Meny Stäng

Plitvicesjöarna – nationalparken i Kroatien

Plitvicesjöarna bildades av floden Korana som skapade 16 sjöar samt grottor och vattenfall i nationalparken i Kroatien. I detta naturområde, med de äldsta skogarna i Kroatien, finns bland annat örn, falk och björnar. Grönskande öar och flera hundra meter träbroar runt grönblått vatten gör Plitvicesjöarna och nationalparken i Kroatien till en fascinerande sevärdhet. Nationalparken är ett världsarv på UNESCO:s lista sedan 1979 och ett omtyckt utflyktsmål för turister från hela världen. Just nu har det regnat väldigt mycket så det var ovanligt mycket vatten som forsade fram överallt …

Att besöka Plitvice nationalpark i oktober

Med tanke på hur många turister vi mötte i nationalparken i oktober (busslast efter busslast med kineser) gissar vi att det måste vara tjockt med folk i augusti. På det sättet var oktober helt rätt månad av besöka Plitvice. Det var också ett behagligt klimat för långa promenader idag. Men å andra sidan har det regnat en hel del… Stora delar av parken var översvämmad och vissa delar var till och med avstängda. Det blev en stundtals spännande och blöt promenad i den fantastiskt vackra nationalparken.

Plitvice nationalpark - en magisk pärla i Kroatien

Det var “ganska” blött på de fina promenadvägarna i Plitvice idag…

Hmmm... Bra med skyltar, men undrar åt vilket håll man kan gå egentligen...?

Hmmm… Bra med skyltar, men undrar åt vilket håll man kan gå egentligen…?

Plitvicesjöarna –  nationalparken i Kroatien

Plitvice nationalpark är ett stort område och man kan komma in i parken via “Entrance 1” eller “Entrance 2”. Inträdet kostar 145 kr/person för en dag och då ingår båtturer och shuttle-bussar på området. Vi gick in vid “Entrance 1”, där man snabbt kommer till det stora vattenfallet “Veliki slap”. Utsikten är andlöst vacker och man kan promenera runt på fina promenadvägar i trä som löper över vattnet, förbi porlande vatten och otaliga små vattenfall.

Plitvice Nationalpark

Plitvice Nationalpark

För att sedan ta sig vidare i den stora parken kan man på olika sätt kombinera vandring, tur med tysta elektriska båtar och shuttle-bussar. En helt fantastisk dag i nationalparken har vi haft idag! Om det inte varit så att delar av parken är stängd på grund av översvämningar hade vi nog köpt ett 2-dagarspass (237 kr/person), men nu fick det räcka med en dag.

När man kommer högre upp har man fantastiskt utsikt över sjöarna, vattenfallen och promenadvägarna där nere

När man kommer högre upp har man fantastiskt utsikt över sjöarna och vattenfallen

Man kan också ta en båttur med tysta elektriska båtar

Vi tog också en båttur med en av de elektriska båtarna

Plitvicesjöarna - Nationalparken i Kroatien

Plitvice Nationalpark

Missade du förra inlägget om husbilsresan? Läs Jakten på WiFi i Kroatien