Meny Stäng

Omis i Kroatien – Piraternas stad

Piratstaden Omis i Kroatien ligger mitt i Dalmatien sydost om Split och längs med Poljicas kust i Adriatiska havet. På 1200- och 1300-talet var byborna i medeltidsstaden pirater och anföll handelsfartyg med snabba båtar (Sagittae) och smet upp i floden Cetina. I piratstaden Omis i Kroatien kan du också se fortet Mirabella.

Välkomnade med O.P. Andersson

När vi kom fram till Omis tog vi in på camping Galeb, och hittade en plats bredvid en norrman. För att vi skulle “känna oss hemma” släntrade han över med varsin flaska Norrlands Guld och varsin nubbe O.P. Andersson. Men alltså … kan man få ett bättre mottagande?

Svensk öl och svensk nubbe i Kroatien
Svensk öl och svensk nubbe i Kroatien

Fish platter

Vi kände oss på bra humör och blev lite taggade av lördagsstämningen i stan – det var både bröllop och fester på gång runt om oss. Vi bestämde oss för att lyxa till det och ge oss ut på stan. Den här staden är vansinnigt charmig och vi gillade den direkt. För att fira vår ankomst i piratstaden Omis blev det middag med “fish platter”.

Peter och en "Fish platter" i Omis, Kroatien
Peter och en “Fish platter” i Omis, Kroatien – fotat med mobilkamera

Den dramatiska piratstaden Omis i Kroatien

Under 1200- och 1300-talet härjade pirater i Omis. De använde snabba båtar för att attackera handelsskepp vid flodens mynning. När de hade lyckats med sina attacker drog de sig snabbt tillbaka uppför floden Cetina, dit handelsskeppen inte kunde följa efter.

Under den här perioden var piraterna i Omis de allra mest fruktade utmed hela den Adriatiska kusten, och vissa handelsrepubliker gjorde (dyra!) överenskommelser med piraterna för att slippa bli anfallna. Till slut skickades korsfarare för att besegra piraterna. Första gången misslyckades de, men andra gången lyckades de sätta stopp för piraterna och deras härjningar. Besök fortet Mirabella där vi står för vårt foto med enorm utsikt över staden Omis.

Dramatiska Piratstaden Omis i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar
Piratstaden Omis i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar

Turistort med restauranger och flodturer

Idag är Omis en populär turistdestination med massor av restauranger och uteserveringar. Det är mysigt att strosa i de trånga gränderna i Gamla stan och om man vill kan man ta olika flodturer på floden Cetina – allt från vanliga båtturer till forsränningsturer med låg svårighetsgrad.

Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar
Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar

Sandstränder

I Omis finns också något så ovanligt (i Kroatien) som sandstränder. Om man kommer hit med husbil kan man bo på Camping Galeb, som ligger precis vid stranden, med promenadavstånd in till staden. ACSI-rabatt gäller på en stor del av campingen, vilket gör att man betalar 16 euro/dygn under lågsäsong om man har ACSI-kort.

Sandstranden på Camping Galeb i Omis
Sandstranden på Camping Galeb
Omis ligger 26 km sydost om Split i Kroatien
Omiš ligger 26 km sydost om Split i Kroatien

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Makarska i Kroatien – vid Kroatiens riviera