Resa till Estland? Tycker du om medeltida bebyggelse, shopping, bra restauranger eller kanske härligt lyxiga spa-hotell? Här kommer våra bästa restips om Estland! Är du med? Nu åker vi!

Hela Estland är en guldgruva för dig som gillar historiska sevärdheter. Charmiga städer som Pärnu, Tartu och magiska Tallinn. Naturen består av nationalparker, vattenfall och vackra öar. Massor av SPA i Tallinn, Happsalu och Pärnu. Långa fina sandstränder i bland annat Pärnu, Narva och norra Dagö. här hittar du också Europas sista matriarkat (där kvinnorna bestämmer).

Ställplatser Estland

Restips om Estland

  • Hej! Mitt namn är Helena. Jag skriver och fotar för vår blogg.
  • Jag är Peter som filmar och fotar. Nu kör vi Estland!
Tallinn

Tallinn

Tallinn är en vacker, charmig och historisk intressant stad med stadsmur och många bevarade byggnader från 1400-talet i nordöstra Estland mot Östersjön. Tallinn är också ett UNESCO världsarv.

Här kan du strosa runt, sitta på uteserveringar, shoppa eller besöka museer. Här finns också möjlighet att uppleva stadsdelen Kalamaja, eller göra en utflykt till det fina Kadriorg-palatset.

Jägalafallet

Lahemaa nationalpark i Estland

Lahemaa nationalpark

Jägalafallet är väldigt fint och det är ett härligt naturområde som vi tog på vägen. Jägalafallet ligger 30 min och 27 km från Tallinn i nordöstra Estland vid finska viken.

Lahemaa nationalpark i Estland är ett stort naturområde som bjuder på fina möjligheter för vandring i norra Estland.

Här finns mysiga fiskebyar som Altja och Käsmu, och vackra gamla herrgårdar som Palmse mõis och Sagadi mõis.

Rakvere fästning

Rakvere och Rakvere fästning

Rakvere fästning ligger på en höjd i staden Rakvere i norra Estland. Fästningen har en gång i tiden tillhört både Danmark och Sverige och har massor av historia att berätta från 1200-talet.

Här finns också aktiviteter för barn och den kända Tarvasstatyn.

Estland

Valaste och Klipporna i Ontika

Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar 55 meter rakt ner i havet.

Det är svårt att se dem ordentligt eftersom de stupar alltför tvärt neråt, men i Valaste kan man gå nerför branten via en hög trappa.

Ontika ligger i nordöstra Estland med finska viken som kust

Oru park i Toila besökte vi också och det var en härlig överraskning i ett vackert landskap.

Estland

Narva

Narva i Estland ligger i nordöstra Estland som EU:s utpost mot Ryssland, med gränsövergången mitt i staden. Upplev Hermannsborg med tornet långe Hermann, svenska lejonet och bastionen Victoria.

Gå strandpromenaden vid floden Narva där gränsen mellan länderna går precis i mitten av floden och spana in Ivangorods fästning på Rysslands sidan.

Hit kommer man kanske för att lära sig mer om slaget i Narva, besöka borgen och den gemensamma svensk-estniska historien. Passa på att bada vid den fina sandstranden vid Narva-Jõesuu rand.

Ställplatser Estland
Fricamping vid sjön Peipus i Estland

Sjön Peipus

Sjön Peipus i Estland ligger i den östra delen av landet och är känd för sina lökodlingar och sin “gammaltroende” (old believers) befolkning.

Här kan man besöka Peipsimaa museum eller slottet Alatskivi, och njuta av den fina naturen.

Sjön Peipus delas i mitten som gräns mellan Estland och Ryssland, och är Europas femte största sjö.

Tartu

Tartu (tidigare Dorpat) är en trevlig studentstad i östra Estland. Här kan man hänga på Rådhustorget, dricka kaffe på Café Werner (sedan 1885), dricka öl på Püssirohukelder med världens högsta tak eller Pühaste Kelder.

Kolla in sevärdheterna på Domberget (Toomemägi), strosa i den botaniska trädgården och besöka Estlands nationalmuseum.

Ett måste är att se Sveriges andra universitet och näst äldsta som vi byggde 1632 i Tartu. upplev folkfesten Rally Estonia som går varje år.

Resa till Estland

Rally i Tartu

Varje år är det folkfest i Estland och det handla om rally, och vi var där!

Ställplatser Estland
Baltikums högsta berg - suur Munamägi

Suur Munamägi – Baltikums högsta berg

Suur Munamägi, Baltikums högsta berg, ligger 318 meter över havet. Det är en mycket enkelt promenad upp till toppen, där man om man vill kan ta sig upp i utsiktstornet.

Resa till Estland
Källa: ZbanskiAll Creative Commons

Viljandi

Viljandi har en historia ända tillbaka till 1154 och senare en stad som ingick i Hansan och Tyskland. Staden och den dåvarande stora fästningen var en viktig del av en handelsväg till Ryssland.

Upptäck JohanneskyrkanJaani kirik ), Pauluskyrkan ( Pauluse kirik ) eller slottsruinen från Viljandi.

Beach Pärnu

Pärnu

Pärnu i sydvästra Estland är känt för sina långa fina sandstränder, sina spa (och lerbad) och sina många vackra 1900-tals trävillor.

Pärnu delas i två delar med Pärnufloden och hela kustbältet med magiska stränder hittar du i Pärnuviken i Rigabukten.

En villa som sticker ut bland de andra är Villa Ammende, som idag fungerar som hotell och exklusiv restaurang.

Ställplatser Estland
Haaspalu i Estland

Haapsalu (Hapsal)

Haapsalu är en vacker trähusstad vid den estniska östkusten. Här hittar man kurortens lyx men också någon slags enkel charm som påminner om Bullerbyn. Det är riktig sagostad!

Här finns Haapsalus biskopsborg och en otroligt vacker järnvägsstation, och här växte Ilon Wikland upp som var illustratör till Astrid Lindgren och det syns. Spana in slottsruinen Ungru och gå strandpromenaden som är sanslöst vacker.

Rummu stebrott i Estland

Rummu stenbrott

Rummu stenbrott är ett mycket annorlunda sol- och badparadis, där den som vill kan simma eller dyka runt ett sjunket sovjetiskt fängelse.

Det kristallklara och grönskimrande vattnet har förvandlat platsen till ett undervattensmueum och semesterparadis. Rummu stenbrott ligger i östra Estland 50 min sydväst om Tallinn.

Keila vattenfall

Keila vattenfall i Estland är landets tredje största vattenfall och ligger strax sydväst om huvudstaden Tallinn. Här finns också den romantiska parken Keila-Joa samt herrgården Keila-Joa.

Ställplatser Estland

Färja till Estland – Tallink Silja vs DFDS

Vi har åkt med två olika färjor till och från Estland bara för att jämföra allt.

Resa till Estland

Roadtrip runt Estland

Vi har åkt runt i Estland och här finns alla våra restips och vad du ska tänka på som turist.

Ställplatser Estland

Restips om Estlands öar

Estland
  • Underbara slott och borgar här i Estland! Det finns så mycket att se och göra.
  • Nu tar vi alla vackra öar som Dagö, Ösel Kynö m.m.
Resa till Estland

Runö (Ruhnu)

Runö i sydvästra Estland ligger mitt i Rigabukten och på kartan ser det ut som den ligger i Letland. Kanske skulle de ha haft den för att Lettland har inga öar.

Ön är väldigt platt och högsta punkten är endast cirka 30 meter över havet, och På den kullen står Runö fyr. Fyrtornet tillverkades i Le Havre i Frankrike och placerades på Runö 1877.

På ön finns två kyrkor och den äldre träkyrkan är från år 1644. Det finns också två affärer och två restauranger och en skola.

Här har det bott svenskar i flera hundra år men som också fick lämna 1944 när kommunisterna i forna sovjet tog över. 

Ta sig hit: Under lågsäsong åker du varannan dag från Roomassare på ön Ösel och Port 2 i Pärnu. Jul- aug utökas båttransporter från hamnen Munalaid. Bilar är ej tillåtna att ta med och info hittar du här http://runöborna.se/runo-idag/


Kynö i Estland

Kynö (Kihnu)

Kynö i sydvästra Estland är en liten och mycket speciell ö. Den traditionella kulturen är så säregen och välbevarad, att den har utsetts av Unesco som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv.

Här firar man bröllop som ingen annanstans i världen och här är det kvinnorna som basar, och kör omkring i motorcykel med sidovagn i folkdräkt. Välkommen till Europas sista matriarkat!

Ta sig hit: Färja till Kynö går från Munalaiu Port som tar ca 1 timme, men ibland också från Pärnu Port (Kalda 2). På sommaren går färjan cirka 3-4 gånger per dag. webbsida Veeteed för information om färjor.

Ösel (Saaremaa)

Ösel i västra Estland, eller Saaremaa som ön och länet heter på estniska, är den största av de estniska öarna. Här finns Estlands enda 5-stjärniga hotell på Pädaste herrgård.

Ön är känd för sina väderkvarnar, och här kan man också se Kuressaares slott, Panga cliffs och Kaali meteoritkrater.

Ta sig hit från fastlandet: Färjor går till Ösel (Muhu och Saaremaa) Kuivasto hamn från Virtsu hamn på fastlandet som tar 35 min med bilfärja. Tidtabell för färjorna Praamid.ee.

Färja från Dagö: Till Ösel i Estland med färja från Sõru på Dagö till Triigi på Ösel. Dessa färjor går lite mer sällan och det är större risk att de är fulla. Boka i förväg på Veeted.com eller kom i god till till färjan.

Resa till Estland

Kassari

Terrängen på Kassari är mycket platt. Öns högsta punkt är 15 m ö.h. Det bor omkring 300 personer på ön i de fyra byarna Kassari, Taguküla, Orjaku och Esiküla.

Ön Kassari i västra Estland som har vägförbindelse med Dagö. På ön finns författarna Aino och Oskar Kallas’ sommarbostad och ett kalkstenskapell med unik arkitektur och vasstak.

Av sjutton väderkvarnar som har funnits på ön finns en kvar – Ristete stubbkvarn. Den långa och smala, småstenstäckta udden Sääretirp är en av turisternas favoriter.

Kassaris mest kända badstrand Piibunina finns på öns södra kust, och badvattnet här är bland det varmaste i Estland. 

Dagö

Dagö (Hiiumaa)

Dagö är en grön och naturskön ö i västra Estland, där estlandssvenskar bott under många hundra år. Vi besökte byn Röicks och den svenska kyrkan, Korsberget som är ett måste och museumet som visar hur vi levde då.

Här kan man besöka Kärrdal, de tre fyrarna (Ristna, Kõpu och Tahkuna) eller kanske Dagös eget ”Eiffeltorn”. Här kan man också bara slappna av, kanske på stranden ”Surfarnas paradis”?

Ta sig hit med Färja från fastlandet: Färjor går till Dagö (Heltermaa) från Rohuküla (Rus) på fastlandet. aktuell tidtabell för färjorna Praamid.ee.

Färja från Ösel: Till Dagö i Estland med färja från Triigi på Ösel till Sõru på Dagö. Dessa färjor går lite mer sällan och det är större risk att de är fulla. Boka i förväg på Veeted.com eller kom i god till till färjan.

Resa till Estland

Ormsö (Vormsi)

Forskning har visat att runt år 1206 hade det skeppats över 200 bönder från Öland som skulle utgöra en grund till ett nytt samhälle.

På Ormsö i västra Estland har det funnits svensktalande i 800 år och här finns gammal svensk historia. Ormsö är den fjärde största ön i Estland och ligger 97 km sydväst om Tallinn.

Sviby färjeläge på Ormsö Från Sviby utgår färjan som trafikerar sträckan Ormsö och Rus på estländska fastlandet. Det går endast att köpa biljetter i kiosken på landsidan och ej på ön. Det går att ta med bil om man vill eller parkera gratis och ta med cykel för en dag istället. Info om färja på http://www.veeteed.com/

Resa till Estland

Stora rågö (Suur-Pakri)

Som sin kompis har den här ön också haft enbart svensktalande befolkning, och den är mindre än lilla Rågö konstigt nog. Rågöarna ligger i nordvästra Estland.

Den såldes av abboten Nicolaus i Padis kloster i Estland som var i stort behov av pengar. Öarna hade inga bofasta under kriget men sedan år 2000 finns några bofasta igen.

Ta sig hit: Endast med snabbåt för dig och din mat. Info hittar du för bokning http://www.pakrisaared.ee/ och du åker från Koris hamn till båda Rågöarna. Övrig info hittar du här http://home.aland.net/bosse/pakri.htm.

Estland

Lilla rågö (Väike-Pakri)

Rågöarna där den lilla ön sedan 1345 har kallats österö. På ön har det bott estlandssvenskar ända fram till andra världskriget, och här har det pratats svenska i 6 sekel.

Det fanns förr två byar på ön, Storbyn (Suurküla) och Lillbyn (Väikeküla). I början av 1900-talet var det 354 invånare på ön. Öarna ligger i västersundet utanför Paldiski.

Ta sig hit: Samma som till Stora Rågö.

Resa till Estland

Närgö (Naissaar)

Närgö ligger i finska viken nordväst om Tallinn. På öns norra del (Pikasääre ots) står den 46 meter höga fyren. Här har det också bott svenskar i generationer samt på öarna (Karlsöarna) runt omkring.

2011 var det tre personer som bodde permanent. Här hittar du ord som lillängen, söderbyn, bakbyn, lillbyn och Ragnhillsgrundet som säkert flera båtar har gått på.

I mitten av 1800-talet bodde här ca 150 personer, och början av 1900-talet runt 400 estlandssvenskar. Samtliga fick lämna vid andra världskriget.

Ta sig hit: Åk med Sunlines på en utflykt som du sent glömmer. En timme med kryssningsfartyg, runt ön i en militärlastbil. Se sovjetiska gömmor, Svenska St Mikaelskyrkan och kyrkogården. Befästningsruiner som är täckta med växter som i Ancor Wat. Mer info här

  • Nu kommer lite rolig och lättsam fakta som du kanske inte visste om.
  • Det är verkligen en frihetskänsla att resa och vi bara älskar det!
Ställplats på Estland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare