Här hittar du våra bästa tips för dig som vill resa till Tyskland – allt från fantastiska slott och historiska händelser till vacker natur och stora äventyrsparker. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Tysklands pärlor helt enkelt! Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Tyskland.

Varför resa till Tyskland?

  • Charmiga städer – Många små och halvstora städer i Tyskland är oerhört pittoreska att promenera runt i.
  • Slott och borgar – Det finns många fantastiska slott i Tyskland, inte minst sagoslottet Neuschwanstein.
  • Historiska sevärdheter – Oavsett om du är intresserad av medeltiden eller av andra världskriget så hittar du historian här.
  • Vacker natur – Om man bara tar sig bort från Autobahn är det grönt och vackert i Tyskland, såsom i Moseldalen.
  • Äventyrsparker – I Tyskland hittar du allt från Vilda Västern-parker till Playmobil funpark och Tropical Island.

Vädret just nu

booked.net

Tysklands pärlor – från norr till söder

Här nedanför listar vi spännande städer, intressanta sevärdheter och mysiga guldkorn från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

1. Husum och Sankt peter-ording

hamn Husum

Husum

I den charmiga byn Husum i norra Tyskland blåser Nordsjövindarna friskt och fiskrestaurangerna ligger tätt. Inte långt härifrån hittar man också Sankt Peter-Ording, med breda sandstränder som bland annat passar perfekt för kite-surfing. Här finns också gott om campingar och ställplatser. (2018)

Husum

2. Timmendorfer strand

sandstrand i Tyskland

Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är en lugn semesterort vid Östersjön i Tyskland, strax norr om Lübeck. Här finns en lång fin sandstrand med en pir ut i havet, och här hittar man också gator fulla av restauranger och uteserveringar. Stämningen är lugn och avkopplande, och orten verkar framför allt locka en lite mer mogen publik. (2018)

Timmendorfer strand

3. Bad Segeberg

Bad Segerberg

Bad Segeberg

I Bad Segeberg, som ligger strax väster om Lübeck, kan man bland annat se “Karl May Spiele” på stadens stora friluftsteater. Detta är alltså Vilda Västern-shower, grundade på författarens populära ungdomsböcker. Precis intill finns också en fladdermusgrotta, där man kan gå guidade turer. På vintrarna övervintrar cirka 18 000 fladdermöss här. (2018)

Bad Segeberg

4. Wismar

restips om Tyskland

Tyskland, Wismar

Wismar är en fin och historiskt intressant hansastad i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten. Sedan 2002 ingår gamla staden i Wismar tillsammans med Stralsund i Unescos världsarvslista. Här hittar du massor av historiska byggnader och gott om färsk fisk. I augusti varje år firar man stadens koppling till Sverige med en stor Schwedenfest.  (2017)

Tyskland, Wismar

Tyskland, Wismar, Schwedenfest

Tyskland, Wismar

5. Lübeck

Lubeck

Tyskland, Lubeck

Lübeck, eller Lybeck som staden ibland kan skrivas på svenska, är en fin gammal hansastad som ligger omgiven av floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Sedan 1987 är den gamla stadskärnan upptagen på Unescos världsarvslista. När du är här ska du inte missa att handla marsipan och i december kan du uppleva stadens stora julmarknad. (2015)

Tyskland, Lubeck

6. Templin och “El Dorado”

Cowboys

Templin

Templin är en liten stad där man både hittar ett termalbad och en Vilda Västern-park. I parken kan man se stunt-shower samt prova sånt som pilbågsskytte eller guldvaskning. Om man reser med husbil hittar man dessutom två riktigt bra ställplatser i Templin. (2018)

Templin

7. Oranienburg

Oranienburgs slott

Oranienburg

Oranienburg ligger cirka 35 kilometer norr om Berlin. Här finns bland annat det vackra Oranienburgs slott, tillsammans med en stor slottsträdgård. Strax intill slottet finns en mycket fin och modern ställplats för husbilar. I Oranienburg finns även koncentrationslägret Sachsenhausen. (2018)

Oranaienburg

8. Potsdam

Slott Potsdam

Potsdam

Potsdam ligger strax söder om Berlin och är en liten pärla. I utkanten av stan ligger det fantastiska slottet Sanssouci, med sin lika fantastiska slottspark. Själva stan är också charmig och karakteriseras av hus som hämtat inspiration från olika delar av världen, som till exempel det holländska kvarteret och den skotska stadsporten. (2018)

Potsdam

9. Kloster Neuzelle

Kyrka Neuzelle

Neuzelle

Neuzelle kloster är ett fantastiskt kloster med barockarkitektur. Varje millimeter i klostret är smyckat. Här finns också ett litet museum, och strax utanför klostret ligger ett klosterbryggeri där man kan köpa lokalproducerad öl. (2018)

Neuzelle

10. Traben-trarbach, Moseldalen

Båttur Traben-Trarbach

Traben-Trarbach är en charmig liten ort i Moseldalen, omgiven av floden Mosel och det gröna landskapet med alla vinodlingar. Här kan du vandra, cykla, åka på båtturer och förstås dricka vitt Moselvin. Här finns camping, ställplats och naturligtvis flera hotell. (2018)

Traben Trarbach

Moseldalen

11. Trier, Moseldalen

Trier

Trier ligger i Moseldalen och är Tysklands äldsta stad, med flera byggnader som finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här hittar man bland annat imponerande romerska monument, såsom stadsporten Porta Nigra, ett romerskt bad och en amfiteater. (2018)

Trier

12. Nürnberg

Nurnberg

Tyskland, Nurnberg

Nürnberg är en historisk stad med en tydlig medeltidskänsla. Här kan man strosa runt i mysiga kvarter och titta på den stora borgen samt på alla mäktiga kyrkor och katedraler. Om du kommer hit i december kan du också ta del av den stora julmarknaden Christkindlesmarkt. (2015)

Tyskland, Nürnberg

13. Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern

Den mäktiga borgen Burg Hohenzollern ligger högt upp på ett berg i södra Tyskland. Man kan ta sig en bit med bil, och sedan får man fortsätta till fots eller med shuttle-bus. Slutligen når man borgen med dess vallgravar och portar. Man kan även besöka borgen invändigt. (2018)

Hohenzollern

14. Kehlsteinhaus (Örnnästet)

Hitlers örnnästet

Tyskland, Örnnästet

Adolf Hitler fick Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter, i 50-årspresent. Denna intressanta byggnad ligger i södra Tyskland, nära Salzburg och den österrikiska gränsen. Idag finns möjlighet att besöka det här fascinerande bygget, som ligger högt uppe bland bergen på 1800 meters höjd. (2011)

Tyskland, Örnnästet

15. Slottet Neuschwanstein

Sagoslottet Neuschwanstein

Tyskland, Neuschwanstein

Slottet Nesuchanstein är ett riktigt sagoslott, som faktiskt stått modell för Törnrosas slott i Disneyfilmen. Slottet, som uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet, ligger fantastiskt vackert på en hög höjd, i sydvästra Bayern på gränsen till Österrike. För att se den vackert smyckade insidan kan man boka en guidad tur. (2015)

Tyskland, Neuschwanstein

Väder i Tyskland (Berlin)

Tyskland, Berlin

Bra att veta

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
  • Språk? Tyska (en del pratar också engelska)
  • Se upp med? Trafiken är hektisk och hastigheterna är betydligt högre än i Sverige.
  • Tänka på? Vissa kommuner och städer har infört miljözoner, och för att köra här behöver man beställa en miljöplakett.

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer