Här hittar du våra bästa restips om Färöarna – allt från 18 öar och eget språk till fågelarter och vacker natur. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Sök efter dina favoriter i listan, från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och ännu mer restips om Färöarna.

Varför resa till Färöarna?

  • Vacker natur – Naturen är lite karg och samtidigt vacker med alla branta kuster och öar där fåren går och betar.
  • Friluftsliv – Den som gillar att vandra hittar fin natur på Färöarna, och det finns 18 olika öar att upptäcka.
  • Fågelskådning – Här hittar du lunnefågel, men också massor av andra fågelarter.
  • Helikopterturer – Helikopter går reguljärt mellan de olika öarna och är subventionerat, så därför kan man prova helikopter relativt billigt.
  • Nordisk kultur – Färöarna är ett självstyrande område med ett eget språk, och det är intressant att ta del av kultur och historia.

Vädret just nu

booked.net

1. Borðoy och Svinoy

Färöarna helikopter

Svinoy

Färöarna, Bordoy, Svinoy

Borðoy och Svinoy är två mindre öar på Färöarnas östra sida. Hit kan du bland annat åka med reguljär helikopter. Den översta bilden är från Klaksvik på Borðoy och den nedersta visar helikoptervyn över Svinoy. (1999)

2. Eysturoy

Risin og kellingin

Eidiskollur fotbollsplan

Färöarna, Eysturoy

Eysturoy är den näst största ön på Färöarna. Här finns bland annat klippan Eiðiskollur, två klippformationer som sticker upp ur havet och som kallas “Risin og Kellingin” (jätten och kärringen) och en fotbollsplan med spektakulär placering. Här hittar du också den naturliga hamnen Gjógv. (1999)

3. Streymoy

Streymoy dimma

Saksun

Färöarna, Streymoy

Streymoy är den mest befolkade ön på Färöarna, och den ö där huvudstaden Torshavn ligger. Ön är bergig och det finns en del strömmar, sjöar och gott om får. Hyr gärna bil och åk runt för att uppleva den karga, men vackra naturen. Besök till exempel vackra Saksun (nedersta bilden) i nordväst. (1999)

4. Vágar

Flygplats Färöarna

Färöarna, Vagar

Vágar ligger väster om huvudön Streymoy och det är här man hamnar om man tar flyget till Färöarna. Om man kommer med flyget kan man fortsätta till Torshavn med buss. (1999)

5. Torshavn

Torshavn

Torshavn Färöarna

Färöarna, Torshavn

I Färöarnas charmiga lilla huvudstad hittar du små bostadshus, en hamn och ett litet centrum. Besök gärna Café Natúr och ta båtturer till andra öar, eller kanske en tur med reguljär helikopter. Man kan resa hit med flyg och buss eller med färjan Smyril Line, från Bergen i Norge. (1999)

Reseäventyr

6. Nólsoy

Nolsoy Färöarna

Färöarna, Nolsoy

Nólsoy är en liten ö på den sydöstra sidan av huvudön Streymoy. Trots att ön är så liten fanns (i alla fall när vi vad där) en liten brandstation, som syns på bilden. (1999)

7. Suðuroy

Hvalba

Färöarna, Suduroy

Egentligen kan man nog rekommendera vilken som av Färöarnas 18 öar, som alla har vacker natur. Suðuroy är den sydligaste ön och är ganska stor. Vi liftade runt, vilket var en upplevelse. Bilden är från vackra Hvalba på den norra sidan. (1999)

Väder på Färöarna

Färöarna

Bra att veta

  • Valuta? Färöisk krona (FKr)
  • Prisläge? Som i Sverige ungefär
  • Språk? Färöiska och danska (många pratar också “skandinaviska” och engelska)
  • Se upp med? Dimman kan ibland bli oerhört tät, så att man knappt ser handen framför sig.
  • Tänka på? Kristendom spelar större roll på Färöarna än i Sverige, så affärer och liknande kan hålla stängt på religiösa helgdagar.
restips om Färöarna

Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer