Meny Stäng

Nesebar i Bulgarien – 10 tips till världsarvsstaden

Annons

Nesebar i Bulgarien är en historisk stad vid Svarta havet, med en gammal stadsdel som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan man se massor av kyrkor och ruiner, men också roa sig med att kika i små butiker, äta bulgarisk mat på uteserveringar eller hänga vid stranden.

Nesebar i Bulgarien

Nesebar i Bulgarien är en mer än 3200 år gammal bosättning, som redan på 500-talet före Kristus var en betydande handelsstad. Staden tillhörde från början det historiska riket Thrakien och kom senare att erövras av greker, romare, bulgarer och osmaner (ottomaner) och var under en tid en viktig stad för det Bysantinska imperiet. Idag är detta en historiskt spännande, men också mysig, liten stad i Bulgarien.

Göra i Nesebar i Bulgarien

Nesebar ligger vid Svarta havet, strax söder om den kända stranden Sunny Beach. Staden ligger cirka 10 mil söder om den större staden Varna, och cirka 40 mil öster om huvudstaden Sofia.

Vad kan man se och göra i Nesebar?

Vi strosade runt i Nesebar under en heldag tillsammans med en lokal guide, och här är våra bästa tips. Om du har fler tips så skriv gärna en kommentar!

Göra i Nesebar i Bulgarien

1. Upptäck Gamla stan i Nesebar – på Unescos världsarvslista

Den gamla stadsdelen i Nesebar ligger på en liten halvö, och förbinds med övriga Nesebar via en smal överfart. Staden togs upp på Unescos världsarvslista 1983 och här kan man se massor av historiska byggnader, monument och ruiner.

Om man gillar kyrkor kan man definitivt få sitt lystmäte – den finns nämligen ett 40-tal grekisk-ortodoxa kyrkor här. Man kan också lägga märke till trähusen, som är byggda på 1800-talet och typiska för den arkitektoniska stilen vid Svarta havet vid den här tiden.

2. Kolla in kyrkan ”Church of Christ Pantocrator”

En av de kanske vackraste kyrkor man kan se i Nesebar är den kyrka som på engelska heter ”Church of Christ Pantocrator”. Att vi använder de engelska namnen på kyrkorna här beror på att det är svårt att hitta svenska namn, och på att bulgarerna själva använder det kyrilliska alfabetet, det vill säga samma bokstäver som används på ryska. Den här kyrkan färdigställdes under 1200- eller 1300-talet.

Göra i Nesebar i Bulgarien - Church of Christ Pantocrator

3. Spana in ”Church of Saint Sophia”

En annan mäktig kyrka, eller kyrkoruin snarare, är ruinen efter ”Church of Saint Sophia”. Den här kyrkan byggdes i slutet av 400-talet/början av 500-talet, och byggdes senare om under 800-talet. Kyrkan övergavs på 1700-talet.

Göra i Nesebar i Bulgarien - Church of Saint Sophia

4. Se ruinerna efter antika badhus

Människor gick inte bara i kyrkan förr, utan de behövde också tvätta sig emellanåt. De flesta hade begränsade möjligheter att tvätta sig hemma, och då var det perfekt att kunna gå till ett badhus. Under utgrävningar på 1970- och 1980-talen hittade man ruiner av ett badhus från tidig Bysantinsk tid. Badet byggdes under den bysantinska kejsaren Justinianus I, som härskade mellan åren 527 och 565.

Göra i Nesebar i Bulgarien - se antika badhus

5. Semestershoppa i alla mysiga gränder

Nesebar är inte bara en historisk stad utan också en semesterstad, och många av alla de turister som besöker Sunny Beach kommer hit. Det är alltså inte så konstigt att det finns gott om små butiker som riktar sig till turister. Du hittar sånt som kläder, väskor, hattar, smycken, leksaker, snäckor och lokalt hantverk.

6. Ät fisk och skaldjur på restaurang Neptun

Det finns många restauranger i Nesebar, och vi passerade flera som såg ut att ha trevliga uteserveringar. För egen del åt vi på restaurang Neptun, som ligger med fin utsikt över vattnet.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

På den här restaurangen är det fokus på fisk och skaldjur. Vi inledde lunchen med en grekisk sallad och fortsatte därefter med varsin tallrik med fisk från Svarta havet. Mycket gott! Som avslutning blev det traditionell bulgarisk yoghurt med något slags inlagt fikon. Också det smakade mycket bra!

7. Upplev den ohelgade kyrkan ”Church of St John Aliturgetos”

Om du inte fått nog av kyrkor kan du kolla in ”Church of St John Aliturgetos”. Den här kyrkan byggdes på 1300-talet, men enligt legenden blev den aldrig ”helgad” och fick därför namnet ”Aliturgetos” (ohelgad på grekiska).

Göra i Nesebar i Bulgarien - Church of St John Aliturgetos"

Legenden berättar att en av byggarbetarna föll ner under bygget och dödades, och att man inte kunde använda en plats där någon dödats för tillbedjan. Historien visar dock att kyrkan trots detta kan ha använts. Från kyrkan har man för övrigt fin utsikt över Svarta havet.

Göra i Nesebar i Bulgarien - Church of St John Aliturgetos"

8. Beundra målningarna i kyrkan ”Church of St Stephens”

Bara några meter från ”Church of St John Aliturgetos” ligger ”Church of St Stephens”. Denna kyrka är från 900-talet och är invändigt dekorerad med målningar från 1500-talet.

Göra i Nesebar i Bulgarien - Church of St Stephens

Man får betala en liten slant i inträde för att gå in, men det kan det absolut vara värt. Precis hela kyrkan är dekorerad med målningar, och det blir en speciell stämning inne i den försiktigt upplysta byggnaden. Det var svårt att ta bra foton på grund av belysningens sken, men kika in själv så får du se!

9. Bada eller promenera vid stranden

Den kanske mest kända stranden i hela Bulgarien, Sunny Beach, ligger strax norr om Nesebar. Men även Nesebar har strand och här kan man promenera längs kusten, eller kanske ta sig en simtur.

10. Stanna vid den gamla väderkvarnen

På den smala vägen ut till den gamla stadsdelen i Nesebar hittar man en gammal väderkvarn från den osmanska (ottomanska) tidsperioden. Här stannar många för att ta en bild över kvarnen eller utsikten.

Göra i Nesebar i Bulgarien - väderkvarn

Mer att se och göra i Nesebar

Det finns förstås mer att se och göra i Nesebar, för den som har mer tid. Det finns bland annat ett arkeologiskt museum och i staden finns också ”Aquapark Nessebar”. För den som gillar kyrkor finns också ytterligare ett gäng. På bilden nedanför ser du St John the Baptist Church från 900-talet, där vår guide visade oss hur väggarna var byggda av krossad sten och tegel.

Den lilla kyrkan på följande bild är St Spas Church, som byggdes lågt och under marknivå på 1600-talet, eftersom den enligt dåtidens regler inte fick vara högre än ryttarna som red förbi.

Göra i Nesebar i Bulgarien - St Spas church

Mer att se och göra i närheten

Strax norr om Nesebar ligger den långa och kända sandstranden Sunny Beach, där man idag hittar flera coola och moderna strandbarer. Om man åker söderut kan man besöka Burgas och om man istället fortsätter norrut kan man besöka Varna, som är Bulgariens tredje största stad.

Göra i Nesebar i Bulgarien - Sunny beach

Har du varit i Nesebar i Bulgarien? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Nesebar i Bulgarien

 • Land: Bulgarien
 • Oblast: Burgas
 • Folkmängd: Drygt 12 000 (2015)
 • Läge: Vid Svarta havet, strax söder om Sunny Beach. Den gamla delen av staden ligger på en halvö.
 • Namn: På bulgariska Несебър. Andra stavningar är Nesebǎr,  Nessebar och Nesebur.
 • Läs mer: Du hittar mer information om Nesebar hos Bulgariens turistbyrå.

Historia i Nesebar

 • Slutet av bronsåldern: Thrakerna bosatte sig här och kallade platsen Mesembria.
 • 500-talet före Kristus: Staden var en viktig handelsstad. Under åren erövrades staden av romare, osmaner, bulgarer och det Bysantinska riket.
 • 800-talet: Staden kom att ingå i det första bulgariska riket under Krum av Bulgarien, erövrades åter av det Bysantiska riket och därefter av Simeon I av Bulgarien.
 • 1100- till 1200-talet: Staden spelade en viktig roll under styret under Tsar Kaloyan, därefter Ivan Asen II och senare Konstantin Tih.
 • 1300-talet: Staden blomstrade under Tsar Ivan Alexander. Under det Andra bulgariska riket stred återigen bulgariska och bysantinska styrkor om staden.
 • 1453: Staden erövrades av det osmanska (ottomanska) riket.
 • 1878: Efter det rysk-turkiska kriget blev staden en del av den autonoma osmanska provinsen Östrumelien.
 • 1885: Staden kom att ingå i Furstendömet Bulgarien.
 • 1983: Den gamla stadsdelen i Nesebar togs upp på Unescos världsarvslista.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev