Meny Stäng

Att besöka Robberg naturreservat i Sydafrika – vid Plettenberg Bay

Annons

Robberg naturreservat är ett fantastiskt vackert naturområde som ligger på en utskjutande udde i Sydafrika, strax utanför staden Plettenberg Bay. Vi gick en vandring här, och detta är nog en av de allra vackraste vandringar vi gjort.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Robberg naturreservat i Sydafrika

Att besöka Robberg naturreservat passar utmärkt när man vill vandra under några timmar med vackra vyer, och samtidigt ha chans att se sälar.

Att besöka Robberg naturreservat i Sydafrika

Robberg naturreservat ligger på en udde vid kusten, strax söder om Plettenberg Bay, som i sin tur ligger cirka 95 kilometer öster om George.

Att besöka Robberg naturreservat

Man tar sig enklast till Robberg naturreservat med bil och parkerar innanför grindarna. Vid parkeringsplatsen finns toaletter, en liten kaffeservering och en karta över området. Här kan man välja mellan tre olika långa vandringar, och vi valde den mellersta:

 • The Gap, 2,1 kilometer
 • Witsand, 5,5 kilometer
 • The Point, 9,2 kilometer
Att besöka Robberg naturreservat i Sydafrika

Med facit i hand var vi glada att vi valde den mellersta, och inte den längsta. Vandringen går i bitvis brant terräng, och ibland genom djup sand, så 5,5 kilometer bjöd på tillräcklig utmaning för oss, under 2,5 timme. Men wow, vackert var det!

Att besöka Robberg naturreservat i Sydafrika

Valar, sälar och fåglar i Robberg naturreservat

Förutom att man upplever en vacker vandring i Robberg naturreservat så kan man få se en hel del fascinerande djur, såsom valar, sälar och olika sorters fåglar.

Valar (sydkapare) kan observeras under häcknings- och kalvningsmånaderna, vilket är mellan juni och november. Vi var här i februari och såg inga valar, men sälar såg vi! Nu hade vi inte med oss systemkameran, så du får nöja dig med mobilfoton, men du kan i alla fall se att vi såg många sälar. Det var riktigt fascinerande att titta ner på dem, och inte minst att höra ljudet från dem.

sälar

Vi såg och hörde också en del olika fåglar, och en groda fastnade på bild …

groda

Vandring i Robberg naturreservat

Vandringen startade med härlig utsikt över den långa sandstranden i Plettenberg Bay. Från utsiktspunkten pratade vi med en anställd som berättade att de spanar efter hajar där uppifrån, och skickar ut en varningssignal ifall hajar observeras i närheten. Vi blev inte så badsugna när vi hörde detta, utan kände att vandring var en utmärkt aktivitet …

strand

I början gick vandringen runt höga, branta och otroligt vackra klippformationer.

Lite senare under vandringen, när vi tog oss över udden till den andra sidan, möttes vi istället av sandstränder. Även här var naturen helt fantastiskt vacker. Vi mötte en och annan vandrare med jämna mellanrum, men ofta såg vi inga andra människor utan var ensamma i naturen. En nästan svindlande känsla att uppleva dessa otroliga landskap, och uppleva att det bara är du och naturen.

WIFI.se

Den sista biten var vi rejält trötta, och ganska hungriga, men mycket, mycket nöjda med vår vandring i Robberg naturreservat!

Att besöka Robberg naturreservat i Sydafrika

Mer att se och göra i Plettenberg Bay

Så, vad kan man mer göra i Plettenberg Bay? Vi upplevde inte den här staden som speciellt spännande, men det finns lite att se såsom konstgallerier och marknaden Market on Main.

Plettenberg Bay
Plettenberg Bay

Många av upplevelserna här handlar dock om stränder och olika äventyrsaktiviteter, såsom att simma med sälar. Vi hade mestadels uppehåll när vi vandrade, men i övrigt hade vi regn när vi besökte Plettenberg Bay, så våra strandbilder är kanske inte de mest inspirerande …

Stränderna är dock väldigt vackra och Keurboom Beach ska dessutom bjuda på extra fina vyer med en stor ihålig klippa. Om du vill bada gäller det dock att se upp för vithajarna. Stora skyltar informerar om att man bör undvika kvällar, nätter och vissa månader på året, då hajarna tydligen är som mest på bettet …

Var kan man äta i Plettenberg Bay?

Det finns många olika restauranger att välja på i Plettenberg Bay. Vi såg att många samlades på pizzerian Cornuti Stella e Luna, och bestämde oss för att göra likadant. Stämningen här var mycket god och personalen mycket trevlig, så vi översåg med att vi fick vänta ganska länge på pizzorna. Goda var de i alla fall!

Cornuti i Plettenberg Bay

Var kan man bo i Plettenberg Bay?

Det finns många ställen där man kan bo i Plettenberg Bay, allt från hotell till pensionat och bed & breakfasts. Vi brukar boka via Booking.com och den här gången hade vi bokat Dolphin Circle Bed & Breakfast. Det såg trevligt ut när vi kom fram, men det visade sig att jag (Helena) hade bokat rätt dag … men fel månad! Och nu hade de inget ledigt …

Nåja, i sista sekund bokade vi en studiolägenhet i Whale Rock Guest House, det vill säga ett boende i ena änden av ett stort privat hem.

Guest house i Plettenberg Bay

Här hade vi ingen frukost, men vi hade allt annat vi behövde och nära för att besöka Robberg naturreservat.

Guest house i Plettenberg Bay

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Robberg naturreservat och Plettenberg Bay kan du upptäcka Tsitsikamma nationalpark i öster eller staden Knysna i väster. Det är också spännande att åka upp till Oudtshoorn, där du kan besöka strutsfarmar och se grottan Cango Caves.

Tsitsikamma nationalpark
Tistsikamma nationalpark

Har du besökt Robberg naturreservat i Sydafrika?

Har du besökt Robberg naturreservat i Sydafrika? Gillar du den här typen av naturupplevelser?

Fakta om Robberg naturreservat i Sydafrika

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Läge: Cirka 8 kilometer söder om Plettenberg Bay
 • Öppettider: Naturreservatet öppnar 07:00 på morgonen och har öppet fram till 18:00 eller 20:00 beroende på tid på året. Senaste insläpp är en timme före stängning.
 • Läs mer: Du hittar mer info på områdens webbplats.

Fakta om Plettenberg Bay

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Läge: Vid kusten, 95 kilometer öster om George och 230 kilometer väster om Gqeberha (Port Elizabeth)
 • Namn: Plettenberg, eller endast smeknamnet ”Plett”
 • Invånare: Drygt 31 000 (2011)
 • Språk: Xhosa, afrikaans, engelska med flera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev