Här hittar du våra bästa restips om Mongoliet – allt från nationalparker och mongoliska hästar till religiösa tempel och boende i traditionella jurtor. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Ulan Bator och Terelj nationalpark. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Mongoliet

Varför resa till Mongoliet?

  • Vacker natur – Naturen i nationalparkerna är svindlande vacker med stora gröna vidder där djuren strövar fritt.
  • Ridtur på stäppen– Att göra en ridtur över stäppen på en mongolisk häst är en upplevelse för livet.
  • Bo i jurta – Man kan prova att bo en natt i en jurta, det vill säga ett traditionellt tält, i någon av nationalparkerna.
  • Exotisk huvudstad – Huvudstaden Ulan Bataar är en exotisk upplevelse med en blandning av sovjetisk arkitektur och gamla tempel.
  • Intressant mat – Här kan man prova intressanta saker som hästmjölk, och också rejäla måltider med mycket kött.

Vädret just nu

booked.net

1. Ulan Bator

Transmongoliska järnvägen

Mongoliet, Ulan Bator

Mongoliets huvudstad Ulan Bator, eller Ulaanbaatar, ligger vid floden Tuul i nordvästra Mongoliet. Vi kom till Ulan Bator med transsibiriska järnvägen, men tyvärr blev det inga foton inne i staden eftersom en häst trampade på vår kamera. Här hittar man bland annat det stora torget Sükhbaatar Square samt gamla palats i asiatisk stil och lite mer moderna shoppinggallerior. (2006)

Mongoliet

2. Terelj nationalpark

Restips om Mongoliet

Mongoliet, Terelj Nationalpark

När man är i Mongoliet ska man absolut gör en tur ut i Terelj nationalpark. Naturen här är frodigt grön och de vilda och halvvilda djuren strövar fritt överallt. En intressant upplevelse är att bo över en natt i jurta (traditionellt mongoliskt tält). Man kan också besöka nomadfamiljer i deras hem, besöka vackra tempel eller kanske ge sig ut på en ridtur. (2006)

Mongoliet

3. Hästridning i terelj nationalpark

Hästar Mongoliet

Att rida i Mongoliet är en upplevelse eftersom naturen är så fantastisk. De mongoliska hästarna är små, men starka. Vi hade ingen inbokad ridtur, men fick ändå följa med en mongol en stund på stäppen. En fantastisk upplevelse! (2006)

4. Tempel i Terelj nationalpark

Mongoliet tempel

I Terelj nationalpark har man de oändliga gröna vidderna där djuren strövar fritt. Och så dyker det plötsligt upp ett tempel, i intensivt starka färger. Sevärt! (2006)

Väder i Mongoliet (Ulan Bator)

Mongoliet, Ulan Bator

Bra att veta

  • Valuta? Tögrög (MNT)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Mongoliska (en del pratar också engelska)
  • Se upp med? Iaktta normal försiktighet genom att skydda värdesaker etc. Trafiksäkerheten kan utgöra en risk.
  • Tänka på? Mongoliet har extrema väderförhållanden med temperaturer från plus 35 grader på sommaren och upp till minus 40 grader på vintern.
Peter häst

Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer