Meny Stäng

Semester på Brac i Kroatien – tips till ön Brac

Annons

Uppdaterad 2023 – Är du sugen på semester på Brac i Kroatien? Ön Brac är en av våra personliga favoriter för sol och bad i Kroatien. Här kan du besöka Bol eller Supetar och den kända stranden Zlatni Rat. Här kommer våra bästa tips på ön Brac, om stränder, sevärdheter, utflykter och vacker natur.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Semester på Brac i Kroatien

Brac (eller Brač som ön egentligen stavas på kroatiska, uttalas “Bratch”) är en stor ö i Dalmatien i Kroatien, inte långt ifrån Split. Centralorten på ön är Supetar, men den viktigaste turistorten är Bol, med den kända stranden Zlatni Rat.

Semester på Brac
Peter simmar i kristallklart vatten – en bra bit under ytan!

Öns befolkning (runt 14 000 personer) livnär sig till stor del på turism, men också på fiske och odling av fikon, oliver, mandel och vindruvor. Dessutom bryter man marmor här, vilket man har gjort ända sedan antiken.

1. Strosa i pittoreska Bol

Staden Bol är den viktigaste och mest kända semesterorten på Brac. Stadskärnan består av charmiga stenhus, trevliga restauranger och små butiker med kläder och semesterprylar. Här finns också en lång och riktigt fin strandpromenad, som är magisk att gå mellan Bol och Zlatni Rat intill det kristallklara och grönskimrande havet. Det finns flera stränder och den mest kända av dessa är utan tvekan Zlatni Rat, som flera gånger utsetts till en av världens vackraste stränder.

Bol
Hamnen i semesterorten Bol
Byn Bol på Brac i Kroatien
Ett tips på ön Brac! Här hyr du båten för din utflykt

2. Prova kroatiska viner på vinkällaren “Stina” i Bol

Vinkällaren “Stina” ligger längs med kajen i Bol som är ett bra tips för dig som är på semester på Brac. Vinkällaren byggdes redan 1903 som första vin kooperativet i Dalmatien, och fick guld på vinutställningen 1909 i Paris. Än idag har de stora vinfaten bevarats i hamnen. Gå in och smaka av rött och vitt vin från vingården “Stina” och handla med hem.

Utsikt från Vingården “Stina” på Bol

3. Hyr båt i hamnen i Bol och upplev kroatiska skärgården

Den kroatiska skärgården är magiskt vacker, och hur upplever man den bäst? Med båt förstås! Det finns massor av båtar att hyra runt om på ön, varav vissa kräver licens och andra inte. Vi valde att hyra en liten motorbåt i hamnen i Bol och betalade 650 kronor för en heldag inkl. bensin. Priset kan mycket väl ha påverkats av att det var lågsäsong (slutet av oktober) när vi hyrde.

Båttur i Kroatiens skärgård

Båten vi hyrde var en ganska långsam sak med fem hästkrafter, men det gjorde inte så mycket. Det var mysigt att puttra runt längs kusten och se Brac från en annan vinkel. Efter en stund hittade vi en vik där vi kunde sola, bada och äta vår medhavda pastasallad.

hyra båt brac
Hyra båt
Runt Brac I Kroatien
Det här är semester på Brac!

4. Hyr bil i Bol och upptäck hela ön Brac

Om man vill köra runt hela ön och se sig om på egen hand kan man hyra bil. Vi valde att hyra en liten bil via Adria Tours Bol.  Vi betalade 460 kr för en heldag + bensin (oktober) och var väldigt nöjda.

Sevärdheter på Brac

5. Gå den vackra strandpromenaden mellan Bol och Zlatni Rat

Är du mellan den vackra strandpromenaden mellan Bol och Zlatni Rat så besök gärna Borak Beach restaurant. Här kan du frossa i allt som kommer från havet och du kan även bada och sola från stranden vid restaurangen. Vi var här och smakade av maten 2022

Semester på Brac
Ät och ha utsikt över den magiska stranden Zlatni Rat

6. Bada och sola på den berömda stranden Zlatni Rat

“Zlatni Rat” betyder “Gyllene udden” och består av en 350 meter lång spets som sträcker sig ut i Adriatiska havet. Vi besökte den här stranden i oktober, vilket var magiskt. Vid den här tiden på året gick det fortfarande utmärkt att sola och bada (om man inte har otur och råkar ut för regn), och vi var många gånger nästan ensamma på den 634 meter långa stranden. På sommaren är det betydligt många fler människor här.

Zlatni Rat I Kroatien
Pinjeträd vid stranden och havet på Brac i Kroatien
Zlatni Rat är populärt för bröllopsfoton
Zlatni Rat
Vid Zlatni Rat på Brac i Kroatien
Zlatni Rat I Kroatien
Solnedgång över Zlatni Rat

7. Bada naken på någon av stränderna på Brac

Naturiststräder hittar du även på din semester på brac. 200 meter väster om Vid Zlatni Rat ligger Paklina där du kan bada utan textiler. Utanför byn Mirca hittar du naturiststranden Mutnik, och på den norra sidan om Supertar finns naturiststranden Punta 15 min promenad från stan.

Semester på Brac
Seemester på brac

8. Ta del av den fina semesterorten Supetar

Supetar är den största staden på Brac, men känns framför allt som en avslappnad och mysig semesterort. Stenhusen ligger tätt, med smala små gränder emellan där man kan kika i stadens butiker. Nere vid vattnet ligger många uteserveringar och “konobas” (traditionella kroatiska restauranger) där man till exempel kan äta grillad fisk eller grillat lamm.

Supetar
Brac I Kroatien

I Supetar finns en fin hamnpromenad omgiven av palmer, och både innanför och utanför stan hittar man flera fina klapperstensstränder. Förutom att man kan sola och bada finns möjligheter till olika vattenaktiviteter, såsom snorkling och uthyrning av vattenskotrar.

Supertar i Kroatien

9. Beundra Brac högsta berg Vidova Gora

Vidova Gora är öns högsta berg. Berget ligger på 778 meter över havet och härifrån har man en fantastisk utsikt över den omtalade stranden Zlatni Rat, Bol och ön Hvar mittemot. Berget har fått sitt namn efter den lilla kyrkoruinen S:t Vid från 1300-talet som finns på toppen av berget. Man kan ta sig nästan ända fram med bil, eller gå upp om man vill få motion.

Stranden Zlatni Rat, sedd uppifrån
Vid den högsta punkten på Brac, Vidova Gora
Vid den högsta punkten, Vidova Gora är ett hett tips på ön Brac

10. Lär dig mer om stenhuggarstaden Pucisca

Stenhuggarstaden Pucisca ligger på den nordöstra delen av Brac, och här finns bland annat en stenhuggarskola (klesarska skola) där studenter arbetar med riktiga beställningar. Man ska kunna få gå in och titta på arbetet, eventuellt mot en liten avgift, men när vi var där (oktober) hittade vi ingen att prata med. I närheten finns även ett romerskt stenbrott där kan man se hur man bryter den fantastiska vita kalkstenen. Det är ca 1700 år gammalt!

Stenhuggarskola
Vid stenhuggarskolan i Pucisca, på semester på Brac i Kroatien

11. Besök Olivoljemuseet Skrip på Brac

Olivoljemuseet i Skrip ska tydligen vara trevligt. Just när vi hyrde bil var det stängt eftersom ägarna skördade oliver. På Brac finns det väldigt mycket oliver och vill man veta mer om just oliver så är olivoljemuseet ett gott råd.

12. Njut av den unika sandstranden Lovrecina

Sandstranden Lovrecina kan vara värd att se just eftersom det är en sandstrand. I Kroatien är sandstränder som bekant inte så vanliga, och blir därför en sevärdhet.

13. Fascineras av Blanca hermitage

Blanca hermitage är en av Brac mest spektakulära sevärdheter och är sedan 2007 Unescos tentativa världsarv. Klostret grundade under första halvan av 1500-talet där munkarna producerade vin, olivolja och honung. Här finns ett värdefullt bibliotek med ca 8000 böcker och ett observatorium. Klostret fungerar idag som ett museum och utflykter till klostret går från Bol med båt till en liten havsvik i närheten. Därifrån är det en ca 25 minuter promenad.

14. Smaka lamm på restaurang Kopacina

I både Bol och Supetar finns många restauranger, som håller öppet under turistsäsongen. Eftersom Brac ligger i Medelhavet hittar man naturligtvis fisk och skaldjur på menyerna. Det som ön är mest känd för är deras tradition att föda upp och tillaga lamm. Även fårosten anses smaka extra bra just här.

Om du vill uppleva riktigt gott lamm kan vi tipsa om restaurangen Kopacina, som ligger i Donji Humac mitt på ön. Här kan man välja på många olika rätter av lamm. När vi var här valde vi lamm på spett tillsammans med potatis “island style” och grillade grönsaker. Vi kan bara instämma med alla som säger att lamm på Brac smakar extra gott!

Bra restaurang på Brac och väldigt gott lamm på Kopacina
Restaurang Kopacina

15. Bo mysigt i hotell eller camping på Brac

Det finns gott om hotell både i Supetar och i Bol, och dessutom finns möjlighet att hyra hus. Du som campar har också många campingar att välja på. Vi såg ett helt gäng campingar i Bol och på den här delen av ön, och valde själva en liten och personlig camping som hade öppet året runt. På Camping Kito varvar personalen arbetet med att ta hand om gästerna, med arbetet att ta hand om och skörda oliverna.

En mysig camping med familjekänsla
Camping Kito på semesterön Brac
Semester på Brac i Kroatien och på camping Kito

Att ta sig till ön Brac?

Du kan ta dig till Brac med färja från Split till Supetar. Om du flyger till Split tar bussen ca en timme till hamnen. Om du inte har köpt biljett innan på nätet kan du köpa det i hamnen, men var beredd att kanske få vänta flera timmar under högsäsong.

Stor guide till Brac
Tips till ön Brac: På kartan ser du turistorterna Bol och Supetar, samt färjan från Split

Katamaranen tar 20 minuter till Supetar och färjan tar en timme. En annan variant är att ta färja från Makarska till Sumartin. När du väl befinner dig på ön kan du ta dig runt med bil eller lokalbuss. Räkna med minst 45 minuter för att ta dig från Supetar till Bol.

Split Kroatien och tips på ön brac
Adriatiska havet, foto från färjan mellan Brac och Split

Video från ön Brac

Utflykter från ön Brac

Om du stannar en lite längre tid så finns det förstås möjlighet att göra olika utflykter! Här följer tips och råd om fyra platser på fastlandet som förtjänar ett besök:

Semester på Brac I Kroatien - Guide till Brac och info
Den vackra staden Split

Värt att veta innan din semester på Brac

Ön är den tredje största i den kroatiska skärgården och den största i Dalmatiens distrikt. Romarna, som haft betydelse för hela Kroatien, har lämnat spår här från år 400 efter Kristus, då de kallade ön Bratia. Olivlundar, citrusträd och vinstockar trivs här vid Adriatiska havet. Olivoljan är väldigt känd för att vara av yttersta kvalitet och här hittar man också det lokala röda vinet Bolski Plavac av druvan Plavac Mali.

Kalkstenen har varit och är väldigt viktig för ön och Kroatien och då förstår man stenhuggarskolan bättre som vi berättade om. Kalkstenar härifrån har levererats till parlamentshuset i Wien, Diocletianus palats i Split och vita huset i Washington med flera. Avslutningsvis kan det vara värt att nämna att soltimmarna är så många att man ligger i topp i Europa, och man kan välja många månader om året för att komma hit på semester.

Brac

Några fler tips till din semester på Brac

  • Kroatien kommer bara att använda euro från 1 jan 2023
  • Vatten (Voda) kan drickas direkt i kranen i hela Kroatien
  • Det går bussar mellan Bol-Postira och Supertar men räkna med 45 min på längsta sträckan. Hyr bil eller scooter men var varsam för vägarna är ibland smala och slingriga.
  • De flesta stränder är klapperstensgränder eller stenstränder och badskor är att rekommendera
  • På Vidora Goras sluttningar vid byn Murvica finns annorlunda sevärdheter som Drakgrottan (Zmajeva Spilja) med tempel och ruinkloster. Fråga i Bol om guide för man får inte gå dit ensam och barn rekommenderas inte på sevärdheten
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev