Meny Stäng

Att besöka Krugerparken i Sydafrika – allt du behöver veta

Att besöka Krugerparken i Sydafrika är en fantastisk upplevelse, kanske något som man drömmer om länge och gör en gång i livet. Vi har precis besökt parken, under en vecka, tillsammans med våra sydafrikanska vänner. Här har vi sammanställt allt du behöver veta, eller undrar över.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Har du funderat på att besöka Krugerparken i Sydafrika? Eller är du bara nyfiken på hur allt funkar? Vi försöker svara på alla frågor som du kan tänkas ha.

Var ligger Krugerparken, och hur stor är den?

Kruger nationalpark ligger i provinserna Mpumalanga och Limpopo, i nordöstra Sydafrika. Området är cirka 345 kilometer långt och 54 kilometer brett, och ytan är ungefär lika stor som landet Slovenien.

Varför heter det Krugerparken?

Krugerparken har fått sitt namn efter den tidigare presidenten Paul Kruger, som öppnade parken 1898. Parken hette först Sabie Game Reserve, men fick 1928 namnet Kruger National Park.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Hur reser man till Krugerparken?

Det går naturligtvis bra att boka en arrangerad resa via en resebyrå. Det är också möjligt att resa på egen hand.

Du kan flyga till Kruger Mpumalanga International Airport (MQP), till exempel från Johannesburg, och hyra en bil på plats. Det går också bra att köra från Johannesburg, vilket tar cirka 6 timmar. På vägen kan man stanna vid Blyde River Canyon, för att få en trevlig paus med fantastisk utsikt.

Tänk på att man måste komma fram till sin övernattningsplats innan grinden stänger, vilket kan vara mellan 17:30 och 18:30, beroende på tid på året.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika
Vid Orpen, som är en av entréerna till Krugerparken

Vilken del av Krugerparken är bäst?

Krugerparken är avlång till formen. Den södra delen har mer regn och fler vilda djur, men här är det också mer trångt med fordon. Vi besökte den södra delen, via entrén Orpen, och var mycket nöjda med detta.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Hur tar man sig runt i Krugerparken?

I Krugerparken tar man sig runt med bil (egen eller hyrd), alternativt så följer man med på guidade turer i safaribilar. Många djur bryr sig relativt lite om bilar, och man har därför goda chanser att se djuren från bilen.

Om man vill uppleva kvällssafari, vilket kan vara intressant eftersom fler/andra djur rör sig ute då, måste man boka en guidad tur med safaribil/safaribuss. Man får nämligen inte får köra med eget fordon efter att campingens grindar låses, vilket de gör runt 18-tiden.

Man får inte promenera i parken på egen hand, eftersom det finns vilda och farliga djur, men från vissa campingar anordnas turer till fots med guide.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika
Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Var och hur kan man bo?

Om du vill bo inne i Krugerparken finns många olika “camps”. Du kan bo i eget campingfordon, i stuga, i glampingtält eller på hotell. Dessutom finns lyxiga privata lodger. Du hittar information om olika boenden på sanparks.org.

Campingområdena är omgärdade av staket, så de stora vilda djuren hålls utanför. Ett alternativ är att, liksom vi, komma med ett eget campingfordon. Vi såg många husvagnar (varav många i offroad-modell, men också “vanliga”) samt en och annan husbil, campingbil eller bil med taktält.

Offroad husvagn

Vi bodde först på en liten och enkel campingplats, Maroela Camp, där det inte finns något annat än servicehus med toaletter och duschar, samt ett litet hus där man kan diska, låna kokplatta och mikro samt fylla på kokande vatten. Här var väldigt mysigt, och även om det finns ett staket så kände vi oss väldigt nära naturen.

Efter tre nätter bytte vi till en större camping, Skukuza Camp, där det finns reception, restauranger, stugor, hotell och guidade utflykter.

Skukuza camp
Vår sydafrikanska vän Michelle hälsar oss välkomna till Skukuza!

Om man vill kan man bo i stuga här, i afrikansk rund modell. Kolla innan vilken utrustning som finns, så du vet vad du behöver ta med dig.

Det finns också möjlighet att bo på hotell, och även i ett “tåghotell”. Just detta ska vad vi förstår vara ett riktigt lyxigt boende.

Tåghotell

Det finns också många varianter av glamping. Tälten kan vara allt från någorlunda enkla till mycket lyxiga, för två personer eller för en större familj/grupp.

Glamping
Glampingtält på en liten tältcamp, nära entrén Orpen

Vi fick chans att kika in i några glampingtält, på ett helt nytt ställe med namnet Nkhulu, som planerar att öppna inom några månader. Dessa “tält” är för två personer och helt fantastiskt fina med välutrustat kök, vattentoalett och dusch. Här bor man riktigt lyxigt, och samtidigt naturnära.

På uteplatsen har man grill och utsikt över både grönska och vatten.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Var och hur kan man äta i Krugerparken?

Om du vill kan du ta med dig egen mat och äta i din stuga/tält eller på campingen, där det finns grillplatser. Du kan också ta med dig picknick för att äta i bilen eller på särskilt avsedda picknickplatser.

Picknickställe

Det finns också restauranger på olika ställen, framför allt på de stora campingarna. Skaffa en karta för att se var allting ligger!

Att besöka Krugerparken i Sydafrika
Restaurang vid Satara Camp
Att besöka Krugerparken i Sydafrika
Restaurang vid Skukuza Camp

Utbudet på restaurangerna kan vara olika, men du hittar ofta sådant som hamburgare, kötträtter, omelett och sandwiches av olika slag.

Äggröra och bacon

Finns det butiker i Krugerparken?

På de större campingarna finns butiker, så kallade “Park Shops”. I dessa hittar du souvenirer, presenter, drycker, snacks, lite mat samt olika praktiska prylar som man kan behöva.

Park shop

Vilka djur kan man se i Krugerparken?

Du kan se massor av djur i Krugerparken. Du kan se “the Big Five”, det vill säga lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning, men också många, många andra djur. På de stora campingarna finns “Sightings Boards”, som visar vilka av de stora djuren som setts i närheten nyligen …

Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Är det farligt att besöka Krugerparken?

Det är generellt tryggt och säkert att besöka Krugerparken, så länge man följer regler och säkerhetsrutiner. Man ska dock vara medveten om att naturen är full av vilda och potentiellt farliga djur, såsom lejon, noshörningar och giftiga ormar.

Man ska stanna inne i bilen hela tiden, förutom på campingar och på särskilt skyltade rastplatser/utsiktsplatser. På ensliga rastplatser går man dock ut ur bilen på egen risk, eftersom det inte finns några staket. Intressant nog går det utmärkt att resa även i en öppen safaribil utan tak, eftersom djuren uppfattar bilen som en “enhet” och inte bryr sig om den.

Det är viktigt att hålla hastighetsbegränsningar för att inte skada djuren. Vissa djur (elefanter!) kan också bli irriterade om man kör för fort mot dem eller kommer alldeles för nära. En uppretad elefant kan förstås vara farlig och därför är det bra att hålla lite avstånd och visa respekt.

Ytterligare ett potentiellt farligt djur är myggan, som kan bära på malaria. Malariaprofylax samt myggmedel är därför att rekommendera när du ska besöka Krugerparken.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika
En plats där man får gå ut ur fordonet, dock på egen risk

Kan man gå ut ur bilen i Krugerparken?

Man får inte gå ut ur bilen i Krugerparken, förutom på de inhägnade campingarna samt vid särskilt anvisade platser. Dessa platser kan vara större rastplatser med service, alternativt mindre utsiktsplatser med öppna ytor och fina vyer. Troligtvis undviker djuren dessa platser, men det finns inga staket så man går ändå ut på egen risk.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika
Rastplats med bänkar och utsikt över en flodbädd

Vilka regler gäller i Krugerparken?

Det finns en del regler att följa i Krugerparken. De flesta av dessa handlar mer eller mindre om sunt förnuft, och är till för att skydda naturen, djuren och dig.

 • Stanna i bilen hela tiden, förutom vid specifikt skyltade platser.
 • Följ hastighetsbegränsningar.
 • Ha giltigt körkort och kör ej under inverkan av alkohol.
 • Kör endast på vägar – offroadkörning är ej tillåten.
 • Om du kör fordon över 4000 kg eller med fler än 25 säten – kör endast på asfalterade vägar.
 • Kom tillbaka till campingen senast då grinden stänger för dagen. Efter denna tid får du ej köra i parken.
 • Mata ej djuren.
 • Plocka ej växter.
 • Ta ej med någon sorts husdjur.
 • Skräpa ej ned.
 • Åk/kör ej cykel, motorcykel, rullskridskor eller skateboard.
 • Undvik att föra oväsen.
Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Krugerparken?

Man kan besöka Krugerparken alla tider på året. De olika årstiderna bjuder på vissa skillnader, men djuren är alltid där.

Den sydafrikanska sommaren (december – februari) är den varmaste perioden, med temperaturer på 20-32 grader. Denna period är grönast och det finns goda chanser att se djurungar.

Den sydafrikanska vintern (juni – augusti) är den kallaste perioden, med temperaturer på 9-26 grader. Den här perioden är torrare och träden är nästan utan blad, vilket gör att det är lättare att se djuren.

Grönska
Vi besökte Krugerparken i januari/februari, och det var väldigt grönt

Vad kostar det att besöka Krugerparken?

Det kan kosta väldigt olika mycket att besöka Krugerparken, beroende på hur länge du stannar och hur du lägger upp ditt besök. En stor skillnad kan vara om du väljer privata “game reserves” med lyxiga lodger eller om du reser i de allmänna delarna, såsom vi gjorde. Det spelar förstås också roll om du väljer ett enklare boende eller ett mer lyxigt sådant.

Vi köpte ett “Wild Card“, vilket ger ett års obegränsad tillgång till alla Sydafrikas nationalparker. Detta lönar sig om man stannar minst 5-6 nätter i parken, alternativt ska besöka flera parker, och vi två betalade tillsammans cirka 3200 kronor för detta. Om du ska göra ett kortare besök finns andra, billigare alternativ. Utöver detta behöver du betala resa, boende, mat och eventuella utflykter, alternativt köpa en paketresa.

Att besöka Krugerparken i Sydafrika

Hur bör man klä sig för safari?

Under själva safariturerna sitter man i en stängd eller öppen bil, och man kan klä sig efter väder. Om det är varmt kan det passa med shorts/kjol, t-shirt och sandaler eller gympaskor. Det kan också vara bra att ha solglasögon samt hatt eller keps.

Vissa tider på året, samt på kvällsturer, kan det vara svalare och då kan det vara skönt med en tjockare tröja eller jacka. På vissa campingar erbjuds även guidade turer till fots och då är det lämpligt att ha mer rejäla skor, såsom vandringsskor. Regnkläder är också bra att ha.

Safari

Vad behöver man packa för att besöka Krugerparken?

När du ska besöka Krugerparken behöver du packa kläder för väder, för den tid du planerar att besöka parken. Här hittar du en allmän packlista för resor, där du kan checka av vad du vill ta med dig. Du behöver också kolla ditt boende, så du vet vilket utrustning som finns och vad du behöver ta med dig. Några saker som du inte vill glömma:

 • Myggmedel
 • Malariaprofylax
 • Solglasögon, solhatt och solskyddskräm
 • Vatten
 • Ficklampa
 • Kamera, gärna med objektiv
 • Laddare, gärna USB-laddare som kan användas i bil
 • Eventuell kikare
 • Bok över djur och fåglar (eller köp broschyr på plats)
Offroad husvagn
Vi hade fördelen att resa med en välutrustad offroad-husvagn

Skulle du vilja besöka Krugerparken i Sydafrika?

Skulle du vilja besöka Krugerparken i Sydafrika? Eller har du kanske redan gjort det? Finns det något mer du undrar över, utöver det vi tagit upp här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev