Meny Stäng

Omiš i Kroatien – Piraternas stad

Piratstaden Omiš i Kroatien ligger vid Adriatiska havet i Dalmatien, strax sydost om Split. På 1200- och 1300-talet var byborna i medeltidsstaden pirater och anföll handelsfartyg med snabba båtar som smet upp i floden Cetina. Idag kan man göra mer semesterbetonade turer på floden, och kanske passa på att se fortet Mirabella.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Omiš i Kroatien

Omiš är en kuststad i lanskapet Dalmatien i södra Kroatien. Staden ligger i Split-Dalmatiens län vid Adriatiska havet och här bor runt 15 000 människor. Runt den lilla staden reser sig höga dramatiska berg och genomstaden rinner floden Cetina, som mynnar ut i havet strax utanför.

Omiš i Kroatien

Piratstaden Omiš i Kroatien

Under 1200- och 1300-talet härjade pirater (Omiski gusari) i Omiš. De använde snabba båtar för att attackera handelsskepp vid flodens mynning. När de hade lyckats med sina attacker drog de sig tillbaka uppför floden Cetina med sina snabba och smidiga båtar (Sagittae), dit handelsskeppen inte kunde följa efter.

Omiš i Kroatien

Under den här perioden var piraterna i Omiš de allra mest fruktade utmed hela den Adriatiska kusten, och vissa handelsrepubliker gjorde (dyra!) överenskommelser med piraterna för att slippa bli anfallna. 

Till slut skickades korsfarare för att besegra piraterna. Första gången misslyckades de, men andra gången lyckades de sätta stopp för piraterna och deras härjningar. Besök fortet Mirabella där vi står för vårt foto med enorm utsikt över piratstaden Omiš.

Omiš i Kroatien

Camping Galeb i Omiš

När vi kom till Omiš med vår husbil tog vi oss direkt till campingen Kamp Galeb, som ligger fint vid havet, och med promenadavstånd till stan. ACSI-rabatt gäller på en stor del av campingen, vilket innebär att man just nu (september 2015) betalar 16 euro/dygn under lågsäsong om man har ACSI-kort.

Kamp Galeb

När vi kom körde in på campingen hittade vi en plats bredvid en norrman. För att vi skulle “känna oss hemma” släntrade han över med varsin flaska Norrlands Guld och varsin nubbe O.P. Andersson. Men alltså … kan man få ett bättre mottagande?

Svensk öl och svensk nubbe i Kroatien
Svensk öl och svensk nubbe i Kroatien

Sandstränder i Omiš 

I Omiš finns också något så ovanligt (i Kroatien) som sandstränder. När man bor på Kamp Galeb har man en lång fin sandstrand längs med hela campingen. Fantastiskt! Vattentemperaturen kan dock vara lite lägre än på andra ställen i Kroatien eftersom friskt och svalt vatten från floden Cetina rinner ut och blandar sig med havsvattnet. Dessa stränder hittar man i Omiš:

 • Kamp Galeb-stranden är en lång sandstrand som ligger längs med Kamp Galeb och även fortsätter utanför campingen.
 • Velika plaza (stora stranden) är cirka 700 meter lång och ligger centralt i staden.
 • Slavinj Beach och Brezet Beach är två mindre stränder med grus, som ligger strax söder om centrum.
Sandstranden på Camping Galeb i Omis
Sandstranden på Camping Galeb

Gamla stan

Idag är Omiš en populär turistdestination med massor av restauranger, uteserveringar och caféer. Det är mysigt att strosa i de trånga gränderna i Gamla stan och kanske slinka in i någon av alla små butiker. För vår del blev det bland annat shopping av en klänning.

Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar
Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar

På restaurang i gamla stan

Vi kände oss på bra humör och blev lite taggade av lördagsstämningen i stan – det var både bröllop och fester på gång runt om oss. Vi bestämde oss för att lyxa till det och ge oss ut på stan. Den här staden är vansinnigt charmig och vi gillade den direkt.

För att fira vår ankomst i piratstaden Omiš blev det middag med en lyxig “fish platter”. De flesta restaurangerna i Gamla stan serverar fisk, kött och grillat. Om man vill kan man också leta upp någon av restaurangerna längs med floden Cetina.

Peter och en "Fish platter" i Omis, Kroatien
Peter och en “Fish platter” i Omiš, Kroatien – fotat med mobilkamera

Fortet Mirabella och fortet Starigrad

Fortet Mirabella är från 1200-talet och ligger på hög höjd bland bergen. Man kan ta sig upp till fortet via trappor som startar vid St. Michael-kyrkan i Gamla stan. Man får betala en liten slant i inträde och det är ganska många trappsteg, men det är definitivt värt det. När man kommit upp har man en fantastisk utsikt över bergen, floden Cetina och Adriatiska havet.

Det finns också ett annat fort, som heter Starigrad (eller Fortica). Detta fort är från 1400-talet och ligger på toppen av ett berg bakom stadens centrum.

Omiš i Kroatien
Dramatiska Piratstaden Omis i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar
Piratstaden Omiš i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar

Floden Cetina

Floden Cetina är en 100 kilometer lång flod, som har sin källa i Dinara, en del av Dinariska aplerna, 385 meter över havet. På slutet rinner floden genom Omiš och ut i Adriatiska havet. I och kring floden kan man uppleva allt från forsränning och canyoning till rogivande båtturer och vandring i den grönskande naturen.

Floden Cetina

Båttur på floden Cetina

Vi valde att testa en lugn båttur uppför floden. Båtturerna arrangeras från flodmynningen i Omiš och vi fick betala 80 kunas (cirka 105 kr) per person. Det är lågsäsong nu, så troligtvis är det lite dyrare under högsäsong.

Efter att vi hoppat ombord tuffade båten sakta uppåt floden, i en liten båt tillsammans med ett 20-tal andra turister. Floden omges av höga berg och landskapet är intensivt grönt – väldigt, väldigt vackert!

Båt för turer på floden Cetina
Båt för turer på floden Cetina
Omis Kroatien
Grönt och vackert

Efter cirka 45 minuter la vi till vid en brygga, och här hade vi en timme på oss innan vi skulle vara tillbaka vid båten. Vi utnyttjade tiden till att promenera genom den täta, gröna vegetationen och följa floden ytterligare en bit uppåt. Andra valde att äta lunch på den stora lunchrestaurangen som låg strategiskt vid bryggan.

Vid floden Cetina i Kroatien
Vid floden Cetina i Kroatien
Restaurang vid floden cetina
Restaurang vid floden Cetina

Fler aktiviteter

Om man inte nöjer sig med en stilla båttur i naturen finns det andra aktiviteter som inkluderar en större tillströmning av adrenalin. Lite högre upp i floden kan man prova forsränning (svårighetsgrad 1-2) och om man hellre vill korsa över floden kan man testa zipline.

Det finns i området också möjligheter för vandring, klättring och canyoning. Vid kusten kan man också testa alla möjliga sorters vattensporter.

Zipline över floden Cetina i Kroatien
Zipline över floden Cetina i Kroatien

Se och uppleva i närheten av Omiš

Har du tid och möjlighet att se dig om i området runt Omiš? Då finns det mycket att välja på. Här är förslag på några trevliga och intressanta utflykter:

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Omiš i Kroatien

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Split-Dalmatiens län
 • Folkmängd: Cirka 15 000 (2011)
 • Namn: Omiš (Onaeum på latin och Almissa på italienska)

Se och göra i Omiš i Kroatien

 • Sevärdheter: Fortet Mirabella, fortet Starigrad samt flera kyrkor (t.ex. St Michael-kyrkan) och ett gammalt kloster
 • Aktiviteter: Båtturer, forsränning, canyoning, zipline, klättring, vandring, dykning, olika vattensporter med mera
 • Event och festivaler: Under sommaren arrangeras Klapa festivalen (en sångfestival i kyrkor och på torg). I piratstaden Omiš arrangeras dessutom olika piratrelaterade event.

Boende i Omiš i Kroatien

 • Hotell: Det finns ett mindre antal hotell i Omiš. Kolla till exempel på Booking.com eller Hotels.com.
 • Lägenheter: Många invånare hyr ut rum och lägenheter.
 • Camping: Kamp Galeb ligger vid en fin sandstrand, med promenadavstånd in till staden. På campingen finns både plats för campingfordon och stugor att hyra. Koordinater till campingen: N 43° 26′ 28“, E 16° 40′ 51“.

restauranger i OMIŠ i Kroatien

 • Restauranger i Gamla stan – Gamla stan är fylld av mysiga restauranger och uteserveringar
 • Restaurant Kramenko, Svinisce bb, serverar fisk och skaldjur samt kroatisk mat och medelhavsmat
 • Radmanove Mlinice, Kanjon Rijeke Cetine, serverar grillat samt europeisk mat och medelhavsmat
 • Restaurant Kastil Slanica ligger längs med floden Cetina, cirka 4 kilometer från Omiš. Restaurangen serverar kroatisk mat, europeisk mat och medelhavsmat.

Resa till Omiš i Kroatien

 • Flyg: Man kan flyga till Split, och under högsäsong flyger SAS direkt från Stockholm Arlanda till Split. Från Split till Omiš tar det ungefär en timme med bil, och det går även bussar.
 • Bil: Det tar runt 16 timmar att köra till Omiš i Kroatien från Rostock i Tyskland (1690 kilometer). Man kan köra genom Tyskland, Österrike och Slovenien för att komma ner till Kroatien.
 • Buss: Det går lokala bussar från till exempel Split. Bussarna går regelbundet och är inte speciellt dyra. Det finns också privata minibussar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev