eller också kan man göra som vi gjorde, och beställa en av deras avsmakningsmenyer. En helt fantastisk upplevelse!

Åtta olika kreativa smårätter bars fram och presenterades entusiastiskt. Allt var både spännande och gott. Rätterna innehöll godsaker som röding, pumpasoppa, tryffel och hjort, men också extra intressanta saker som till exempel skivad och marinerad ung valnöt!

Hjort med olika tillbehör, bland annat marinerad ung valnöt
Hjort med olika tillbehör, bland annat marinerad ung valnöt (den runda brunsvarta)
Olomouc
Olomouc
En av efterrätterna ...
En av efterrätterna …

Denna resa var en pressresa. Bilderna, texterna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Läs mer: Resa till Tjeckien – din guide till Tjeckiens bästa resmål