Meny Stäng

Ön Pag i Kroatien – salt, ost och sandstränder

Ön Pag i Kroatien är en avlång vindpinad ö som är känd för sin saltproduktion, sin speciella fårost och sina vackra sandstränder. Hit kan man komma för att sola och bada, njuta av vacker natur och upptäcka öns historia. Vi har kollat in den historiska staden Pag och den fina Camping Šimuni, med både campingplatser och stugor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ön Pag i Kroatien

Ön Pag i Kroatien ligger i Zadars län, i den sydvästra delen av landet. Den avlånga ön, som är landets femte största ö, är förbunden med fastlandet via en bro. Vi tog oss till staden Pag med bil från Zadar, vilket tog ungefär en timme.

Bron till ön Pag i Kroatien
Bron som förbinder ön Pag med fastlandet

Kargt och dramatiskt

Att åka över bron till ön Pag i Kroatien är som att resa till ett annat land, eller till en annan planet kanske. Pag är en karg, stenig och saltpinad ö. Flera av dem vi mötte berättade om en vind som kallas ”bura” – en hård nordlig vind som blåser upp saltvatten över ön.

Den salta miljön gör att bara vissa, extra tuffa, djur och växter klarar sig. Det första man ser när man kör över bron till ön är för övrigt den medeltida försvarsbyggnad som kallas ”Fortica”.

Helena på ön Pag i Kroatien
Fortet Fortica på ön Pag i Kroatien
Fortet ”Fortica”

Staden Pag på ön Pag

Staden Pag är huvudort på ön med samma namn. Från början fanns en annan stad (Stari Grad), men när man på Medeltiden fruktade invasion från det ottomanska riket valde man att bygga en ny befäst stad, cirka tre kilometer från den gamla.

Den nya staden byggdes mellan år 1443 och 1447 och försågs med stadsmur och nio kraftiga torn. Av stadsmuren finns idag bara mindre rester, och av de ursprungliga nio tornen finns idag bara ett kvar – tornet Skrivanat.

Pag på ön Pag i Kroatien
Peter visar hur staden Pag såg ut på 1400-talet
Tornet Skrivanat på ön Pag i Kroatien
Tornet Skrivanat och en del av ringmuren
Staden Pag sedd uppifrån

Bortsett från muren ser dagens stad på många sätt ut som förr, med bastanta stenhus och trånga gränder. Idag finns det också gott om caféer, restauranger och små butiker som säljer kläder, smycken och souvernirer. Peter shoppade två t-shirts här som han är riktigt nöjd med!

Vid det stora torget Glavni gradski trg ligger St Marys kyrka, som är fin att titta in i. Kyrkan är liksom de flesta kyrkor i Kroatien katolsk, och många kroater tycker fortfarande om att gå i kyrkan.

st Marys kyrka i Pag
St Marys kyrka i Pag i Kroatien

Staden Pag ligger vid vattnet, och det är trevligt att promenera längs kajen och kika på alla små båtar. Vi åt lunch på en restaurang på gatan Šetalište Vladimira Nazora. Maten var ganska ordinär, men servicen var bra och utsikten över vattnet fantastiskt fin!

Citronkaka på restaurang på ön Pag i Kroatien
Citronkaka på restaurang Smokey vid kajen

Spets – en gång en viktig försörjning

Staden Pag är känd för sin tillverkning av spets – faktiskt så känd att spetstillverkningen idag är upptagen på Unescos världsarvslista över viktiga kulturarv. Man tillverkar fortfarande spets i Pag, men förstås inte i samma utsträckning som förr, då tillverkningen var nödvändig för en familjs överlevnad. Alla flickor fick lära sig att tillverka spets redan när de var små, och när de blev äldre gick de i skola där spetstillverkning var det allra viktigaste ämnet.

spetstillverkning på ön Pag i Kroatien
Flickorna lärde sig göra spets i ung ålder

Åtminstone tre män tillverkade spets en gång i tiden – men de gjorde det i största hemlighet eftersom hantverket ansågs vara ”kvinnogöra”. De blev påkomna när deras fruar försökte sälja produkterna, och andra bybor fattade misstankar och började spana genom ett takfönster …

WIFI.se

Idag finns ett litet spetsmuseum vid torget mitt i centrum, som kan besökas för en mindre avgift. Den som vill kan också handla spets på flera olika ställen – men observera att allt som säljs runt om i staden inte är äkta vara.

spetsmuseum på ön Pag i Kroatien
Guidning på det lilla spetsmuseet i Pag

Salt – det vita guldet

En annan viktig produkt på ön Pag är och har varit saltet – det vita guldet. Förr i tiden var saltet betydligt mer betydelsefullt än det är idag. Då var det inte bara en smaksättare, utan också en förutsättning för överlevnad. Om man inte kunde salta maten kunde man inte heller förvara den, och då fanns det risk för svält. På Pag finns en stor saltfabrik, och faktum är att man utvunnit salt här ända sedan romarnas tid.

Saltbassänger på Pag i Kroatien
Saltbassänger på ön Pag – foto av ett foto

I staden Pag ligger idag ett litet saltmuseum, som kan besökas för en mindre avgift. Här kan man se foton från det hårda arbetet förr i tiden, och lära sig om processen för att utvinna salt.

Ost – en riktig delikatess

Den tredje produkten som är känd från Pag är ost. Osten kallas helt enkelt Paški sir, det vill säga ”ost från Pag”. Osten är en fårost, och är omåttligt populär över hela Kroatien. När man frågar om ”hemligheten” så visar det sig handla om råvarorna snarare än tillverkningsprocessen.

Fåren som strövar runt på ön är små och tåliga, och gräset de äter är fullt av salt och mineraler. Eftersom det bara finns ett visst antal får på ön blir tillverkningen begränsad, och priset relativt högt. Men osten är riktigt god – vi lovar!

Paski sir på ön Pag i Kroatien
En yngre och en äldre (lagrad) variant av Paski sir

Det finns tre fabriker som tillverkar ost på ön och vi besökte den största av dem, Paška sirana. Här tillverkar man flera olika sorters ost, även ostar på komjölk där mjölken importeras från fastlandet, men Paški sir är förstås kronan i juvelen. Vill du vara säker på att det är äkta Pag-ost du köper? Då kollar du efter stämpeln i botten av osten.

Paska sirana på ön Pag i Kroatien
Vår guide i ostfabriken visar märket som intygar att det är äkta Paški sir
Say cheese
Say cheese!

Fest på ön Pag i Kroatien

Pag är också känt för sitt vilda festande. I en liten ort som heter Novalja, vid Zrce Festival Beach, samlas varje år festande ungdomar från framför allt Storbritannien. Åsikterna om det hela verkar gå isär bland öborna.

En del är glada för pengarna som ungdomarna för med sig, och många privatpersoner hyr ut bostäder via till exempel Airbnb. Andra är missnöjda över ljudnivån, festandet som aldrig upphör och oredan som följer med fylla och villervalla. Alla verkar överens om att festandet håller sig till Novalja, och att ingenting märks på resten av ön.

Fest på ön Pag i Kroatien
En av Pags partybåtar

Camping Šimuni på ön Pag i Kroatien

Det finns flera campingar på ön Pag i Kroatien, och vi besökte en av dem: Camping Šimuni, som ligger en kvart från staden Pag med bil. Detta är nog en av de finaste campingar vi någonsin besökt (enligt vår smak). Camping Šimuni är inte en budgetcamping, men det är väldigt trevlig camping.

Trots att campingen är stor så har man lyckats skapa en personlig och mysig känsla. Förmodligen beror det på att man låter det naturliga ta över. Träden växer vilt över campingplatsen, och man har använt sten och trä för att bygga hus som känns naturliga i landskapet.

Stränder på  Camping Šimuni

Campingen är framför allt känd för sina vackra stränder: Two Sailors beach, Diamond beach, Sea Pearl beach, White Seagull Beach, Golden beach och Brilliant beach. Vissa av stränderna är mest för sol och bad, medan det på andra ställen är fokus på strandsport och surf. På vissa ställen står husbilarna ända nere vid vattnet.

Service på Camping Šimuni

Allt man behöver finns på Camping Šimuni, inklusive butiker, barer och restauranger. En av restaurangerna är specifikt inriktad på fisk, och bredvid den finns en butik som säljer färsk fisk på förmiddagarna.

Det finns också aktiviteter för barnen och ett hälsocenter vid stranden med olika behandlingar. Fast en sak finns faktiskt inte. Det finns ingen pool, och det kommer man aldrig någonsin att skaffa, får vi höra. Här är det natur och strand som står i fokus!

Massagetält på Camping Simuni
Hälsocenter med olika behandlingar vid stranden
Pizza på pizzerian på camping Simuni
Vi avslutade vår dag på campingen med en pizza
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om ön Pag i Kroatien

 • Land: Kroatien
 • Län: Lika-Senjs län, Zadars län
 • Läge: Adriatiska havet
 • Längd: 60 kilometer
 • Area: 305 kvadratkilometer
 • Folkmängd: Cirka 8000 (2011)
 • Orter: Pag och Novalja
 • Klimat: Årsmedeltemperatur är 14 grader Celsius. I juli är medeltemperaturen 26 grader och i januari är medeltemperaturen 5 grader.
 • Campingar: Camping Šimuni, Camp Porat, Camp Košljun, Kamp Navis Novalja, Camping Straško och Mini-camping Dražica.
 • Hotell och lägenheter: Hotell samt lägenheter att hyra finns både i städerna och runt om på ön. Kolla till exempel på Booking.com.

Fakta om Camping Šimuni

 • Öppettider: Året runt. Receptionen har öppet 07-23 på sommaren och 7-22 på vintern.
 • Campingplatser: Campingplatserna är uppdelade i A, B, C, beroende på hur attraktivt läget är. Dessutom finns ”Deluxe pitches” som inkluderar el, vatten, utemöbler, parasoll, grill och tvättställ. ”Punta zone” och ”Free zone” är mer oorganiserade platser vid havet eller naturen.
 • Villavagnar: Alla villavagnar på campingen är utrustade med parkeringsplats, TV, spis, terrass, luftkonditionering, sängkläder, handdukar och köksutrustning.
 • Husdjur: Husdjur är tillåtna (extra avgift tas ut för hundar och katter). Det finns hunddusch och särskilda stränder avsedda för husdjuren.
 • Barn: Det finns en särskild barnklubb och aktiviteter som till exempel skattjakt, workshops, brädspel, drakflygning, disco och shower. Observera att det inte finns pool.
 • Tillgänglighet: Campingen är anpassad för personer med funktionsnedsättning.
 • Service: Det finns flera olika butiker på området samt tre restauranger, åtta snabbmatställen och två caféer/barer. Det finns också ett skönhetscenter med olika behandlingar.
 • Aktiviteter: På campingen finns möjlighet till vindsurfing, kajaking, stand up paddle-boarding, aquapark, dykning, jet-ski, bananaboat, wakeboard, fotboll, tennis, beach volleyboll, klättring, cykelturer, aerobics, yoga, shower med mera.
 • Läs mer: Du hittar mer information på campingens webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev