Meny Stäng

Kroatien

Resa till Kroatien? Resan går från norr till söder genom Kroatiens bästa resmål. Tycker du om stränder med kristallklart vatten, charmiga byar eller kanske vackra nationalparker? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Kroatien! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Kroatien?

01 januari 2019

Kristallklart vatten

Kusten är lång och vattnet är absolut kristallklart, vilket bland annat hänger ihop med att det är stenstränder.

01 januari 2019
01 januari 2018

Massor av öar

Det finns över tusen öar och holmar att upptäcka med hjälp av färjor, båtturer eller kanske hyrd segelbåt.

01 januari 2018
01 januari 2017

Mysiga byar

Många av byarna och städerna längs kusten är oerhört charmiga ställen med medeltidsbebyggelse och trånga gränder.

01 januari 2017
01 januari 2016

Historiska sevärdheter

Eftersom bebyggelsen är gammal finns det gott om kyrkor, borgar och ruiner med tillhörande historia.

01 januari 2016
01 januari 2015

Vackra nationalparker

I de stora nationalparkerna finns grön natur och magiskt vackra vattenfall.

01 januari 2015
Tkalčić-gatan

1. zagreb

Zagreb är en liten och charmig huvudstad. Här kan man besöka det stora torget med alla hus i Art Noveau-stil, den mysiga cafégatan Tkalčić, och kanske prova några av stadens restauranger. I december varje år anordnas en julmarknad som flera gånger utsetts till Europas bästa. Om du reser med husbil finns en modern camping med bra läge.

Opatija

2. Opatija

Opatija är en vacker liten stad fylld av vackra sekelskifteshus, som påminner om en svunnen tid. På sommaren kan du sola och bada och i december ordnas en härlig chokladfestival.

Hum

3. Hum, Istrien

Hum är världens minsta stad, med drygt 20 invånare. Här kan du göra ett stopp för att se en cool gammal stad med stadsmur, kyrka och en enda gata.

restips om Kroatien

4. Porec, Istrien

Poreč är en mysig fiskestad med medeltidskvarter, en kyrka som är ett Unesco världsarv och många trevliga restauranger, där man bland annat kan äta fisk och skaldjur. I Porec finns också en stor camping.

Vrsar

5. Vrsar, Istrien

Vrsar är en liten kust- och fiskeby på Istriens västkust med trevlig semesterstämning på sommarhalvåret. Här finns trevliga restauranger som bland annat serverar fisk och skaldjur, och det finns också en stor camping.

Labin

6. Labin, Istrien

Labin är en fin gammal stad på en hög höjd på Istriens ostkust. Här kan vi bland annat rekommendera en riktigt bra restaurang mitt i stan. Strax utanför Labin, vid kusten, ligger också en ovanligt vacker camping.

Peter framför staden Rovinj på Istrien

7. Rovinj, Istrien

Rovinj är en populär och vacker turistort på Istriens västkust. Här kan man promenera runt på kullerstensgatorna och klättra upp i toppen på St Eufemiakatedralen för fantastisk utsikt.

Fazana

8. Fazana, istrien

Fažana är en liten trevlig fiskeby på Istriens västkust. Här kan man äta färsk fisk och kanske göra utflykter till ögruppen Brijuni eller till Pula med sin amfiteater. I närheten finns en enormt stor camping.

Amfiteatern i Pula

9. Amfiteatern i Pula, Istrien

I Pula ligger en stor och välbevarad amfiteater som är väl värd ett besök. Amfiteatern, som kallas Arena, är den sjätte största i världen och byggdes två år efter Kristus av Kejsar Augustus. Man kan också strosa längs hamnen i Pula och se de stora fiskebåtarna. En bit utanför Pula finns en stor och fin camping.

Plitvice

10. Plitvice nationalpark

Plitvice nationalpark är nästan ett “måste” under din resa till Kroatien. Denna nationalpark är stor och magiskt vacker med 20 sjöar, mängder av vattenfall och en vacker skog. Man kan kombinera vandring med båtturer och turer med shuttle-bussar.

Pag i Kroatien

11. Ön Pag

Ön Pag i Kroatien är en avlång vindpinad ö som är känd för sin saltproduktion, sin speciella fårost och sina vackra sandstränder. Hit kan man komma för att sola och bada, njuta av vacker natur och upptäcka öns historia. 

12. Paklenica nationalpark

Paklenica nationalpark i Kroatien är en dramatisk park i en stor kanjon, upptagen på Unescos världsarvslista för sina uråldriga bokskogar. Nationalparken är lite mindre känd än Krka, Plitvice och Kornati, men kanske just därför lite extra intressant att utforska.

13. Kungastaden Nin

Nin i Kroatien bär på en över 3000 år lång historia, och är också den stad där de första kroatiska kungarna bodde. Här hittar man bland annat ett romerskt tempel och världens minsta katedral. Nin är också känt för vackra sandstränder och här ligger den stora holiday resorten Zaton.

Zadar i Kroatien

14. Zadar

Zadar är en spännande stad vid Dalmatiens kust, fylld av både historia från olika tidsepoker och moderna sevärdheter som havsorgeln och Hälsning till solen. Zadar passar också utmärkt som utgångspunkt för utflykter till nationalparker och öar i den kroatiska skärgården.

krka

15. Krka nationalpark

Krka nationalpark bjuder på magiskt vacker natur med promenadstråk genom grönområden med forsande vatten överallt. Man kan promenera runt eller ta båtturer.

trogir

16. Trogir

Den gamla stadsdelen i Trogir ligger på en liten ö, som är förbunden med fastlandet med broar. Här kan man strosa i trånga medeltidskvarter, handla i små butiker med kläder och hantverk, eller mysa på charmiga uteserveringar.

Split

17. Split

Split är en väldigt trevlig stad med en gammal stadskärna och en palmkantad promenad längs vattnet. Här kan man besöka historiska palats, shoppa i butiker och på marknader eller kanske besöka det galna grodmuséet. Härifrån kan man också göra olika utflykter med båt. Strax utanför stan ligger en fin camping

Omis

18. Omis

Omis är en vacker liten stad omgiven av dramatiska berg. Genom staden flyter den stora floden Cetina, där man kan göra båtturer eller prova lite mer äventyrliga aktiviteter, som zipline eller canyoning.

Brac

19. ön Brac

Brac är en vacker ö med mycket natur, charmiga små byar och fantastiska stränder. Vi gillade framför allt semesterbyn Bol med den kända stranden Zlatni Rat. I guiden nedan hittar du många fler restips om ön Brac.

Makarska

20. Makarska

Makarska är huvudorten på Makarska rivieran. Vi tycker kanske att det finns charmigare städer längs kusten, med bergen är mäktiga, badstränderna fina och det finns en trevlig strandpromenad.

Hvar

21. Ön Hvar

Ön Hvar är en avlång, grön och väldigt vacker ö. Stora delar av ön är obebodd och vackert grön. Man kan besöka staden Hvar och även Kroatiens äldsta stad Stari Grad. På ön finns också flera campingar.

Dubrovnik

22. Dubrovnik

Dubrovnik är ett fin stad med intressant historia och charmiga gränder med restauranger och glassbarer. Man kan också gå upp på den höga muren som omger hela stan och få en riktigt fin utsikt. I utkanten av stan finns en stor och riktigt lyxig camping.

Läs mer

9 härliga platser i Istrien

Rovinj, Porec eller kanske Labin? 9 tips för semestern i Istrien

Zlatni Rat I Kroatien
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Kroatien?

 • På Istrien i Kroatien finns världens minsta stad som heter Hum. Här bor ca 20 invånare med kyrka, stadsport, museum, restaurang, skola och en president. Med de Glagolitiska skrifterna på stadsporten för det oss till 1100-talet på medeltiden.
På väg in i staden Hum (där vi tror att det ska bli ensamt)
 • Istrien är också känt för sin vita tryffel. I flera år fanns ett rekord från 1999 med en tryffel som vägde 1,31 kg, och som hittades i den berömda tryffelskogen i Motovun. Det var ägaren och tryffeljägaren från restaurangen Zigante som stolt kunde visa upp den gigantiska tryffeln och få många mer kunder till Istrien.
 • Kroatien har väldigt många WiFi accesspunkter för att du ska kunna surfa gratis. Över 300 stycken finns och i Zagreb vill ingen ha kod på sina WiFi nätverk. Smart tycker jag för att marknadsföra sina platser från kunderna gratis!
 • Dubrovnik var en av de första platserna på jorden att konstruera ett avloppssystem för en fungerade stad.
Dubrovnik

Ett guldland för film

 • Game of Thrones och inspelningsplatser drar mycket turism. Dubrovnik som är en charmig stad är nu överfull efter att Du känner igen dig i Kings Landing (GoT) och delar från Star Wars. Kroatien har även inspelningsplatser från Split, Sibernik och Klis. Även Mamma Mia 2 med ABBA är inspelad från ön Vis.
 • Cravatten som senare blev slips kommer från Kroatien. Att få ha något snyggt runt halsen var något som får tillskrivas kroaterna.
 • Zlatni Rat som betyder “guld stranden” på ön Brac utanför Split, är känd för en av de vackraste i världen. Stranden går ut som en tunga som ändrar sig efter tidvattnet och vindar.
Stranden Zlatni Rat, sedd uppifrån

Sommarstugan Split!

 • På tal om split finns en Sfinx där som är från 1500 f.Kr. Det var när den romerska kejsaren Diocletians år 400 e.kr byggde slottet och split, som han också tog med sig några Sfinxer som han hade på på något lager i Rom.
Split under vårt besök i oktober 2015
 • När vi ändå är inne på gammalt så har faktiskt Kroatien den förnämsta samlingen av neandertalare. Man har hittat väldigt mycket fynd om den här tiden i väldigt bra skick och mest från Krapina. Landet sitter på många skatter!
 • Kroaten Slavoljub Penkala uppfann och patenterade 1907 reservoarpennan. Kommer namnet penna och pen från namnet Penkala kanske?
 • Zagreb kallas också för museernas stad för att det finns fler museer per capita än någon annan stad i världen.
 • I Gradec finns fortfarande runt 200 gasollampor som tänds och släcks av en man som har det jobbet. Det tycker vi är ganska coolt!
 • I Zagreb finns många saker man inte har en aning om, och vi börjar med att Kroatien har världens kortaste kabelbana. Den är endast 66 meter och går mellan upper och lower town i centrala Zagreb.
Zagreb
Kafégatan i Zagreb
 • På lördagarna mellan 10.00 – 15.00 sätter man på sig sina finaste kläder och gör sig själv fin, och tar sig till fiken runt Bogoviceva vid torget. Det handlar om att bli sedd och att se andra och det kallas Spica.

Don’t tell anyone!

 • Det är vad som händer ovan jord men det finns rykten om vad som händer under jord. Gric… Tunneln som går genom centrala Zagreb och som är stängd för allmänheten (förutom 350 meter), liksom det medeltida tunnelnätverket under fästningen Medvedgrad från medeltiden, är stängda för ett skäl. Det ska vara ett hem för en ormdrottning som har varit inlåst i flera tusen år, och hon är inte glad.
 • Ännu längre tillbaka i tiden med våra kära dinosaurier som har klampat omkring på ön Veli Brijuni utanför istrien. Man har hittat mer än 200 fotspår från flera dinosaurier och som du kan se om du tar dig dit.
 • När vi nu skriver om gammalt så tar det oss till dryga 700 år tillbaka i tiden. Druvan Zinfandel som är mest känd i USA och deras röda viner, kommer ursprungligen från Kroatien med namnet Tribidrag och är från 1300-talet.
 • Världens första torped byggdes och utvecklades 1866 i hamnstaden Rijeka av kroaten IvanVulkic.
 • Visste du att Kroatiens nationella blomma är Iris!
 • Den coola hunden dalmatiner kommer väl härifrån? De har i vilket fall som helst Dalmatien, eller hur!
 • Du vet väl att det finns 8 nationalparker i landet samt 11 naturparker och två naturreservat, och tillsammans utgör de 10 % av Kroatien.
Plitvice

Kanske något för Idol?

 • I Zadar finns en vattenorgel som spelar av sig själv. De spelas av hur vågorna rullar in och det blir till toner som du kan höra via hörlurar.
 • Man vet inte varför men på ön Susak bär kvinnorna de kortaste folkdräkterna i Europa.
 • Den kroatiska staden Vinkovci är den äldsta staden i Europa. Den har varit bebodd i 8000 år. Helt galet!

Av med kläderna!

 • Kroaterna tycker som fransoserna att nakenhet inte är något speciellt. Det började en gång i Kandarola 1936 när regeringsmonarken Edward VIII slängde kläderna, och inte hade en aning om att han startade naturist turism.
 • Vi avslutar i Pula där vi hittar en av de mest bevarade och största amfiteatrar i världen. Missa inte den här skönheten!

Info och fakta om Kroatien

 • Huvudstad? Zagreb
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 4,1 miljoner (2017)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Det kan vara lämpligt att välja vatten på flaska
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Flagga? Kroatiens flagga är en trikolor i rött, vitt och blått, med Kroatiens statsvapen i mitten.
 • Nationalsång? Lijepa naša domovino (Vårt vackra fosterland)
 • Se upp med? Kroatien är ett tryggt land att resa i, men man ska naturligtvis som alltid iaktta viss försiktighet.
 • Tänka på? Servitörer på restauranger och andra inom servicesektorn förväntar sig ofta dricks, kanske 5-10 procent av tjänstens värde.

Resa till Kroatien

 • Flera bolag (Croatia Airlines, Norwegian, SAS, Austria Airlines) flyger från Stockholm till flera olika destinationer i Kroatien, såsom Zagreb, Split och Dubrovnik. Det är ofta en mellanlandning i till exempel Wien, Frankfurt eller Köpenhamn.
 • Det går också bra att resa till Kroatien med bil. Att köra från Stockholm till Zagreb tar runt 24 timmar (212 mil), om man räknar ren körsträcka.

Mat och dryck

 • Matkulturen i Kroatien skiljer sig mycket åt i olika regioner. Längs med kusterna hittar man mycket fisk och skaldjur, men också mat med italienska influenser. I inlandet är matkulturen istället mer inspirerad av centraleuropeiska kök, såsom det ungerska och det österrikiska.
 • I Kroatien hittar du gott om både restauranger och “konobas”. En konoba är en traditionell kroatisk restaurang som serverar regionala rätter.
 • Precis som i många andra länder på Balkan äter man köttfärsrätten cevapcici och paprikaröran ajvar.
 • Grillat lamm är en specialitet i Kroatien, som gärna serveras vid festliga tillfällen. Du kan också passa på att prova grillat lamm på många kroatiska restauranger.
 • Längs kusterna är det vanligt att restaurangerna serverar grillad fisk och skaldjur. Bläckfisk är också väldigt populärt.
 • Dalmatisk peka är en kroatisk maträtt från den södra kustregionen Dalmatien. Den här maträtten lagas i vedugn och kan innehålla allt från kyckling till bläckfisk. Det finns också den Dalmatiska gulaschen Pasticada som man absolut ska prova.
 • Tryffel är en exklusiv specialitet som framför allt serveras i och runt Istrien.
 • En annan lyxig specialitet är prsut, det vill säga lufttorkad skinka.
 • Traditionen säger att du ska smaka de kroatiska kexen/kakorna och vi börjar med Paprenjak, som kommer från gamla Zagreb gjorda av honung, peppar och valnötter. Sedan har vi också Iitchitaren som har en form av ett hjärta som vårt pepparkakshjärta men med annan smak.
 • I Kroatien produceras mycket vin, och du kan passa på att prova lokalt vin på plats.
 • Vitt vin- Grasevina från ?
 • Rött vin- Zlatan Crljenak från Vrhunsko vino

Boende

 • Det finns förstås många hotell och andra boenden i Kroatien, och du kan till exempel söka på Booking.com.
 • Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du läsa mer på vår sida om campingar och ställplatser i Kroatien, där vi dessutom samlat info om vägar och körning.

19 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Gisela Karlsson säger:

  Verkligen härliga bilder och underbara beskrivningar av Kroatiens kust.
  Längtar tills jag får komma dit själv.
  Ska dit nu i vår/sommar, dock är inga detaljer klara. Men jobb blir det iaf, och förhoppningsvis en hel del solande när jobbandet är klart.

  Ser fram emot mer bra och härlig läsning
  Vänliga hälsningar,
  Gisela

 2. Anonym säger:

  Härligt att läsa, vi har planer på att köra kustvägen ner mot Dubrovnik i september. // Hasse

 3. Anonym säger:

  Vilka fina foton, bra beskrivet och informativt. Ska bli kul att åka dit i sommar. Vi letar efter färje information och rutter men det var svårt, hamnade på er sida istället. / Marlène

 4. Karin säger:

  Hej undrar om ni vet om maj månad är en bra månad att besöka Kroatien? Är rädd att det ska vara för kallt. Vi ha minst 25 grader varmt gärna. Vi har bokat en resa till Baska Krk. Vi undrar om det är fint där, om det är värt åka dit ta hyrbil och utforska området? Vi har möjlighet att avboka resan. Tack! 🙂

 5. admin säger:

  Gisela Karlsson, hoppas att du får en fin resa till Kroatien!

  Hasse, kustvägen i Kroatien är väldigt fin, och Dubrovnik också!

  Marlene, tack för fin feedback om vår sida!

  Karin, vi har inte varit i Kroatien i maj, men skulle tro att det är fint! Vår erfarenhet från andra delar av södra Europa i maj är att det kan vara varmt och skönt på dagarna, men lite svalare på kvällarna. Vi upplevde också ganska stor skillnad på början och slutet av maj… Vi har inte varit på Baska i Krk, men en annan resebloggare var där i augusti 2015: http://www.lanclin.com/baska-en-liten-turistort-pa-den-kroatiska-on-krk/

 6. Rose-Marie säger:

  Vilken otroligt proffsig sida och vackra bilder av Kroatien. Vi har aldrig varit i Kroatien tidigare men funderar åka i september. Har några frågor som jag hoppas ni kan hjälpa oss med?Från Split är det lätt att ta sig till Bol? Är allt öppet i mitten av september? Varmt och skönt i luft och vatten? Mygg? Vi funderar på en utflykt till ön Hvar också, en dagsutflykt, eller räcker det för att utforska? Är jättetacksamma om ni har tid att svara på alla våra frågor.
  Rose-Marie

 7. admin säger:

  Rose-Marie, roligt att du gillar vår sida och kul att ni planerar en resa till Kroatien! Det är lätt att ta sig från Split till Bol. Man tar en färja från hamnen i Split och den går till Supetar på Brac. Därifrån får man ta bil eller buss tvärsöver ön för att komma till Bol (minns inte hur lång tid, men kanske 40 min eller en timme). Allt är öppet i mitten av september! Det är först i slutet av oktober som man märker att en del saker stänger igen. Det är varmt och skönt i september (även om man naturligtvis kan ha otur och råka ut för regn, vi kan ju inte garantera vädret ;)). Badtemperaturen är bra, vi badade i Kroatien både under oktober och november 😉 Mygg har vi inte märkt av. Det går nog utmärkt att ta en dagsutflykt till Hvar och se sig om i staden Hvar, som är väldigt trevlig! Hoppas ni får en fin resa!

 8. Kenneth Risberg säger:

  Tack för fina tips och fantastiska bilder, som vanligt.
  Har ni några tips på resväg, utöver Tyskland?

  • Helena säger:

   Man kan ju åka ner genom Polen och Tjeckien. Vi har gjort det en gång. Det var en intressant resa, men tog ju längre tid … Minns inte exakt vilka vägar vi åkte tyvärr.

 9. Elisabeth säger:

  Många vackra orter och trakter

 10. Michaela säger:

  Hej! Väldigt fin sida?
  Letat efter info om byarna som ligger nära Split. Kan du rekommendera någon.? Det ska vara mysigt genuint och samtidigt ha ett utbud av restauranger och caféer och nära en fin strand. Typ Baska voda?. Vi har bland annat kollat på Stomberg, Podgora.
  Tack på förhand
  Michaela

  • Helena säger:

   Roligt att du gillar vår sida Michaela! Vi har hört att Podgora ska vara fint och även Brela, men har inte varit där själva. Själva gillar vi Omis, som är en charmig liten stad med en gammaldags stadsdel med många restauranger, möjligheter till båtturer på floden och även en liten sandstrand.

 11. LinizTravel säger:

  Åh jag drömmer om Kroatien 🙂 vill så
  Gärba dit i sommar 🙂 kramar

 12. Vilken kanon guide. Smart och enkelt att hitta era bästa tips.

 13. Ann-Charlotte Aronsson säger:

  Hej! Bra info. Vi planerar att bila till Kroatien nu i maj. Har du tips på bra resväg, vi bor i Malmö. Tack på förhand

 14. lisbeth sageland, säger:

  Jag reser den 14 februari. hur är vädret då och finns det restauranger öppna då.? vi börjar resan i dubrovnik.

  • Helena säger:

   Trevligt att du planerar att åka till Kroatien Lisbeth! Jag tror dock att det är kallt i februari, det är ju mitt i vintern. Kanske runt 10 grader? I städerna bör det ju finnas restauranger som har öppet året om, men jag skulle tro att många restauranger har stängt på vintern. Särskilt på öar och små turistorter. Vi var på Brac på hösten och efter den 30 oktober fanns nästan ingenting öppet, förutom mataffären, posten och en kiosk.

 15. Pontus Svensson säger:

  Hej
  Vi ska bila ner till Kroatien i sommar. Har hört att ön Brac ska vara härlig! En fråga. Kan man ta med sig bilen på båtarna från split-supetar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.