Meny Stäng

Sommar i Stockholm – 10 pärlor i huvudstaden

Annons

Sommar i Stockholm – vad kan man hitta på och var kan man hänga? Stockholm är en fantastisk sommarstad, med fina parker, härliga uteserveringar och massor av vatten, med möjlighet till olika båtturer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sommar i Stockholm – tips för soliga sommardagar

Vi börjar med några tips för en solig sommar i Stockholm, det vill säga när huvudstaden visar sig från sin allra bästa sida. Längre ner presenterar vi några bonustips för regniga dagar …

1. Strandvägen

På sommaren är det riktigt fint att strosa längs med Strandvägen. Längs den 1,3 kilometer långa Strandvägskajen ligger massor av fina båtar, men också restauranger, barer, glasskiosker och vackra hus från förra sekelskiftet.

Sommar i Stockholm

2. Djurgården med Isbladskärret

Djurgården är ett oerhört populärt område i Stockholm, inte minst på sommaren. Hit kan du åka för att hänga på Skansen en dag, eller så kan du koppla av med en fika vid Rosendals trädgård. På Djurgården ligger också Gröna Lund samt flera omtycka museer såsom Vasamuseet, ABBA-museet, The Viking Museum och Spritmuseum. En fin plats som inte alla känner till är Isbladskärret, där du kan se massor av hägrar.

Hägrar vid Isbladskärret

3. Skeppsholmen

Skeppsholmen är en mysig liten ö som ligger mitt i Stockholm, dit du kan promenera via en bro från Blasieholmen. Här kan du promenera längs med kajerna och titta på alla fina båtar och husbåtar. Om du vill hitta på något mer att göra så finns flera museer på ön, såsom Moderna museet, Östasiatiska museet och Stockholm Toy Museum.

Båtar Skeppsholmen

4. Hornsbergs strand

Hornsbergs strand, på Kungsholmen, är en del av stan som på senare år blivit väldigt populär bland lokalborna. Längs med vattnet har man låtit bygga promenadväg och badbryggor, och under varma sommardagar är det proppfullt av människor som solar och badar, eller har picknick. Strax intill finns både restauranger och glasskiosker.

Sommar i Stockholm - Hornsbergs strand

5. Stockholm från vattnet

Varför inte uppleva Stockholm från vattnet? Att glida runt i stan i en kanot är ett annorlunda sätt att uppleva huvudstaden. Du kan hyra kanot, kajak eller SUP-bräda på flera olika ställen i stan, exempelvis vid Pampas marina, Brunnsvikens kanotklubb, Rålis kajak eller Långholmen kajak.

Sommar i Stockholm

6. Södermalm

Södermalm utgör en trevlig och spännande del av Stockholm. Här finns många charmiga och historiska områden, såsom Fjällgatan och Monteliusvägen. Du kan också upptäcka den populära Vitabergsparken eller tar dig upp på Skinnarviksberget, varifrån man har vidsträckt utsikt över Stockholm.

Sommar i Stockholm - Södermalm

7. Stockholms skärgård

Stockholm är mer än innerstaden. Under din sommar i Stockholm är det härligt att ta en båttur ut till skärgårdens öar, såsom exempelvis Möja, Grinda eller Sandhamn. Du kan också gör en utflykt till Vaxholm eller kanske boka en brunch- eller middagskryssning. Olika turer finns hos Stromma och Waxholmsbolaget.

Sommar i Stockholm - Vaxholm
Fler olika båtturer går till Vaxholm

8. Fjäderholmarna

Om du vill uppleva skärgården runt Stockholm utan att resa så långt är Fjäderholmarna det allra närmaste alternativet. På sommaren är detta en plats som sjuder av liv, men öppna restauranger och hantverksbodar. Det är enkelt att resa hit med Fjäderholmslinjen från Slussen, alternativt med Waxholmsbolaget eller Stromma.

Sommar i Stockholm - Fjäderholmarna

9. Hagaparken

Hagaparken ligger i Solna och är en stor och fantastiskt fin park. Här kan du promenera i grönskan samtidigt som du spanar in slott och paviljonger från teaterkungen Gustav III:s tid. Vid de speciella Koppartälten kan du stanna för en fika eller en bit mat. Vill du hitta på något mer så hittar du även Fjärilshuset Haga Ocean här, med fjärilar och akvarium.

WIFI.se
Fjärilshuset
Fjärilshuset Haga Ocean i Hagaparken

10. Drottningholms slott

Drottningholms slott är ett besöksmål som du inte vill missa under en semester i Stockholm. Detta kungliga slott, som är upptaget på Unescos världsarvslista, passar perfekt för en sommarutflykt. Du kan strosa i slottsparken, men också besöka slottets salar och Kina slott. För en extra härlig utflykt kan du välja att åka båt till slottet, med Stromma.

Drottningholms slott

Var kan man bo i Stockholm?

Letar du boende i Stockholm? Om du planerar en längre vistelse i huvudstaden finns det möjlighet att hyra hus i Stockholm eller lägenhet.

Om du bara ska göra ett kort besök i huvudstaden finns det förstås massor av hotell att välja på, i olika prisklasser. Haymarket by Scandic, som ligger på Hötorget, är en trevligt alternativ med läcker inredning, liksom Downtown Camper by Scandic, som ligger på Brunkebergstorg. För dig med campingfordon finns också en del campingar och ställplatser, såsom Långholmens husbilscamping, Tantolundens husbilscamping och First Camp Nickstabadet-Nynäshamn.

Sommar i Stockholm

Sommar i Stockholm – bonustips om det regnar

Visst är det härligt med sommar i Stockholm, men om det regnar då? Jo, det händer ju emellanåt, så här kommer några bonustips.

Bada på ett vackert spa

Mitt inne i Stockholm ligger två historiska spabad, Sturebadet från 1885 och Centralbadet från 1904. Båda dessa badhus bjuder på vackra miljöer, som du kan njuta av medan du badar. Naturligtvis finns också möjlighet att boka olika behandlingar.

Se konst

Det finns massor av konstmuseer och gallerior i Stockholm, och dessa är förstås som gjorda för en regnig dag. Du kan till exempel passa på att besöka Liljevalchs konsthall, Sven-Harrys konstmuseum, Moderna museet, Nationalmuseum eller Fotografiska.

Linn Fernström på Liljevalchs konsthall
Utställning på Liljevalchs konsthall förra året

Djupdyk i historia

Om du gillar historia finns det många museer i Stockholm där du kan göra djupdyk. Förutom Historiska museet kan du till exempel besöka Medeltidsmuseet, The Viking Museum, Armémuseum, Sjöhistoriska museet eller Vrak – Museum of Wrecks.

Sommar i Stockholm om det regnar - Historiska museet
På historiska museet i Stockholm

Shoppa i en galleria

Om du är shoppingsugen en regnig dag är det perfekt att springa runt i en stor galleria. Inne i centrala stan hittar du till exempel Gallerian, men du kan hitta ännu större shoppingkomplex i stadens förorten. Kolla till exempel in Täby Centrum, Kista Centrum eller Mall of Scandinavia i Solna.

Mall of Scandinavia
Mall of Scandinavia i Solna

Fler tips för en sommar i Stockholm?

Har du fler tips på pärlor i Sommarstockholm? Dela gärna med dig av dina bästa tips!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev