Meny Stäng

Kynö i Estland – ön där kvinnorna bestämmer

Annons
I samarbete med Estlands turistbyrå

Kynö i Estland är en liten och mycket speciell ö. Den traditionella kulturen är så säregen och välbevarad att den har utsetts som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. Här firar man bröllop som ingen annanstans i världen och här är det kvinnorna som basar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kynö i Estland

Kynö, eller Kihnu som ön heter på estniska, är en ö i landskapet Pärnumaa utanför Estlands sydvästra kust. Ön ligger nära semesterstaden Pärnu, och också nära ön Runö. Här bor idag runt 400 året runt-boende, och trots en liten befolkning är man noga med att föra de speciella traditionerna vidare.

Till Kynö med färja

Efter besöket i Pärnu körde vi till Munalaiu färjeläger, vilket tog en dryg halvtimme med bil. Färjeresan, som vi betalade 23 euro för, tog sedan en timme. Det var ganska dåligt väder när vi åkte, men det har blivit mycket bättre efter det.

Peter på färjan till Kynö

Hamnen på Kynö

Framme på Kynö möttes vi av ett mysigt litet färjeläge med några små butiker där man kunde köpa hantverk, våfflor, krusbär eller kanske en karta över ön för en euro. Här kan man också hyra cyklar. Att cykla runt ön är nämligen väldigt populärt.

Kynö färjejäger

På Kynö bestämmer kvinnorna

Det första vi fick höra om Kynö innan vi åkte hit är att detta är ön där kvinnorna bestämmer. Vi har till och med hört om denna ö som Europas sista matriarkat. På ön är det kvinnorna som styr, och den mest populära bilden är den av en kvinna i folkdräkt som kör runt på motorcykel med sidovagn. Man vad innebär det där med att kvinnorna bestämmer? Vi träffade en kvinnlig guide som kunde berätta mer.

Motorcykel med sidovagn

Livet på Kynö i Estland

Vår guide, Mare, berättade om livet på ön. Männen har genom tiderna arbetat som fiskare, säljägare, stensamlare och sjömän, och varit borta från hemmen under långa perioder. Under tiden har kvinnorna tagit över rodret och skött livet på hemmaplan – allt från utbildning till kyrkliga traditioner.

Kulturen på Kynö är levande, vilket bland annat innebär att folkdräkten används, att de traditionella sångerna sjungs, att den lokala dialekten (som har vissa låneord från svenska, som ”tröja”) pratas och skrivs, och att barnen lär sig spela fiol eller dragspel i skolan. Bröllop firas fortfarande på det traditionella sättet där bland annat brudens och brudgummens släkter omväxlande sjunger sånger för den blivande bruden.

Guide på Kynö

Hur lever man idag?

Vi är nyfikna av oss och frågade om allt. Hur är det möjligt att vidmakthålla den gamla kulturen, och hur lever man idag? Enligt Mare vill många som kommer från Kynö bo kvar och det finns ett antal jobb på kommunen, skolan, sjukvården, museet samt med turism och sjöfart.

Estland ligger långt framme i den digitala världen, så det kan också vara möjligt att jobba online från ön. Trots detta kan det vara svårt att få jobb, och det är därför en del av invånarna ändå har flyttat. Bland de som bor kvar verkar det viktigt att hålla fast vid kulturen, och det ordnas massor av musik-, konst- och kulturevent på ön.

Fyren på Kynö i Estland

Kommer turister?

Vi frågade vilka turister som mest besöker Kynö, och på första plats kommer estländare från fastlandet. På andra plats kommer, lite förvånande … japaner! Japanerna har ett stort kulturellt intresse och är fascinerade av denna gamla kultur som bör bevaras enligt Unesco.

Tyskar kommer också förstås (för att kolla in motorcyklarna), men nästan inga svenskar. Svenskar vill de gärna se fler av! Däremot vill de inte se fler av de turister som (tyvärr) kommer för att skjuta fåglar endast för nöjes skull. Det är tillåtet enligt lag, så det enda byborna kunnat göra som protest är ett konstprojekt …

WIFI.se
Fåglar på Kynö i Estland

Kynö Museum

Ett bra sätt att bekanta sig med kulturen är att göra ett besök på Kynö museum, som ligger mitt på ön bredvid skolan och kyrkan. Just när vi kom var museet dekorerat med massor av bilder från en tidigare festival på ön. När du kommer ser det kanske annorlunda ut.

Museum på Kynö i Estlanc
Kynö museum

På museet får man lära sig om kläderna, skolgången och om både kvinnornas och männens kultur. Männen har fiskat och jagat säl, men också ägnat sig också åt naiv konst under sina långa perioder till havs.

Museum Kynö

Kynö Kyrka

Kyrkan på Kynö, som ligger precis mitt emot museet, ser luthersk ut men är ortodox. Förklaringen är att kyrkan en gång byggdes som en luthersk kyrka, och senare gjordes om till en ortodox kyrka. Öborna hade det under en period i historien svårt och led brist på mat, och blev under den perioden lovade skattelättnader och andra förmåner om de konverterade till den ortodoxa läran.

Kyrkan på Kynö i Estland

Kyrkan styrs, liksom alla andra samhällsfunktioner på Kynö, av kvinnorna. Det är kvinnorna som arrangerar dop, bröllop och begravningar.

Kyrka Kynö

Guidad tur

Efter besökte vid museet och kyrkan tog vår guide med oss på en tur runt ön i sin pickup. Jag (Helena) åkte fram, och Peter gjorde åkturen där bak …

Guidad tur på Kynö i Estland

Kynö fyr

Allra längst söderut på Kynö ligger en fyr, Kihnu tuletorn. Området kring fyren är fantastiskt fint, och om man betalar en liten slant kan man också gå upp i fyren. Jag (Helena), som är höjdrädd, slapp förstås, och fotot från toppen är Peters …

Kihnu tuletorn på Kynö i Estland
Selfie vid Kynö i Estland
Fyr på Kynö i Estland
Utsikt från fyren på Kynö i Estland

Bredvid fyren finns en liten butik, där man kan köpa hantverk, lokalt producerad öl och lokalt tillverkad glass. Kvinnan som jobbade som fyrvakt passade på att sticka, och det är inte vilka produkter som helst förstod vi.

Vår guide berättade att till och med presidenten har en tröja stickad av denna kvinna, och att man får vänta minst två år om man själv vill beställa en, eftersom kön är så lång.

Lunch, fika och lokal mat

Om man vill äta lunch eller fika finns det flera ställen att stanna på, runt om på ön. Tyvärr verkar öborna fortfarande lite ovana vid andra turister än estländare och japaner (som kommer i grupp med guide).

Flera av de ställen guiden tipsade om skyltar bara på estniska. Stället på bilden nedanför, som säljer hantverk och fika, ligger i Lemsi och det kan vara bra att veta att café heter ”Kohvik” på estniska. Men, vi har ju sagt till, så kanske finns det skyltar på engelska redan nästa sommar.

Vi åt lunch på ett trevligt ställe med uteservering i Rock City. Det tog i och för sig ganska lång tid innan vi fick in maten (det vackra vädret överraskade nog personalen) men gösen och potatisen smakade riktigt bra.

Vi passade också på att handla på oss en del intressanta matvaror från Kynö i Estland. Man äter mycket (rökt) fisk och bakar ett speciellt bröd. Den mest speciella produkten är ändå … säl! Vi shoppade allt i en liten gårdsbutik med namnet Rooslaiu Talu.

Det blev en lunch med bröd och fisk nästa dag, tillsammans med lokalt producerat öl som vi köpte vid fyren. Ölen var riktigt god och även den rökta fisken. Det söta och lite klibbiga brödet var vi inte riktigt förtjusta i, men det är kanske en smaksak. Sälen då? Vi måste erkänna att vi inte provat ännu. Den perfekta ”sälätardagen” har helt enkelt inte infunnit sig, ännu. Vi återkommer!

Långhåriga kor

Vi såg också ett gäng långhåriga kor under vår tur runt ön. Sååå charmiga! Man undrar ju hur vissa ser ut under luggen …?

Tjur på Kynö i Estland
Kor på Kynö i Estland
Kalv på Kynö i Estland

Fricamping på Kynö i Estland

Det finns en camping på Kynö och vi funderade först på att stå där över natten. Här finns riktigt mysiga stugor och möjlighet att stanna med husbil, men vi tyckte att det var lite för skuggigt och fortsatte ner till stranden.

Camping på Kynö

Vi hittade en fantastiskt fin plats vid stranden. En bit bort tältade ett annat par, men i övrigt var det helt tomt. Vi har aldrig förut fricampat så mycket som vi gör här i Estland. Det är tillåtet att fricampa, det är tryggt och det finns massor av vacker natur. Och tro det eller ej, en kort promenad från vår fricampingplats fanns ett gratis utedass, med toalettpapper.

Kynö strand

Video från Kihnu

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Kynö i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Pärnumaa
 • Kommun: Kynö kommun
 • Längd: 7 kilometer (norr-söder)
 • Bredd: 4 kilometer (väst-öst)
 • Befolkning: Cirka 700 skrivna på ön och cirka 400 året runt-boende

Språk och kultur på Kynö

 • Språk: Kynödialekt (en variant av estniska) och estniska. Många kan också engelska.
 • Unescoarv: Den traditionella kulturen på Kynö utsågs 2003 av Unesco till ett av mänsklighetens immateriella mästerverk genom programmet Proclamation of the Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity. De kulturella uttrycken innefattar bland annat sång (kalevalametrisk runosång), dans, lekar, bröllopstraditioner, hantverk och den speciella klädedräkten. År 2008 upptogs Kynös traditionella kultur också på Unescos lista Representational List of the Intangible Cultural Heritage of the Humanity och är därmed ett officiellt immateriellt kulturarv.

Se och göra på Kynö

 • Byar: Linnaküla (centralort), Lemsi, Rootsiküla (”svenskbyn”) och Sääre.
 • Sevärdheter: Kynö kyrka (Kihnu kirik), Museum (Muuseum) och Kynö fyr (Kihnu tuletorn)
 • Aktiviteter: Cykla runt ön (cyklar finns att hyra), häng med på fisketur, gör hembesök, upplev ön på guidad tur, prova lokal mat, handla lokalt hantverk eller delta i event och evenemang.

Resa till Kynö i Estland

 • Färja: Färja till Kynö går framför allt från Munalaiu Port, men ibland också från Pärnu Port (Kalda 2). På sommaren går färjan cirka 3-4 gånger per dag. Kontakta turistbyrån i Pärnu eller se webbsidan Veeteed för aktuell information om färjor.
 • Vinterväg: På vintern kan det ibland också gå en vinterväg över isen, men det gäller oftas bara under några få veckor per vinter.

Boende på Kynö i Estland

 • Guest houses och bed & breakfast: Det finns många olika boendemöjligheter i form av mindre guest houses, bed & breakfasts och boende på gårdar. Du hittar olika boenden på Visit Kihnu.
 • Camping: Det finns en camping på den västra delen av ön, Linaküla Rannakämping. Campingen är främst inriktad på stugboende, men det finns också möjlighet att stanna med husbil/husvagn och betala för el. Det går också bra att fricampa i stort sett var som helst på ön, så länge det inte är på en privat tomt.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev