Resa till Tyskland? Tycker du om riddartid, borgar, öl, vita viner, sparris, schnitzel eller fine dining? Här kommer de bästa restipsen! Är du med? Nu åker vi! 

Varför resa till Tyskland?

Charmiga städer

Många små och halvstora städer i Tyskland är oerhört pittoreska att promenera runt i. 

Slott och borgar

Det finns många fantastiska slott i Tyskland, inte minst sagoslottet Neuschwanstein.

Historiska sevärdheter

Oavsett om du är intresserad av medeltiden eller av andra världskriget så hittar du historian här. 

Vacker natur

Om man bara tar sig bort från Autobahn är det grönt och vackert i Tyskland, såsom i Moseldalen.

Fine dining

Efter Frankrike har Tyskland mest Michelin-stjärnor i Europa

Restips om Tyskland

 • Resa, fota och skriva är kul! Det syns väl?
 • Full fart framåt! Nu kör vi det vackra Tyskland!
hamn Husum

1. Husum och Sankt Peter-Ording

Husum ligger i distriktet Nordfriesland i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Här ligger fiskebåtarna tätt, och i varje hörn hittar man en fiskaffär eller en fiskrestaurang.

Vädret var ruggigt när vi kom hit och regnet hängde i luften, men vi blev ändå riktigt förtjusta i den här mysiga lilla staden!

Tyskland

2. Stralsund i Tyskland

Strandkorgsutmaningen fortsätter och det blev dags för våra sju husbilar att rulla mot Stralsund och därefter mot ön Rügen.

Dagen började dramatiskt, och det gick inte heller riktigt som tänkt med dagens utmaning. Däremot blev vi väldigt förtjusta i den fina lilla staden Stralsund som vi skriver om här.

Tyskland

3. Rügen – Tyskland

Ön Rügen i nordöstra Tyskland. De sju teamen i de sju husbilarna har fått uppleva Rügens stränder och en fantastiskt trätoppsbana. Dessutom har vi utmanat varandra i två utmaningar, och till slut kunnat utse en vinnare i #strandkorgsutmaningen2019.

Tyskland

4. Greifswald

Greifswald i Tyskland är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Vi anlände staden med segelbåt, strosade längs ån Ryck, åt middag på en fiskrestaurang i en båt och gick en guidad stadsvandring bland alla vackra historiska byggnader.

Tyskland

5. Usedom

Krummin gästhamn är en fin gästhamn på ön Usedom i Tyskland. Vi seglade hit, med South Coast Baltic Boating Rally, och dagen efter gav vi oss av på cykeltur till fiskebyn Freest och den fina lilla staden Wolgast. Följ med!

sandstrand i Tyskland

6. Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är en lugn semesterort vid Östersjön i Tyskland, strax norr om Lübeck. Här finns en lång fin sandstrand med en pir ut i havet, och här hittar man också gator fulla av restauranger och uteserveringar.

Stämningen är lugn och avkopplande, och orten verkar framför allt locka en lite mer mogen publik.

Bad Segerberg

7. Bad Segeberg

I Bad Segeberg, som ligger strax väster om Lübeck, kan man bland annat se “Karl May Spiele” på stadens stora friluftsteater. Detta är alltså Vilda Västern-shower, grundade på författarens populära ungdomsböcker.

Precis intill finns också en fladdermusgrotta, där man kan gå guidade turer. På vintrarna övervintrar cirka 18 000 fladdermöss här.

Wismar Tyskland

8. Wismar

Wismar är en fin och historiskt intressant hansastad i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten. Sedan 2002 ingår gamla staden i Wismar tillsammans med Stralsund i Unescos världsarvslista.

Här hittar du massor av historiska byggnader och gott om färsk fisk. I augusti varje år firar man stadens koppling till Sverige med en stor Schwedenfest. Ett spännande resmål för dig som vill resa till Tyskland!

Lubeck

9. Lübeck

Lübeck, eller Lybeck som staden ibland kan skrivas på svenska, är en fin gammal hansastad som ligger omgiven av floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Sedan 1987 är den gamla stadskärnan upptagen på Unescos världsarvslista.

När du är här ska du inte missa att handla marsipan och i december kan du uppleva stadens stora julmarknad.

Tyskland

10. Tyska staden Waren

Vi fick chansen att besöka den pittoreska lilla staden Waren, som ligger fint vid en stor sjö. Så mysigt med små pittoreska städer i Tyskland.

Cowboys

11. Templin och “El Dorado”

Templin är en liten stad där man både hittar ett termalbad och en Vilda Västern-park. I parken kan man se stunt-shower samt prova sånt som pilbågsskytte eller guldvaskning.

Om man reser med husbil hittar man dessutom två riktigt bra ställplatser i Templin.

Oranienburgs slott

12. Oranienburg och Oranienburgs slott

Oranienburg ligger cirka 35 kilometer norr om Berlin. Här finns bland annat det vackra Oranienburgs slott, tillsammans med en stor slottsträdgård.

Strax intill slottet finns en mycket fin och modern ställplats för husbilar om man transporteras så. I Oranienburg finns även koncentrationslägret Sachsenhausen.

Slott Potsdam

13. Potsdam och slottet Sanssouci

Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci var en positiv överraskning. Här finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här.

Potsdam påminner faktiskt lite om en Disney-stad, med den skillnaden att det är på riktigt. Allra mest fascinerande är slottet Sanssouci!

Kyrka Neuzelle

14. Neuzelle 

Neuzelle kloster är ett fantastiskt kloster med barockarkitektur i världsklass. Varje millimeter i klostret är smyckat. Här finns också ett litet museum, och strax utanför klostret ligger ett klosterbryggeri där man kan köpa lokalproducerad öl. Ett annorlunda men intressant resmål under din resa till Tyskland!

Båttur Traben-Trarbach

15. Traben-Trarbach, Moseldalen

Traben-Trarbach är en charmig liten ort i Moseldalen, omgiven av floden Mosel och det gröna landskapet med alla vinodlingar. Här kan du vandra, cykla, åka på båtturer och förstås dricka vitt Moselvin. Här finns camping, ställplats och naturligtvis flera hotell.

Trier

16. Trier – Moseldalen

Trier ligger i Moseldalen och är Tysklands äldsta stad, med flera byggnader som finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Här hittar man bland annat imponerande romerska monument, såsom kyrkor, stadsporten Porta Nigra, ett romerskt bad och en amfiteater. Missa inte detta under din resa till Tyskland!

17. Nurnberg

Nürnberg är en historisk stad med en tydlig medeltidskänsla. Här kan man strosa runt i mysiga kvarter och titta på den stora borgen samt på alla mäktiga kyrkor och katedraler.

Om du kommer hit i december kan du också ta del av den stora julmarknaden Christkindlesmarkt.

Burg Hohenzollern

18. Burg Hohenzollern

Den mäktiga borgen Burg Hohenzollern ligger högt upp på ett berg i södra Tyskland. Man kan ta sig en bit med bil, och sedan får man fortsätta till fots eller med shuttle-bus.

Slutligen når man borgen med dess vallgravar och portar. Man kan även besöka borgen invändigt.

Hitlers örnnästet

19. Kehlsteinhaus (Örnnästet)

Adolf Hitler fick Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter, i 50-årspresent. Denna intressanta byggnad ligger i södra Tyskland, i Bayern och den österrikiska gränsen.

Idag finns möjlighet att besöka det här fascinerande bygget, som ligger högt uppe bland bergen på 1834 meters höjd.

Sagoslottet Neuschwanstein

20. Sagoslottet Neuschwanstein 

Slottet Nesuchanstein är ett riktigt sagoslott, som faktiskt stått modell för Törnrosas slott i Disneyfilmen. Slottet, som uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet, ligger fantastiskt vackert på en hög höjd, i sydvästra Bayern på gränsen till Österrike.

För att se den vackert smyckade insidan kan man boka en guidad tur.

Peter & Helena Bergström från Resebloggen FREEDOMtravel.se

Upplevelser i Tyskland

Schwedenfest i Wismar

Schwedenfest i Tyskland!

Sverige ägde Wismar i 300 år, och varje år firar man det på plats med en jättefest!

Bro Göteborg

Stena Line, Kiel-Göteborg!

Här är den absoluta bästa färjan mellan Sverige och Tyskland!

Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland

Funderar du på att semestra med barn eller barnbarn i Tyskland? Landet bjuder på allt från sagolika slott och intressanta museer till temaparker och safariparker. Idag bjuder vi på tips på dig som vill ta med dig barnen på Tysklandsresan.

Tysklands vackra slott

Följ med på 10 magiska borgar och slott i Tyskland, som känns som om de är hämtade ur sagans värld. Vi har själva sett två av dem, och de andra åtta står på vår bucket list.

Karneval i Tyskland

Karneval i Tyskland

Upplev den färgsprakande festen i Tyskland varje år!

Sparris i Tyskland

Vi har info om sparrisvägar, festivaler och recept!

Bauhaus 100 år

Bauhaus 100 år

Den fantastiska historien om en tysk designskola!

Tyskland

Rundresa norra Tyskland

Upplev Tysklands härliga kust

Tyskland

Vackra vägar i Tyskland

Det finns mer än 150 vackra vägar i Tyskland, alla med ett eget tema och späckade med sevärdheter och fina ställen att stanna längs vägen. Tysklands vackra vägar bjuder på ett perfekt sätt att semestra i landet, oavsett om du reser med bil, husbil, husvagn, motorcykel eller cykel.

Tyskland

Höstens vinfester och vinfestivaler i Tyskland

Här kommer massor för dig som tycker om fest och festivaler. Tyskland vet hur man gör!

Oktoberfest i Tyskland

Det är inte bara på ett ställe det firas Oktoberfest, utan i hela landet. Vill du veta mer? Här kommer det!

Tyskland

8 SAKER ATT GÖRA i Mecklenburg-Vorprommern

Aktiv semester bör man ta del av för att röra lite på sig också. Här finns åtta bra tips!

Tyskland

Sverige i Tyskland? Här är 12 platser som vi har dominerat i flera hundra år.

Sverige var under 1600-1700 talet en stormakt och vi hade många platser i Europa. Kolla in var vi hade våra fästen i Tyskland.

Tyskland

12 måsten att ta med sig hem till Sverige från Tyskland

Vissa saker ska man inte glömma att köpa med sig från olika länder. Vi listar vad du kan köpa med dig från Tyskland.

FESTIVALER I TYSKLAND!

I Tyskland händer det alltid något! Fantastiska karnevaler eller festivaler precis överallt, och här kommer massor av tips!

På piren i Timmendorfer Strand
Peter & Helena Bergström från resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Tyskland?

 • Beatles började sin karriär i Red Light Distrikt i Hamburg som väldigt unga.
 • Wurstkuchl eller Regenburg korvkök är världens äldsta snabbmats restaurang, från 1146 e.Kr. Det är 350 år före man upptäckte Amerika.
 • Från Buttenheim kommer jeansmakaren Levi Strauss, eller som han hette innan han flyttade till USA, Löb Strauss. Man måste säga att det gick riktigt bra för Löb, och det finns ett museum i Bayern om hans historia om du har vägarna förbi under din resa till Tyskland.
 • Gutenberg var uppfinnaren av boktryckarkonsten och första magasinet kom ut 1663.
 • Bröderna Dassler från Herzogenaurach i östra Tyskland blev ovänner efter 2:a världskriget och gick skilda vägar. De öppnade varsitt företag och Adolf Adi Dassler startade Adidas, och hans bror Rudolf Dassler startade Puma. Inte illa av två bröder!
 • Zeppelinaren är uppkallad efter den tyske greven Ferdinand von Zeppelin.
 • Aspirin som kommer från Tyskland.
 • Ögonläkaren Adolf Eugen uppfann de första optiska ögonlinserna 1888.

Videos från Tyskland

Brandenburg i Tyskland

Trier i Tyskland

Schwedenfest i Wismar

Traben-Trarbach

borgen Hohenzollern

South Coast Baltic del 1

South Coast Baltic del 2

Info och fakta om Tyskland

 • Land? Tyskland (Förbundsrepubliken Tyskland)
 • Huvudstad? Berlin
 • Språk? Tyska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 83 miljoner (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (protestantism och katolicism)
 • Flagga? Flaggan har liggande tre horisontella band, och börjar högst upp med svart, rött och nederst guld. Du kan också se flaggan med Tysklands statsvapen i och det är en svart fågel (typ örn) med utfällda vingar med röd näbb och röda klor.
 • Nationalsång? Deutschandlied
 • Se upp med? Trafiken och hastigheterna går väldigt mycket fortare än i Sverige.
 • Tänka på? Vissa kommuner och städer har infört miljözoner, och för att köra här behöver man beställa en miljöplakett.

Resa till Tyskland

 • Flyg från Arlanda direkt till städer som Hamburg, München, Berlin, Düsseldorf eller Frankfurt am Main. Det tar 1h 35 min- 2 h 30 min för att nå olika destinationer i Tyskland.
 • Göteborg-Kiel med Stena line tar 14 h 30 min
 • Trelleborg-Rostock med Stena Line eller TT-Line tar 6 h – 7 h 15 min
 • Trelleborg-Sassnitz med Stena Line eller TT-Line tar 4 h 15 min

Mat och dryck

 • Tyskland har 11 stycken 3-stjärniga Michelin restauranger och 39 stycken 2-stjärniga Michelin restauranger om du vill äta med klass.
 • Tysklands nationalrätt heter sauerbrat och är en köttstek som legat i syrlig marinad i flera dygn. Surkål, sidfläsk och kassler är väl lite typisk tyskt.
 • I södra Tyskland (Bayern) kokar man gärna fläskkött med öl och svål.
 • Tyskland har över 5000 olika sorters öl och 1300 bryggerier. Weihenstephan är Tysklands äldsta bryggeri sedan år 1040.
 • Världskända Oktoberfest från slutet av september till början av oktober är numer en av de största folkfesterna i världen. Den hålls i München (Bayern) och den första hölls år 1810.
 • Världsberömda Moselvinerna kommer från Moseldalen.
 • Vi känner också till Bratwurst, Knackwurst och blodkorven Blutwurst. Vad sägs om 1000 olika slags korvar?
 • Tyskarna  äter gärna kallskuret med bröd till lunch.

Shopping

 • I norr hittar du den stora och kända Bordershop. Här kan du under din resa till Tyskland shoppa öl, vin, sprit, mat, kläder hushållsprodukter i samma affär. I övrigt finns enorma shoppingcentrum i hela landet.

Boende

 • I Tyskland kan du hitta allt från lägenheter, villor, hotell i olika storlekar och olika prisklasser. Tyskland har gott om stora stugor eftersom de har alperna i söder.
 • Här hittar du campingar och ställplatser i Tyskland.