Meny Stäng

Att göra i Raumo – 15 tips till en finsk Unescostad

Annons

Vad kan man göra i Raumo i Finland? Denna lilla stad, som grundades år 1442, överraskar med en fantastiskt fin gammal trästad och inte mindre än två Unesco världsarv. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Raumo.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Raumo i Finland

I Raumo finns en fin kust och en härlig camping där man kan njuta av sol och bad. Här finns också en historisk stadskärna, Gamla Raumo, som är upptagen på Unesco världsarvslista. Dessutom finns ytterligare ett världsarv, i form av bronsåldergravfältet Sammallahdenmäki.

Raumo är enspråkigt finskt och den enda plats hittills under vår resa längs den finska kusten där museerna inte har text på svenska, utan endast på finska och engelska. Staden är förresten känd för sin speciella finska dialekt, Rauman giäl, som kan vara svårförståeligt för andra finsktalande.

Att göra i Raumo i Finland

Raumo, eller Rauma som staden heter på finska, ligger nära den finska kusten, drygt 9 mil norr om Åbo och cirka 5 mil söder om Björneborg.

Vad kan man göra i Raumo?

Vad kan man då göra i Raumo? Ja, först och främst måste man ju upptäcka Gamla Raumo, med fina hus, gränder och museer. Här är våra bästa tips.

1. Strosa bland trähusen i Gamla stan

Gamla Raumo togs upp på Unescos världsarvslista 1991, som ett utmärkt exempel på en gammal nordisk trästad. Den här gamla stadsdelen är verkligen fantastiskt fin, och den är också väldigt stor. Man kan promenera gata upp och gata ner, medan man beundrar charmiga hus och byggnader.

2. Titta in i Heliga korsets kyrka

En av de viktigaste sevärdheterna i Gamla Raumo är Heliga korsets kyrka. Ungefär samtidigt som staden grundades lät franciskaner grunda ett kloster och en kyrka. Kyrkan invigdes år 1512 och står fortfarande kvar.

Att göra i Raumo i Finland - heliga korsets kyrka

3. Beundra Rådhuset

Mitt i Gamla Rauma, vid Salutorget, står stadens mäktiga gamla rådhus. Huset byggdes år 1776 och fungerar idag som museum.

Att göra i Raumo i Finland - rådhuset

Utställningarna inne i rådhuset växlar, men man kan bland annat lära sig om tillverkningen av spets, som en gång i tiden var mycket stor just i Rauma.

handarbete

4. Besök Museum Marela

Marela är ett museum i Gamla Rauma, som visar upp ett hem där rikare köpmans- och redarfamiljer bott. Här kan man se allt från vackra kakelugnar till fina möbler, hantverk och kläder. Ett trevligt besök!

5. Se konst på Raumo konstmuseum

Om du gillar konst kan du kika in på Raumo konstmuseum, som också ligger i Gamla Raumo. Här visas framför allt olika växlande utställningar, med både nationella och internationella konstnärer.

6. Kika in i det gamla hemmet Kirsti

Museet Kirsti, som håller öppet på sommaren, visar upp ett hem som bebotts av sjömän, hantverkare och arbetare. Innan huset blev museum har det ägts av samma familj i 200 år, och därför visas också inredning från olika perioder i historien.

7. Promenera genom Kitukränn

Mellan gatorna Kuninkaankatu och Kauppakatu finns en gata som heter Kitukränn och som anses vara den smalaste gatan i hela Finland. Oavsett om den är smalast eller inte så är den charmig!

Kitukränn

8. Shoppa

Förutom att det finns gott om museer och restauranger i Gamla Raumo, så finns det också gott om små butiker. Här kan man shoppa sånt som mode, accessoarer, heminredning, presenter, leksaker och hantverk.

Att göra i Raumo i Finland
dockor

9. Åk en runda med Lilla turisttåget

Från rådhuset utgår ett litet ”turisttåg” och för en gångs skull hoppade vi på detta. Tåget tog oss runt i Gamla Raumo, och sedan visade det sig att tåget även kör till och från campingen Poroholma.

Att göra i Raumo i Finland

10. Se ruinerna efter Treenighetskyrkan

I Gamla Raumo finns också ruinerna av den heliga treenighetskyrkan. Kyrkan byggdes på 1400-talet och förstördes i en brand år 1640.

Att göra i Raumo i Finland - Treenighetskyrkan

11. Kliv upp i utsiktstornet i hamnen

Det finns en liten småbåtshamn i Raumo, strax norr om Poroholma camping. Den här platsen är riktigt fin, med massor av småbåtar.

Att göra i Raumo i Finland

Här finns också ett gammalt och vackert utsiktstorn, som man kan kliva upp i, för lite mer utsikt över området.

torn

12. Åk på båttur till en ö

Från hamnen kan man också göra olika båtturer. Det går båtar till fyrön Kylmäpihlaja, till semester- och fästningsön Kuuskajaskari samt till naturön Reksaari. Det finns stora skyltar med tidtabeller i hamnen. Eftersom texten är på finska är det dock bra att läsa på innan, eller fråga sig fram.

utflyktsbåtar

13. Sola och bada på Poroholma Camping

Poroholma Camping är lite mer än en camping – det är också en upplevelse. Campingen ligger fridfullt vid vattnet, samtidigt som det finns en härlig stämning med restauranger, båtar, båtrestauranger, juicebarer och strandbarer.

Att göra i Raumo i Finland - Poroholma camping

Vid campingen finns en fin sandstrand, där det passar perfekt att spendera några lata sommardagar.

strand

14. Upptäck Unesco-arvet Sammallahdenmäki

Bronsåldersgravplatsen Sammallahdenmäki inkluderar 36 gravrösen, som upptogs på Unescos världsarvslista år 1999. Platsen anses vara den mest mångsidiga skandinaviska gravplatsen som representerar bronsålderskulturen vid Bottenvikens kust.

15. Gör en utflykt till Ytterö

Ytterö, eller Yyteri som det heter på finska, ligger vid kusten utanför Björneborg, en knapp timme norr om Raumo med bil. Här finns fantastiskt härliga sanddyner och en otroligt vacker sandstrand. En utflykt hit, en fin sommardag, rekommenderas varmt!

Ytterö

Mer att se och göra i Raumo

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Raumo utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips.

 • Alfred Kordelins gravkapell är ett gravkapell där det raumofödda jordbruksrådet Alfred Kordelin är begravd. (Nummenkatu)
 • Lappi kyrka stod färdig 1760 och är en av de äldsta träkyrkorna i regionen. (Kirkkotie 23)
 • Raumo sjöfartsmuseum berättar om sjöfartstraditionerna i området. (Kalliokatu 34)
 • Raumo vattentorn erbjuder en vy över stan och ända till havet. (Vesitornintie 2)
Att göra i Raumo i Finland

Var kan man bo i Raumo, eller stå med husbilen?

I Raumo finns olika boenden att välja på, allt från hotell till lägenheter. Vi reste med husbil och tog in på Poroholma Camping. Här fick vi en fin plats vid vattnet (efter en underhållande guidning runt i golfbil) och vi njöt verkligen av våra dagar här. Från campingen kan man ta sig in till Gamla Raumo med bil, cykel eller det lilla ”turisttåget”.

Mer att se och göra i närheten av Raumo

Från Raumo är det inte alltför långt till charmiga Nådendal och fina Åbo. Om du istället åker norrut längs kusten kan du besöka Björneborg, och därefter fortsätta mot mysiga Kristinestad. Nedan hittar du ännu fler tips om Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Raumo?

Har du besökt Raumo? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Raumo? Berätta gärna!

Fakta om Raumo i Finland

 • Land: Finland
 • Landskap: Satakunta
 • Folkmängd: Cirka 39 000 (2021)
 • Namnet: Raumo på svenska och Rauma på finska.
 • Språk: 97,4 % finska och 0,3 % svenska
 • Valuta: Euro
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Resa till raumo

 • Flyg: Närmaste flygplatser finns i Björneborg och i Åbo.
 • Bil/husbil: Du kan naturligtvis köra till Raumo, till exempel på den väg som kallas Riks-Åttan.
 • Buss: Buss går från Björneborg, Åbo, Tammerfors och Helsingfors.
 • Båt: Om du kommer med egen båt finns gästhamn. Passagerarfärjor går till Åbo och Nådendal.

Att ta sig runt i Raumo

 • Promenera: Om du bara ska ta dig runt i centrala Raumo går det fint att promenera.
 • Cykla: Det går också bra att ta sig runt i stan med cykel.
 • Bil/husbil: Det går bra att köra fram till stan och parkera utanför Gamla stan.
 • Kommunalt: Det finns lokala bussar. Du kan även ta det lilla ”turisttåget” mellan campingen och Gamla stan.

Raumos historia

 • 1442: Raumo fick stadsrättigheter den 17 maj detta år, och är därmed den tredje äldsta staden i Finland.
 • 1990-talet: Här fanns ett av tidigare norska Aker Finnyards skeppsvarv, med de sammanslagna varven Oy F.W. Hollming Ab och Rauma–Repola.
 • 1991: Gamla Raumo togs upp på Unescos världsarvslista detta år.
 • 1999: Bronsåldersgravplatsen Sammallahdenmäki upptogs på Unescos världsarvslista.
 • 2014: Rauma Marine Constructions startades. En av UPM-Kymmenes största pappersfabriker finns också i staden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev