Annons

Semester i sydöstra Europa! Här hittar du allt från paradisstränder och naturupplevelser till äventyr och storstäder. Låt våra restips inspirera dig att börja planera din resa!

Klicka vidare till det land du är intresserad av och hitta massor av inspiration och idéer. Alla tips bygger på våra eller våra gästskribenters erfarenheter. Låt drömmarna börja om en härlig semester i sydöstra Europa!

Semester i sydöstra Europa

Vilka länder som ingår i sydöstra Europa kan variera, beroende på utgångspunkt. Vi har valt att tolka begreppet rent geografiskt, och här kan du därför läsa om de länder som ligger i det sydöstra hörnet av Europa. Kroatien och Bosnien och Hercegovina hittar du under semester i södra Europa.

Balkanhalvön

På Balkanhalvön ligger Albanien och länderna som tillhörde forna Jugoslavien (utom Slovenien), samt Bulgarien och Grekland. Flera av dessa länder har en fantastiskt vacker kust mot Medelhavet med kristallklart vatten. Bulgarien har istället kust mot Svarta havet och Nordmakedonien har charmiga semesterorter intill sjön Ohrid, som ligger till hälften i Albanien och till hälften i Nordmakedonien.

Förutom sol och bad kan man i det här området uppleva allt från vacker natur till historiska sevärdheter. En fördel är att prisläget är relativt lågt, särskilt i Albanien och Makedonien. Läs mer om det land du är nyfiken på:

restips för Montenegro
Montenegro i sydöstra Europa

Turkiet och Cypern

Två andra favoriter i sydöstra Europa är Cypern och Turkiet. Cypern är en populär destination för sol och bad, där man också kan se historiska sevärdheter eller uppleva lokal kultur på landsbygden. I Turkiet finns många semesterorter, men också spektakulär natur, som exempelvis det omtalade och vackra Kappadokien. Båda länderna bjuder på fantastiskt god mat, med smårätter, röror och grillat. Läs gärna mer här:

Resa till Cypern - semester i sydöstra Europa
Utsikt över havet i Cypern

Fler tips för din semester i sydöstra Europa

Du hittar tips inför din semester i sydöstra Europa genom att klicka på länderna ovan. Vet du inte vad du ska välja? Här kommer en topplista (utan inbördes ordning) med tio riktigt bra resmål i sydöstra Europa:

  1. Istanbul i Turkiet – 25 tips på sevärdheter och upplevelser
  2. Derinkuyu i Turkiet – den underjordiska staden
  3. Nesebar i Bulgarien – 10 tips till världsarvsstaden
  4. Agriturism på Cypern – 7 tips till Cyperns landsbygd
  5. Kotor i Montenegro – en vacker världsarvsstad
  6. Varna i Bulgarien – 13 saker att se och göra
  7. Kappadokien i Turkiet – sevärdheter och upplevelser
  8. Pafos på Cypern – ett Unesco världsarv vid havet
  9. Saranda i Albanien – och fem bra utflykter
  10. Sofia i Bulgarien – 11 saker att se och göra
Kappadokien i Turkiet
Kappadokien i Turkiet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev