Meny Stäng

Nationalparker i Kroatien – 8 härliga oaser

Nationalparker i Kroatien! Om det är någonstans i världen vi sett vackra nationalparker så är det just i Kroatien. Det finns sammanlagt 8 nationalparker i landet och vi har (hittills) sett tre av dem. I dagens inlägg listar vi alla!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nationalparker i Kroatien

Kroatien är känt för sina vackra nationalparker, och då kanske i första hand Krka och Plitvicesjöarna. Dessa naturområden är fantastiska med stora skogar, forsande floder och mäktiga vattenfall.

Det finns också flera andra, kanske ibland mindre kända, nationalparker i Kroatien. En del ligger bland bergen och lockar vandrare och klättrare. Andra ligger på öar och lockar dykare och seglare. Vi har hittills besökt sammanlagt tre (nummer 4, 5 och 7). Här är en lista på samtliga.

Nationalparker i Kroatien
Plitvice nationalpark i Kroatien

Karta över nationalparker i Kroatien

På den här interaktiva kartan kan du se alla 8 nationalparker i Kroatien. Siffran på kartan motsvarar siffran i reportaget nedanför. Om du klickar på siffran får du upp mer information och bilder om varje plats från Google, och du kan också få instruktioner om hur du reser från din plats i Sverige. Du kan förstås också läsa om platserna här i inlägget.

1. Risnjak – berg och lodjur

Om man gillar berg kommer man trivas i nationalparken Risnjak (Nacionalni park Risnjak) i norra Kroatien. Redan från långt håll kan man se topparna Veliki Risnjak och Južni Mali Risnjak, mellan vilka det finns ett litet vandrarhem. Här möts man också av gröna skogar och den blå floden Kupa.

Området har gjorts till nationalpark för att skydda och värna naturens ekologiska balans. Här finns en stor artrikedom både när det gäller flora och fauna, och bland annat hittar man här Kroatiens största bestånd av vilda lodjur. Det finns vandringsleder och i närheten finns skidorten Platak.

  • VAR? Huvudentré: Bijela Vodica 48, Crni Lug, norra Kroatien (ca en timme med bil från Rijeka)
Nationalpark i Kroatien - Risnjak
Risnjak nationalpark i Kroatien, foto: Unsplash

2. Brijuni – ö med zebror

Nationalparken Brijuni är en ögrupp med fjorton öar, varav två är större och tolv mindre. Ögruppen var en gång sommarresidens för dåvarande Jugoslaviens president Tito, och är idag detsamma för Kroatiens president. Tito lät föra hit zebror och antiloper, som man idag kan se i ögruppens safaripark.

Öarnas sammanlagda yta är bara sju kvadratkilometer men eftersom även det omgivande havet är fridlyst upptar hela nationalparken 34 kvadratkilometer. Utöver safaripark finns en stor golfanläggning. På ön Veliki Brijuni finns tre mindre hotell där man kan övernatta.

  • VAR? Ögrupp på Istriens västkust, strax nordväst om Pula
Zebror
Safariparken i Brijuni nationalpark, foto: Unsplash

3. Norra Velebit – för vandrare och klättrare

Nationalparken Norra Velebit (Nacionalni park Sjeverni Velebit) är av Unesco också klassat som biosfärreservat. Parken ligger på den norra sidan av berget Velebit, som är Kroatiens högsta berg. På den södra sidan av bergsmassivet ligger en annan nationalpark, nämligen Paklenica.

På 714 meters höjd ligger byn Krasno, som varje år besöks av upp till 100 000 människor. Naturreservatet lockar framför allt vandrare och bergsbestigare, och här finns bland annat grottor och speciella kalkstensformationer.

  • VAR? Krasno Polje, 13,5 mil söder om Rijeka
Nationalpark i Kroatien - norra Velebit
Norra Velebit, foto: Unsplash

4. Plitvicesjöarna – ett Unesco världsarv

Nationalparken Plitvicesjöarna (Plitvicka Jezera) är inte bara en nationalpark, utan dessutom ett världsarv på Unescos världsarvslista. I parken finns ett stort sjösystem med 16 sjöar och många vackra vattenfall. Här finns dessutom en av de äldsta skogarna i Europa, vilda djur som björn och varg samt ett mycket rikt fågelliv.

WIFI.se

Man kan vandra runt i den stora nationalparken på egen hand, och på många ställen kan man gå på träspångar över de stora vattenområdena. Man kan också ta sig runt med shuttle-bussar eller tysta elektiska båtar. En mycket vacker plats!

5. Paklenica – klättring och grottor

Nationalparken Paklenica ligger på södra sidan av bergsmassivet Velebit. Bergets högsta topp heter Vaganski Vrh och sträcker sig 1757 meter över havet. Här finns också den kända klippan Anića Kuk, med en höjd på 712 meter.

Den här nationalparken lockar framför allt bergsklättrare, men är också känd för sina intressanta och spännande grottor. I närheten kan man också se så kallade ”mirila”, en slags begravningsplatser för själar som människorna i området satte upp förr i tiden.

6. Kornatiöarna – för dykare och seglare

Kornatiöarna består av åtminstone 89 obebodda öar, holmar och skär, och enligt vissa källor är öarna ännu fler till antalet. Tydligen finns ett gammalt talesätt som säger att ”Så många dagar som det finns på ett år, så många Kornatiöar finns det.”

Ön Kornat är den största ön i ögruppen, och nationalparkens huvudsakliga del finns här. Området blev nationalpark främst för att värna om livet under ytan. Öarna är vita och karga och lockar framför allt dykare och seglare. Små obebodda stenhus på öarna används också av lokala fiskare.

  • VAR? Šibenik-Knins län, strax sydväst om Zadar
Nationalpark i Kroatien - Kornatiöarna
Kornatiöarna i Kroatien, foto: Unsplash

7. Krka – mäktiga vattenfall

Nationalparken Krka är en av de mest kända nationalparkerna i Kroatien, och bjuder på fantastiskt natur. Mellan staden Knin i norr och staden Skradin i söder rinner floden Krka. Vattnet forsar fram genom lummigt grön natur och det finns ett flertal stora och mäktiga vattenfall såsom Roški slap och Skradinski buk.

Man kan promenera runt i nationalparken, emellanåt på slingrande träspångar. Man kan också ta en båttur om man vill. På ön Visovac, som ligger mitt i flodsystemet, hittar man ett gammalt Franciskanerkloster.

8. Mljet – grön ö med djupa vikar

Mljet är Kroatiens åttonde största ö och pryds av frodig och grön medelhavsvegetation. På ön finns två djupa vikar, som har så smala inlopp så de upplevs som sjöar: Veliko jezero och Malo jezero (Stora och Lilla sjön). På den västra sidan av ön ligger nationalparken Mljet.

Mljet har ett rikt kulturarv och här finns bland annat ett Benediktinerkloster från 1100-talet. Klostret, som är omgivet av en medelhavspark, ligger på en liten ö i mitten av Veliko jezero (Stora sjön).

  • VAR? Mljet (cirka 8 mil nordväst om Dubrovnik)
Nationalpark i Kroatien - Mljet
Mljet i Kroatien, foto: Pixabay

Vilken är din erfarenhet av nationalparker i Kroatien?

Vilken är din erfarenhet av nationalparker i Kroatien? Har du besökt någon eller några? Vilken lockar mest?

Nationalpark i Kroatien - Plitvice
Plitvice nationalpark i Kroatien
Peter och Helena i Paklenica nationalpark i Kroatien
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev