Meny Stäng

Piratstaden Omis i Kroatien

Piratstaden Omis i Kroatien ligger mitt i Dalmatien sydost om Split och längs med Poljicas kust i Adriatiska havet. På 1200- och 1300-talet var byborna i medeltidsstaden pirater och anföll handelsfartyg med snabba båtar (Sagittae) och smet upp i floden Cetina. I piratstaden Omis i Kroatien kan du också se fortet Mirabella.

Dramatiska piratstaden Omis i Kroatien

Under 1200- och 1300-talet härjade pirater i Omis. De använde snabba båtar för att attackera handelsskepp vid flodens mynning. När de hade lyckats med sina attacker drog de sig snabbt tillbaka uppför floden Cetina, dit handelsskeppen inte kunde följa efter.

Under den här perioden var piraterna i Omis de allra mest fruktade utmed hela den Adriatiska kusten, och vissa handelsrepubliker gjorde (dyra!) överenskommelser med piraterna för att slippa bli anfallna. Till slut skickades korsfarare för att besegra piraterna. Första gången misslyckades de, men andra gången lyckades de sätta stopp för piraterna och deras härjningar. Besök fortet Mirabella där vi står för vårt foto med enorm utsikt över staden Omis.

Dramatiska Piratstaden Omis i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar

Piratstaden Omis i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar

Turistort med restauranger och flodturer

Idag är Omis en populär turistdestination med massor av restauranger och uteserveringar. Det är mysigt att strosa i de trånga gränderna i Gamla stan och om man vill kan man ta olika flodturer på floden Cetina – allt från vanliga båtturer till forsränningsturer med låg svårighetsgrad.

Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar

Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar

Sandstränder

I Omis finns också något så ovanligt (i Kroatien) som sandstränder. Om man kommer hit med husbil kan man bo på Camping Galeb, som ligger precis vid stranden, med promenadavstånd in till staden. ACSI-rabatt gäller på en stor del av campingen, vilket gör att man betalar 16 euro/dygn under lågsäsong om man har ACSI-kort.

Sandstranden på Camping Galeb i Omis

Sandstranden på Camping Galeb

Omis ligger 26 km sydost om Split i Kroatien

Omiš ligger 26 km sydost om Split i Kroatien

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Att köra längs Makarska rivieran