Resa till Tyskland? Resan går från norr till söder genom Tysklands bästa resmål. Tycker du om riddartid, borgar, öl, vita viner, sparris eller möjligen schnitzel? Här kommer de bästa restipsen! Är du med? Nu åker vi! 

Varför resa till Tyskland?

18 december 2018

Charmiga städer 

Många små och halvstora städer i Tyskland är oerhört pittoreska att promenera runt i. 

18 december 2018
18 december 2017

Slott och borgar

Det finns många fantastiska slott i Tyskland, inte minst sagoslottet Neuschwanstein.

18 december 2017
18 december 2016

Historiska sevärdheter

Oavsett om du är intresserad av medeltiden eller av andra världskriget så hittar du historian här. 

18 december 2016
18 december 2015

Vacker natur

Om man bara tar sig bort från Autobahn är det grönt och vackert i Tyskland, såsom i Moseldalen.

18 december 2015
18 december 2014

Äventyrsparker

 I Tyskland hittar du allt från Vilda Västern-parker till Playmobil funpark och Tropical Island. 

18 december 2014
hamn Husum

1. Husum och Sankt Peter-Ording

Husum ligger i distriktet Nordfriesland i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Vädret var ruggigt när vi kom hit och regnet hängde i luften, men vi blev ändå riktigt förtjusta i den här mysiga lilla staden! Här ligger fiskebåtarna tätt, och i varje hörn hittar man en fiskaffär eller en fiskrestaurang.

sandstrand i Tyskland

2. Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är en lugn semesterort vid Östersjön i Tyskland, strax norr om Lübeck. Här finns en lång fin sandstrand med en pir ut i havet, och här hittar man också gator fulla av restauranger och uteserveringar. Stämningen är lugn och avkopplande, och orten verkar framför allt locka en lite mer mogen publik. (2018)

Bad Segerberg

3. Bad Segeberg

I Bad Segeberg, som ligger strax väster om Lübeck, kan man bland annat se “Karl May Spiele” på stadens stora friluftsteater. Detta är alltså Vilda Västern-shower, grundade på författarens populära ungdomsböcker. Precis intill finns också en fladdermusgrotta, där man kan gå guidade turer. På vintrarna övervintrar cirka 18 000 fladdermöss här. (2018)

Wismar Tyskland

4. Wismar

Wismar är en fin och historiskt intressant hansastad i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten. Sedan 2002 ingår gamla staden i Wismar tillsammans med Stralsund i Unescos världsarvslista. Här hittar du massor av historiska byggnader och gott om färsk fisk. I augusti varje år firar man stadens koppling till Sverige med en stor Schwedenfest. Vi guidar dig till saker att se och göra bland Tysklands bästa resmål. (2017)

Lubeck

5. Lübeck

Lübeck, eller Lybeck som staden ibland kan skrivas på svenska, är en fin gammal hansastad som ligger omgiven av floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Sedan 1987 är den gamla stadskärnan upptagen på Unescos världsarvslista. När du är här ska du inte missa att handla marsipan och i december kan du uppleva stadens stora julmarknad. Museum, priser och info (2015)

Cowboys

6. Templin och “El Dorado”

Templin är en liten stad där man både hittar ett termalbad och en Vilda Västern-park. I parken kan man se stunt-shower samt prova sånt som pilbågsskytte eller guldvaskning. Om man reser med husbil hittar man dessutom två riktigt bra ställplatser i Templin. (2018)

Oranienburgs slott

7. Oranienburg och Oranienburgs slott

Oranienburg ligger cirka 35 kilometer norr om Berlin. Här finns bland annat det vackra Oranienburgs slott, tillsammans med en stor slottsträdgård. Strax intill slottet finns en mycket fin och modern ställplats för husbilar. I Oranienburg finns även koncentrationslägret Sachsenhausen. (2018)

Slott Potsdam

8. Potsdam och slottet Sanssouci

Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci var en positiv överraskning. Här finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här. Potsdam påminner faktiskt lite om en Disney-stad, med den skillnaden att det är på riktigt. Allra mest fascinerande är slottet Sanssouci!

Kyrka Neuzelle

9. Neuzelle 

Neuzelle kloster är ett fantastiskt kloster med barockarkitektur. Varje millimeter i klostret är smyckat. Här finns också ett litet museum, och strax utanför klostret ligger ett klosterbryggeri där man kan köpa lokalproducerad öl. (2018)

Båttur Traben-Trarbach

10. Traben-Trarbach, Moseldalen

Traben-Trarbach är en charmig liten ort i Moseldalen, omgiven av floden Mosel och det gröna landskapet med alla vinodlingar. Här kan du vandra, cykla, åka på båtturer och förstås dricka vitt Moselvin. Här finns camping, ställplats och naturligtvis flera hotell. (2018)

Trier

11. Trier – Moseldalen

Trier ligger i Moseldalen och är Tysklands äldsta stad, med flera byggnader som finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här hittar man bland annat imponerande romerska monument, såsom stadsporten Porta Nigra, ett romerskt bad och en amfiteater. (2018)

12. Nurnberg

Nürnberg är en historisk stad med en tydlig medeltidskänsla. Här kan man strosa runt i mysiga kvarter och titta på den stora borgen samt på alla mäktiga kyrkor och katedraler. Om du kommer hit i december kan du också ta del av den stora julmarknaden Christkindlesmarkt. (2015)

Burg Hohenzollern

13. Burg Hohenzollern

Den mäktiga borgen Burg Hohenzollern ligger högt upp på ett berg i södra Tyskland. Man kan ta sig en bit med bil, och sedan får man fortsätta till fots eller med shuttle-bus. Slutligen når man borgen med dess vallgravar och portar. Man kan även besöka borgen invändigt. (2018)

Hitlers örnnästet

14. Kehlsteinhaus (Örnnästet)

Adolf Hitler fick Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter, i 50-årspresent. Denna intressanta byggnad ligger i södra Tyskland, i Bayern och den österrikiska gränsen. Idag finns möjlighet att besöka det här fascinerande bygget, som ligger högt uppe bland bergen på 1834 meters höjd. 

Sagoslottet Neuschwanstein
Sagoslottet Neuschwanstein

15. Sagoslottet Neuschwanstein 

Slottet Nesuchanstein är ett riktigt sagoslott, som faktiskt stått modell för Törnrosas slott i Disneyfilmen. Slottet, som uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet, ligger fantastiskt vackert på en hög höjd, i sydvästra Bayern på gränsen till Österrike. För att se den vackert smyckade insidan kan man boka en guidad tur. 

Läs mer

På piren i Timmendorfer Strand
Peter & Helena Bergström från resebloggen FREEDOMtravel

Info och fakta

 • Land? Tyskland (Förbundsrepubliken Tyskland)
 • Språk? Tyska och lite engelska
 • Invånare? 83 miljoner (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom
 • Flagga? Flaggan har liggande tre horisontella band, och börjar högst upp med svart, rött och nederst guld. Du kan också se flaggan med Tysklands statsvapen i och det är en svart fågel (typ örn) med utfällda vingar med röd näbb och röda klor.
 • Nationalsång? Deutschandlied
 • Se upp med? Trafiken och hastigheterna går väldigt mycket fortare än i Sverige.
 • Tänka på? Vissa kommuner och städer har infört miljözoner, och för att köra här behöver man beställa en miljöplakett.

Resa hit

 • Flyg från Arlanda direkt till städer som Hamburg, München, Berlin, Düsseldorf eller Frankfurt am Main. Det tar 1h 35 min- 2 h 30 min för att nå olika destinationer i Tyskland.
 • Färja Göteborg-Kiel med Stena line tar 14 h 30 min
 • Färja Trelleborg-Rostock med Stena Line eller TT-Line tar 6 h – 7 h 15 min
 • Färja Trelleborg-Sassnitz med Stena Line eller TT-Line tar 4 h 15 min

Mat och dryck

 • Tyskland har 11 stycken 3-stjärniga Michelin restauranger och 39 stycken 2-stjärniga Michelin restauranger om du vill äta lite med klass.
 • Tysklands nationalrätt heter sauerbrat och är en köttstek som legat i syrlig marinad i flera dygn. Surkål, sidfläsk och kassler är väl lite typisk tyskt.
 • I södra Tyskland (Bayern) kokar man gärna fläskkött med öl och svål.
 • Tyskland har över 5000 olika sorters öl och 1300 bryggerier. Weihenstephan är Tysklands äldsta bryggeri sedan år 1040.
 • Världskända Oktoberfest från slutet av september till början av oktober är numer en av de största folkfesterna i världen. Den hålls i München (Bayern) och den första hölls år 1810.
 • Världsberömda Moselvinerna kommer från Moseldalen.
 • Vi känner också till Bratwurst, Knackwurst och blodkorven Blutwurst.
 • Tyskarna  äter gärna kallskuret med bröd till lunch.

Shopping

 • I norr hittar du den stora och kända Bordershop. Här kan du shoppa öl, vin, sprit, mat, kläder hushållsprodukter i samma affär. I övrigt finns enorma shoppingcentrum i hela landet.

Boende

 • I Tyskland kan du hitta allt från lägenheter, villor, hotell i olika storlekar och olika prisklasser. Tyskland har gott om stora stugor eftersom de har alperna i söder.
 • Här hittar du campingar och ställplatser i Tyskland.