Meny Stäng

Kroatien

Restips om Kroatien – Balkans stolthet och en av de soligaste länderna i Europa. Över 1500 km kust och 1185 öar längs Adriatiska havet. Våra personliga restips på intressanta sevärdheter och spännande upplevelser efter totalt 3 månader i Kroatien. Platser från norr till söder. Kroatiens bästa helt enkelt! Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Kroatien.

Varför resa till Kroatien?

 • Kristallklart vatten – Kusten är lång och vattnet är absolut kristallklart, vilket bland annat hänger ihop med att det är stenstränder.
 • Massor av öar – Det finns över tusen öar och holmar att upptäcka med hjälp av färjor, båtturer eller kanske hyrd segelbåt.
 • Mysiga byar – Många av byarna och städerna längs kusten är oerhört charmiga ställen med medeltidsbebyggelse och trånga gränder.
 • Historiska sevärdheter – Eftersom bebyggelsen är gammal finns det gott om kyrkor, borgar och ruiner med tillhörande historia.
 • Vackra nationalparker – I de stora nationalparkerna finns grön natur och magiskt vackra vattenfall.

Vädret just nu

booked.net

1. Zagreb

Tkalčić-gatan

Zagreb

Zagreb är en liten och charmig huvudstad. Här kan man besöka det stora torget med alla hus i Art Noveau-stil, den mysiga cafégatan Tkalčić eller kanske julmarknaden i december. (2016)

Kroatien, Zagreb

Kroatien, Zagreb

Kroatien, Zagreb

Kroatien, Zagreb, jul

 2. Opatija, Istrien

Opatija

Istrien, Opatija

Opatija är en vacker liten stad fylld av sekelskifteshus. På sommaren kan du sola och bada och i december ordnas en härlig chokladfestival. (2011, 2016)

Kroatien, Opatija

Kroatien, Opaija, choklad

3. Hum, istrien

Hum

Kroatien, Hum

Hum är världens minsta stad, med drygt 20 invånare. Här kan du göra ett stopp för att se en cool gammal stad med stadsmur, kyrka och en enda gata. (2016)

Kroatien, Motovun, Hum

4. Porec, Istrien

restips om Kroatien

Kroatien, Istrien, Porec,

Poreč är en mysig fiskestad med medeltidskvarter, en kyrka som är UNESCO världsarv och många trevliga restauranger. (2016)

Kroatien, Porec

5. Vrsar, Istrien

Vrsar

Kroatien, Istrien, Vrsar,

Vrsar är en liten kust- och fiskeby på Istriens västkust med trevlig semesterstämning på sommarhalvåret. (2016)

Kroatien, Vrsar

6. Labin, Istrien

Labin

Kroatien, Istrien, Labin

Labin är en fin gammal stad på en hög höjd på Istriens ostkust. Här kan vi bland annat rekommendera en riktigt bra restaurang och en vacker camping. (2016)

Kroatien, Labin

Kroatien, Labin

7. Rovinj, Istrien

Peter framför staden Rovinj på Istrien

Kroatien, Rovinj

Rovinj är en populär och vacker turistort på Istriens västkust. Här kan man promenera runt på kullerstensgatorna och klättra upp i toppen på St Eufemiakatedralen för fantastisk utsikt. (2016)

Kroatien, Rovinj

8. Fazana, Istrien

Fazana

Kroatien, Istrien, Fazana

Fažana är en liten trevlig fiskeby på Istriens västkust. Här kan man äta färsk fisk och kanske göra utflykter till ögruppen Brijuni eller till Pula med sin amfiteater. (2016)

Kroatien, Fazana

9. Amfiteatern i Pula, Istrien

Amfiteatern i Pula

Kroatien, Istrien, Pula

I Pula ligger en stor och välbevarad amfiteater som är väl värd ett besök. Man kan också strosa längs hamnen och se de stora fiskebåtarna. (2011, 2015)

Kroatien, Pula

Kroatien, Istrien

10. Plitvice nationalpark

Plitvice

Kroatien, Plitvice nationalpark

Plitvice nationalpark är en stor och magiskt vacker park med 20 sjöar, mängder av vattenfall och en vacker skog. Man kan kombinera vandring med båtturer och turer med shuttle-bussar. (2015)

Kroatien, Plitvice nationalpark

11. Krka nationalpark

krka

Kroatien, Krka Nationalpark

Krka nationalpark bjuder på magiskt vacker natur med promenadstråk genom grönområden med forsande vatten överallt. Man kan promenera runt eller ta båtturer. (2015)

Kroatien, Krka Nationalpark

12. Trogir

trogir

Kroatien, Trogir

Den gamla stadsdelen i Trogir ligger på en liten ö, som är förbunden med fastlandet med broar. Här kan man strosa i trånga medeltidskvarter och mysa på charmiga uteserveringar. (2015)

Kroatien, Trogir

13. Split

Split

Kroatien, Split

Split är en väldigt trevlig stad med en gammal stadskärna och en palmkantad promenad längs vattnet. Här kan man besöka historiska palats, shoppa i butiker och på marknader eller kanske besöka det galna grodmuséet.  (2015, 2016)

Kroatien, split

Kroatien, Trogir

14. Omis

Omis

Kroatien, Omis

Omis är en vacker liten stad omgiven av berg. Genom staden flyter den stora floden Cetina, där man kan göra båtturer eller prova äventyrliga aktiviteter … (2015)

Kroatien, Omis

Kroatien, Cetina

15. Ön Brac

Brac

Kroatien, Brac

Brac är en vacker ö med mycket natur, charmiga små byar och fantastiska stränder. Vi gillade framför allt semesterbyn Bol med den kända stranden Zlatni Rat. I guiden nedan hittar du många fler restips om Kroatien och ön Brac. (2015)

Brac, Kroatien

Kroatien, Brac

16. Makarska

Makarska

Kroatien, Makarska

Makarska är huvudorten på Makarska rivieran. Vi tycker kanske att det finns charmigare städer längs kusten, med bergen är mäktiga, badstränderna fina och det finns en trevlig strandpromenad. (2015)

Kroatien, Makarska

17. Ön Hvar

Hvar

Kroatien, Hvar

Ön Hvar är en avlång, grön och väldigt vacker ö. Stora delar av ön är obebodd och vackert grön. Man kan besöka staden Hvar och Kroatiens äldsta stad Stari Grad. (2015)

Kroatien, Hvar

Kroatien, Hvar

18. Dubrovnik

Dubrovnik

Kroatien, Dubrovnik

Dubrovnik är ett fin stad med intressant historia och charmiga gränder med restauranger och glassbarer. Man kan också gå upp på den höga muren som omger hela stan och få en riktigt fin utsikt. (2015)

Kroatien, Dubrovnik

Kroatien, Dubrovnik

Väder i Kroatien (Split)

Kroatien Split

Bra att veta

 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Se upp med? Kroatien är ett tryggt land att resa i, men man ska naturligtvis som alltid iaktta viss försiktighet.
 • Tänka på? Servitörer på restauranger och andra inom servicesektorn förväntar sig ofta dricks, kanske 5-10 procent av tjänstens värde.
Zlatni Rat I Kroatien

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel – Våra restips om Kroatien

Läs mer

19 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Gisela Karlsson säger:

  Verkligen härliga bilder och underbara beskrivningar av Kroatiens kust.
  Längtar tills jag får komma dit själv.
  Ska dit nu i vår/sommar, dock är inga detaljer klara. Men jobb blir det iaf, och förhoppningsvis en hel del solande när jobbandet är klart.

  Ser fram emot mer bra och härlig läsning
  Vänliga hälsningar,
  Gisela

 2. Anonym säger:

  Härligt att läsa, vi har planer på att köra kustvägen ner mot Dubrovnik i september. // Hasse

 3. Anonym säger:

  Vilka fina foton, bra beskrivet och informativt. Ska bli kul att åka dit i sommar. Vi letar efter färje information och rutter men det var svårt, hamnade på er sida istället. / Marlène

 4. Karin säger:

  Hej undrar om ni vet om maj månad är en bra månad att besöka Kroatien? Är rädd att det ska vara för kallt. Vi ha minst 25 grader varmt gärna. Vi har bokat en resa till Baska Krk. Vi undrar om det är fint där, om det är värt åka dit ta hyrbil och utforska området? Vi har möjlighet att avboka resan. Tack! 🙂

 5. admin säger:

  Gisela Karlsson, hoppas att du får en fin resa till Kroatien!

  Hasse, kustvägen i Kroatien är väldigt fin, och Dubrovnik också!

  Marlene, tack för fin feedback om vår sida!

  Karin, vi har inte varit i Kroatien i maj, men skulle tro att det är fint! Vår erfarenhet från andra delar av södra Europa i maj är att det kan vara varmt och skönt på dagarna, men lite svalare på kvällarna. Vi upplevde också ganska stor skillnad på början och slutet av maj… Vi har inte varit på Baska i Krk, men en annan resebloggare var där i augusti 2015: http://www.lanclin.com/baska-en-liten-turistort-pa-den-kroatiska-on-krk/

 6. Rose-Marie säger:

  Vilken otroligt proffsig sida och vackra bilder av Kroatien. Vi har aldrig varit i Kroatien tidigare men funderar åka i september. Har några frågor som jag hoppas ni kan hjälpa oss med?Från Split är det lätt att ta sig till Bol? Är allt öppet i mitten av september? Varmt och skönt i luft och vatten? Mygg? Vi funderar på en utflykt till ön Hvar också, en dagsutflykt, eller räcker det för att utforska? Är jättetacksamma om ni har tid att svara på alla våra frågor.
  Rose-Marie

 7. admin säger:

  Rose-Marie, roligt att du gillar vår sida och kul att ni planerar en resa till Kroatien! Det är lätt att ta sig från Split till Bol. Man tar en färja från hamnen i Split och den går till Supetar på Brac. Därifrån får man ta bil eller buss tvärsöver ön för att komma till Bol (minns inte hur lång tid, men kanske 40 min eller en timme). Allt är öppet i mitten av september! Det är först i slutet av oktober som man märker att en del saker stänger igen. Det är varmt och skönt i september (även om man naturligtvis kan ha otur och råka ut för regn, vi kan ju inte garantera vädret ;)). Badtemperaturen är bra, vi badade i Kroatien både under oktober och november 😉 Mygg har vi inte märkt av. Det går nog utmärkt att ta en dagsutflykt till Hvar och se sig om i staden Hvar, som är väldigt trevlig! Hoppas ni får en fin resa!

 8. Kenneth Risberg säger:

  Tack för fina tips och fantastiska bilder, som vanligt.
  Har ni några tips på resväg, utöver Tyskland?

  • Helena säger:

   Man kan ju åka ner genom Polen och Tjeckien. Vi har gjort det en gång. Det var en intressant resa, men tog ju längre tid … Minns inte exakt vilka vägar vi åkte tyvärr.

 9. Elisabeth säger:

  Många vackra orter och trakter

 10. Michaela säger:

  Hej! Väldigt fin sida?
  Letat efter info om byarna som ligger nära Split. Kan du rekommendera någon.? Det ska vara mysigt genuint och samtidigt ha ett utbud av restauranger och caféer och nära en fin strand. Typ Baska voda?. Vi har bland annat kollat på Stomberg, Podgora.
  Tack på förhand
  Michaela

  • Helena säger:

   Roligt att du gillar vår sida Michaela! Vi har hört att Podgora ska vara fint och även Brela, men har inte varit där själva. Själva gillar vi Omis, som är en charmig liten stad med en gammaldags stadsdel med många restauranger, möjligheter till båtturer på floden och även en liten sandstrand.

 11. LinizTravel säger:

  Åh jag drömmer om Kroatien 🙂 vill så
  Gärba dit i sommar 🙂 kramar

 12. Vilken kanon guide. Smart och enkelt att hitta era bästa tips.

 13. Ann-Charlotte Aronsson säger:

  Hej! Bra info. Vi planerar att bila till Kroatien nu i maj. Har du tips på bra resväg, vi bor i Malmö. Tack på förhand

 14. lisbeth sageland, säger:

  Jag reser den 14 februari. hur är vädret då och finns det restauranger öppna då.? vi börjar resan i dubrovnik.

  • Helena säger:

   Trevligt att du planerar att åka till Kroatien Lisbeth! Jag tror dock att det är kallt i februari, det är ju mitt i vintern. Kanske runt 10 grader? I städerna bör det ju finnas restauranger som har öppet året om, men jag skulle tro att många restauranger har stängt på vintern. Särskilt på öar och små turistorter. Vi var på Brac på hösten och efter den 30 oktober fanns nästan ingenting öppet, förutom mataffären, posten och en kiosk.

 15. Pontus Svensson säger:

  Hej
  Vi ska bila ner till Kroatien i sommar. Har hört att ön Brac ska vara härlig! En fråga. Kan man ta med sig bilen på båtarna från split-supetar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.