Meny Stäng

Plitvicesjöarna i Kroatien – Plitvice National Park

Plitvicesjöarna i Kroatien är en nationalpark och ett naturområde med dramatiska vattenfall, vackra sjöar och stora gröna skogar. Vi besökte Plitvice National Park i oktober, och då var det så mycket vatten att vattenfallen nästan svämmade över på bredden. Oavsett årstid är detta en naturupplevelse utöver det vanliga. Vi berättar om vår härliga upplevelse i parken och sammanfattar vad du behöver tänka på vid ett besök.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Plitvicesjöarna i Kroatien har skapats genom att floden Korana bildat 16 sjöar. Sjöarna är indelade i två grupper, den övre och den nedre gruppen. De större sjöarna i den övre gruppen heter Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak veliko, Galovac och Gradinsko. De två största sjöarna i den nedre gruppen heter Kozjak och Milanovac.

Plitvicesjöarna - Plitvice National Park

I naturområdet runt sjöarna finns de äldsta skogarna i Kroatien, med
bland annat örn, falk och björnar. Grönskande öar och flera hundra meter träbroar runt grönblått vatten gör Plitvicesjöarna och Plitvice National Park i Kroatien till en fascinerande sevärdhet. Nationalparken är ett världsarv på Unescos världsarvslista sedan 1979 och ett omtyckt utflyktsmål för turister från hela världen.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Att besöka Plitvicesjöarna

Plitvice Nationa Park är ett stort område och man kan komma in i parken via två olika ingångar: “Entrance 1” eller “Entrance 2”. Vi gick in vid “Entrance 1” och betalade 145 kr/person för en dag. I priset ingick båtturer och shuttle-bussar på området.

Plitvicesjöarna i Kroatien
Plitvice National park

När man går in via “Entrance 1” kommer man snabbt till det stora vattenfallet “Veliki Slap”. Utsikten här är verkligen andlöst vacker och man kan stå och titta hur länge som helst. Man kan också promenera runt på fina promenadvägar i trä som löper över vattnet, förbi porlande vatten och otaliga små vattenfall.

Utsikt över Plitvicesjöarna i Kroatien
När man kommer högre upp har man fantastiskt utsikt över sjöarna och vattenfallen

Båtar och shuttle-bussar

För att sedan ta sig vidare i den stora parken kan man på olika sätt kombinera vandring, tur med tysta elektriska båtar och shuttle-bussar. Det finns tydliga skyltar som markerar de olika vandringslederna, som är kortare och längre.

Vi tog en lite kortare vandringsled, och gjorde sedan en tur över en av sjöarna i en elektrisk båt. Vilken härlig dag! Eftersom det regnat så mycket och på grund av översvämningar var delar av parken avstängd, och därför kändes en dag lagom. Om hela parken varit öppen hade vi nog köpt ett 2-dagarspass och spenderat lite längre tid här.

Båt på Plitvicesjöarna i Kroatien
Peter under en båttur med en av de elektriska båtarna

Plitvice national park i oktober

När vi var här hade det regnat väldigt mycket så det var ovanligt mycket vatten som forsade fram överallt … Med tanke på hur många turister vi mötte i nationalparken i oktober (busslast efter busslast med kineser) gissar vi att det måste vara tjockt med folk i augusti. På det sättet var oktober helt rätt månad av besöka Plitvicesjöarna. Det var också ett behagligt klimat för långa promenader idag.

Plitvice National park

Å andra sidan hade det regnat en hel del, vilket gjorde att det verkligen var blött. Stora delar av parken var översvämmad och vissa delar var till och med avstängda. Det blev en stundtals spännande och blöt promenad i den fantastiskt vackra nationalparken.

Plitvice national park - en magisk pärla i Kroatien
Det var “ganska” blött på de fina promenadvägarna i Plitvice idag…
Plitvicesjöarna Plitvice national park
Hmmm… Bra med skyltar, men undrar åt vilket håll man kan gå egentligen…?

Camping på Bear camp

Vi besökte Plitvicesjöarna med husbil och checkade först in på den lite finare (och lite dyrare) campingen Kamp Turist Grabovac – bara för att upptäcka att det WiFi som utlovats inte fungerade alls … Vi checkade ut igen efter en halvtimme och flyttade oss till det lilla stället Bear Camp, som är en enkel liten camping i en farbrors trädgård. Detta ställe var visserligen enkelt, men här fungerade WiFi hur bra som helst!

Bear Camp vid Plitvice National Park
Bear Camp vid Plitvice National Park, där vi stod med husbilen i det skvalande regnet

Se mer i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien, och när du är på plats vid Plitvicesjöarna vill vi gärna tipsa om några fler fina ställen att besöka:

krka
Krka nationalpark

Resa till Plitvicesjöarna i Kroatien

 • Bil: Du tar dig enkelt till Plitvice National Park med egen bil eller hyrd bil. Körtid är från Zagreb ca 2 timmarm från Rijeka ca 2 timmar, från Split ca 2,5 timme och från Dubrovnik knappt 5 timmar.
 • Buss: Du kan också åka buss och bussar går från många olika orter i Kroatien, som till exempel Zagreb, Zadar, Rijeka, Split och Dubrovnik. Läs mer på BussCroatia.

Öppettider

 • Plitvice National Park håller öppet 365 dagar om året, men öppettiderna kan variera. Biljetter säljs fram till 15:00. För aktuella öppettider se nationalparkens webbsida.
 • Vinter (från sista söndagen i oktober): Öppet 8-16 (senaste insläpp 14:00)
 • Vår (från sista söndagen i mars): Öppet 08-19 (senaste insläpp 17:00)
 • Sommar (1 juni – 20 augusti): Öppet 07-20 (senaste insläpp 18:00)
 • Höst (21 augusti – sista lördagen i oktober): Öppet 07-19 fram till 30 september (senaste insläpp 17:00), och därefter 08-18 (senaste insläpp 16:00).

Priser

 • Priserna varierar beroende på säsong, ålder och antal personer, samt på om man köper biljett till en eller flera dagar. För aktuella priser se nationalparkens webbsida.
 • Vuxna betalar mellan 60 och 250 kuna (ca 90-385 SEK) för en endagsbiljett och mellan 90 och 350 kuna (ca 140-540 SEK) för en 2-dagarsbiljett.
 • Barn 7-18 år betalar mellan 30 och 120 kuna (ca 45-185 SEK) för en endagsbiljett och mellan 50 och 170 kuna för en 2-dagarsbiljett (ca 80-160 SEK).
 • Barn upp till 7 år och personer med funktionsnedsättning (minst 50 %) går in gratis.

Service vid Plitvicesjöarna

 • Restauranger och caféer finns framför allt vid ingångarna till Plitvice National Park. Det finns också några enkla serveringar inne i nationalparken, vid båt- och busshållplatser.
 • Picknickplatser med bänkar finns här och där längs vandringslederna.

Boende vid Plitvicesjöarna

 • Hotell: Det finns olika hotell i närheten, bland annat Hotel Grabovac, Hotel Plitvice, Hotel Bellevue och Hotel Jezero-
 • Guesthouses: Det finns också möjlighet att övernatta på guesthouse, till exempel i byn Jezerce.
 • Camping: Det finns flera campingar i området, bland annat Kamp Korana, Kamp Borje, Kamp Turist Grabovac och Bear Camp.

Läs mer: Resa till Kroatien – din guide till Kroatiens bästa resmål