Annons

Resmål i Estland! Tycker du om medeltida bebyggelse, shopping, bra restauranger eller kanske härligt lyxiga spa-hotell? Här kommer våra bästa restips om Estland!

Varför resa till Estland?

Hela Estland är en guldgruva för dig som gillar natur och historiska sevärdheter. Du kan besöka den vackra huvudstaden Tallinn, men också charmiga och intressanta städer som Tartu, Pärnu och Haapsalu. Här kan du äta på spännande restauranger, prova öl från lokala mikrobryggerier eller njuta av spa till rimliga priser.

Naturen bjuder bland annat på vackra nationalparker, forsande vattenfall och fina öar. Besök till exempel Dagö, Ösel och Kynö, med Europas sista matriarkat. Här hittar du massor av tips och inspiration inför din resa till Tallinn.

Resmål i Estland – inspirerande läsning

resmål i Estland
Peter och Helena Bergström i Estland, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål i Estland – bucket list

Viljandi

Viljandi har en historia ända tillbaka till 1154 och senare en stad som ingick i Hansan och Tyskland. Staden och den dåvarande stora fästningen var en viktig del av en handelsväg till Ryssland. Upptäck Johanneskyrkan (Jaani kirik ), Pauluskyrkan (Pauluse kirik ) och slottsruinen från Viljandi.

Ställplatser Estland
resmål i Estland

Runö (Ruhnu)

Runö i sydvästra Estland ligger mitt i Rigabukten och på kartan ser det nästan ut som den ligger i Lettland. Ön är väldigt platt och högsta punkten är endast cirka 30 meter över havet, och på den kullen står Runö fyr. Fyrtornet tillverkades i Le Havre i Frankrike och placerades på Runö 1877.

På ön finns två kyrkor och den äldre träkyrkan är från år 1644. Det finns också två affärer och två restauranger och en skola. Här har det bott svenskar i flera hundra år men som också fick lämna 1944 när kommunisterna i forna Sovjet tog över. 

Ta sig hit: Under lågsäsong åker du varannan dag från Roomassare på ön Ösel och Port 2 i Pärnu. Jul- aug utökas båttransporter från hamnen Munalaid. Bilar är ej tillåtna att ta med och info hittar du här http://runöborna.se/runo-idag/


Ställplatser Estland
resmål i Estland

Kassari

Terrängen på Kassari är mycket platt. Öns högsta punkt är 15 meter över havet. Det bor omkring 300 personer på ön i de fyra byarna Kassari, Taguküla, Orjaku och Esiküla.

Ön Kassari i västra Estland har vägförbindelse med Dagö. På ön finns författarna Aino och Oskar Kallas’ sommarbostad och ett kalkstenskapell med unik arkitektur och vasstak. Av sjutton väderkvarnar som har funnits på ön finns en kvar – Ristete stubbkvarn. Den långa udden Sääretirp är en av turisternas favoriter.

resmål i Estland

Ormsö (Vormsi)

Forskning har visat att runt år 1206 hade det skeppats över 200 bönder från Öland som skulle utgöra en grund till ett nytt samhälle. På Ormsö har det funnits svensktalande i 800 år och här finns gammal svensk historia.

Sviby färjeläge på Ormsö Från Sviby utgår färjan som trafikerar sträckan Ormsö och Rus på estländska fastlandet. Det går endast att köpa biljetter i kiosken på landsidan och ej på ön. Det går att ta med bil om man vill eller parkera gratis och ta med cykel för en dag istället. Info om färja på http://www.veeteed.com/

Resa till Estland

Stora rågö (Suur-Pakri)

Stora Rågö har också haft enbart svensktalande befolkning, och den är mindre än Lilla Rågö konstigt nog. Rågöarna ligger i nordvästra Estland.

Den såldes av abboten Nicolaus i Padis kloster i Estland som var i stort behov av pengar. Öarna hade inga bofasta under kriget men sedan år 2000 finns några bofasta igen.

Ta sig hit: Endast med snabbåt för dig och din mat. Info hittar du för bokning http://www.pakrisaared.ee/ och du åker från Koris hamn till båda Rågöarna. Övrig info hittar du här http://home.aland.net/bosse/pakri.htm.

resmål i Estland

Lilla Rågö (Väike-Pakri)

Rågöarna där den lilla ön sedan 1345 har kallats Österö. På ön har det bott estlandssvenskar ända fram till andra världskriget, och här har det pratats svenska i 6 sekel.

Det fanns förr två byar på ön, Storbyn (Suurküla) och Lillbyn (Väikeküla). I början av 1900-talet var det 354 invånare på ön. Öarna ligger i västersundet utanför Paldiski.

Ta sig hit: Samma som till Stora Rågö.

Närgö (Naissaar)

Närgö ligger i finska viken nordväst om Tallinn. På öns norra del står den 46 meter höga fyren. Här har det också bott svenskar i generationer samt på öarna (Karlsöarna) runt omkring.

I mitten av 1800-talet bodde här ca 150 personer, och början av 1900-talet runt 400 estlandssvenskar. Samtliga fick lämna vid andra världskriget. Här hittar du ord som Lillängen, Söderbyn, Bakbyn, Lillbyn och Ragnhillsgrundet som säkert flera båtar har gått på.

Ta sig hit: Åk med Sunlines. En timme med kryssningsfartyg, runt ön i en militärlastbil. Se sovjetiska gömmor, Svenska St Mikaelskyrkan och kyrkogården.

Info och fakta om Estland

 • Huvudstad: Tallinn
 • Språk: Estniska
 • Invånare: 1,3 miljoner (2020)
 • Valuta: Euro
 • Nationalsång: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm

Bra att veta om Estland

 • Prisläge: Billigt (billigare än Sverige)
 • Tidsskillnad: En timme
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart

Boende i Estland

 • Hotell: Det finns många hotell i varje stor ort och det är bara att välja och vraka inför din resa till Estland. Du kan till exempel leta på Booking.com.
 • Camping: Om du föredrar camping kan du läsa mer på vår sida om campingar och ställplatser i Estland.

Resa till Estland

 • Flyg: Du kan flyga direkt från Stockholm till Tallinn med SAS eller Ryanair.
 • Färja: Du kan resa med Tallink Silja frå Stockholm till Tallinn. En annan möjlighet är att resa med DFDS Seaways från Kapellskär till Paldiski.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev