Meny Stäng

Unesco världsarv i Kroatien – 10 natur- och kulturarv

Har du sett några av alla Unesco världsarv i Kroatien? För närvarande finns 10 stycken, och flera av dem är fantastiskt fina. Vi har än så länge besökt fem av de kroatiska världsarven, men hoppas förstås få se några fler. Vilka har du besökt? Vilka är du nyfiken på? Uppdaterad 2023

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Unesco världsarv i Kroatien

När vi skriver detta inlägg finns sammanlagt 10 Unesco världsarv i Kroatien, men antalet kan förstås öka med tiden om fler världsarv utses. Världsarv utgörs av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten.

Åtta av de kroatiska världsarven är kulturarv och två är naturarv (se mer på Unescos lista). Om man botaniserar bland dessa kan man hitta ett helt gäng guldkorn. Här kommer hela listan över kroatiska världsarv. Vi har besökt nummer 1, 2, 3, 5 och 10. Har du besökt något eller några?

Unesco världsarv i Kroatien

1. Diocletianus palats i Split

I staden Split kan man se ruinerna av Diocletianus palats. Palatset uppfördes av den romerske kejsaren Diocletianus i slutet av 200-talet, och är en av de största bevarade romerska byggnaderna i världen. Palatset, som är ovanligt välbevarat, rymmer en rad olika byggnader från olika tidsepoker, såsom Jupiters tempel (numer Johannes dopkapell), Sankt Dominus katedral och ”peristylen”, det vill säga palatsets centrala torg. Dessutom är Split en väldigt trevlig stad!

2. Gamla stan i Dubrovnik

Dubrovnik är en fantastiskt vacker gammal stad. Trots att staden skadades allvarligt vid en jordbävning 1667 har man lyckats bevara gotisk, renässans- och barockstil i form av kyrkor, kloster, palats och fontäner. Staden skadades på nytt under 1990-talets väpnade konflikt, men skyddas nu av Unesco och restaureras varsamt. Dubrovnik är en stad som är väl värd att besöka.

3. Plitvicesjöarna

Av tio Unesco världsarv i Kroatien är Plitvicesjöarna ett av två naturarv. I denna nationalpark finns gamla skogar samt ett stort sjösystem med 16 sjöar och många dramatiska vattenfall. Man kan promenera runt på fina träspångar över de stora vattenområdena, eller ta sig runt med shuttle-buss eller elekriska båtar. Fantastiskt fint!

4. Eufrasiusbasilikan i Poreč

I Poreč grundades kristendomen redan på 400-talet, och här finns en grupp av religiösa monument som utgör det mest kompletta komplexet av sin typ. Här finns basilika, atrium, dopkapell och biskopskapell, som alla är speciella exempel på religiös arkitektur. Vi besökte Poreč under en rundresa på Istrien 2016, men dessvärre gjorde vi bara ett kortare stopp och hann inte se så mycket av de religiösa monumenten. Nästa gång!

Unesco världsarv i Kroatien - Porec basilika
Eufrasiusbasilikan i Porec, foto: Pixabay

5. Trogirs historiska centrum

Trogir i Kroatien ligger på en ö i Adriatiska havet och bjuder på en stadskärna med trånga gränder, kullerstensgator och mysiga uteserveringar. Staden är ett Unesco världsarv i Kroatien på grund av sin arkitektur med befästningar, romanska kyrkor och utmärkande renässans- och barockbyggnader från den venetianska perioden. Vi kan varmt rekommendera ett besök!

6. Sankt Jakobs katedral i Šibenik

Sankt Jakobs katedral i Šibenik (1431-1535) vittnar om de stora utbytena inom monumentkonsten mellan norra Italien, Dalmatien och Toscana på 1400- och 1500-talen. Tre arkitekter, som efterträdde varandra, utvecklade unika konstruktionstekniker för valv och kupol. Šibenik är en stad som vi har kvar att besöka.

 • VAR? Trg Republike Hrvatske 1, Šibenik (mellersta delen av Dalmatien)
Unesco världsarv i Kroatien - Sankt Jakobs katedral i Sibenik
Katedralen St James i Sibenik, foto: Pixabay

7. Forntida bokskogar i Karpaterna och andra regioner i Europa

Bokskogarna, som är ett Unesco världsarv i Kroatien, sträcker sig över sammanlagt 12 länder. Skogarna spreds efter istiden från några områden i Alperna, Karpaterna, Dinariska alperna, Medelhavet och Pyrenéerna, och denna process pågår fortfarande.

 • VAR? Ett stort område som sträcker sig genom 12 länder
Unesco världsarv i Kroatien - bokskogar i 12 europeiska länder
Bokskog, foto: Pixabay

8. Stari Grads slättland

Stari Grads slättland på ön Hvar är ett kulturlandskap som har varit praktiskt taget intakt sedan det koloniserades av greker på 400-talet före Kristus. På den tiden odlade man druvor och oliver här, vilket man gör än idag. Även det geometriska systemet för markuppdelning som användes av de antika grekerna finns kvar. För övrigt är ön en trevlig semesterö, med de fina historiska städerna Hvar och Stari Grad.

WIFI.se
Unesco världsarv i Kroatien - Stari Grads slättland

9. Stećci medeltida gravstenar

Stećci medeltida gravstenar finns på sammanlagt 28 platser, i Bosnien och Hercegovina, Serbien, Montenegro och Kroatien. Kyrkogårdarna dateras till mellan 1100- och 1500-talet efter Kristus. De flesta är huggna i kalksten och har dekorativa motiv.

 • VAR? Flera platser i centrala och södra Kroatien
Unesco världsarv i Kroatien - Stećci medeltida gravstenar
Stećci medeltida gravstenar (just dessa i Bosnien-Hercegovina), foto: Pixabay

10. Venetianska försvarsverk från 1500- och 1600-talet

Världsarvet ”venetianska försvarsverk från 1500- och 1600-talet” omfattar sex platser med försvarsverk i Italien, Kroatien och Montenegro. I den kroatiska staden Zadar kan man se bastanta stadsmurar, portar och bastioner, som verkligen imponerar. I Šibenik handlar det om Sankt Nikolaus fästning, en isolerad bastionsbefästning i tre nivåer.

Unesco världsarv i Kroatien

Unesco världsarv i Kroatien – Tentativa arven

Ett Tentativt arv är vad landet självt har föreslagit Unesco som väldigt speciellt att ta upp på stora listan, men som kanske aldrig tas upp.

2005

 • Zadar – biskopskomplexet med katedralen, flera kyrkor, klostret, religös konst, arkeologisk museum i centrala Zadar.
 • Ston – Ston ligger på Pelješachalvön och är främst känd för sin historiska försvarsmur, ostron- och musselodlingar samt att salt utvunnits här sedan romartiden.
 • Tvrda – Barockfortet och staden Osijek med den mest avancerade habsburgska fästningen på gränsen till det osmanska riket från början av 1700-talet
 • Varazdin – Den medeltida-renässans-barock historiska kärnan och Gamla stan. Kloster, kyrkor och slott samt rutnätet av gator och torg.
 • Veliki Tabor – är en fästning med ett slott inbyggt runt murarna och helt egen i sitt slag
 • Lonjsko Polje naturpark – Naturparken är en våtmark som är viktig för det ekologiska systemet i Kroatien och Donau.
 • Velebitberget – Velebit bergskedja med enorma sötvattenreserver inuti bergskedjan som sträcker sig hela vägen ner till södra Albanien.
 • Diocletias palats med historiska omgivningar (utvidgning) – Diocletianos akvedukt som förde vatten 9 km till staden Split på romartiden, som startade i Jadro-källan vid Solin och som används än idag.
 • Lubenice – På ön Cres finns stadsbebyggelse från förhistorisk tid med befästningar, stadsportar och Egyptiska inskriptioner.

2007

 • Primosten vingårdar – Bucavac Veliki ligger 3 km söder om Primosten som har brukat vinrankor för hand sedan 700 f.Kr
 • Eremitaget Blaca – Blanca kvarstaden på ön Brac hittar du flera kloster där munkar och präster har byggt sina bostäder i bergen sedan slutet av 1400-talet
 • Motovun – Staden Motovun ligger på ett högt berg med murar från 1200-1300-talet som är väldigt speciellt i centrala Istrien.
 • Historiska staden Korcula – En halvö mellan Split och Dubrovnik som har kvar sina befästningstorn och sitt ursprung sedan 1000 f.kr
 • Kornati Nationalpark – Ögruppen och skärgården Kornati med sina 89 öar, klippor och holmar som idag är ett område som är beskyddat av Unesco världsarv i Kroatien

2020

 • Donau Limes (Kroatien) – Romarrikets gränser som sattes upp runt 200 e.Kr för att visa var romarriket började och slutade i många länder.
Unesco världsarv i Kroatien
Centrala Zadar i Kroatien

Unesco världsarv i Kroatien – Immateriella arv

Ett Immateriellt arv är något som görs, hörs eller syns, alltså inte materiellt.

2009

 • Spetstillverkning – staden Pag är ett kulturarv som användes ursprungligen för att göra kyrkliga plagg, dukar och prydnadsföremål för kläder så som folkdräkter.
 • Karnevalklockartävling i Kastavområdet – I januari varje år så dansar ca 30 klockare med klockor runt höfterna i dans och skådespel, runt olika byar i området.
 • Procession Za Krizen – På skärtorsdagen varje år skickas sex korsbärare från 6 byar på ön Hvar barfota att bära kors 25 km utan att vila, runt till olika byar. En gammal katolsk sed.
 • Vårtåg av Ljelje/Kraljice från Gorjani – Processionen drottningarna görs varje år på pingstdagen, då de unga dansar i byarna inför familjer i ett skådespel med kungar och fest.
 • Traditionell tillverkning av träleksaker – I Hrvatsko Zagorje i norra Kroatien görs träleksaker för hand sedan generationer av män, av olika träd och som kvinnorna sedan målar.
 • Festlighet av Saint Blaise, Dubrovniks beskyddare – Sedan 1190 har ritualen och festen pågått varje år 3 februari, där Skådespelet med ambassadörer, biskopar, medborgarledare och folket i Dubrovnik
 • Tvåstemmig sång och spel i Istrisk skala – Två personer sjunger ihop med någon oktav från varandra och instrument med sopele shawms, alltid spelade i par, säckpipa, flöjter och tamburalutan.

2010

 • Sinjska Alka, en riddarturnering i Sinj – Varje år sedan 1700-talet går riddartävlingar i Sinj av där man rider i full galopp längs huvudvägen och ska träffa en upphängd järnring.
 • Pepparkakshantverk från Norra Kroatien – Som togs upp på medeltiden av män och har fortsatt med traditionen med både män och kvinnor som ett hantverk.
 • Tvåstemmig Ojkanje sång – med en distinkt röstskakande teknik skapad av halsen. Varje låt varar så länge som sångaren kan hålla andan. texterna täcker olika teman, från kärlek till aktuella sociala frågor och politik.

2011

 • Nijemo Kolo, tyst cirkeldans i det dalmatiska inlandet – Där mannen dansar och kvinnan ska göra samma steg som i en kärleksförklaring eller tävling.
 • Bećarac sjunger och spelar från östra Kroatien – I kulturerna Slavonien, Baranja och Srijem där sångare byter sånger, strävar efter att sjunga ut varandra samtidigt som de skapar och kombinerar verser och formar melodier – hela tiden ackompanjerat av en grupp sångare och tamburaband.

2012

 • Sjunga Klapa flerstämmig sång av Dalmatien, södra Kroatien – a capella sång från södra Kroatien.

2013

 • Medelhavsdiet – Medelhavsdieten innefattar en uppsättning färdigheter, kunskaper, ritualer, symboler och traditioner när det gäller grödor, skörd, fiske, djurhållning, bevarande, bearbetning, matlagning och särskilt delning och konsumtion av mat.

2016

 • Gemenskapsprojekt för att skydda den levande kulturen i Rovinj/Rovigno: Batana Ecomuseum – Batana är en slags fiskebåt som nu skyddas av unescovärldsarv i Kroatien

2018

 • Međimurska popevka, en folksång från Međimurje – var historiskt sett till övervägande del en solistgenre som utövades av kvinnor, men som idag inkluderar även män.
 • Konst att mura stenmurar, kunskap och tekniker – Konsten att stapla stenar på varandra med bara torr jord som man gjorde förr, och att det ska hålla i alla årstider.

2021

 • Falkejakt, ett levande mänskligt arv – Falkjakt är den traditionella konsten och praktiken att träna och flyga falkar. som har praktiserats i över 4000 år.

2022

 • Tocatì, ett delat program för att skydda traditionella spel och sporter – Tocatì kopplar traditionella spel och sporter till värderingarna av immateriellt kulturarv och mobiliserar tusentals spelare, volontärer, beundrare och medieaktörer.
 • Festligheten för Saint Tryphon och Kolo (kedjedans) av Saint Tryphon, traditioner för kroater från Boka Kotorska (Kotorbukten) som bor i Republiken Kroatien
 • Lipizzanska hästuppfödningstraditioner – Lipizzan hästuppfödning har förenat samhällen i över 450 år och den traditionen ska få leva kvar
Unesco världsarv i Kroatien
Spetsmuseum i Pag

Vilka Unesco världsarv i Kroatien har du sett?

Vilka Unesco världsarv i Kroatien har du sett? Vilka är du nyfiken på?

Alla våra UNESCO arv i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev