Meny Stäng

Unesco världsarv i Kroatien – 10 natur- och kulturarv

Har du sett några av alla Unesco världsarv i Kroatien? För närvarande finns 10 stycken, och flera av dem är fantastiskt fina. Vi har än så länge besökt fem av de kroatiska världsarven, men hoppas förstås få se några fler. Vilka har du besökt? Vilka är du nyfiken på?

Unesco världsarv i Kroatien

När vi skriver detta inlägg finns sammanlagt 10 Unesco världsarv i Kroatien, men antalet kan förstås öka med tiden om fler världsarv utses. Världsarv utgörs av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten.

Åtta av de kroatiska världsarven är kulturarv och två är naturarv (se mer på Unescos lista). Om man botaniserar bland dessa kan man hitta ett helt gäng guldkorn. Här kommer hela listan över kroatiska världsarv. Vi har besökt nummer 1, 2, 3, 5 och 10. Har du besökt något eller några?

Unesco världsarv i Kroatien

1. Diocletianus palats i Split

I staden Split kan man se ruinerna av Diocletianus palats. Palatset uppfördes av den romerske kejsaren Diocletianus i slutet av 200-talet, och är en av de största bevarade romerska byggnaderna i världen. Palatset, som är ovanligt välbevarat, rymmer en rad olika byggnader från olika tidsepoker, såsom Jupiters tempel (numer Johannes dopkapell), Sankt Dominus katedral och ”peristylen”, det vill säga palatsets centrala torg. Dessutom är Split en väldigt trevlig stad!

2. Gamla stan i Dubrovnik

Dubrovnik är en fantastiskt vacker gammal stad. Trots att staden skadades allvarligt vid en jordbävning 1667 har man lyckats bevara gotisk, renässans- och barockstil i form av kyrkor, kloster, palats och fontäner. Staden skadades på nytt under 1990-talets väpnade konflikt, men skyddas nu av Unesco och restaureras varsamt. Dubrovnik är en stad som är väl värd att besöka.

3. Plitvicesjöarna

Av tio Unesco världsarv i Kroatien är Plitvicesjöarna ett av två naturarv. I denna nationalpark finns gamla skogar samt ett stort sjösystem med 16 sjöar och många dramatiska vattenfall. Man kan promenera runt på fina träspångar över de stora vattenområdena, eller ta sig runt med shuttle-buss eller elekriska båtar. Fantastiskt fint!

4. Eufrasiusbasilikan i Poreč

I Poreč grundades kristendomen redan på 400-talet, och här finns en grupp av religiösa monument som utgör det mest kompletta komplexet av sin typ. Här finns basilika, atrium, dopkapell och biskopskapell, som alla är speciella exempel på religiös arkitektur. Vi besökte Poreč under en rundresa på Istrien 2016, men dessvärre gjorde vi bara ett kortare stopp och hann inte se så mycket av de religiösa monumenten. Nästa gång!

Unesco världsarv i Kroatien - Porec basilika
Eufrasiusbasilikan i Porec, foto: Pixabay

5. Trogirs historiska centrum

Trogir i Kroatien ligger på en ö i Adriatiska havet och bjuder på en stadskärna med trånga gränder, kullerstensgator och mysiga uteserveringar. Staden är ett Unesco världsarv i Kroatien på grund av sin arkitektur med befästningar, romanska kyrkor och utmärkande renässans- och barockbyggnader från den venetianska perioden. Vi kan varmt rekommendera ett besök!

6. Sankt Jakobs katedral i Šibenik

Sankt Jakobs katedral i Šibenik (1431-1535) vittnar om de stora utbytena inom monumentkonsten mellan norra Italien, Dalmatien och Toscana på 1400- och 1500-talen. Tre arkitekter, som efterträdde varandra, utvecklade unika konstruktionstekniker för valv och kupol. Šibenik är en stad som vi har kvar att besöka.

  • VAR? Trg Republike Hrvatske 1, Šibenik (mellersta delen av Dalmatien)
Unesco världsarv i Kroatien - Sankt Jakobs katedral i Sibenik
Katedralen St James i Sibenik, foto: Pixabay

7. Forntida bokskogar i Karpaterna och andra regioner i Europa

Bokskogarna, som är ett Unesco världsarv i Kroatien, sträcker sig över sammanlagt 12 länder. Skogarna spreds efter istiden från några områden i Alperna, Karpaterna, Dinariska alperna, Medelhavet och Pyrenéerna, och denna process pågår fortfarande.

  • VAR? Ett stort område som sträcker sig genom 12 länder
Unesco världsarv i Kroatien - bokskogar i 12 europeiska länder
Bokskog, foto: Pixabay

8. Stari Grads slättland

Stari Grads slättland på ön Hvar är ett kulturlandskap som har varit praktiskt taget intakt sedan det koloniserades av greker på 400-talet före Kristus. På den tiden odlade man druvor och oliver här, vilket man gör än idag. Även det geometriska systemet för markuppdelning som användes av de antika grekerna finns kvar. För övrigt är ön en trevlig semesterö, med de fina historiska städerna Hvar och Stari Grad.

Unesco världsarv i Kroatien - Stari Grads slättland

9. Stećci medeltida gravstenar

Stećci medeltida gravstenar finns på sammanlagt 28 platser, i Bosnien och Hercegovina, Serbien, Montenegro och Kroatien. Kyrkogårdarna dateras till mellan 1100- och 1500-talet efter Kristus. De flesta är huggna i kalksten och har dekorativa motiv.

  • VAR? Flera platser i centrala och södra Kroatien
Unesco världsarv i Kroatien - Stećci medeltida gravstenar
Stećci medeltida gravstenar (just dessa i Bosnien-Hercegovina), foto: Pixabay

10. Venetianska försvarsverk från 1500- och 1600-talet

Världsarvet ”venetianska försvarsverk från 1500- och 1600-talet” omfattar sex platser med försvarsverk i Italien, Kroatien och Montenegro. I den kroatiska staden Zadar kan man se bastanta stadsmurar, portar och bastioner, som verkligen imponerar. I Šibenik handlar det om Sankt Nikolaus fästning, en isolerad bastionsbefästning i tre nivåer.

Stećci medeltida gravstenar - stadsmur i Zadar

Vilka Unesco världsarv i Kroatien har du sett?

Vilka Unesco världsarv i Kroatien har du sett? Vilka är du nyfiken på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev