Meny Stäng

Dagö i Estland – bland fyrar och svensk historia

I samarbete med Estlands turistbyrå

Dagö i Estland är en grön och naturskön ö, där det är enkelt att koppla av och komma ner i varv. Ön är också spännande att besöka för oss svenskar, eftersom det finns en lång svensk historia här.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dagö i Estland

Dagö i Estland, eller Hiiumaa som ön heter på estniska, är en ö utanför Estlands västra kust. Huvudorten på ön heter Kärrdal (Kärdla på estniska) och på hela ön bor drygt 9000 invånare.

Med färja från Ösel

Man kan ta sig till Dagö med färja antingen från fastlandet eller från ön Ösel. Vi valde vägen från Ösel, mellan färjelägena Triigi och Sõru. Med facit i hand så vet vi att det hade varit en bra idé att antingen förboka färjebiljett eller att komma i mycket god tid. Vi kom en dryg timme innan färjan gick och kom inte med, vilket innebar att vi fick vänta ytterligare tre timmar på nästa färja. Till slut kom vi över till Dagö!

färjekö till Dagö i Estland

Svensk historia på Dagö

En av de mest intressanta sakerna på ön Dagö i Estland är all svensk historia som finns här. En by heter fortfarande Rootsi (Sverige), och skylten till byn påminner om att det en gång bodde tusentals svenskar här på Dagö.

Rootsi på Dagö i Estland

Estlandssvenskarna i Röicks (Reigi)

Byn Röicks, eller Reigi som den heter på estniska, var estlandssvenskarnas centrum fram till år 1781. Här fanns runt 80 svenska gårdar och en kyrka, där gudstjänst hölls på svenska fram till år 1830 och svensk konfirmationsundervisning gavs fram till 1863.

Estlandssvenskarna hade sedan medeltiden en priviligierad ställning. Den så kallade ”svenskrätten” gav dem juridiska fördelar och lägre skatt. Villkoren försämrades dock under 1600- och 1700-talet, och svenskarna protesterade.

Svenskarnas kyrka i Röicks på Dagö i Estland
Svenskarnas kyrka, Reigi Jeesuse Kirik, i Röicks (Reigi)

Estlandssvenskarna deporterades till Ukraina

Godsherren på Hohenholm (Kõrgessaare) tröttnade på estlandssvenskarnas protester och sa till slut upp dem år 1781. Strax därefter beslutade Katarina II att de skulle deporteras till orten Gammelsvenskby i nuvarande Ukraina. Svenskarna tvingades att samla familj, ägodelar och djur och sedan gå till fots till Ukraina. Bara ett 60-tal svenskar blev kvar på Dagö efter deportationen.

Idag kan man besöka Korsberget (Ristimägi på estniska) där svenskarna samlades i augusti 1781 för att be en sista bön, innan det var dags att utvandra till Ukraina. Här tog man förväl av den plats som varit svenskarnas hem under 400-500 år. Idag besöker många turister platsen, och det hör till att göra ett eget litet kors av trä och placera på kullen.

Korsberget på Dagö i Estland

Kärrdal (Kärdla)

En annan ort som är viktig i svenskarnas historia är Kärrdal (Kärdla på estniska), som också är centralort och residensstad i Dagö kommun. Staden omnämndes första gången år 1564 som en svensk bosättning.

Turistbyrån i Kärdla ligger i en före detta brandstation

Museet i Kärdla

Ett bra sätt att få veta lite mer om livet i Kärrdal (Kärdla) förr i tiden är att besöka ortens museum. Under lång tid kretsade det mesta i Kärdla kring stadens ullfabrik, som drevs av den tyska släkten Ungern-Sternberg. Fabriken gjorde att många fick arbete och bostäder, men fabriken förstördes senare av ryssarna i ett försök att försvåra för tyskarna att få tillgång till bra krigsuniformer.

Café i Kärdla

Bredvid museet ligger för övrigt ett mysigt litet sommarcafé, där vi tittade in för en uppfriskande lingon- respektive rabarberläsk.

WIFI.se
Café Kärdla
Läsk

Tre fyrar på Dagö i Estland

Dagö i Estland är känd för sina tre fyrar. Alla fyrarna ligger i nordväst på ön och skiljer sig mycket ifrån varandra. Längst västerut ligger Ristna fyr. Fyren ligger ganska nära Kõpu fyr, men eftersom denna ibland står i dimma beställdes en ny fyr från Frankrike 1873.

Ristna fyr
Ristna fyr på Dagö i Estland

Strax öster om Ristna fyr ligger Kõpu fyr, som är Östersjöns och Baltikums allra äldsta fyr. Fyren började byggas för mer än 500 år sedan, när Hansaförbundet behövde ett landmärke. Fyren byggdes på Dagös högsta punkt, 67 meter över havet, och var från början utrustad med en eld i toppen.

Kõpu fyr
Kõpu fyr på Dagö i Estland

Den tredje fyren heter Tahkuna fyr och ligger på Dagös nordligaste spets. Tsarryssland köpte fyrtornet på världsutställningen i Paris år 1871, och fyren började uppföras 1873.

Vid Tahkuna fyr på Dagö i Estland
Vid Tahkuna fyr på Dagö i Estland
Fyr
Drönaren flyger nära och ”tittar in” i fyren …

Precis bredvid fyren står ett minnesmärke med en klocka, som ska påminna om de som förolyckades i Estoniakatastrofen 1994.

Surfarnas paradis på Dagö i Estland

Strax nedanför Ristna fyr ligger en strand som kallas ”Surfarnas paradis”. När vi kom ner här kände vi att vi hade velat stanna en vecka (men tyvärr har vi inte tid till det)! Skön stämning med en avslappnad strandbar, chill musik och en lång fin sandstrand. Underbart!

Eiffeltornet på Dagö i Estland

Inte så långt från Tahkuna fyr ligger en annan hög och mycket speciell sevärdhet, nämligen Dagös ”Eiffeltorn”, Hiiumaa Eiffel Tower. Jaan Alliksoo är känd på ön för att bygga höga trätorn, men också för att skapa andra fascinerande byggnader och möbler.

Man kan nu besöka hans stora trädgård, som kan beskrivas som en hemsnickrad, fantasifull och galen temapark. Redan när man kommer fram till parkeringen och ser toaletten förstår man att detta är ett speciellt ställe.

Vi betalade 2 euro var i inträde, och gick sedan in i trädgården som är fylld av slott och borgar, fyrar, sjörövarskepp, rymdskepp och labyrinter. Det ena huset är mer fantasifullt och galet än det andra, men ingenting slår förstås ”Dagös Eiffeltorn”. Tornet är en kopia av den riktiga förlagan i Paris och helt byggd i trä. Man kan gå allra högst upp i tornet om man vill, men allting här gör man på egen risk. Parken är ett helt privat initiativ, och attraktionerna är inte godkända av några myndigheter.

Eifelltornet på Dagö

Suuremõisa herrgård

Suuremõisa herrgård, som ligger på den östra delen av ön, byggdes under 1755-1760 av grevinna Ebba-Margaretha von Stenbock (född De la Gardie). Här finns ett litet museirum, men vi kom när det var stängt, så vi kunde bara se herrgården utifrån.

Suuremõisa herrgård

Kassari och Orjaku

Längst ner i sydost på Dagö i Estland ligger en grön liten del av ön, som nästan sticker ut som en egen liten ö. Här ligger byarna Kassari och Orjaku, och här kan man framför allt njuta av väldigt vacker natur.

Orjaku
I fiskebyn Orjaku

Om du kommer med husbil kan vi varmt rekommendera att fricampa här. Man kan i och för sig fricampa nästan var som helst på Dagö, men på sträckan ut mot Sääre tirp ligger några av de finaste fricampingplatser vi någonsin sett. Längs med kusten ligger massor av små platser in mellan buskagen, som passar perfekt för husbil, husvagn eller tält. Det är tillåtet att fricampa här, och stranden (stenstrand) ligger precis intill.

Fricamping på Dagö i Estland
Fricamping på Dagö i Estland

Här i närheten kan du också besöka Käina, där man kan se ruinen från Käina kyrka som byggde i skiftet mellan 1400- och 1500-tal. Man kan också besöka Vaemla, där man hittar Vaemla ullfabrik.

Kyrkoruin i Käina
Käina kyrka förstördes 1941
Ull
Kläder till salu på Vaemla ullfabrik

Vårt besök på Dagö i Estland

Vi blev väldigt förtjusta i Dagö, och önskade att vi hade haft tid att stanna här längre. Detta är en grön och vacker ö, och det är lätt att känna lugnet när man kommer hit. Dessutom är det väldigt enkelt och trevligt att resa med husbil här.

Fricamping på Dagö i Estland
Strand på Dagö i Estland
Peter på Dagö i Estland

Video från Dagö

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Dagö i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Dagö
 • Kommun: Dagö kommun
 • Folkmängd: Drygt 9000 (2017)
 • Namn: Dagö (svenska), Hiiumaa (estniska)

Se och göra på Dagö

 • Sevärdheter: Ristna fyr, Kõpu fyr, Tahkuna fyr, Eiffeltornet på Dagö, Dagö militärmuseum, museet i Kärdla, Vaemla ullfabrik och Suuremõisa herrgård.
 • Naturupplevelser: På Dagö kan man vandra, cykla, bada, plocka bär eller svamp, campa eller gå på guidade turer i naturen. Det finns gott om vandringsleder, grillplatser, stugor med mera. Läs mer om Hiiumaa Recreation Area.
 • Kulturupplevelser: På somrarna anordnas många utomhusfestivaler och musikevent med till exempel jazz, klassisk musik eller folkmusik.

Boende på Dagö i Estland

 • Hotell och guest houses: Det finns många små hotell, guest houses och semesterhus. Du hittar olika alternativ på Visit Estonias webbsida.
 • Camping: Det finns flera campingar med service på ön: Camp Vetsi Tall, Randmäe Puhketalu och Pihla Camping. Dessutom finns RMK-campingplatser, det vill säga campingplatser med bord och grillplatser, som är gratis att använda. Det är också tillåtet att fricampa

Resa till Dagö i Estland

 • Färja från fastlandet: Färjor går till Dagö (Heltermaa) från Rohuküla (Rus) på fastlandet. Det tar cirka 1 timme och 30 minuter att köra från Tallinn till Rohuküla. Du kan se aktuell tidtabell för färjorna på Praamid.ee.
 • Färja från Ösel: Det är också möjligt att ta sig till Dagö i Estland med färja från Triigi på Ösel till Sõru på Dagö. Dessa färjor går lite mer sällan och det är större risk att de är fulla. Boka i förväg på Veeted.com (endast en viss procent av biljetterna kan bokas) eller kom i god till till färjan.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev