Meny Stäng

Att besöka Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika

Annons

Tsitsikamma nationalpark är en fantastiskt fin nationalpark vid Sydafrikas kust, som bland annat är känd för sina vackra hängbroar. Här kan man också paddla kajak, vandra, se vilda djur och uppleva allehanda actionfyllda äventyr.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tsitsikamma nationalpark

Tsitsikamma nationalpark, som är en del av Garden Route nationalpark, bjuder på ett härligt kustlandskap med hav, flod, berg, klippor, stränder och frodig grönska. Hit kommer man för att vandra, ägna sig åt vattensporter, skåda vilda djur såsom delfiner och uttrar, eller kanske bara för att slappna av på en camping.

Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika

Tsitsikamma nationalpark ligger i den östra änden av Garden Route, mellan George och Gqeberha (Port Elizabeth). Nationalparken inkluderar både ett område på land och ett område i vattnet, som sträcker sig cirka 5 kilometer ut i havet.

På vägen: Stormsrivier village

I närheten av vägen, där man kör ner mot Tsitsikamma nationalpark, ligger Stormsrivier village. Den här lilla byn är fylld turarrangörer, där man kan boka aktiviteter såsom ”blackwater tubing” (äventyr på gummiringar i forsande vatten) eller ”canopy tours” (en slags zipline mellan plattformar).

Dessutom finns flera hotell och restauranger. Vi nöjde oss med att kika in på turistbyrån, där vi både fick bra information och en lång intressant pratstund om samhällssituationen i Sydafrika idag.

Att besöka Tsitsikamma nationalpark

Det enklaste sättet att besöka Tsitsikamma nationalpark är att ta sig hit med bil, och vi körde till Storms River Mouth. Eftersom området är nationalpark får man betala inträde samt fylla i lite papper när man kör in, först vid entrén och därefter vid en reception. Vi, som redan hade ett Wild Card efter vårt besök i Krugerparken, behövde vi dock inte betala något nu.

Vita bilar
Bilar parkerade i nationalparken. Vitt är en vanlig färg!

Man kan besöka nationalparken över dagen, eller också kan man stanna över natten, på camping inne i nationalparken. I närheten finns också stugor, bed & breakfasts och andra typer av boenden. Du kan läsa mer på parkens webbplats.

Camping
Camping vid Storms River Mouth, i Tsitsikamma nationalpark

Intill finns både klippor och sandstrand. Det är relativt kallt i vattnet i Sydafrika, men folk badar ändå.

Strand

Det finns också en restaurang nere vid stranden. Restaurangen ligger enkelt och lite charmigt i containrar, och utbud och service är riktigt bra. Vi tog varsin öl här, som serverades med väl kylda glas. Både vin- och matmeny såg dessutom lockande ut.

restaurang

Vandring till hängbroarna

Vi hade sett bilder på de vackra hängbroarna, så dessa var huvudfokus för vår utflykt. Vägen dit går på träspångar och är inte längre än en kilometer, men bitvis brant upp och ner.

Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika

Eftersom det var otroligt hett när vi promenerade här ångrade vi vår klantiga miss, att inte ta med oss vatten, men vi klarade promenaden / vandringen ändå.

WIFI.se

Plötsligt var vi framme! Och verkligen, det är otroligt vackert! Tre hängbroar följer efter varandra, och runt omkring omges man av frodiga berg, blågrönt vatten och människor på bästa semesterhumör.

Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika

Djur i Tsitsikamma nationalpark

Tsitsikamma nationalpark är också känd för att man kan se vilda djur här. Bland annat ska man kunna se valar, delfiner, uttrar, dykarantiloper och fåglar såsom kapstrandskata och knysnaturako. Vi såg inte några av dessa djur under vårt besök, men vi såg en liten ödla på vägen.

ödla

Och så, helt plötsligt, vad var det som satt där framför oss på spången?

klipphyrax

Jo, det var ju en klipphyrax (klippdassie)! Detta djur såg vi aldrig när vi spanade på djur i Krugerparken, så riktigt roligt att se det nu. Djuret, som inte är större än en kanin, är fascinerande nog närmast släkt med … elefanter och sjökor! Den lilla krabaten lade sig faktiskt ner på spången en stund, men när vi närmade oss kilade den snabbt in i terrängen.

klipphyrax

Aktiviteter vid Tsitsikamma nationalpark

Det är populärt att komma till Tsitsikamma nationalpark för att göra olika utomhusaktiviteter. Det finns flera vandringsleder, av vilka den mest kända är ”Otter Trail”. Denna led börjar vid Storms River Mouth Rest Camp och slutar vid Nature’s Valley. Leden, som ska vara ganska utmanande, tar inte mindre än fem dagar att vandra. Kortare alternativ är bland annat ”Dolphin Trail” (2 dagar) och ”Blue Duiker Trail” (2 timmar).

Andra aktiviteter inkluderar bland annat snorkling, dykning, kajakpaddling och klättring. Ja, och så då ”blackwater tubing” och ”canopy tours”!

Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika
Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika
Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika

Bloukrans Bridge – världens högsta bungyjump-bro

Alldeles i närheten av Tsitsikamma nationalpark ligger Bloukrans Bridge, världens högsta bungyjump på bro, på svindlande 216 meter.

Nature’s valley

Tsitsikamma nationalpark sträcker sig bort mot Nature’s valley, som man kan besöka genom en annan nerfart från den stora vägen (N2). Redan vägen ner är en upplevelse, där man kör genom otroligt frodig och härlig grönska.

När man kommer ner till kusten möts man av dramatiska berg och en fantastisk sandstrand. Här finns också en camping, Nature’s Valley Rest Camp, och förutom att bada kan man vandra, paddla kanot eller skåda fågel.

Mer att se och göra i närheten

Vi kan varmt rekommendera att besöka Tsitsikamma nationalpark, särskilt en dag med fint väder. I närheten kan du också besöka semesterorterna Jeffreys Bay och St Francis Bay, eller kanske hyra hus vid Sydafrikas kust. Dessutom kan du resa längs med Garden Route eller ta dig norrut till den otroligt charmiga lilla orten Nieu-Bethesda.

jeffrey bay
Jeffreys Bay ligger inte långt från Tsitsikamma nationalpark

Fakta om Tsitsikamma nationalpark

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Östra Kapprovinsen
  • Närmaste stad: Knysna
  • Läge: Vid den sydafrikanska kusten, mellan George och Gqeberha (Port Elizabeth)
  • Sträckning: Från Nature’s Valley i västra änden till Storms River Mouth i den östra änden.
  • Etablerad som nationalpark: 2009
  • Storlek: En 80 kilometer lång kuststräcka
  • Namnet: Ordet ”Tsitsikamma” betyder ”klart vatten” på det språk som folkgruppen khoikhoi talar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev