Resa till Kina? Resan går från norr till söder genom Kinas bästa resmål. Tycker du om historia, vacker natur eller kanske den goda kinesiska maten? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Kina! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Kina?

09 januari 2019

Spännande kultur

Det är intressant att uppleva en kultur som är annorlunda på så många sätt, i allt från språk och mat till olika sedvänjor.

09 januari 2019
09 januari 2018

Historiska sevärdheter

Det kryllar av intressanta historiska sevärdheter, som den förbjudna staden och den kinesiska muren.

09 januari 2018
09 januari 2017

Palats och parker

Man kan hitta parker inne i städerna, men också besöka olika vackra palats med tillhörande trädgårdar.

09 januari 2017
09 januari 2016

Vacker natur

 Det finns fantastisk natur runt om i landet, allt från höga berg till floder och grottor, samt de kända sockertoppsbergen.

09 januari 2016
09 januari 2015

God mat

Det kinesiska köket har mycket att erbjuda och vanligtvis beställer man in många olika smårätter som man delar på .

09 januari 2015
Restips om Kina

1. Kinesiska muren

Turistattraktion eller inte – den kinesiska muren är väl värd ett besök. Denna mur började byggas på 300-talet och de existerande delarna av muren har idag en längd på ungefär 6000 kilometer, vilket minst sagt är imponerande. Den vanligaste platsen för besök är Badaling, även om man också kan besöka muren på andra ställen. Det går att ordna resan till muren på många olika sätt, till exempel med bussar från Beijing. (1998 samt 2006)

Hutonger

2. Beijing

Kinas huvudstad benämns ibland Peking och ibland Beijing och har runt 20 miljoner invånare. En enorm stad alltså! I Beijing trängs modernt och ålderdomligt i en salig blandning. Ett sätt att se sig om i huvudstaden är att ta en tur med en cykeltaxi. Till några av de klassiska sevärdheterna hör Den förbjudna staden, Den himmelska fridens torg och Sommarpalatset. Läs gärna också vår intervju med Ditte Akker, som bott länge i staden, för fler tips. (1998 samt 2006)

5. Xian

I Xian finns det berömda Terracottaarmén, som verkligen är värd ett besök under din resa till Kina! Det är den första kejsaren av Qindynastin (2200 år sedan) som vaktas av 8000 skulpturer i bränd lera. Fascinerande! (1998)

6. Guilin

I Guilin i södra Kina finns samma typ av sockertoppsberg som i norra Vietnam. Här kan man glida runt på ljudlösa båtturer – magiskt vackert! Det finns också grottor att besöka med fantasieggande formationer. (1998)

Läs mer

Cykeltaxi

Helena och Peter Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Info och fakta om Kina

 • Huvudstad? Beijing (Peking)
 • Språk? Kinesiska i många olika dialekter, men med gemensamt skriftspråk (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 1,3 miljarder (2017)
 • Valuta? Renminbi (CNY)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? +7 timmar
 • Akutnummer? Polisen: 110, medicinsk: 120, brand: 119
 • El? Adapter behövs ofta
 • Vatten? Välj dricksvatten på flaska
 • Religion? Folkreligioner inklusive konfucianism, taoism, förfädersdyrkan och ateism (73,5 %), buddhism (15,8 %)
 • Flagga? Kinas flagga är röd med en gul stjärna till höger som omges av fyra mindre stjärnor.
 • Nationalsång? De frivilligas marsch
 • Se upp med? Generellt utgör trafiken den största risken i landet. Kina är samtidigt ett stort land, och det är alltid en bra idé att kolla det aktuella säkerhetsläget på Sweden Abroad.
 • Tänka på? Under två veckor per år stänger i stort sett hela Kina för att fira det kinesiska nyåret och den kinesiska nationaldagen.

Resa till Kina

 • Air China flyger direkt från Stockholm (Arlanda) till Beijing på 8 h 20 minuter. SAS flyger direkt till Beijing från Köpenhamn. Finnair flyger direkt till Beijing från Helsingfors.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare