Meny Stäng

En natt i jurta i Mongoliet

Idag ska vi berätta om den gången när vi sov en natt i jurta i Mongoliet. Detta är nog en av de mest spännande reseupplevelser vi var med om. Förutom att vi provade att bo i ett nomadtält hann vi med att hamna i matnöd på en tågresa som tog ett dygn, äta hästmjölksbollar och tappa en kamera precis framför hovarna på en häst …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ett dygn på tåg – utan mat

Då var det dags att lämna Irkutsk och Bajkalsjön i Ryssland och resa vidare med den transmongoliska järnvägen (alltså den linjen av den transsibiriska järnvägen som svänger av mot Mongoliet och Kina). Den här gången hade vi ingen egen kupé utan delade kupé med två norrmän, som visade sig tillhöra ett stort gäng oljaplattformsarbetare på äventyr.

Att vi träffade norrmännen visade sig vara ett lyckokast. Man glömde av någon anledning att koppla på den mongoliska restaurangvagnen och vi hade ingen annan mat med oss än några Varma koppen-soppor.

Lite tråkigt när man har ett dygns färd framför sig. Norrmännen var dock utrustade med ”Kallen kaviar”, hårt bröd, rökt omul (fisk från Bajkalsjön) och sprit – och var lyckliga hela resan över att de fick ”rädda svenskar i nöd”.

Transmongoliska järnvägen
Kallen kaviar
Kallen kaviar – räddare i nöden

Hästar och Tempel i nationalpark

Så fort vi kom fram till Mongoliets huvudstad Ulan Bator blev vi upphämtade och körda till Terelj nationalpark. Vi hade redan i förväg bokat en utflykt med övernattning, med hjälp av resebyrån Bas International, som för övrigt fixade hela resan åt oss.

Alltså waow, vilken natur! Vilka vidder! Hela nationalparken är täckt av intensiv grönska, som här och där bryts av dramatiska bergsformationer. Flockar av djur, såsom hästar, strövade överallt (även om de tydligen inte fastnade på mina bilder) och här och där kunde man se en vit liten jurta, alltså en nomadtält. Och så helt plötsligt … så uppenbarade sig ett färgrikt tempel!

Natur Mongoliet
Mongoliet tempel
Tempel
Mongolia tempel
Tempel Mongoliet
Mongolia
bro

Att bo i jurta i Mongoliet (och intressanta matupplevelser)

En jurta är ett slags tält som nomaderna i Mongoliet använder som bostad. I mitten finns en eldstad, så att man kan hålla värmen. Här sov vi riktigt gott efter dagens alla äventyr kan vi säga!

Vi måste också berätta om våra intressanta matupplevelser i Mongoliet. Vi blev bland annat inbjudna att besöka en nomadfamilj i en jurta och de bjöd på någon slags bollar gjorda av hästmjölk. Ingen favorit kan jag säga, men man försöker ju hålla god min.

Peter drack dessutom en mugg av deras alkoholhaltiga hästmjölk … På kvällen fick vi betydligt godare mat, men då var problemet istället att det var så extremt mycket kött att det var nästa omöjligt att äta ens hälften. ”Good for health”, sa mongolerna.

Jurtor Mongoliet
Nyfiken på att bo i jurta i Mongoliet? Det var vi!
Jurta i Mongoliet
Bekvämt och bra i vår jurta i Mongoliet!

Ridtur på stäppen

Om vi ville hänga med på en ridtur nästa morgon? Ja, men det var väl klart att vi ville! Mongolen som tog med oss kunde ingen engelska, men gestikulerade åt oss och gav oss varsin häst. Peter var genast betrodd att ta hand om sin häst själv (män antas tydligen kunna rida), medan jag (som är den som gått i ridskola i fyra år) fick vara ganska påstridig för att få ta över tyglarna. Men till slut så!

Mongolen red över till Peter och bjöd på en cigarett och sedan red vi ut över den mongoliska stäppen. Fantastiskt på alla sätt, förutom vi tappade kameran och en av hästarna trampade på den … Bilderna på oss på hästarna är därför de allra sista foton vi har från Mongoliet. Vi spenderade också en dag och en natt i Ulan Bator, men har tyvärr inte ett enda foto därifrån. Därför fortsätter resan på bloggen imorgon till … Kina!

WIFI.se
Rida Mongoliet
Mongolen vill inte riktigt släppa hästens tyglar till mig …
Peter häst
Peter är betrodd att rida själv. Han frågar mig: Var sitter bromsen?
Ridtur Mongoliet
Till slut har jag övertalat mongolen att han kan lämna tyglarna till mig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev