Meny Stäng

11 saker att se och göra på Gozo i Malta

Idag tipsar vi om 11 saker att se och göra på Gozo i Malta. Vi har varit på de maltesiska öarna tre gånger och det är öar som har fantastiskt mycket att erbjuda i form av natur, kultur, historia, sol och bad. Vi har inte förut samlat våra tips om Gozo på ett ställe, så det gör vi nu!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gozo, som är Maltas mindre systerö, passar speciellt för dig som uppskattar lugn miljö, vacker natur, lokalproducerad mat, sol och bad samt möjligheter till aktiviteter som vandring eller mountainbiking. Detta är en gömd pärla!

1. Besök Citadellet i Victoria

Victoria (eller Rabat) är den största staden på ön Gozo och hyser knappt 7000 invånare. Huvudstaden Victoria ligger mitt på ön. Högst upp i staden tronar ett imponerande citadell, som du inte ska missa att besöka. Kyrkan ser i vanlig ordning blygsam ut på utsidan, men när man kommer in är utsmyckningarna allt annat än blygsamma!

Citadellet i Victoria
Medeltidsstaden Victoria &Cittadella (Rabat)
Kyrkan i citadellet i Victoria
En av alla sevärdheter på Gozo i Malta: Kyrkan i citadellet i Gozos huvudstad Victoria

2. Häng i mysiga Marsalforn

Byn Marsalforn ligger på Gozos norra sida. Den här byn är möjligtvis lite turistig – här ligger flera hotell – men det är trots allt riktigt mysigt här. Det finns möjligheter att sola och bada mitt i stan, och den som vill kan prova på dykning. Det finns ett helt gäng restauranger med trevliga uteserveringar, som till exempel restaurang Kartell, där man kan njuta av fantastisk utsikt över havet.

Bra restauranger på Malta
Katt

3. Sola på Stranden Ramla Bay

Gozos kust består av vackra klippformationer och här och där finns fina stränder. Den allra finaste stranden på Gozo är Ramla bay, som ligger i en skyddad vik med kristallklart grönskimrande vatten.

Ramla bay på Gozo

4. Upplev det lantliga Gozo

På Gozo är det lantliga livet ständigt närvarande. Här finns gott om bönder som odlar tomater, oliver eller vindruvor, eller som kanske har får eller getter. Ta dig runt på landsbygden för att uppleva det genuina Gozo – och kanske får du chansen att besöka en bonde eller handla lokalproducerade råvaror direkt på plats. Vi har bland annat besökt bonden, osttillverkaren och restaurangägaren Rikkardu of Ta’ Rikardu.

Hos Rikkardu mjölkar man för hand ”eftersom det är lättare att känna om något är fel” och när lammen och killingarna ska skiljas från sina mödrar gör man det successivt ”eftersom det är en så jobbig process” och ”eftersom de är så ledsna”. Den traditionella osten ”gbejniet” görs på opastöriserad get- eller fårmjölk.

Mjölka get
Mer att göra på Gozo: Peter provar på att mjölka get.

Traditionellt la man i en get- eller fårmage för att få igång processen, men idag finns det istället pulver med samma enzym som i magsäcken. Ostmjölken hälls upp i korgar och rinner av. Den kan sedan ätas färsk eller torkad, med olika smaksättningar. Vår favorit blev torkad ost med pepparkrydda – sååå himla gott!

Göra traditionell ost på Gozo
Rikkardu visar hur man gör den traditionella osten gbejniet

5. Handla lokalproducerade råvaror

Lokalproducerade råvaror hittar man bland bland annat på Ta’ Mena Estate, som drivs av Mr Joseph Spiteri. Här produceras både vin och en massa andra lokala delikatesser, och turister kan komma på besök för att prova och få veta mer om till exempel vin och olivolja. Vi tyckte att olivoljan här var så god att vi köpte med oss tre liter hem!

Maltesiska delikatesser
Maltesiska delikatesser: lokalt producerad korv, torkad ”gbejniet”, oliver, soltrkade tomater och maltesiskt bröd med tomatpasta och olivolja

6. Njut av utsikten från restaurang Kantra

Restaurang Kantra ligger på södra Gozo, inte långt från spa-hotellet Ta’Cenc. Vi skulle kanske inte välja den här restaurangen för matens skull (som var ok, men inget speciellt), men vi skulle alla gånger välja den för den fantastiska utsikten!

Obs! Vi har fått meddelande om att restaurang Kantra har stängt!

WIFI.se
Restaurang Gozo
Fin utsikt från restaurang Kantra
Mat Malta
En liten aptitretare före maten på restaurang Kantra

7. Ät god mat på köttrestaurangen Ta’Philip

Gillar du god mat? Då är köttrestaurangen Ta’Philip, i närheten av Mgarr, ett ställe du inte ska missa när du är på Gozo. Det märks när mat är lagad med kärlek. När råvarorna dessutom är lokala och restaurangägaren supertrevlig – då kan det ju inte bli så mycket bättre!

Det finns inte bara kött hos Philip, men eftersom han var mest stolt över sitt kött provade vi det. Efter en förrätt med inbakad sparris testade vi tre kötträtter: lamm, gris och kanin. Allt var sååå mört, och grisköttet var nog det godaste fläskkött vi någonsin ätit!

Sparris
Inbakad sparris … mums!
Guldkorn på Gozo, restaurang
Philip serveras oss lamm, gris och kanin

8. Gör en tur med mountainbike

Varför inte upptäcka Gozo med mountainbike? Vi gjorde vår mountainbike-tur tillsammans med en guide från Gozo Adventures. Det blev en tur genom vacker natur, längs med dramatiska klippvägar och med stopp vid grottor och i charmiga byar, som fiskebyn Xlendi.

Mountainbike Gozo
Perfekt att göra på Gozo är att cykla längst med den dramatiskt vackra kusten
Gozo Malta
Galet vackert!

9. Prova klättring

På Malta kan man prova så kallad ”abseiling”. Denna typ av klättring innebär att man fastsatt i en lina klättrar uppför en vägg, medan guiden successivt halar in linan så att den hela tiden är spänd. När man ska ner igen firas man ner med repet medan man lutar sig bakåt och går med fötterna mot berget. Vi klättrade med företaget Gozo Adventures. Trots att vi aldrig klättrat förut (och trots att en av oss är höjdrädd) gick det bra och var en kul upplevelse!

Abseiling Malta
Väldigt spännande att klättra i berg
Det finns massor av aktiviteter att göra på Gozo i Malta - abseiling är en av dem!
Det finns massor av aktiviteter att göra på Gozo i Malta – abseiling är en av dem!

10. Dyk i det klara havet

Gozo passar perfekt för dykning eftersom vattnet är så klart och eftersom det finns gott om fiskar. Peter gjorde dyket med en firma på Gozo som heter Calypso Diving Centre. Peter var väldigt nöjd med dykguiden och upplevde att alla säkerhetsrutiner följdes väl. Han fick se både fiskar och en rocka och var väldigt nöjd med upplevelsen av dykningen. Nu när landmärket Azure window har rasat är den också populär att besöka bland dykare, liksom Blue hole i närheten.

Dykning Malta
Jag och dykläraren på 12 meters djup
Dykning på Malta
Vad man kan göra på Gozo är att dyka med dykguide

11. Bo på spa-hotell

Om man verkligen vill njuta av lugnet, kan man med fördel kombinera vistelsen med boende på ett spa-hotell. Vi har bott på hotellet Ta Cenc, som ligger på den södra delen av ön. Detta spa-hotell bjuder på en avslappnad och lugn miljö med pooler, vacker omgivande natur och god mat. Och spa-behandlingar förstås!

Spa-hotell på Gozo
Ett mysigt hotell som vi kan rekommendera
Spa Gozo
Lugnt och skönt efter en heldag med äventyr

Fler saker att göra på Gozo i Malta

Vad finns mer att göra på Gozo i Malta? Om du vill uppleva friluftsliv och natur finns goda möjligheter till vandring och paddling på hela ön. Det finns också möjlighet till turer med häst, med båt eller på fyrhjuling. Dessutom finns förstås massor av små charmiga vikar för klippbad i det klara vattnet. För att inte tala om alla vackra kyrkor … Med andra ord finns mycket att göra på Gozo i Malta!

Gozo kust
Den mysiga viken Merhba Mgarr Ix-Xini
En av alla sevärdheter på Gozo i Malta: Ta'Pinu-basilikan
En av alla sevärdheter på Gozo i Malta: Ta’Pinu-basilikan

Att resa till Gozo

För att ta dig till Gozo flyger du först till Valletta på Malta. Man kan ta sig till Gozo med bilfärja från Cirkewwa på Malta till Mgarr, och resan tar ungefär 25 minuter. Det finns också helikopterförbindelse mellan Gozo och Maltas flygplats Luqa.

Färjan från Malta till Gozo
Färjan från Malta till Gozo
Malta-Gozo
En liten ö som har mycket att bjuda på

Att bo på Gozo

Om man inte vill bo på spa-hotell, som vi tipsade om ovan, finns det många andra alternativ. Vi har inte provat alla dessa själva, men vi frågade vår guide på Malta och förmedlar helt enkelt hans förslag vidare. Om man vill bo på 5-stjärnigt hotell föreslog han Kempinski, som ligger på landsbygden med spa och pooler.

Om man söker enklare alternativ finns Calypso hotel eller Maria Giovanna guesthouse i Marsalforn. Vår guide tipsade också om så kallade ”farm houses”, som är mysiga lantliga boenden för familjer eller ett gäng vänner. Boran group ska ha många olika farm houses att välja på.

Malta, Marsalforn
Helena med utsikt över Marsalforn

Att göra på Malta

Om du också har tid att se dig om på huvudön på Malta finns massor att se och göra. Vi har skrivit ett helt gäng artiklar om just Malta, så botanisera gärna runt! Vill du veta mer om språk och historia på Malta kan du också gärna läsa vår artikel om Språk på Malta – arabiskt, brittiskt eller italienskt? Här hittar du fler tips inför din resa till Malta! Glöm heller inte att det finns en tredje liten ö som heter Comino, som bland annat är känd för det klara vattnet i Blue Lagoon.

Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev