Här hittar du våra bästa restips om Kina – allt från kinesisk mat och arkitektur till historiska minnesmärken, som kinesiska muren och Himmelska fridens torg. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Beijing, Xian och Guilin. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Kina

Varför resa till Kina?

  • Spännande kultur – Det är intressant att uppleva en kultur som är annorlunda på så många sätt, i allt från språk och mat till olika sedvänjor.
  • Historiska sevärdheter – Det kryllar av intressanta historiska sevärdheter, som den förbjudna staden och den kinesiska muren.
  • Palats och parker – Man kan hitta parker inne i städerna, men också besöka olika vackra palats med tillhörande trädgårdar.
  • Vacker natur – Det finns fantastisk natur runt om i landet, allt från höga berg till floder och grottor, samt de kända sockertoppsbergen.
  • God mat – Det kinesiska köket har mycket att erbjuda och vanligtvis beställer man in många olika smårätter som man delar på .

Vädret just nu

booked.net

1. Kinesiska muren

Restips om Kina

Kina, Badaling

Turistattraktion eller inte – den kinesiska muren är väl värd ett besök. Denna mur började byggas på 300-talet och de existerande delarna av muren har idag en längd på ungefär 6000 kilometer, vilket minst sagt är imponerande. Den vanligaste platsen för besök är Badaling, även om man också kan besöka muren på andra ställen. Det går att ordna resan till muren på många olika sätt, till exempel med bussar från Beijing. (1998, 2006)

2. Beijing

Hutonger

Kina, Peking

Kinas huvudstad benämns ibland Peking och ibland Beijing och har runt 20 miljoner invånare. En enorm stad alltså! I Beijing trängs modernt och ålderdomligt i en salig blandning. Ett sätt att se sig om i huvudstaden är att ta en tur med en cykeltaxi.  (1998, 2006). Till några av de klassiska sevärdheterna hör Den förbjudna staden, Den himmelska fridens torg och Sommarpalatset.

Kina, Bejing

3. Den förbjudna staden i Beijing

Den förbjudna staden

Inifrån den förbjudna staden styrdes hela det enorma riket Kina, från och med 1421 till och med 1911, då Qingdynastin störtades. Här hann sammanlagt 24 kejsare leva sina liv, tillsammans med tusentals konkubiner och eunucker som passade upp. Idag fylls området varje dag av turister och ja, den förbjudna staden är värd ett besök! (1998, 2006)

4. Himmelska fridens torg i Beijing

Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg är inte bara världens största torg, utan också känt för studentrörelsen som våldsamt slogs ner 1989, och hundratals eller tusentals studenter fick sätta livet till. Torget ligger i centrala Beijing och är ett “must see” under ett besök i den kinesiska huvudstaden. (1998, 2006).

5. Xian

Kina, Xian

I Xian finns det berömda Terracottaarmén, som verkligen är värd ett besök! Det är den första kejsaren av Qindynastin (2200 år sedan) som vaktas av 8000 skulpturer i bränd lera. Fascinerande! (1998)

6. Guilin

Kina, Guilin

I Guilin i södra Kina finns samma typ av sockertoppsberg som i norra Vietnam. Här kan man glida runt på ljudlösa båtturer – magiskt vackert! Det finns också grottor att besöka med fantasieggande formationer. (1998)

7. Kinesisk mat

Kinamat

Kinesisk mat i Kina är någonting helt annat än det som serveras på kinakrogar i Sverige. Förbered dig på att få in många små rätter med massor av olika smaker. Missa heller inte Peking-anka, som man äter inrullat i små bröd tillsammans med kinesisk lök och en söt sås.

Väder i Kina (Peking)

Kina, Peking

Bra att veta

  • Valuta? Renminbi (CNY)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Kinesiska (en del pratar också engelska)
  • Se upp med? Generellt utgör trafiken den största risken i landet. Kina är samtidigt ett stort land, och det är alltid en bra idé att kolla det aktuella säkerhetsläget på Sweden Abroad.
  • Tänka på? Under två veckor per år stänger i stort sett hela Kina för att fira det kinesiska nyåret och den kinesiska nationaldagen.
Cykeltaxi

Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer