Meny Stäng

Upptäck den kinesiska provinsen Henan

Igår var vi inbjudna till ett event av Chinese Tourism Administration of Henan på Sheraton Hotel i Stockholm. Provinsen Henan presenterades, och det var riktigt intressant. Kina är ju ett sånt där enormt land som man känner till alldeles för lite om. Plötsligt nämns en provins som man inte riktigt har koll på, och då visar det sig att det bor 100 miljoner människor där …!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Presentation av provinsen Henan

Redan när vi klev in i konferensrummet på Sheraton kändes det som att vi kommit till en annan kultur. Rummet var fullt av kinesiska män i slips, som delade ut visitkort och presenter och blippade på sina mobiltelefoner. När presentationen startade skedde det på sjungande kinesiska, som mellan varven översattes av en tolk till engelska med kinesisk brytning. Inledningen, då alla kinesiska deltagare i rummet artigt skulle presenteras, tog sin lilla tid, men till slut var det dags att få veta mer om Henan!

Presentation av Henan
Presentation på kinesiska och en kvinnlig tolk
Många kineser var på plats med namnskylt
Många kineser var på plats med namnskylt

Var ligger provinsen Henan?

Det är inte helt ovanligt att svenskar har besökt Kina, men då har de oftast varit i Beijing eller Shanghai, eller kanske gjort business i någon megacity som Chongqing. Själv har jag varit i Beijing, Xian (terrakotta-armén) och i Guilin (sockertoppsbergen). Men det finns ju så otroligt mycket mer att se i det enorma landet Kina – som provinsen Henan till exempel! Om du, liksom jag fram tills igår eftermiddag, inte har koll på den här provinsen visar vi på en karta var den ligger.

Provinsen Henan
Det röda inringade området är provinsen Henan

Varför ska man besöka provinsen Henan?

Henan kallas ibland ”den kinesiska civilisationens vagga”och här kan man besöka kulturella världsarv med så många århundraden på nacken att det är svindlande. Vad sägs till exempel om städer som grundades för mer än 3200 år sedan? En fascinerande historisk sevärdhet som jag blev nyfiken på är Longmengrottorna, ett bergsområde med över 2000 grottor, 40 pagoder och 100 000 Buddhistbilder, som härstammar från 300-talet.

Men det finns förstås inte enbart historia i Henan. Vi fick också höra en hel del om Kung Fu (som har sitt ursprung här) och om lokal matkultur. Området är bland annat känt för dumplings och nudelrätter, men kanske framför allt för ”Water banquet”, en buffé med massor av soppor. Kina är ett enormt land med otroligt mycket att se och uppleva! Har du varit i Henan eller någon annanstans i Kina, eller skulle du vilja åka dit?

Henan, Where China Begen (Began?)
En kinesisk provins med lång historia: Henan, Where China Begen (Began?)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev