Resa till Tyskland? Tycker du om riddartid, borgar, öl, vita viner, sparris, schnitzel eller fine dining? Här kommer de bästa restipsen! Är du med? Nu åker vi! 

Tyskland

Tyskland har 16 förbundsländer med egen regering, författningar och parlament. Tyskland har 82 miljoner invånare 2020 och är det näst folkrikaste landet efter Ryssland.

Schleswig-Holstein

Schleswig i Tyskland

Bucketlist!

 • Det enorma slottet Gottorf och den vackra barockträdgården.
 • Den häftiga St Peterskatedralen
 • Stadsmuseet och dess historia.

Hitta hit: Schleswig ligger i delstaten Schleswig-Holstein i nordvästra Tyskland och söder om Danmark. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde.

Hedeby

På 700-800 talet var Hedeby en av Nordens viktigaste handelsplatser. Vi besökte vikingmuseet Haithabo som var väldigt intressant.

Hitta hit: Hedeby ligger i delstaten Schleswig-Holstein i nordvästra Tyskland och söder om Danmark. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde.

Ön Sylt i västra Tyskland

Bucketlist!

Den här ön har inga vägar ut till själva ön och alla människor, lastbilar, bilar, motorcyklar körs ut via tåg och tågvagnar. Tåget går från Niebüll till Westerland på ön Sylt

Ön är väldigt populär på sommaren med sina långa vackra sandstränder. Här möter du också designbutiker och shoppingstråk för jetsettarna.

Hitta hit: Sylt ligger i nordvästra hörnet i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Ön tillhör Nordfrisiska öarna och är Tysklands nordligaste punkt vid den danska gränsen. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde.

Tyskland

Ön Wyk auf Föhr

Bucketlist!

Långa sandstränder till den väldigt populära ön och du kan även ta en dagstur till närliggande ön Amrum. På ön Föhr odlas vitviner och ett mousserande, och varför inte lite lokalt bubbel i sommarvärmen. Fråga efter Waalem stam Föhrer från Waalem vingården.

Hitta hit: Wyk aug Föhr ligger i distriktet Nordfriesland i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Du tar bilfärjan från Dagebüll till ön och här finns även camping platser. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde.

hamn Husum i Tyskland

Husum och Sankt Peter-ording

Här ligger fiskebåtarna tätt, och i varje hörn hittar man en fiskaffär eller en fiskrestaurang. Vädret var ruggigt när vi kom hit och regnet hängde i luften, men vi blev ändå riktigt förtjusta i den här mysiga lilla staden!

Missa inte:

 • Nordseemuseum
 • Sjöfartmuseum
 • Marknaden på torget
 • Konstverken längs strandpromenaden

Hitta hit: Husum ligger i distriktet Nordfriesland i den tyska delstaten Schleswig-Holstein mot Nordsjön. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde

Helgoland i tyska nordsjön

Bucketlist!

Här är det tullfritt så det är mycket billigare än på fastlandet. Ön är mycket omtyckt och det är milt klimat tack vare golfströmmen. Ta dig över till den lilla ön Dune och ligg längs med sandstränderna.

Inga bilar men hotell och barer, restauranger finns bland de ca 1000 bofasta. Gammal kyrka och kyrkogård samt jätterauken Lange Anna 47 meter rakt upp ur havet.

Hitta hit: Helgoland är en ö 70 km rakt ut i Nordsjön och ligger i delstaten Schleswig-Holstein i nordvästra Tyskland. Man tar båt från kuststaden Büsum som tar ca 3 timmar. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde.

Tyskland

Tyska hamnstaden Kiel

Bucketlist!

Kiel har har haft framgång och nedgång. Danskarna har varit styrande, sedan svenskarna och danskarna igen. Marinverksamheten var uppåt som sedan försvann.

Missa inte:

 • Sjöfartsmuseet
 • Kielkanalens slussar vid Holtenau
 • Den vackra Holtenaus fyr
 • Laboes marina minnesmärke med ubåten
 • Den fantastiska Kielhamnen

Hitta hit: Kiel är en hamnstad vid Östersjön som ligger i Schlesweg-Holstein i norra Tyskland, och huvudstad i delstaten. Här finns hamnen för färjorna från Sverige och Norge. Flyg från Sverige till Hamburg 1 h 30 m, hyr bil och åk 55 min till Kiel.

Slottet Eutin i norra Tyskland

Bucketlist!

Slottet började sin historia 1150 som ett stenslott. Efter bränder och danska trupper som förstörde slottet kom storhetstiden på 1700-1800 talet.

Efter ombyggnad av slottet och slottsparken av den svenska arkitekten och hovbyggmästaren Rudolph Matthias Dallin, blev slottet känt igen.

Hitta hit: I norra Tyskland ligger det vackra slottet Eutin på en halvö i stora eutinsjön i förbundslandet Schlesweg-Holstein. Färja från Sverige till Kiel, Lübeck eller Travemünde.

Bad Segerberg i Tyskland

Bad segeberg i Tyskland

I Bad Segeberg kan man bland annat se “Karl May Spiele” på stadens stora friluftsteater. Detta är alltså Vilda Västern-shower, grundade på författarens populära ungdomsböcker.

Precis intill finns också en fladdermusgrotta, där man kan gå guidade turer. På vintrarna övervintrar cirka 18 000 fladdermöss här.

Hitta hit: Bad Segeberg ligger strax väster om Lübeck i förbundslandet Schlesweg-Holstein. Färja från Sverige till Lübeck eller Travemünde.

Lübeck i Tyskland

Sedan 1987 är den gamla stadskärnan upptagen på Unescos världsarvslista. Staden grundades 1226 och kallas ”Hansas drottning” och de sju tornen utgör staden siluett.

Missa inte:

 • Den bästa marsipanen i världen, (Enl mig)
 • Dubbeltornade stadsporten Holstentor från 1464
 • Gamla stadskärnan i Lübeck är ett måste
 • Willy Brandt hus museum
 • Tredje största kyrkan i Tyskland St Mariakyrkan
 • Europeiska Hansamuseet
 • Fyrmastade barkskeppet ”Passat” i hamnen
 • Lübeck City Hall i tegelstensgotik
 • Saltlagringsbyggnaderna vid Trave river-bro

Hitta hit: Lübeck, eller Lybeck som staden ibland kan skrivas på svenska, är en fin gammal hamn och hansastad. Staden ligger omgiven av floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein i nordvästra Tyskland. Flera färj-förbindelser från norden lägger till i Lübeck eller Travemünde.

Mecklenburg-Vorpommern

Griefswald i Tyskland

Greifswald i Tyskland är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Vi anlände staden med segelbåt, strosade längs ån Ryck, åt middag på en fiskrestaurang i en båt och gick en guidad stadsvandring bland alla vackra historiska byggnader.

Greifswald tillhörde Sverige i 150 år mellan 1648-1815 och här byggde Gustav II sveriges tredje universitet 1734. Spana in kloster ruinen Eldena, St Nicolai katedralen och Pommerns landmuseum.

Hitta hit: Greifswald ligger tillhör Mecklenburg-Vorpommern vid östersjökusten mellan Rügen och polska Swinoujscie. Färja från Sverige till Sassnitz eller Swinoujscie och kör ca 80 km till Greifswald.

Tyskland

Cykla mellan Polen och Tyskland

Ön Usedom ligger vid södra östersjökusten och delas av Polen och Tyskland. Vi är på seglingsresa och ligger i hamn i Swinoujscie på den polska sidan, och har gjort en riktigt fin cykeltur mellan de båda länderna.

Vi kom fram till staden Ahlbeck i östra Tyskland och vidare till Heringsdorf med massor av spa. Här hittar du också tusentals strandkorgar, en enormt lång pir och världens största strandkorg.

Tyskland

Usedom i Tyskland

Krummin gästhamn är en fin gästhamn på ön Usedom i Tyskland. Vi seglade hit, med South Coast Baltic Boating Rally, och dagen efter gav vi oss av på cykeltur till fiskebyn Freest och den fina lilla staden Wolgast.

Hitta hit: Usedom ligger i östersjökusten mellan Swinoujscie och ön Rügen, i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland. Färja från Sverige till Swinoujscie och kör 22 min till Usedom.

Rügen

Ön Rügen är väldigt vacker och otroligt populär. Rügens långa stränder, strandkorgar och en fantastiskt trätoppsbana ”Naturerbe Zentrum Rügen – Ostseebad Linz/Prora” som bör upplevas.

Vi var på Göhren och flera platser som är fina är Sassnitz, Bergen, Binz och Sellin. Upplev byggnadskomplexet Prora som Hitler byggde och idag är helt grym.

Hitta hit: Rügen ligger i Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland vid Östersjökusten. Färja från Sverige till Sassnitz och kör 25 km till Rügen.

Tyskland

Stralsund i Tyskland

Stralsund som anlades år 1234 och blev Hansastad år 1278, och som idag är ett UNESCO världsarv. Mellan år 1648 och 1815 var staden i svensk ägo, och det finns därför gott om minnen från den svenska tiden här.

Missa inte:

 • Stralsund Rathaus ursprungligen från 1200-talet
 • Nikolaikyrkan från 1276
 • Mariakyrkan från 1298
 • Jakobskyrkan från 1303
 • Puben Zum Fahre är Tysklands äldsta pub som öppnade år 1332.
 • Ozeaneum Stralsund är ett äventyr för hela familjen.
 • Det vackra skolfartyget Gorch Fock I ligger nere i hamnen som även är ett museum.

Hitta hit: Stralsund ligger i nordöstra Tyskland intill östersjökusten vid Rügen i Mecklenburg-Vorpommern. Ta färja från Sverige till Sassnitz och kör ca 50 km till Stralsund.

Wismar i Tyskland

Wismar är en fin och historiskt intressant hansastad som var i svensk ägo mellan 1648-1903 (255 år). Sedan 2002 ingår gamla staden i Wismar tillsammans med Stralsund i Unescos världsarvslista.

Här hittar du massor av historiska byggnader och gott om färsk fisk. I augusti varje år firar man stadens koppling till Sverige med en stor Schwedenfest. Ett spännande resmål för dig som vill resa till Tyskland!

Missa inte:

 • Marknadstorget som är enastående
 • Nyklassicistiska rådhuset
 • pumpverket Wismarer Wasserkunst
 • Restauranger ”Alter Schwede” (den gamle svensken) som är Wissmars äldsta hus, som även vår kung och drottning har besökt.
 • Marienkyrkan med 80 meter högt torn
 • St Georges kyrka och ta hissen upp för den bästa utsikten över staden.
 • Pampiga St Nicholas kyrka
 • Hamnpromenaden är ett måste och ta gärna en liten tur med en båt som vi gjorde.
 • Sök upp sektkällaren Hanse Sektkellerei på Turnerweg 4, 10 minuter från stora torget. Sekt är bubbel och gå dit och prova och handla med hem.

Hitta hit: Hamnstaden Wismar ligger i nordöstra Tyskland öster om Lübeck. Wismar till hör regionen Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjön. Färja från Sverige till Lubeck, Travemünde eller Rostock och är ca 70 km från varje håll till Wissmar.

Tyskland

Schwedenfest i Wismar

100 000 människor kommer varje år och delar festen med oss svenskar i Tyskland. Häng med!

sandstrand i Tyskland

Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är en lugn semesterort vid Östersjön i Tyskland. Här finns en lång fin sandstrand med en pir ut i havet, och här hittar man också gator fulla av restauranger och uteserveringar.

Stämningen är lugn och avkopplande, och orten verkar framför allt locka en lite mer mogen publik.

Hitta hit: Timmendorfer strand ligger bara 30 min från Lübeck vid Östersjön, i Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Färja till Lübeck eller Travemünde.

Tyskland

Tyska staden Waren

Vi fick chansen att besöka den pittoreska lilla staden Waren, som ligger fint vid den stora sjön Müritz. Sjön är den största i regionen Mecklenburg-Vorpommern, och här ska man uppleva den söta staden och gå på Müritzeum.

Hitta hit: Waren ligger 140 km söder om Rügen i Mecklenburg-Vorpommern. Färja till Swinoujscie, Rostock eller Sassnitz från Sverige.

Schwerin i Tyskland

Bucketlist!

Slottet Schwerin historia började som en befästning år 965 på en ö i sjön Schweriner See. Slottet har självklart byggts om flera gånger efter krig och historiska händelser. Här har furstar, kungar och drottningar bott.

Slottspark med buskar, fontäner, orangeri, häckar, brunnar skulpturer, och blommor i alla de slag. Det här ett riktigt slott!

Hitta hit: Slottet Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland vid Östersjön. Färja från Sverige till Lübeck eller Travemunde och är 70 km till Schwerin. Från Rostock 100 km.

Hamburg

Coola tyska Hamburg

Bucketlist!

Staden som förändras varje timme är Hamburg. Visst finns det många vackra sevärdheter som kyrkor och torn, men Hamburgs intressantaste sidor är upplevelser.

Missa inte:

 • Speicherstadt (city of Warehouse) är en unik stadsdel från 1888 och ett UNESCO världsarv. Beställ en guidad visning!
 • Hafen city är ett nytt hamnkvarter där nytt möter gammalt längs floden Elbe.
 • Elbphilharmonie konserthall och bostadshus är ett nytt landmärke i Hamburg. Måste upplevas!
 • Planten un Blomen är hamburgs vackra stadspark på 47 hektar och är ett måste i en annars ganska hård miljö.
 • Det 11 våningar höga internationella sjöfartsmuseet med hela segelbåtar och 3000 år gammal kanot från hamnen.
 • Hamburgs konsthall på Glockengießerwall 5 med alla de mest kända målare genom tiderna. Ta en heldag och njut!
 • Kvarteren St Pauli och Reeperbahn är kultur och här sprang gruppen Beatles omkring på bulan som finns än idag.
 • Miniatur Wunderland på Kehrwieder 2-4/Block D som är en miniatyr av världen. Över 15 km järnvägsräls, flygplan, helikoptrar som styrs av en hyperdator. Halvdag!
 • Harbour boat tour (gratis om du har Hamburg CARD) för att se allt från sjösidan.
 • Rådhuset i Hamburg som har 647 rum och då bara 100 mindre än Buckingham Palace.

Hitta hit: Hamburg ligger i nordvästra Tyskland och är ett eget förbundsland. Hamburg är den näst största staden i Tyskland och har en av Europas största containerhamnar via floden Elbe. Färja till Kiel, Lübeck, Travemünde eller direktflyg från Sverige.

Niedersachen

Hannover i Tyskland

Bucketlist!

Niedersachsiens huvudstad Hannover är en universitetsstad och den stora attraktionen är de gigantiska trädgårdarna med dess palats. Trädgårdarna som sträcker sig över 2 km med konstgjorda sjöar.

Missa inte:

 • Herrenhäuser gardens i franskt barock från 1600-talet är den historiska stoltheten.
 • Berggarten som började med en köksträdgård till palatset 1686. Idag är parken en av världens ledande botaniska trädgårdar med 20 000 växter från 3000 arter. Här finns också Europas största Orkidésamling med 800 växter från 300 arter.
 • Georgengarten är en gigantisk engelsk park med Herrenhäusen alle. Det är mer ett bostadsområde av statyer, orangerier, broderier, häcklabyrinter och fontäner.
 • Niedersachsens stadsmuseum med konst och 20 000 föremål från hela världen.
 • Rådhuset (Neues Rathaus) ser ut som ett vackert palats i teatrisk utformning. Ta hissen 100 meter upp för foto.
 • Aegidienkirche från 1163 är en riktigt cool kyrka.
 • Historiska museet med allt från det romantiska 1600-talet.

Hitta hit: Hannover ligger i Niedersachsen i den nordvästra delen av Tyskland vid floden Leine. Flyg till Hamburg 1h 35 min, hyr bil och kör 151 km till Bremen. Färja till Lubeck eller Travemünde och kör ca 210 km.

Bremen

Tyskland

Bremen i Tyskland

Bucketlist!

En av de äldsta Hansastäderna sedan 1200 år tillbaka med viktiga floden Weser som utgjorde vägen för all handel. Upplev våra förfäders sätt att leva via Bremen. UNESCO världsarv!

Missa inte:

 • St Peter’s Cathedral med sina 89 meter höga torn grån 1200-talet. Gå upp i södra tornet för en fantastisk utsikt.
 • Bremen stadshus är ett Unesco arv och stadens stolthet. Gå på guidad tur så du inte missar något.
 • Marktplatz är ett måste i Bremen och upptäck de två monumenten gotiska Rolandstatyn och bronsstatyn från bröderna grims saga.
 • Böttcherstrasse är en underbar gata med mix från expressionistisk konst, Jugendstil, gotik och Art Deco.
 • Haus des Glockenspiels får du uppleva om du tar dig till Böttcherstrasse. Mellan 12 00-18 00 varje timme spelas en folklig melodi från klockspel mellan husen.
 • Schnoor quarter är de mest pittoreska gränderna du kan ta dig till i Bremen. De gamla fattigmanskvarteren från 1400-1500-talen är de mest vackra gränderna idag.
 • Schlachte är hela hamnpromenaden längs floden Weser och du kastas tillbaka 1000 år i tiden.

Hitta hit: Bremen är ett eget förbundsland som ligger i förbundslandet Niedersachsen i nordvästra Tyskland. Flyg till Hamburg 1h 35 min, hyr bil och kör 136 km till Bremen. Färja till Kiel, Lubeck eller Travemünde och kör ca 200 km.

Sachsen-Anhalt

Magdeburg i Tyskland

Bucketlist!

Den näst grönaste staden i landet och den äldsta staden i östra Tyskland sedan 1200 år. I den mäktiga katedralen ligger den romerska kejsaren Otto I.

Missa inte:

 • Katedralen på Domplatz som är 120 meter lång och med torn som är 100 meter höga. Det tog 300 år att bygga katedralen i franskt gotisk stil, för det var en av de första som antogs av biskopen Albert I från Käfernburg.
 • Kloster Unser Lieben Frauen från 1000-talet.
 • Jahrtausendturm är en byggnad formad som en oregelbunden kotte och är hela 60 meter hög i Elbauenpark. Inne i byggnaden följer du den mänskliga utvecklingen sedan 6000 år tillbaka, vån vån 1 till vån 5 och nutid.
 • Rotehorn Park ligger på ön Werden i floden Elbe som rinner genom Magdeburg. Ön är konstruerad som en stor engelsk park, och i mitten ligger en sjö (Adolf-Mittag-See). På sommaren hyr du en liten roddbåt och tar en romantisk tur.
 • Grüne Zitadelle von Magdeburg är en fantasiliknande byggnad av Friedenreich Hundertwasser som ska vara ett medeltida slott sett från under vattnet. Det häftiga, galna och fantastiska huset med butiker, kafé, restaurang, teater, hotell, lekplats och bostadsområde i ett och träd på taken.
 • Faunenbrunnen på Lieterstrasse är en väldigt känd sevärdhet där du kommer ta din selfie. Det är en gigantisk bronskittel som en fontän med 22 figurer som katter, hundar, pojkar kvinnor, ormar m.m.
 • Herrenkrugpark är en naturpark med en samling av träd från hela världen, och det är Peter Joseph Lenné som gjort väldigt många parker i Tyskland som har planerat.
 • Elberadveg är en cykelväg som börjar i Prag och slutar i Cuxhaven i Nordsjön förbi Magdeburg och är ca 1000 km. Cykel är ett bra verktyg i de flesta städer att ta sig fram med.

Hitta hit: Magdeburg Ligger ganska centralt i Tyskland men ändå österut i förbundslandet Sachsen-Anhalt längs floden Elbe. Flyg till Berlin från Sverige 1 h 40 m, hyr bil och kör 156 km till Magdeburg.

Harz nationalpark i Tyskland

Bucketlist!

En nationalpark som bjuder på mer än andra parker. Här finns bebyggelser som är UNESCO världsarv, korsvirkeshus, slott och borgar, sat en järnväg med gamla ånglok som tar dig genom fantastiska naturupplevelser.

Missa inte:

 • Kejsarstaden Goslar (UNESCO världsarv) från 1100-talet med 1500 korsvirkeshus, en romantisk kyrka,pampigt palats och mycket mer.
 • Quedlinburg och gamla stan (UNESCO världsarv) som ska upplevas.
 • Collegiate church St Servatii på slottskullen är en romantiskt arv från medeltiden.
 • Werningerode från 1121 är en fin stad med speciella hus med ett sagoslott.
 • Harzbergen ruvar på många upplevelser som kloster Walkenried, kyrkor, Halbergstadt katedral och trädgård i Drubeckklostret. En perfekt plats även på vintern.
 • Rammelsberggruvan (UNESCO världsarv) som har varit i drift i 1000 år.
 • Mount Brocken som är norra tysklands högst punkt och som är täckt av dimma 300 dagar om året. Har du tur är det din perfekta selfie. Vandringsled eller tåg.
 • Gör som tyska poeten Johann Wolfgang von Goethe tog när han klättrade upp i berget 1777 via djävulens väg, som börjar i Bad Harzburg, passerar Brocken och slutar i Elend.
 • Harz Narrow Gauge Railways driver en flotta med 25 ånglokomotiv och tar dig runt I hisnande natur, och 50 min senare ligger toppen Mount Brocken. 
 • Bode walley

Hitta hit: Harz nationalpark ligger i västra Sachsen-Anhalt i Tyskland.

Tyskland

Thale/ Rappbode dam

Bucketlist!

Välkommen till äventyret lite utöver det vanliga. Vid Bode walley som är en underbar del av Harz nationalpark Ligger dammen Rappbode och staden Thale.

Missa inte:

 • Över 2 200 kilometer med smala spår, skogsspår och steniga passager med hoppmöjligheter, samt fem cykelparker för alla mountainbike fans.
 • Vid Rappbode-dammen åker du Mega Zipline, som når en hastighet på upp till 30 km. 
 • Alternativt kan du ta en brant promenad nerför Tysklands största betongdamm.
 • Uppleva Gigaswing som är ett 75-meters fall från en av de längsta gångbroarna över hela världen. Eller bara gå över för pirret i magen.

Hitta hit: Thale/Rappbode dam ligger också i Harz nationalpark i Sachsen-Anhalt i västra Tyskland

Tyskland

Eisleben – Lutherstadt

Bucketlist!

Den lilla staden Eisleben där Martin Luther (1483-1546) var född och dog, och som också är ett UNESCO världsarv. Sedan 1946 kallas staden också Lutherstaden

Följ Martin Luthers historia genom staden i huset där han föddes, I St. Petri-Paulikyrkan där han döptes, i St. Anneskyrkan där han arbetade som kaplan och i St. Andreaskyrkan där han höll sin sista predikan två dagar före sin död. 

Hitta hit: Staden Eisleben ligger i södra Sachsen-Anhalt i Tyskland vid foten av Harz nationalpark.

Wittenberg i Tyskland

Bucketlist!

Här tillbringade Martin Luther många år och du kan nästan andas hans spirit. Här spikade Martin Luther upp sina 95 teser 1517 på dörren till slottskyrkan och då startade den protestantiska reformationen.

Missa inte:

 • Lutherhaus museum där reformatoren Martin Luther bodde från 1508 till 1546.
 • Wittenbergs Marktplatz (UNESCO världsarv) med rådhuset från 1540, marknadsfontänen sedan 1617 och mycket mer.
 • Parish church of St Mary från 1200-talet där MartinLuther predikade.
 • Slottskyrkan som är väldigt egen i sitt uppförande sedan år 1500.
 • ”Luther 1517-Wittenberg 360” är en enorm målning som går runt 360 grader och som tar dig tillbaka till år 1517.
 • Philip Melanchthon och Melanchthon house finns också kvar att beskåda. Han var medreformatorn och Luthers vän under alla år.
 • Cranach house där den kända konstnären Lucas Cranach den äldre bodde och här hittar du målningar från 1505 och framåt.

Hitta hit: Wittenberg Ligger i östra Tyskland i förbundslandet Sachsen-Anhalt. 111 km sydväst från Berlin.

Dessau-Rosslau – Bauhaus

Bucketlist!

Välkommen till ”Bauhausstadt”. Walter Gropius startade Bauhaus-skolan i Dessau 1926 som är en arkitekt och designskola för byggnader. Huvudbyggnaden för Bauhaus-skolan är ett UNESCO världsarv, och detsamma gäller för husen Gropius utformade för skolans lärare.

Missa inte:

 • Guidad tur i Bauhaus skolan från 1926 och där mycket av arkitekturen skapades i alla hus runt Europa under många år.
 • Bauhaus masters hus är ett tydligt exempel på hur byggnader ser ut idag men som byggdes i tidigt 1900-tal.
 • Dessau-Törten bostadsområde är det första radhusområde i Europa. De 314 radhusen byggdes mellan 1926-1928 och delvis ett experiment för att prova nya byggmaterial, och hålla byggkostnaderna nere.
 • Teknikmuseum Hugo Junkers.
 • Arbeitsamt von Walter Gropius kontorshus som han byggde och vann en designtävling med 1929, är precis som kontor ser ut idag. Gå gärna in för en titt!
 • Museum fur stadtgeschichte är ett väldigt vackert residens slott som idag är Dessaus historiemuseum.
 • Teirpark Dessau är en djurpark som vunnit priser för dess utformning till djurens bästa.

Hitta hit: Dessau ligger i södra Sachsen-Anhalt i östra tyskland och 127 km sydväst om Berlin.

Oranienbaum-Wörlitz

Bucketlist!

Magiska Dessau-Wörlitz Garden som är en rad engelska parker och palats som initierades av hertigen Leopold III av Anhalt-Dessau på 1700-talet. (UNESCO världsarv)

Missa inte:

 • Slottet Wörlitz är en barock jaktstuga och slutfördes 1773 för att fira hertigens äktenskap med Margravine Louise i Brandenburg-Schwedt. Här finns matliftar, infällbara dörrar, hopfällbara sängar, en vattenpump för att förse övre våningen, ett tidigt kylskåp och spisar av gjutjärn, redan 1773!
 • Luisium Palatset ligger i ett annat engelskt landskapspark som innehåller en elegant gotisk revival-byggnad, ett orangeri, konstgjorda ruiner och gammal tillväxtskog bebodd av flockar av vildsvin.
 • Det neoklassiska templet Georgium, i skogsmark på flodslätten ungefär en kilometer från Elbe, kan du uppleva ruinerna av en romersk port, ett joniskt tempel, en triumfbåge och de gåtfulla resterna av en bro.
 • Slottet Mosigkau är i Rococo-stil från 1750-talet med Orangeri, trimmade häckar, labyrint och fiskdamm.
 • Kornhaus är en rund restaurang som öppnade 1930 och ligger vid floden Elbe.
 • Oranienbaum är ett vackert barockslott med design och inspiration från de holländska kungafamiljerna. Summetriska barockträdgårdar, det 175 meter långa Orangeriet med citrusväxter och exotiska buskar samt ett kinesiskt tehus.

Hitta hit: I södra Sachsen-Anhalt och i östra Tyskland finns denna pärla. 151 km sydväst om Berlin.

Tyskland

Naumburg – Freyburg – Merseburg

Bucketlist!

På ett avstånd av 37 km ligger tre riktigt häftiga katedraler i Merseburg, Freyburg Unstrut och Naumburg an der Saale (UNESCO världsarv).

Missa inte:

 • Merseburg slott ska vara väldigt pampigt från 1470-1500 med en enorm slottspark.
 • Merseburg domkyrka från ca 1015.
 • Freyburg St Maria stadskyrka och 1200 meter intakt stadsmur
 • I Freyburg – Borgen Neuenburg från 1090
 • Freyburg (vinstaden) gör man Rotkäppchen (champagne), eller sekt på tyska och här ska man uppsöka sektkällare och provsmaka.
 • Spana in huset i Freyburg som har världens första gymnastiksal efter grundaren av modern gymnastik Fredrich Ludwig Jahn.
 • Naumburg katedralen från ca 1200-talet
 • Naumburg Stadskyrka St Wenzel och gammla torget framför
 • Naumburgs viner som staden är mycket känt för.

Hitta hit: I södra Sachsen-Anhalt ligger dessa tre underverk och 25-70 km sydväst om Leipzig.

Brandenburg

Cowboys i tyskland

Templin och ”El Dorado”

Templin är en liten stad där man både hittar ett termalbad och en Vilda Västern-park. I parken kan man se stunt-shower samt prova sånt som pilbågsskytte eller guldvaskning.

Staden är väldigt charmig och om man reser med husbil hittar man dessutom två riktigt bra ställplatser i Templin.

Hitta hit: Templin som ligger 76 km norr om Berlin i förbundslandet Brandenburg. Flyg Berlin 1 h 40 m, hyrbil eller tåg. Färja till Swinoujscie i Polen och kör 158 km.

Oranienburgs slott i Tyskland

Oranienburg och oranienburgs slott

Oranienburg är en pyttestad och väldigt charmig. Här finns bland annat det vackra Oranienburgs slott, med massor av svensk historia tillsammans med en stor slottsträdgård.

Strax intill slottet finns en mycket fin och modern ställplats för husbilar om man transporteras så. I Oranienburg finns även koncentrationslägret Sachsenhausen.

Hitta hit: Oranienburg ligger 35 km norr om Berlin i Brandenburg. Flyg till Berlin 1 h 40 min, ta tåg eller hyr bil. Färja till Swinoujscie och kör 218 km.

Slott Potsdam i Tyskland

Potsdam och slottet Sanssouci

Potsdam i Tyskland (UNESCO) och slottet Sanssouci var en positiv överraskning. I Potsdam finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här.

Missa inte:

 • Slottet Sanssouci som Fredrik den store byggde 1745-1747 i rococo är galet fantastiskt
 • Den vackra Sanssouciparken som har massor att erbjuda som en 2,5 km lång park ända till Neues palats med 200 rum och 4 gallerier, Orangery Palace byggdes 1851 och 1864 i italiensk renässansstil, Kinesiska huset 1755-1764, skulpturer, klippta häckar och underbara blommor.
 • På gamla marknadsplatsen (Alter Markt) ligger Nikolai kyrka, italienska palatset från 1700 Barberini museum och den franska kyrkan.
 • Parken Babelsberg som gränsar till floden Havel med ett stort sagoslott.
 • Holländska stadsdelen där allting är som i Amsterdam
 • I staden ska du se de tre gamla stadsportarna Jäger Tor, Nauener Tor och Brandenburger Tor.
 • Glienickebron där spioner byttes under kalla kriget mellan öst och väst, för att Berlinmuren delade Potsdam i två.

Hitta hit: Potsdam ligger i Brandenburg i nordvästra Tyskland och 35 km sydväst om Berlin. Bil eller tåg från Berlin tar 35 min.

Neuzelle i Tyskland

Neuzelle kloster är ett fantastiskt kloster med barockarkitektur i världsklass. Varje millimeter i klostret är smyckat, och utanför en vacker barock trädgård.

Här finns också ett litet museum, och strax utanför klostret ligger ett klosterbryggeri där man kan köpa lokalproducerad öl. Ett annorlunda men intressant resmål under din resa till Tyskland!

Hitta hit: Neuzelle ligger 130 km sydöst om Berlin i östra Tyskland vid gränsen till Polen i Förbundslandet Brandenburg.

Berlin

Berlin

Bucketlist!

Huvudstaden i Tyskland är som en antikaffär fylld med alla bästa skatter. Genom staden går Berlinmuren som började byggas 13 augusti 1961 som står som minnesmärken. För att uppleva det bästa från Berlin behöver du 14 dagar, men börja med en långweekend och åk hit flera gånger.

Missa inte:

 • Brandenburger Tor (ca 1790) är monumentet över Berlin i korsningen Unter den Linden – Ebertstrasse
 • Riksdagshuset från 1894 i neo-barock bör ses
 • Stadsparken Tigergarten för att hämta andan med sevärdheter som Bismark-minne, slottet Bellevue, rosenträdgården och Luiseninsel
 • Victory column (Siegessäule) som är en segersymbol för många segrar sedan 1864.
 • Museumön ligger på Spreeinsel och har 5 otroliga museer. Altes-museet, Alte National Galerie, Neues-museet, Bode-museet och Pergamon-museet (UNESCO världsarv).
 • På ön ligger också Berlinkatedralen med floden Spree som rinner förbi.
 • Konstmuseet ”Gemäldegalleri” med målningar fram till 1700 från  Botticelli, Albrecht Dürer, Rubens, Rembrandt, Hans Holbein, Raphael, Vermeer, Botticelli m.m.
 • bästa upplevelsen från Berlinmuren hittar du på Bernauer Strasse. 70 meter av Berlinmuren, vaktornet och besökscenter.
 • Tysklands historiska museum med 2000 år av historia.
 • ”Minnesmonumentet över Europas mördade judar” på Eberstrasse med underjordiskt galleri.
 • Stora torget Gendarmenmarkt som bör ses.
 • Alexanderplatz är ett historiskt torg och tysklands största torg.
 • Checkpoint Charlie är den berömda och historiska gränsövergången i förra öst och Västtyskland.
 • Gedächtniskirche, Treptower park, DDR-museet, Judiska museet, Fernsehturm, och mycket mer.
 • 1700 broar
 • Berlin zoo som är världens största zoo
 • Berlin har 180 museer så ta dig tid
 • Berlin Hauptbahnhof är Europas största tågstation och värt ett besök.

Hitta hit: Berlin är en egen förbundsstat i regionen Brandenburg i Nordöstra Tyskland, och hit går många flyg från Sverige på 1 h 40 min, eller 5 olika direkt färjor från Sverige.

Nordrhein-Westfalen

Tyskland

Tysklands Wilhelmshöhe

Bucketlist!

Den här galet häftiga bergsparken vid staden Kassel råkade jag snubbla över och vi skulle se den när Corona slog till. En hel park med makalösa slott, fontäner, monument, vattendammar m.m. Slottsparken började byggas 1696 och tog 150 år att färdigställa. UNESCO världsarv!

Missa inte:

 • Herkulesmonumentet
 • Enorma fontäner som Lac och Teufelsbrücke med Höllenteich.
 • Schloss Wilhelmshöhe
 • Fransk barockpark
 • Engelsk park
 • Vattenfallet steinhöfer
 • Stora vattenfallet (Grosser Wasserfall)
 • Löwenburg (Lejonborgen)
 • Växthus
 • I Kassel finns bröderna Grimms museum

Hitta hit: Det coola Wilhelmshöhe hittar du i Förbundslandet Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, 130 km sydost om Bielefeld. Direktflyg till Frankfurt tar 2 h 5 m, hyr bil och kör 200 km till Kassel.

Tyskland
Neuer Zollhof

Dusseldorf i Tyskland

Bucketlist!

Dusseldorf är supermodernt och gammalt i en härlig mix och många nya byggnader är mer som konstverk. Mässorna i Dusseldorf är världskända och världens längsta bar kanske. Här finns även Tysklands största festival Kirmes som är den största efter Oktoberfesten.

Missa inte:

 • Husen neuer Zollhof av Frank Gehry
 • Reinuferpromenade är som det låter hamnpromenaden längs Rhen som man bör göra.
 • Altstadt och gamla stan är inte allt för stor men, i bara några gator finns 300 pubar, barer och nattklubbar, och området som kallas ”Längste Theke der Welt”, ”världens längsta bar”, dricker du altbier.
 • Spana in Köningsallee där allt exklusivt finns även om du bara fönstershoppar.
 • Medienhafen är mer eller mindre Dusseldorfs gamla brygghus eller förvaringslager, som man har rustat och blivit väldigt hippt. Går du hamnpromenaden så finns de här.
 • När du kommit till Medienhafen hittar du också Rhen Tower på sina 240 meter som roterar. Selfie…Javisst!
 • Konstsamlingen Nordrhein-Westfalen i två delar. K20 am Grabbeplatz som den moderna och K 21 Ständehaus i Neo-Renaissance i 5 våningar med glastak som en piazza.
 • Schloss Benrath, strax sydost om Düsseldorf från 1700-talet i romantisk utförande och slottsträdgård.
 • Hofgarten parken från 1769
 • Kaiserwerth är den gamla stadsdelen som bör ses.
 • Rhen boat tour och åk under Tysklands första kabelbro Theodor Heuss från 1957.

Hitta hit: Det supermoderna Dusseldorf är huvudstad i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, och som har vackra rehn som flyter förbi staden. Flyg direkt från Sverige som tar 2 tim.

Tyskland

Köln i Tyskland

Bucketlist!

Köln är Tysklands äldsta storstad och bär på många sevärdheter sedan 2000 år tillbaka. Romanska lämningar, Coola stadsdelar, flest pubar per person i Tyskland, berömd katedral och nya flodbankar. Se upp så du inte blir fast?

Missa inte:

 • Kölnkatedralen är ett UNESCO arv och har sina anor sedan 1164 och är Kölns landmärke.
 • Ludwig museet med 1900-tals popart konst är verkligen för hela familjen.
 • Romano-germanska museet är byggt runt en historisk lämning från romartiden som upptäcktes under kriget.
 • Leta upp Kölns gamla stad och bara njut av det vackra.
 • Korsningstornet Gross St Martin från 1100 är helt sagolik.
 • Kölns otroligt vackra botaniska trädgård från 1860 behövs efter några dagar för återhämtning.
 • Hohenzollern Bridge är ett måste i Köln på din resa.
 • Belgiska kvarteren där alla gator har belgiska namn och är väldigt hippt
 • Imhoff-schokoladenmuseum, Doftmuseum, Schnütgen-museet, Kolumna museum och mycket mer

Hitta hit: Köln ligger i västra Tyskland i förbundslandet Nordrhein-Westfalen vid floden Rehn. Flyg till Dusseldorf från Sverige som tar 2 h, hyr bil och kör 93 km till Köln

Tyskland

Bonn

Bucketlist!

Staden Bonn som var Västtysklands förra huvudstad och idag en kulturhuvudstad. Här är landmärket Ludwig van Beethoven som är född här och växte upp i Bonn.

Missa inte:

 • Häftiga slottet Drachenburg vid orten Königswinter och stad klart 1884 med tinnar och torn.
 • Haus der Geschichte är ett museum från 1945 och framåt, där du får veta vad och hur man tänkte som ung.
 • Beethoven house på Bonngasse 20 från 1770 – 1792 då han levde här. Ett måste!
 • Bundeskunsthalle är ett utställningscenter och här ska du gå till en av Tysklands mest besökta ”Museum Mile” kulturmuseum.
 • Bonn Minster är en av Tysklands äldsta kyrkor från 100-talet. Kyrkan är byggd på romarlämningar och har hela 5 torn.
 • Alter Rathaus i rococo från 1730 var väldigt viktigt i den gamla huvudstaden. John F. Kennedy, Charles de Gaulle och Mikhail Gorbatsjov är bara några som har besökt detta rådhus.
 • Barock Poppelsdorfs palace från 1715. är verkligen en barockskatt och med en enorm botanisk trädgård.

Hitta hit: Bonn som ligger i västra Tyskland och i södra Nordrhein-Westfalen. Flyg till Dusseldorf från Sverige 2 h, hyr bil och kör 77 km till Bonn.

Hessen

Tyskland

Frankfurt am Main

Bucketlist!

Välkommen till tysklands finanscentrum och affärsdistriktet Bankenviertel. Frankfurt har de 10 högsta skyskraporna i Tyskland och ett helt kvarter med museum som kallas museumsufer.

Här hittar du Johann Wolfgang von Goethe:s barndomshem, tavernor och gamla kyrkor i en härlig mix.

Missa inte:

 • Museumsufer med 12 museum längs floden Main. Sista helgen i augusti varje år hålls en ”museumsiferfest” med allt du kan tänka dig.
 • Städel-museet har fått pris i Tyskland som ett av de bästa med konst från 1300-talet till nutid.
 • Huvudtornet (Main Tower) är Frankfurts och Tysklands fjärde högsta torn på 200 meter, och tornet är ensamt om att ha utsikt för allmänheten. Vill du se och fota Frankfurt på kvällen så går det bra här.
 • Goethe house and museum hittar du på 23 Grosser Hirschgraben 1749.
 • Frankfurt katedralen från 1300-1400-talet är väldigt pampig med mycket historia.
 • Römerberg är gamla stans torg som du inte vill missa. Korsvirkeshus i alla färger med stadshuset från 1405, Renaissance Fountain of Justice från 1543, och St Nicholas kyrka från 1500-talet.
 • Palmengarten är en botanisk trädgård som öppnades 1871 och som kan vara skön att bara slappa i efter storstadens brus.

Hitta hit: Frankfurt am Main ligger i Förbundslandet Hessen lite längre sydväst ut i Tyskland, vid floden Main. Direktflyg från Sverige tar 2 h 5 m.

Weisbaden

Bucketlist!

Wiesbaden är en spa-stad och självklart var då romarna här. Staden bjuder på vackra monument och byggnader, kupoler och trädgårdar. Här hittar du också väldigt bra riesling viner.

Missa inte:

 • Nerobergbahn är en kabelbana som är 440 meter lång, öppnades 1888 och använder vattenballast som framdrivningssystem.
 • Neroberg är en topp eller kulle 245 meter upp med en enorm utsikt över Rihndalen och staden Mainz. Här finns också vindal, utomhuspool, amfiteater, och monument. Se St Elisabeth:s kyrka från 1855.
 • Kurhaus (spabad) är den kändaste byggnaden i Wiesbaden, med enorma balsalar, grekiska gudar, fresker, målade glas och det otroliga kupoltaket. Upp med kameran!
 • Kurpark ligger vid Kurhaus med prydnadssjö, enorma fontäner, engelsk park. Ta med dig vackra kläder och hyr roddbåt och ro runt i alla vackra blomster och buskar.
 • Marktkirche är en enorm tegelkyrka med 100-meters torn från 1862.
 • Hessisches staadsheather Wiesbaden är en galet stor neo-barock opera/teater med allt överdådigt inifrån och ut. Ska ses på plats.

Hitta hit: Weisbaden är huvudstad i delstaten Hessen och ligger i den södra delen av regionen i västra Tyskland, och som har floden Rehn som rinner förbi. Flyg 2 h 5 m direkt från Sverige, hyr bil och kör 35 km eller ta tåget som tar 42 min.

Thüringen

Erfurt

Bucketlist!

Martin Luther blev munk här vid det Augustinska klostret och i slutet av 1700-talet var Goethe, Schiller och Wilhelm von Humboldt stora aktörer här. Här hittar du massor av historia.

Missa inte:

 • Fischmarkt som är samlingspunkten och där rådhuset byggdes år 1275.
 • Egapark som är en enorm trädgårdspark som är väldigt känd och där många åker varje år för att se.
 • Eurfurts gamla synagoga kan vara den bäst bevarade i Europa från år 1200. År 1349 blev de förvisade och det har varit lager ända tills man upptäckte den på 1900-talet.
 • Thüringer Bratwurst är tunn och är upp till 20 cm lång med en berömd kryddig smak. Enl lag måste hälften av kryddorna komma från Thüringen som innehåller vitlök, peppar, majoram, Kummin, Koriander och Muskot
 • Krämerbrücke (Merchants Bridge) står på en bro över floden Gera med korsvirkeshus, som är 79 meter. Det är förtrollande vackert.
 • Erfurt enorma gotiska domkyrka från 1300-talet med 18 meter höga fönster, och världens största frisvingade klocka guten 1497 och väger ca 12 ton.
 • Zitadelle Petersberg är den största och bäst bevarade fästning i Centraleuropa. Här finns 8 bastioner, 2 km mur, tunnlar från 1665.

Hitta hit: Erfurt är huvudstad i delstaten Thüringen i sydvästra Tyskland. Erfurt ligger norr om Bayern och väster om Tjeckien. Flyg direkt till Berlin eller Frankfurt från Sverige och det tar dig ca 2 h med bil och 2 h med tåg.

Tyskland

Slottet Wartburg

Bucketlist!

Slottet Wartburg som är ett UNESCO världsarv bär på mycket historia.

 • Kung Ludvig II hittade inspiration härifrån när han skulle bygga slottet Neuschwanstein.
 • Martin Luther var här när han översatte nya testamentet till Tyska
 • Elisabeth av Ungern eller Saint Elisabeth av Thüringen bodde här och dog här år 1231 vid 24 års ålder
 • Wartburgfestivalen 18 oktober 1817 med 500 protestantiska tyskar som höll en konferens här.
 • Wartburg är också känt för ”Sängerkrieg” som är en sång och dikt tävling från år 1207.

Hitta hit: Slottet Wartburg hittar du 72 km öster om staden Erfurt. Slottet ligger i delstaten Thüringen i sydöstra Tyskland. Flyg direkt från Sverige till Frankfurt, hyr bil och kör 206 km.

Sachsen

Leipzig i Tyskland

Bucketlist!

Välkommen till Liepzig som bjuder på en av de äldsta djurparkerna från 1878, och även en av de modernaste i Tyskland. Här låg Stasi huvudkontor i Östtyskland, här föddes Bach, Wagner och Mendelssohn dog här. Staden grundades på 1100-talet i korsningen Via Imperii och Via Regia.

Missa inte:

 • Mendelssonhns-haus på Goldschmidtstrasse där 1800-tals kompositören Felix Mendelssohn bodde.
 • Mädlerpassage är ett otroligt vackert shoppingpassage i centrum vid Grimmaische och Neumarkt.
 • Leipzig Hauptbahnhof har allt i ett. En tågstation, ett köpcenter, världens största tågstation räknat till golvytan, 5 stora historisk ånglokomotiv från andra världskriget.
 • St Thomas Church bär på mycket historia i denna gotiska kyrka från 1200-talet. 1723 var Johann Sebastian Bash kantor här, Det är också hans begravningsplats, Richard Wagner döptes här och 1789 spelade Mozart i denna kyrka.
 • St. Nicholas Kyrka är historisk för här började de första fredliga demonstrationerna i Östtyskland som till slut blev Berlinmurens fall.
 • Völkerschlachtdenkmal monumentet på 91 meter är tillägnat det största slag i världen innan första världskriget. År 1813 slogs Napoleons styrkor med en koalition från Preussen, Sverige, Ryssland och Österrike för att besegra Napoleon.
 • Östtysk historia hittar du på Zeitgeschichtliches forum, som kläder, hus, mat livet runt om i Östtyskland och livet efter Berlinmurens fall.
 • Bach-museet vid St Thomas Church finns allt om Bachs liv, och hans handskrivna musikhandskrifter. Följ hans släktträd och förstå att det var en familj av musik.
 • Altes Rathaus från 1556 och stora torget ”Markt” är ett måste.
 • Leipzig Panometer, Grassi museum, Museum in der Runden Ecke och Museum der Bildenden Künste.

Hitta hit: Leipzig ligger i sydöstra Tyskland 190 km syd-sydväst om Berlin. Staden är den största i delstaten Sachsen. Flyg från Sverige till Berlin på 2 h 5 min, hyr bil och kör 190 km eller tåg ca 1 h 20 min.

Tyskland

Moritzburg

Bucketlist!

1521 grundades en av idag Tysklands vackraste barockslott. Det började som en jaktstuga för adeln av Kurfurste Moritz och fortsatte på 1600-talet att byggas ut till ett renässansslott med vallgravar. På 1700-talet gjordes det om till ett Barockslott och lustslott kom till.

Hitta hit: Moritzburg ligger 13 km norr om Dresden i delstaten Sachsen i sydöstra Tyskland. Kör 24 min med bil eller med tåg från Dresden som tar 1 h 13 min.

Dresden i Tyskland

Bucketlist!

Tacka Augustus II från 1700-talet att du får ta del av staden med barockens underverk och UNESCO arv. Det finns ovärderliga guldskatter, målningar av renässansmästare, orientaliskt porslin, klassisk skulptur, ceremoniella vapen och mer än du någonsin kunde pressa in på en resa och i en stad.

Missa inte:

 • Frauenkirche från 1743 som står på Neumarkt är en av Europas vackraste kyrkor.
 • Zwinger Palace startade på 1500talet men färdigställdes på 1700-talet. Här är Tysklands mest berömda Barockbyggnad och trädgård med orangerier, paviljonger, statyer, och här är också Nympets bad med nymfer, skulpturer, i nischer bland fontäner.
 • Gemäldegalerie Alte Meister är konstgalleriet för dig som suktar efter mycket. Vad sägs om Vermeer, Rembrandt, van Eyck, Titian, Raphael, Giorgione, Lucas Cranach den äldre, Hans Holbein den yngre, El Greco, Zurbarán, Canaletto, van Dyck, Rubens och många fler.
 • Semperoper från 1878 är Dresdens stolthet som operahus. Här har Wagner och Richard Strauss haft premiärer och operan är en unik Neo-barock upplevelse.
 • Dresdner Residenzschloss och ”The Green Vault” där alla kungarna från 1500-1800-talet bodde. Idag är det ett museum som täcker 300 000 mynt från hela världen, teckningar från många stora konstnärer och Osmansk konst. Green vault är en sagolik skattkammare från alla kungarna.
 • Fürstenzug är ett hus med en 102 meter lång porslinsmålning på. På östra sidan på Stallhof på Augustusstrasse hittar du denna fantastiska målning på utsidan av huset.
 • Brühls terass är en 500 meter lång panoramaterass med utsikt över Elbe och för att beundra allt det vackra.
 • Dresden katedralen också i barockstil är ett måste för dig som turist. Coola Kunsthofpassage med helt galna hus, Neustadt för dig som är sugen på natt och restaurangliv i modern tappning, Albertinum för dig som vill se kungliga skulpturer eller sommarpalatset Pillnitz och dess vackra trädgård.

Hitta hit: Dresden är huvudstad i delstaten Sachsen och ligger i sydöstra Tyskland. Dresden ligger bara 50 km från den tjeckiska gränsen med floden Elbe som flyter genom staden. Flyg från Sverige direkt till Berlin på 2 h 5 min, hyr bil och kör 193 km eller ta tåg som tar 1 h 59 min eller ta Flixbuss som tar 2 h 40 min.

Slottet Königstein

Bucketlist!

Bergsfäsningen Königstein började byggas 1589 och avslutades 1731. Tre sidor av denna gigantiska borg har lodräta stup och fästningen har aldrig varit belägrad. här förvarade man statskassan i Sachsen som betydelsefulla fångar.

Ta en hjulångare från Dresden och åk via floden Elbe till fästningen och mycket mer på vägen.

Hitta hit: Slottet Königstein ligger 34 km sydöst från staden Dresden i Sachsen, i sydöstra Tyskland vid gränsen till Tjeckien.

Tyskland

Saxon Switzerland

Bucketlist!

En helt galet vacker natur hittar du i Saxon Switzerland nationalpark där höjdpunkterna är Bastei Bridge, Lillenstein Table och Jagged Schrammstein.

Det är väldigt känt för klättring här och det finns 14 000 färdiga klättringsplatser. Några fler kända platser är Papststein, Barbarinen på Papststein, Lillenstein, Gohrisch och Carolafelsen

Hitta hit: Nationalparken Saxon Switzerland ligger i Sydöstra Tyskland. Parken finns i delstaten Sachsen och delas med Tjeckien där nationalparken heter Bohemia Switzerland som tillsammans har namnet” Elbe Sandstone Mountains”

Tyskland

Chemnitz -Wasserschloss klaffenbach

Bucketlist!

Slottet byggdes på 1500-talet och är ett praktexempel av Renässans slott.

Hitta hit: Chemnitz är en liten stad vid gränsen till Tjeckien i sydöstra Tyskland, som ingår i delstaten Sachsen.

Rheinland-Pfalz

Tyskland
Mainz katedralen

Mainz i Tyskland

Bucketlist!

Nu har vi kommit till huvudstaden för vinet i Tyskland och en 2000 år gammal historia med romare, och med uppfinnaren av tryckpressen Johannes Gutenberg från 1430. Gutenberg är också det Worldpress program som jag skriver i just nu.

Missa inte:

 • Den gigantiska Mainz katedralen med massor av historia och krönta kungar, samt skattkammare.
 • Gutenberg museet på ”Zum Römischen Kaiser” som också är ett renässans hus. Här hittar du många av de första tryckta böckerna i sena 1400-talet.
 • Markt är torget du inte vill missa med massor av historia och vackra korsvirkeshus.
 • Stephanskirche är en klosterkyrka i den gamla staden som grundades 990.
 • Kirschgarten är ett unikt rektangulärt torg med höga och gamla korsvirkeshus från 1500-talet.
 • Augustinerkirche är ett barockpalats där inga pengar är sparade, och därav ett överdådigt mästerverk. Vill du uppleva rococo, förgyllda stuckaturer eller dramatiska fresker då är det här en plats för dig.
 • I november börjar Mainz festivalen och fortsätter till feb eller mars. En dag som kallas Shrove Monday är den största med ca 500 000 människor och 10 000 i själva prossesionen.

Hitta hit: Mainz är huvudstad i delstaten Rhineland-Pfalz i sydvästra Tyskland. Här möts floden Rhen och Main och staden ligger väldigt nära Weisbaden. Flyg från Sverige direkt 2 h 5 m och hyr bil 44 km eller ta tåg 33 min.

Traben-Trarbach, Moseldalen

Traben-Trarbach är en charmig liten ort i Moseldalen, omgiven av floden Mosel och det gröna landskapet med alla vinodlingar. Här kan du vandra, cykla, åka på båtturer och förstås dricka vitt Moselvin. Här finns camping, ställplats och naturligtvis flera hotell.

Hitta hit: I sydvästra Tyskland i delstaten Rheinland-Pfalz ligger den kända Moseldalen och Traben-Trarbach med alla vita viner. Du hittar platsen 40 km nordost från Trier.

Trier i Tyskland

Trier – Moseldalen

Trier ligger i Moseldalen och är Tysklands äldsta stad år 16 f.Kr, med flera byggnader som finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här finns 9 UNESCO arv och det här är en helt otrolig stad, som vi varmt kan rekommendera.

Missa inte:

 • Porta Nigra som är den enda av fyra stadsportar som står kvar i gott skick.
 • Barberathermen som byggdes ca år 200 var de andra största efter det i Rom
 • Kaiserthermen byggdes i slutet av år 200 som är gigantiskt.
 • Amfiteatern i Trier är den 10:onde största av 70 i världen
 • Römerbrücke är bron över Moseldalen och är Tysklands äldsta bro med pelare från år 150.
 • St Peters katedral (Trierkatedralen) är Tysklands äldsta kyrka från år 300
 • Vårfrukyrkan som idag sitter ihop med Trierkatedralen är den tidigaste gotiska kyrkan i hela landet
 • Konstantinbasilikan byggdes för år 100 men byggdes större år 300 av Konstantin den store.
 • Electoral Palace är klassat som en av de vackraste rococopalatsen i världen från år 400 men byggdes om på 1600-talet.
 • Karl Marx födelsestad är just Trier och här hittar du hans hem sedan 1818 som vi också besökte på vår resa.
 • Igerpelaren är ett romerskt gravmonument som är 23 meter högt.
 • Ta en tur i Moseldalen och se staden från sjösidan med en god tysk öl.
 • Tyskland äldsta apotek ligger också här på torget i hörnet av Hauptmarkt.

Hitta hit: Trier ligger i delstaten Rheinland-Pfalz i sydöstra Tyskland vid floden Mosel. Trier ligger bara 15 km från gränsen till Luxemburg.

Saarland

Tyskland

Saarbrücken i Tyskland

Bucketlist!

Vid den franska gränsen hittar du en stad som styrdes av grevar och prinsar i flera hundra år. Från 1700-talet var prinsen William Henry och hans vän och arkitekt Friedrich Joachim Stengel helt upptagna med att bygga Saarbrücken till en sagostad.

Palats i massor, kyrkor, torg och fontäner så mycket det bara gick. Sista 30 åren har det grävts fram underjordiska gångar och tunnlar i staden som gjorts om till museum. Välkommen till sagostaden!

Missa inte:

 • Ludwigkirche och omgivande torget i barockanda utfördes år 1760 med apostlar runt hela torget.
 • Döparens basilika från 1750 helt i barockstil med helt enastående bronsdörrar
 • Deutsch-Französischer Garten (tysk-franska parken) vid gränsövergången Goldene Bremm ligger denna vackra park
 • Saar historiska museum innehåller allt om de senaste 300 åren uppe på markplan. Går du ner 14 meter och under Saarbrücken slott som ligger precis bredvid så finner du historien längre tillbaka.
 • Völklingen järnverk är ett UNESCO arv och har drivits från 1873.
 • Rathaus St Johann är ett landmärke och en helt galet vacker byggnad.

Hitta hit: Saarbrücken är huvudstad i Delstaten Saarland i sydvästra Tyskland vid floden Saars. Saarbrücken ligger vid gränsen i nordöstra Frankrike. Flyg direkt från Sverige, hyr bil och kör 112 km eller tåg 2 h 13 m.

Baden-Württemberg

Stuttgart i tyskland

Bucketlist!

Stuttgarts dalgång med floden Neckar blir vingårdar om du lägger ihop 1+1. Med vingårdar kom också kungar och grevar och i och med det palats. Nu har vi natur och slott och vad finns då mer?

Den första bilen och motorcykeln uppfanns här av Karl Benz och Gottlieb Daimler och självklart med det också häftiga museer från Mercedes-Benz och Porsche.

Missa inte:

 • Statsgalleriet med konst från 1800-talet av renässans- och barockmästarna som Rubens, Rembrandt och Hans Memling. Här hittar du också 1900-talskonst från Matisse, Picasso, Salvador Dalí, Franz Marc, Piet Mondrian och Joan Miró.
 • Mercedes-benz museet som tar oss tillbaka till 1886 och Karl Benz som man tror är den första riktiga bilen? Här finns 160 olika bilar som du kan gotta dig i.
 • Porsche museum är väl också ett måste. Runt 80 olika körbara fordon och högteknologiskt museum, och historien om professor Ferdinand Porsche som också uppfann VW Beetle.
 • Wilhelma Zoological-Botanical Garden är en upplevelse i alla möjliga mått. Vad sägs om prisbelönt djurpark, botanisk trädgårdsom har Europas största magnolia-lund, tusentals orkidearter och dussintals sorter av kamelia och azalea. Ett Amazonhus med 2000 växter, reptiler och fiskar.
 • Killersbergpark som är känt som ”Valley of Roses” och med 200 olika Dahlia sorter. Här finns också det 31 meter höga utsiktstornet ”Killersbergsturm”
 • Schlossplatz där kungarna av Württemberg gick sina slottsträdgårds promenader är en enorm plats. Även ett monument av den viktiga William I.
 • Solitude Palace är ett vackert barock och neoklassisk arkitektur.
 • Wiessenhof Estate var en arkitekt tävling 1927 med de bästa arkitekterna i Tyskland. Här finns 11 byggnader av 21 kvar på samma ställe som egna planlösningar, och även ett UNESCO världsarv. Här finns också Wiessenhof museum.
 • Fernsehturm är ett 216 meter högt tv-torn och du kan ta hissen upp till 150 meter för att se hela Stuttgart även på kvällstid. Perfekt selfie!
 • Gottlieb Daimler memorial där de arbetade med att göra en petrolium motor för land, sjö och luft. Här skapades den första motorbåten ”Neckar” och den första motorcykeln eller ridvagn som de kallade den. 1887 var det för litet och de flyttade till större lokaler.

Hitta hit: I den centrala delstaten Baden-Württemberg ligger staden Stuttgart. Den finns i sydvästra Tyskland där floden Neckar rinner igenom, och staden är även huvudstad i Baden-Württemberg. Flyg från Arlanda, Sverige direkt Frankfurt på 2 h 5 min. Hyr bil som tar 2 h eller tåg som tar 3 h 19 min.

Burg Hohenzollern

Den mäktiga borgen Burg Hohenzollern ligger högt upp på ett berg i södra Tyskland. Man kan ta sig en bit med bil, och sedan får man fortsätta till fots eller med shuttle-bus.

Slutligen når man borgen med dess vallgravar och portar. Man kan även besöka borgen invändigt som vi gjorde på plats. Den första borgen byggdes redan år 1061 och den har varit med om många krig. Borgen är idag privatägd men öppet som ett museum och festivaler.

Hitta hit: Borgen Hohenzollern ligger mitt i delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland 67 km söder om Stuttgart.

Bayern

Tyskland

Ehrenburg slott

Bucketlist!

Palatset i Coburg från 1543 där många kungligheter har varit från hela Europa. Rummen i palatset ska vara helt galet vackra och trädgården är mer än en slottspark.

Hitta hit: Ehrenburg palatset ligger i nordöstra Bayern nära Tjeckiens gräns. Palatset eller slottet ligger i sydöstra Tyskland.

Bayreuth i Tyskland

Bucketlist!

Bayreuth som erbjuder massor av fantastiska upplevelser och som du inte hinner på en dag.

Missa inte:

 • Barockparken Hermitage från 1715 med fontäner, grottor, ruiner, slott kanalpark, orangeri, soltempel, romersk teater, bassäng och mycket mer.
 • Richard Wagner museet på Richard Wagner Strasse 48 är väl ett måste.
 • Festival house från 1872 där Richard Wagner spelade sina verk och ska vara väldigt speciellt
 • Nya slottet på Ludwigstrasse 21
 • Franz Liszt museum
 • Operahuset Margravial i barockstil från 1744 är en juvel och bör ses. UNESCO världsarvet och deras sida kallade operan en av de saker man måste se i Bayreuth.
 • Lokala bryggeriet Maisel’s Bier-Erlebnis-Welt är känt som en av de bättre ölen i Tyskland. Glöm inte att upptäcka katakomberna under bryggeriet.
 • Det andra lokala bryggeriet om du orkar mer öl heter Becher Bräu.
 • Palace church and tower är ett rokoko palats som också inrymmer ett dinosaurie museum Urwelt-Museum Oberfranken.

Hitta hit: 88 km nordöst om Nürnberg ligger staden Bayreuth som ligger i sydöstra Tyskland i delstaten Bayern. Flyg direkt från Sverige till München, hyr bil och kör 224 km, Flixbuss från München som tar 3 h 30 min eller tåg som tar 4 h.

Bamberg i Tyskland

Bucketlist!

Bamberg med sitt fantastiska rådhus mitt i floden Regnitz med fresker från 1700-talet. Bamberg är ett UNESO världsarv och staden i Franken i norra Bayern är byggd på sju kullar. Bamberg har också varit Tysklands huvudstad.

Missa inte:

 • Katedralen som är ett mästerverk med fyra torn och två kyrka orglar. Heliga romerska kejsaren Henrik II grav, konstverket Bamberger reiter på kolonnen.
 • Alte Hofhaltung är den gamla medeltida biskopsdomstol från 1100-talet. Går man igenom Prachtportal (1600-tal) från torget hittar man ett galleri där Maria är avbildad med Henrik II när Bamberg stiftades 1007.
 • Historiska museet ligger i Alte Hofhaltung om du vill ta del av den dramatiska historien om Bamberg.
 • Altes Rathaus (rådhuset) hamnade i floden Regnitz för att på 1300-talet ville inte biskopen avsätta land för ett rådhus. Befolkningen byggde då ett rådhus i floden och som är gränsen mellan biskops och handelsstäderna i staden.
 • Neue Residenz från 1602 är det nya enorma biskopsdomstolen dit också prinsarna flyttade. Här finns också utställningar med målningar, en fantastisk rosenträdgård med 4600 rosor, klippta häckar, linträd, skulpturer, fontäner och mycket mer.
 • Deocesan museet där alla de finaste skatterna förvaras från Bambergs historia.
 • Altenburg ligger på den högsta toppen i Bamberg och är en stor borg från 1100-talet. Hit tog sig befolkningen när Bamberg låg i krig och här är den bästa vyn över hela staden.
 • Klein Venedig är den gamla idylliska fiskarkvarter längst floden Regnitz. Längs floden står korsvirkeshus från 1600 tal och du kan även ta en guidad tur i floden..
 • Michaelsberg klostret från 1015, ETA Hoffman house där den romantiske författaren bodde och prova Bambergs egna rökiga öl Rauchbier.

Hitta hit: Bamberg ligger i norra Bayern i sydöstra Tyskland. Staden hittar du 61 km norr om Nurnberg. Flyg direkt från Sverige till München 2 h 10 m, hyr bil och kör 2 h 12 m eller ta tåg 2 h 35 m.

Wurtzburg

Bucketlist!

Universitetsstaden som har massor att erbjuda och delar staden i två med en otroligt vacker bro över floden Main. Här hittar du ett enormt palats och en gigantisk borg på varje sida om floden och ett UNESCO arv.

Missa inte:

 • Würtzburg residence är det gigantiska palatset och världsarvet byggdes 1720 till 1744 och är bland Europas stora barockslott och anses vara arkitekten Balthasar Neumanns livsverk. Här hittar du världens största fresk i palatset.
 • Hofkirche ligger i palatset och kapellet har galet överdådigt vackert barockt arkitektur. Italienarna har släppt alla tyglar för att göra ett mästerverk.
 • Marienburg fästning ligger på motsatt sida som började med en kyrka på 800-talet som sedan blev ett slott. Här bodde prins Bishops släkt i nära 500 år. Se också museet i slottet för att förstå historien om super rika släktet, Titta in i fängelsehålorna och ta in historian när svenskarna under 30 åriga kriget nästan raderade hela fästningen.
 • På 1600-talet byggdes en vacker trädgård (Furstengarten) innanför murarna med fontäner, häckar, skulpurer som du kommer att njuta av. Museum für Franken med målningar från kända konstnärer hittar du också i slottet.
 • Alte Mainbrücke är den fina bron över floden med 12 statyer och vackra byggnader på. Mellan Würtzburg Alstadt och fiskarebyn fanns här en tidigare romersk bro men byggdes om 1476.
 • Würzburg Katedralen är med sina 100 meter lång den fjärde längsta romanska kyrkan i Tyskland.
 • Marienkapelle på Unterer markt från 1377, Kollegiatstift Neumünster från 1700, Martin von Wagner museum, slottet och sommarresidenset Veitshöchheim.

Hitta hit: 110 km Nordväst om Nürnberg i norra Bayern hittar du staden Wurtzburg.

Nurnberg i Tyskland

Nürnberg är en historisk stad med en tydlig medeltidskänsla. Här kan man strosa runt i mysiga kvarter och titta på den stora borgen samt på alla mäktiga kyrkor och katedraler. Om du kommer hit i december kan du också ta del av den stora julmarknaden Christkindlesmarkt.

Missa inte:

 • Kaiserburg som omringar hela gamla stan med det runda utsikt tornet och korsvirkeshusen nedanför är väldigt trevligt.
 • Dokumentation centrum Nazi Party Rally Grounds är ett enormt komplex där mycket av gamla tyskland tog sina beslut, och är ett ”fascination and terror” museum.
 • Nurnberg trial memorial är där många tyskar ställdes inför krigsrätt från 1945-1949.
 • Germanisches nationalmuseum, St Sebalduskyrkan från 1200, den mäktiga St Lorenz-kyrkan,
 • Tyska järnvägsmuseet där den första linjen i Tyskland gick mellan Nürnberg och Fürth. Den kallades Bayerska Ludwigsbahn där ett lokomotiv finns från Ludwig II kungliga tåg från 1853.
 • Albrecht Dürers hus som var Tysklands kändaste målare på 1500-talet och huset är intakt.
 • Schöner Brunnen (gotisk fontän) som är hela 19 meter hög och står nära stora torget.
 • Nürnberger Felsengenge som är tunnlarna under hela distriktet Altstadt där man under medeltiden förvarade öl, och då fanns det 40 bryggerier i staden.
 • Nürnberger bratwurst är skyddad enl Eu och får bara göras i Nürnberg, och den ska smakas av på plats med en god öl.

Hitta hit: Nürnberg är den näst största staden i delstaten Bayern och regionen kallas Franken. Nürnberg ligger i sydöstra Tyskland. Flyg direkt från Sverige till München, hyr bil 160 km eller ta tåg 1 h 57 m

Tyskland

München

Bucketlist!

Välkommen till München med oktoberfesten som är världens största folkfest, en av världens största fotbollsklubbar Bayern München och bilmärket BMW. Det går inte att se allt på en långhelg men här kommer några saker att välja på.

Missa inte:

 • Alte Pinakothek är ett av världens äldsta konstgalleri från 1836, med målningar från många av historiens största.
 • München Residenz började som ett slott på 1300-talet men växte med prinsar, hertigar, kejsare, kungar som alla skulle bygga ut i alla stilar som, rokoko, renässans, barock och neoklassiska stilar. Palatset har i dag 10 slottsträdgårdar och 130 rum.
 • Neues Rathaus är ett landmärke i München och finns med på många foton världen över. Rådhuset är ett gotiskt underverk som blev klart 1874 men byggdes på redan efter 20 år. Vad sägs om 100 meter långt, 85 meter högt med 400 rum.
 • Marienplatz där rådhuset finns är en stor marknadsplats där många vackra byggnader finns. Här hittar du också svensk historia med monumentet över Maria som restes 1638 då de svenska trupperna drog sig tillbaka från det 30-åriga kriget.
 • Engelska parken som skapades på 1700-talet och som är en av världens största stadspark, och större än New Yorks Central Park. Här hittar du japanskt tehus, kinesiskt torn och en konstgjord flod med en fors som du kan öva surfing på.
 • St Peters church är en sevärdhet och gå upp 299 trappsteg och se München ovanifrån om du orkar. Deutsches museum som handlar om teknik, Frauenkirche är också ett landmärke, med torn och lökkupoler på toppen som är hela 109 meter hög, och inget får vara högre i München.
 • Adam kyrka från mitten av 1700-talet som är uppkallad av bröderna Asam. Den ena var målare och den andra var skulptör, och vill du se något helt överdådigt i barockens tecken så är det hit du ska gå.
 • BMW museum och BMW Welt utställning där du kan köpa nya BMW på plats och där de lyft upp genom en hiss i en glashall.
 • Teaterkyrkan, Olympiaparken, Allians Arena där Bayern spelar sina hemmamatcher, München National Theatre, Müller’sches Volkbad i Jugendstil och avsluta med en öl på historiska Hofbräuhaus.

Hitta hit: München är huvudstad i delstaten Bayern i sydöstra Tyskland. München är också Tysklands tredje största stad och floden Isar rinner genom staden. Flyg direkt från Sverige till München som tar 2 h 10 m

Slottet Linderhof i Tyskland

Bucketlist!

Kung Ludwig II och det minsta av de tre sagoslotten han byggde förutom Neuschwanstein och Herrechiemsee slott. Här växte Ludwig upp och här bodde han ofta och här doftar det Versailles.

Missa inte:

 • Slottet har bara 6 rum men 4 av dem har varit bebodda och det byggdes i barockstil mellan 1874-1878 och är värt en guidad tur.
 • Den vackraste delen av Linderhof är trädgården och anses vara ett mästerverk.
 • Venus grotto är ett bygge där Ludwig själv hade en förgylld svanbåt där han kunde se Wagners operor. Här fanns också Tysklands första belysning med 24 dynamos för att lysa upp grottan.
 • Hunding’s Hut, Gurnemanz hermitage, marokanska huset och den moriska kiosken.
 • Ettal Abbey ligger i närheten och är en fantastisk klosterkyrka som Ludwig har hämtat inspiration från.

Hitta hit: I sydvästra Bayern 97 km sydväst från München ligger slottet Linderhof. Slottet ligger på gränsen till Österrike. Flyg från Sverige till München som tar 2 h 10m, hyr bil och kör 1 h 32 m, eller ta tåg ca 4 h.

Herrenchiemsee slott

Bucketlist!

Kung Ludwig II Versailles inspirerande slott som ligger på den största ön i sjön Chiemsee därav namnet på slottet. Ludwig som var otroligt inspirerad av den franske kungen Louis XIV och Wagners operor. Från början var här ett kloster ca år 765, men Ludwig köpte det här 1873 och började bygga kopian av Versailles 1878.

Missa inte:

 • Rundvandring är ett måste och av de 70 rummen så blev bara 20 klara. 16 rum på den nedre våningen och fyra uppe.
 • Hall of mirrors med 17 bågar
 • Hall of peace
 • Hall of war
 • Världens största porslinskronkrona i Meissen
 • Versailles Lantona-fontän
 • Trädgårdarna

Hitta hit: 89 km sydost om München ligger Herrechiemsee slott. Slottet ligger längst ner i södra Tyskland på gränsen till Österrike. Flyg direkt från Sverige till München på 2 h 10 m, hyr bil och kör 1 h 15 m, eller ta tåg som tar 2 h 48 m.

Hitlers örnnästet i Tyskland

Kehlsteinhaus (Örnnästet)

Adolf Hitler fick Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter, i 50-årspresent. Denna intressanta byggnad ligger i södra Tyskland, i Bayern och den österrikiska gränsen.

Idag finns möjlighet att besöka det här fascinerande bygget, som ligger högt uppe bland bergen på 1834 meters höjd.

Hitta hit: I sydöstra Tyskland vid gränsen till Österrike nära Salzburg hittar du Örnnästet i nationalparken Berchtesgaden. Flyg direkt från Sverige till München som tar 2 h 10 m, hyr bil och kör 1 h 58 m, eller ta tåg 5 h 19 m.

Sagoslottet Neuschwanstein i Tyskland

Sagoslottet Neuschwanstein

Slottet Neuschwanstein är ett riktigt sagoslott, som faktiskt stått modell för Törnrosas slott i Disneyfilmen. Slottet, som uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet, ligger fantastiskt vackert på en hög höjd, i sydvästra Bayern på gränsen till Österrike.

För att se den vackert smyckade insidan kan man boka en guidad tur.

Hitta hit: 110 km sydväst i Bayern från München, och vid gränsen till Österrike ligger sagoslottet Neuschwanstein. Flyg direkt från Sverige till München som tar 2 h 10 m, hyr bil och kör 1 h 49 m.

Mer artiklar från Tyskland

Tyskland
Peter & Helena Bergström från Resemagasinet FREEDOMtravel.se

Göra i Tyskland – 26 tips på upplevelser och sevärdheter

Här kan du läsa om 26 härliga tips från Tyskland för dig med barn, eller historisk lagd, kanske konst eller bara fest.

Tyskland

Fakta om Tyskland – 30 saker du (kanske) inte visste

Visste du att Oktoberfesten är världens största folkfest, eller att Levis kommer från Tyskland? Det finns 28 saker till som du kanske har lite dålig koll på.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare