Meny Stäng

Olomouc – en pärla i östra Tjeckien

Vi hade inga förväntningar på staden Olomouc alls. Kanske för att vi inte ens hört talas om stället förrän alldeles nyligen. Oj, vad överraskade vi blev! Vi kan verkligen, verkligen rekommendera den här lilla gömda pärlan. Mysiga gränder, imponerande historiska byggnader och en helt fantastisk restaurang.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Olomouc är Tjeckiens gamla huvudstad

Olomouc var huvudstaden och den största staden i Mähren (Moravia) sedan 1000-talet, ända tills svenskarna kom 1642 i 30-åriga kriget. Svenskarna och general Lennart Torstensson stannande i Olomouc i åtta år, och då hann man flytta huvudstaden till Brno. Hela staden är enhetlig barock och den mest betydande kulturstaden efter Prag i Tjeckien.

Stadshuset på övre torget (Horní naměstí)

Otaliga bokaffärer och pubar

Vi besökte industristaden Ostrava i somras, som också ligger i östra Tjeckien, och förväntade oss kanske ytterligare en industristad. Det vi möttes av var något helt annat!

Olomouc är en mysig stad med trånga, slingrande gränder, pampiga kyrkor och vackra byggnader. Mycket av livet kretsar kring Universitetet och en stor del av invånarna utgörs av studenter. Man kan plugga allt möjligt här, men bland annat finns ett stort fokus på konst och musik.

Olomouc

25 000 studenter i Olomouc

Olomouc är en gammal studentstad och Universitetet grundades redan 1573, och heter sedan 1946 Palacký-universitetet. Det förklarar kanske det som vi väldigt snabbt la märke till: de otaliga bokaffärerna, antikvariaten och pubarna. Fokuset på konst och musik förklarar kanske också all musik vi hörde, alla konstaffärer och … all kreativ graffiti. Detta är en stad som vi genast gillade!

UNESCO-världsarvet treenighets-kolonnen

Om du är intresserad av historia har Olomouc mycket att erbjuda. Här finns en riktigt pampig katedral och flera andra imponerande kyrkor. Här hittar du också “treenighetskolonnen” som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, eftersom den är den absolut största i sitt slag i den här delen av Europa. Kolonnen står på ett av de stora torgen i staden och hyllar alltså Fadern, Sonen och den heliga Anden.

Klockspelet i Olomouc

En annan sak som vi måste berätta om är det stora klockspelet, som “spelar” en gång om dagen, med figurer som rör sig genom spelet. Som du kanske vet så finns det ett liknande klockspel i Prag, med änglar.

Klockspelet i Olomouc var från början också utrustat med änglar, men det förstördes under Andra världskrigets sista (!) dag. Kommunisterna restaurerade det, men tyckte förstås att figurerna borde vara arbetare och inte änglar. Så än idag är det arbetare som rör sig genom klockspelet varje dag … Från en familj som sköter klockan i generationer manuellt!

Uret i Olomouc
Klockspelet i Olomouc – med arbetare istället för änglar!

Upptäck Olomouc

Olomouc

Kafeet Amadeus I Archdiocesan Museum

Här visas det upp dessa pampiga vagnar i guld och i museet finns också ett kafé som heter Amadeus. Han vårdades på nedre torget när han var sjuk år 1767 och var tvungen att stanna i Olomouc. Museet ligger vid katedralen.

Båttur på Moraviafloden

Du kan hyra egen båt för flera personer med elmotor på eller ta en båttur för någon timme på floden Moravia med mat och dryck.

Olomouc

St. Wenzels katedralen

Den enorma katedralen i gamla stan, med tre torn och singeltornet är det näst högsta i hela tjeckien. Prins Svatoduk började bygga katedralen 1104 och den stod klar 1141, men den har byggts om flera gånger efter det. Du hittar katedralen på Václavské náměstí, 779 00 i Olomouc.

Bouzov sagoslott i Olomouc

Det medeltida Bouzov-slottet är definitivt en av slotten i Moravia som du inte får missa. Vilket sagoslott som satte sin grund redan på 1200-talet och aldrig blev ruin.

Olomouc

Javoříč Grottorna i Olomouc

Bara en kort promenad från Bouzov slottet ligger de fantastiska grottorna dolda i den tjocka vegetationen.
Det är en av de största grottorna i Tjeckien och du hittar dem på Javoříčské jeskyně, Javoříčko 783 24 Slavětín.

Olomouc

Barock klostret Hradisko

Det här fantastiska klostret började byggas 1078 av prins Otto Slicny men har haft sina fiender som förstört klostret. mongolerna 1241, hussiterna 1429, taboriterna 1432 och svenskarna 1642. Sedan 1802 är det Tjeckiens äldsta och största militära sjukhus, och ligger norr om Olomouc Centre på Cl. Sušilovo nám. 4/4, Klášterní Hradisko

Olomouc Archdiocesan museum

Här var vi för några år sedan och komplexet är enormt. Katedralen är inbyggd med Biskopspalatset (Jindřich Zdík) till höger i bild, St. Barbara och St. Anne kapellet och museet. Här stannar man om man besöker staden.
1306 mördades den sista tjeckiska kungen här från familjen Přemysl – Vaclav III i katedraldekanens hus. Det är beskyddat av UNECO som ett immateriellt kulturarv.

Olomouc

Mindre basilika för den saliga jungfru Maria

Denna pilgrimsfärdskyrka är verkligen ett landmärke över landskapet Olomouc. Den ligger 13 km utanför själva city och är en otroligt pampig byggnad. 12 apostlar och två helgon pryder taket. Bakom kyrkan och ihopbyggd finns ett kloster och jungfru Maria kapell, och i närheten ligger det kända “Holy Hill”. Åk till Svatý Kopeček, i Olomouc.

Olomouc

Olomouc zoo

Olomouc Zoo ligger väldigt nära pilgrimskyrkan och är för hela familjen. På CliDarwinova 222/29, Olomouc.

St. John Sarkander kapell

I St. Johns kapell förhördes och torterades John Sarkander till döds 1620. Exakt här låg fängelset där han dog men han erkände aldrig anklagelserna om svek mot folket. Han kanoniserades av påven Johannes Paul II 1995 i Olomouc. Kapellet ligger på Mahlerova 19, i Olomouc.

St. Moritz kyrka i Olomouc

Den unika kyrkan med den gotiska stilen i Moravien. Den har den största orgeln i Centraleuropa och ett speciellt torn inbyggd i kyrkan. Du hittar den på 8. května, i Olomouc.

Olomouc

Veteranbilmuseum i Olomouc

Veteran Arena är väl en kul sak för hela familjen med gamla bilar och motorcyklar i super skick. Det ligger på andra sidan om floden och tar ca 30 min promenad till Sladovní 103/3, Pavlovičky, i Olomouc.

St. Mikaelskyrkan i Olomouc

De tre kupolerna i St. Michael’s Church är ett av de mest utmärkta landmärkena i staden. Denna vackra barockkyrka byggdes om från den ursprungliga gotiska kyrkan och invigdes troligen 1251. Kyrkan byggdes om till den nuvarande tidiga barockformen 1673-1686. Kyrkan finns på náměstí 1, i Olomouc

Olomouc

Jungfru Mariakyrkan

En otroligt vacker barock kyrka som byggdes mellan 1712-1716. En fågel viskade i mitt öra att Wolfgang Amadeus Mozart spelade i kyrkan för länge sedan.
Han var tvungen att stanna här när han var sjuk, och reste genom Moravien. Vill du besöka den historiska platsen så finns den på Denisova, i Olomouc

Passa på att shoppa billigt

Du har det stora moderna shoppingcentret Santovka på Polská 1, eller Galleri Moritz på 8. Května 24 mitt i stan.

Bo och äta i Olomouc

Vi har bara varit här i Olomouc en dag, men vi kan i alla fall tipsa om de ställen vi har besökt! Vi har bott på hotell Arigone, som är ett mysigt litet hotell mitt i centrum, med gångavstånd till i stort sett allting.

Hotell Arigone
Vårt rum på hotell Arigone

Centralt mitt i city hittar du det här kanonhotellet på Univerzitní 20, Olomouc.

Restaurang Podkova i Olomouc

Vi åt lunch på en restaurang som heter Podkova. Här fick vi en god grön ärtsoppa till förrätt och en riktigt god fisk med potatiskaka till huvudrätt. Vi avslutade med en chokladkaka med körsbär och grädde. Restauranger är otroligt charmig och rekommenderas av oss.

Podkova
Fisk på restaurang Podkova
Olomouc

Passa på att uppleva en bra restaurang på Lorem Kozeluzska 945/31, Olomouc.

Restaurang Entrée

Igår kväll besökte vi restaurang Entrée i Olomouc, och det var mycket mer än en middag – det var en upplevelse! Restaurangen har tagit sin inspiration från naturen och inredningen är spektakulär. Modernt svart möter mjuka träformationer och slingrande grönt, som om man befinner sig i framtiden och i en skog samtidigt, eller kanske i någon slags uppbyggd version av filmen Avatar.

Restaurang Entrée i Olomouc
Restaurang Entrée i Olomouc
Olomouc
Entrée
Arbete pågår på restaurang Entrée

Maten har också sin inspiration från naturen. Menyn är uppbyggd kring tre olika teman – trädgård, hav och land. Eller också kan man göra som vi gjorde, och beställa en av deras avsmakningsmenyer. En helt fantastisk upplevelse!

Åtta olika kreativa smårätter bars fram och presenterades entusiastiskt. Allt var både spännande och gott. Rätterna innehöll godsaker som röding, pumpasoppa, tryffel och hjort, men också extra intressanta saker som till exempel skivad och marinerad ung valnöt!

Hjort med olika tillbehör, bland annat marinerad ung valnöt
Hjort med olika tillbehör, bland annat marinerad ung valnöt (den runda brunsvarta)
Olomouc
Olomouc
En av efterrätterna ...
En av efterrätterna …

Denna fantastiska restaurang hittar du på Ostravská 1, Olomouc. Tips: Boka långt i förväg för det är väldigt populärt!

Saker som du (kanske) inte visste om Olomouc

Treenighetskolonnen beskjuten?

Under det preussiska kriget sköt fienderna en kanonkula in i sidan av Kolonnen och skadades. Det hade tagit 40 år att bygga den och lokalbefolkningen var bestörta. De bad fienderna att sluta skjuta nära kolonnen och de gjorde precis det. Kanonkulan sitter där som ett minne än idag. Kolonnen står på övre torget nära stadshuset.

Olomouc

Wolgang Amadeus Mozart

Den elva år gamla Wolfgang Amadeus Mozart komponerade symfoni nr 6 i F-dur i Olomouc år 1767.

Wencel av Böhmen eller Vaclav?

Det är samma person men Wencel är tyska och Vaclav är tjeckiska. Född 907 och död 28 september 935 och är Tjeckiens och prags skyddshelgon. Nu vet du varför katedralen heter St. Wencel, och sankt Wencel statyn hittar du i Olomouc

Branden 1709 i Olomouc

Den stora branden förstörde 350 byggnader samt interiören på många kyrkor. Det är ett under att så mycket fortfarande finns kvar.

Olomouc

Tåget till Olomouc redan 1841

Det första tåget anländer till staden – Olomouc blir en station på The North Rail!

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Bilderna, texterna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev