Meny Stäng

Plitvicesjöarna – upplev Plitvice nationalpark

Uppdaterad 2023 – Plitvicesjöarna i Kroatien är en nationalpark och ett naturområde med dramatiska vattenfall, vackra sjöar och stora gröna skogar. Vi besökte Plitvice National Park i oktober på hösten, och då var det så mycket vatten att vattenfallen nästan svämmade över på bredden. Oavsett årstid är detta en naturupplevelse utöver det vanliga.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Plitvicesjöarna i Kroatien ligger i Lika-Senjs och Karlovacs län, ungefär i mitten av landet. Det finns sammanlagt åtta nationalparker i Kroatien och Plitvice nationalpark (Plitvicesjöarna) är en av de mest kända. Det är inte konstigt heller – detta måste vara ett av Europas vackraste naturområden och det är fantastiskt att vandra runt bland sjöarna och vattenfallen.

16 stora sjöar i nationalparken

Plitvicesjöarna i Kroatien har skapats genom att floden Korana bildat 16 sjöar, som alla är omringade av tät grön vegetation. Sjöarna är indelade i två grupper, den övre och den nedre gruppen. De större sjöarna i den övre gruppen heter Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak veliko, Galovac och Gradinsko. De två största sjöarna i den nedre gruppen heter Kozjak och Milanovac.

Plitvicesjöarna - Plitvice National Park

De äldsta skogarna i Kroatien

I naturområdet runt sjöarna finns de äldsta skogarna i Kroatien, och i naturen finns över 1460 olika arter eller underarter av växter. Parken utmärker sig också för sina många arter av fjärilar, nattfjärilar, nattsländor och olika fågelarter. Man kan få syn på rovfåglar som örn och falk, och djupt in i skogarna strövar björnar, vargar och lodjur.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Unesco världsarv

Nationalparken är ett världsarv på Unescos världsarvslista sedan 1979 och ett omtyckt utflyktsmål för turister från hela världen. Man ser många europeer här, men också många asiatiska turister. Plitvicesjöarna är den äldsta och största nationalparken i Kroatien. Parken ligger i den bergiga regionen mellan bergskedjan Mala Kapela i väster och nordväst, och bergskedjan Lička Plješivica i sydost.

Plitvice National park

Att besöka Plitvicesjöarna

Plitvice National Park är ett stort område och man kan komma in i parken via två olika ingångar: ”Entrance 1” (den norra ingången) eller ”Entrance 2” (den södra ingången). Vi gick in vid ”Entrance 1” en dag under oktober månad och i priset ingick båtturer och shuttle-bussar på området. Man kan också boka 2-dagarsbiljett. Parken är stor, så det är inte svårt att spendera två dagar här om man vill.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Högsta vattenfallet Veliki Slap

När man går in via ”Entrance 1” kommer man snabbt till det stora vattenfallet ”Veliki Slap”. Det här vattenfallet är det högsta i nationalparken, med ett fall på mer än 78 meter. Utsikten här är verkligen andlöst vacker och man kan stå och titta hur länge som helst.

veliki Slap i Plitvice nationalpark
Plitvicesjöarna

Fyra olika leder i Plitvicesjöarna

Det finns fyra olika leder i parken, som är olika långa. Lederna är utmärkta med skyltar i olika färger, så att man ska kunna fortsätta följa rätt led. Vissa delar av lederna går på träspångar som löper över vattnet, förbi porlande vatten och otaliga små vackra vattenfall.

Utsikt över Plitvicesjöarna i Kroatien
Plitvice National park
Plitvicesjöarna i Kroatien

Båtar, roddbåtar och shuttle-bussar

Man behöver inte bara ta sig runt i parken till fots. Om man vill kan man med fördel kombinera vandringen med shuttle-bussar ,roddbåtar eller tysta elektriska båtar. Vi vandrade en kortare sträcka, och gjorde sedan en tur över en av sjöarna i en elektrisk båt. Vilken härlig dag!

Nyhetsbrev
Båt i Plitvicesjöarna
Båt på Plitvicesjöarna i Kroatien

Eftersom det regnat så mycket och på grund av översvämningar var delar av parken avstängd, och därför kändes en dag lagom. Om hela parken varit öppen hade vi nog köpt ett 2-dagarspass och spenderat lite längre tid här.

Fiskar i Plitvice nationalpark

Grottor vid Plitvicesjöarna

Det finns ett grottsystem, Baraćeve špilje, som ligger strax utanför nationalparken. Här kan man boka en guidad tur på runt 40 minuter om man vill. Vi gjorde aldrig det, utan nöjde oss att kika runt i det grottliknande område som finns strax innanför entrén.

Pltivicesjöarna

Plitvice National Park i oktober

När vi var här hade det regnat väldigt mycket så det var ovanligt mycket vatten som forsade fram överallt … Med tanke på hur många turister vi mötte i nationalparken i oktober (busslast efter busslast med kineser) gissar vi att det måste vara tjockt med folk i augusti. På det sättet var oktober helt rätt månad av besöka Plitvice sjöarna. Det var också ett behagligt klimat för långa promenader idag.

Peter i Plitvice national park

Å andra sidan hade det regnat en hel del, vilket gjorde att det verkligen var blött. Stora delar av parken var översvämmad och vissa delar var till och med avstängda. Det blev en stundtals spännande och blöt promenad i den fantastiskt vackra nationalparken.

Plitvice national park - en magisk pärla i Kroatien
Det var ”ganska” blött på de fina promenadvägarna i Plitvice …
Plitvicesjöarna Plitvice national park
Hmmm… Bra med skyltar, men undrar åt vilket håll man kan gå egentligen…?

Vandringsleder runt Plitvice Nationalpark

På grund av de täta, svårgenomträngliga skogarna kallades detta outforskade område en gång för ”djävulens trädgårdar”. Berättelser om den svarta drottningen, sjöälvorna, iskalla vintrarna, bergsjättarna och vilda skogsdjur. Idag finner du vandringsleder i högsta klass runt bergstoppar och berg som Medevak med sina tre toppar, och där du har panoramautsikt över Plitvicesjöarna och idylliska byar. Informationstavlor är uppsatta längst vandringslederna som ger intressanta fakta om ekosystemet.

Oštri Medveđak (899 m.öh.)

Den första höjden och leden representerar den högsta Medveđak-toppen, med utsikt över Lička Plješivica, Una River Valley (Bihać), Korana River Valley och städerna och byarna Drežnik Grad, Selište Drežničko, Rakovica, Vaganac och Ličko Petrovo Selo.

Tupi Medveđak (868 m.öh.)

Den andra vandringsleden är en imponerande topp som har en magnifik utsikt över 6 sjöar (Prošćansko-sjön, Ciginovac, Okrugljak, Galovac, Gradinsko-sjön och Kozjak), Lička Plješivica och Mala Kapela.

Turčić (801 m.öh.)

Från Turčić, och den tredje leden samt den lägsta toppen i Medveđak-trion, kan man beundra utsikten över Kozjaksjön, Stora fallet och dess omgivningar, Jezero Hotel och byarna Poljana och Plitvica. Om vädret är bra öppnar sig obehindrat utsikt över Bjelolasica, det största berget i Velika Kapela-massivet.

Čorkova bay vandringsled 21 km lång

Början av den här leden är vid Labudovac och du söker upp leden som heter Plitvica, till Čorkova Uvala Village och tillbaka över Mt Preka Kosa där den ansluter sig till Plitvica-leden igen och leder vidare till fartygsbryggan vid Kozjačka draga. Kartor finns vid entréerna

Plitvica trail (vandringsled) 9 km lång

Början av den här leden är också vid Labudovac där den går av från ”Čorkova uvala”-leden där den återförbinder ”Čorkova Uvala”-leden som fortsätter nedströms längs Plitvicaströmmen till det stora fallet och fartygsbryggan vid Kozjačka draga. Kartor finns vid entréerna

Camping Bear camp

Vi besökte Plitvicesjöarna med husbil och checkade först in på den lite finare (och lite dyrare) campingen Kamp Turist Grabovac – bara för att upptäcka att det WiFi som utlovats inte fungerade alls … Vi checkade ut igen efter en halvtimme och flyttade oss till det lilla stället Bear Camp, som är en enkel liten camping i en farbrors trädgård. Detta ställe var visserligen enkelt, men här fungerade WiFi hur bra som helst!

Bear Camp vid Plitvice National Park
Bear Camp vid Plitvice National Park, där vi stod med husbilen i det skvalande regnet

Vintern runt Plitvicesjöarna

Skidåkning har varit en del av vinterturism som erbjuds av Plitvicesjöarnas nationalpark sedan 1980-talet. Skidorten Mukinje ski resort och byn Mukinje som ligger cirka 5 kilometer från ingång 1.

Skidorten har en skidlift upp till 700 meter över havet med flera skidspår. Förutom skidåkning och snowboard kan du åka släde, snöfat och pulkaslädar, som du kan hyra på plats. På helger när backarna är fulla med snö anordnas även nattskidåkning under strålkastare.

Fler nationalparker i Kroatien

Det finns ytterligare sju nationalparker i Kroatien. Vi har besökt två av dem, och kan varmt rekommendera besök i båda. Klicka på länkarna för att läsa mer!

krka
Krka nationalpark

Mer att se och göra i närheten av Plitvicesjöarma

Det finns förstås mycket mer att se i närheten av Plitvicesjöarna. Du kan till exempel besöka städer såsom Opatija, Zagreb eller Zadar, eller kanske göra en utflykt till ön Pag. Nedan hittar du ännu fler tips.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Plitvicesjöarna i Kroatien

 • Land: Kroatien
 • Län: Lika-Senjs län och Karlovacs län
 • Namn: Plitvicesjöarna eller nationalparken Plitvice (kroatiska: Nacionalni park Plitvička jezera)
 • Grundad: År 1949
 • Historiska händelser: På våren 1991, under Jugoslaviens upplösning och det kroatiska självständighetskriget, utspelade sig ”Plitvices blodiga påsk”, en beväpnad konfrontation med flera dödsfall.
 • Världsarv: Unesco:s världsarv sedan 1979. År 2000 utökades med 10 020 hektar och nu totalt omfattas totalt 29 482 hektar.
 • Entréer: Ingång 1 (Rastovača parkering med 1000 platser), Ingång 2 (Hladovina parkering med 1200 platser) och Flora (ingen parkering).

Sjöar, floder och vattenfall

 • Sjöar: Parken består av 16 sjöar vid namn Prošćansko Lake, Lake Ciginovac, Lake Okrugljak, Lake Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Lake Vir, Lake Galovac, Milino Lake, Gradinsko Lake, Lake Veliki Burget, Lake Kozjak, Lake Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac och Novakovića Brod.
 • Floder: Korana, Plitvica, Bijela Rijeka (vita floden) och Crna Rijeka (svarta floden)
 • Vattenfall: Veliki Slap, Sastavci Slap (vid Novakovica brod), Veliki Prštavac (vid sjön Gradinsko), Slapovi Milke Trnine (mellan sjöarna Milanovac och Gavanovac), Milanovački Slap (mellan sjöarna Kozjak och Milanovacko) och Galovački Buk (vid de övre sjöarna).

Djur och natur

 • Grottor: Baraćeve špilje och Gajina pećina (båda grottorna ligger strax utanför parken)
 • Flora: I parken hittar man över 1460 olika arter eller underarter av växter.
 • Fauna: Det finns bland annat 321 arter av fjärilar och nattfjärilar. Det finns också 80 arter av nattsländor och 163 olika fågelarter. Bland de 58 arterna av däggdjur finns bland annat björn, varg, lodjur och utter.

Att göra i Nationalparken

 • Aktiviteter: Vandring, grotturer, båtturer, hyra av båt, guidade turer, cykling, klättring och utbildningsleder.
 • Vandringsleder: Medvjeđak (10,1 km, lätt), Čorkova Uvala (21 km, medium), Plitvica trail (9 km, lätt), Gola Plješevica (13,6 km) och Mrsinj-grad (4,5 km).
 • Cykelleder: Oko Mrsinja (36 km), Obroncima Plješevice (36,5 km), Gola Plješevica (44,9 km), Popolju (16,8 km) och The trial (20,9 km).

Öppettider Plitvicesjöarna

 • Plitvice National Park håller öppet 365 dagar om året, men öppettiderna kan variera. Biljetter säljs fram till 15:00. Observera att öppettiderna kan ändras – för aktuella öppettider se nationalparkens webbsida.
 • Vinter (från sista söndagen i oktober): Öppet 8-16 (senaste insläpp 14:00)
 • Vår (från sista söndagen i mars): Öppet 08-19 (senaste insläpp 17:00)
 • Sommar (1 juni – 20 augusti): Öppet 07-20 (senaste insläpp 18:00)
 • Höst (21 augusti – sista lördagen i oktober): Öppet 07-19 fram till 30 september (senaste insläpp 17:00), och därefter 08-18 (senaste insläpp 16:00).

Priser i Nationalparken

 • Priserna varierar beroende på säsong, ålder och antal personer, samt på om man köper biljett för en eller två dagar. Observera att priserna kan ändras och att Kroatien går över till euro 2023- för aktuella priser se nationalparkens webbsida.
 • Vuxna betalar på högsäsong mellan 30 euro för en endagsbiljett och ca 50 euro för en 2-dagarsbiljett.
 • Barn 7-18 år betalar ca 12 euro för en endagsbiljett och ca 26 för en 2-dagarsbiljett.
 • Barn upp till 7 år och personer med funktionsnedsättning (minst 50 %) går in gratis.

Service vid Plitvicesjöarna

 • Matställen finns framför allt vid ingångarna till Plitvice National Park. Det finns också några enkla serveringar inne i nationalparken, vid båt- och busshållplatser.
 • Restauranger inkluderar Lička kuća (mitt emot ingång 1), restaurang Poljana (vid Velika poljana) och restaurang Borje (D-1 state road, 15 km från Plitvicesjöarna).
 • Bistros och bufférestauranger inkluderar Kozjačka draga (vid sjön Kozjak), Hladovina bistro (vid ingång 2), Buffet Labudovac (vid sjön Prošćansko och station 3), Bistro Vučnica (i byn Mukinje, 2 km från ingång 2), Buffet Kupalište (vid sjön Kozjak) och Buffet Slap (vid ingång 1).
 • Caféer inkluderar Rapajinka café (vid station 1) och Flora café (vid station 2).
 • Picknickplatser med bänkar finns här och där längs vandringslederna.

Boende vid Plitvicesjöarna

 • Hotell: Det finns olika hotell i närheten, bland annat Hotel Grabovac, Hotel Plitvice, Hotel Bellevue och Hotel Jezero.
 • Guesthouses: Det finns också möjlighet att övernatta på guesthouse, till exempel i byn Jezerce.
 • Camping: Det finns flera campingar i området, bland annat Kamp Korana, Kamp Borje, Kamp Turist Grabovac och Bear Camp.

Resa till Plitvicesjöarna i Kroatien

 • Bil: Du tar dig enkelt till Plitvice National Park med egen bil eller hyrd bil. Körtid är från Zagreb ca 2 timmar från Rijeka ca 2 timmar, från Split ca 2,5 timme och från Dubrovnik knappt 5 timmar.
 • Buss: Du kan också åka buss och bussar går från många olika orter i Kroatien, som till exempel Zagreb, Zadar, Rijeka, Split och Dubrovnik. Läs mer på BussCroatia.com.
 • Tåg: Närmaste tågstation är i Vrhovine, 5 kilometer från Plitvicesjöarna, men därifrån finns ingen vidare transport

Prenumerera på vårt nyhetsbrev