Resa till Tyskland? Resan går från norr till söder genom Tysklands bästa resmål. Tycker du om riddartid, borgar, öl, vita viner, sparris eller möjligen schnitzel? Här kommer de bästa restipsen! Är du med? Nu åker vi! 

Varför resa till Tyskland?

21 januari 2019

Charmiga städer

Många små och halvstora städer i Tyskland är oerhört pittoreska att promenera runt i. 

21 januari 2019
21 januari 2018

Slott och borgar

Det finns många fantastiska slott i Tyskland, inte minst sagoslottet Neuschwanstein.

21 januari 2018
21 januari 2017

Historiska sevärdheter

Oavsett om du är intresserad av medeltiden eller av andra världskriget så hittar du historian här. 

21 januari 2017
21 januari 2016

Vacker natur

Om man bara tar sig bort från Autobahn är det grönt och vackert i Tyskland, såsom i Moseldalen.

21 januari 2016
21 januari 2015

Äventyrsparker

 I Tyskland hittar du allt från Vilda Västern-parker till Playmobil funpark och Tropical Island. 

21 januari 2015

hamn Husum

1. Husum och Sankt Peter-Ording

Husum ligger i distriktet Nordfriesland i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Vädret var ruggigt när vi kom hit och regnet hängde i luften, men vi blev ändå riktigt förtjusta i den här mysiga lilla staden! Här ligger fiskebåtarna tätt, och i varje hörn hittar man en fiskaffär eller en fiskrestaurang.

Tyskland

2. Stralsund i Tyskland

Strandkorgsutmaningen fortsätter och det blev dags för våra sju husbilar att rulla mot Stralsund och därefter mot ön Rügen. Dagen började dramatiskt, och det gick inte heller riktigt som tänkt med dagens utmaning. Däremot blev vi väldigt förtjusta i den fina lilla staden Stralsund.

Tyskland

3. Greifswald

Greifswald i Tyskland är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Vi anlände staden med segelbåt, strosade längs ån Ryck, åt middag på en fiskrestaurang i en båt och gick en guidad stadsvandring bland alla vackra historiska byggnader.

Tyskland

4. Usedom

Krummin gästhamn är en fin gästhamn på ön Usedom i Tyskland. Vi seglade hit, med South Coast Baltic Boating Rally, och dagen efter gav vi oss av på cykeltur till fiskebyn Freest och den fina lilla staden Wolgast.

sandstrand i Tyskland

5. Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är en lugn semesterort vid Östersjön i Tyskland, strax norr om Lübeck. Här finns en lång fin sandstrand med en pir ut i havet, och här hittar man också gator fulla av restauranger och uteserveringar. Stämningen är lugn och avkopplande, och orten verkar framför allt locka en lite mer mogen publik. (2018)

Bad Segerberg

6. Bad Segeberg

I Bad Segeberg, som ligger strax väster om Lübeck, kan man bland annat se “Karl May Spiele” på stadens stora friluftsteater. Detta är alltså Vilda Västern-shower, grundade på författarens populära ungdomsböcker. Precis intill finns också en fladdermusgrotta, där man kan gå guidade turer. På vintrarna övervintrar cirka 18 000 fladdermöss här. (2018)

Wismar Tyskland

7. Wismar

Wismar är en fin och historiskt intressant hansastad i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten. Sedan 2002 ingår gamla staden i Wismar tillsammans med Stralsund i Unescos världsarvslista. Här hittar du massor av historiska byggnader och gott om färsk fisk. I augusti varje år firar man stadens koppling till Sverige med en stor Schwedenfest. Ett spännande resmål för dig som vill resa till Tyskland! (2017)

Lubeck

8. Lübeck

Lübeck, eller Lybeck som staden ibland kan skrivas på svenska, är en fin gammal hansastad som ligger omgiven av floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Sedan 1987 är den gamla stadskärnan upptagen på Unescos världsarvslista. När du är här ska du inte missa att handla marsipan och i december kan du uppleva stadens stora julmarknad. (2015)

Tyskland

9. Tyska staden Waren

Vi fick chansen att besöka den pittoreska lilla staden Waren, som ligger fint vid en stor sjö. Så mysigt med små pittoreska städer i Tyskland

Cowboys

10. Templin och “El Dorado”

Templin är en liten stad där man både hittar ett termalbad och en Vilda Västern-park. I parken kan man se stunt-shower samt prova sånt som pilbågsskytte eller guldvaskning. Om man reser med husbil hittar man dessutom två riktigt bra ställplatser i Templin. (2018)

Oranienburgs slott

11. Oranienburg och Oranienburgs slott

Oranienburg ligger cirka 35 kilometer norr om Berlin. Här finns bland annat det vackra Oranienburgs slott, tillsammans med en stor slottsträdgård. Strax intill slottet finns en mycket fin och modern ställplats för husbilar. I Oranienburg finns även koncentrationslägret Sachsenhausen. (2018)

Slott Potsdam

12. Potsdam och slottet Sanssouci

Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci var en positiv överraskning. Här finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här. Potsdam påminner faktiskt lite om en Disney-stad, med den skillnaden att det är på riktigt. Allra mest fascinerande är slottet Sanssouci! (2018)

Kyrka Neuzelle

13. Neuzelle 

Neuzelle kloster är ett fantastiskt kloster med barockarkitektur. Varje millimeter i klostret är smyckat. Här finns också ett litet museum, och strax utanför klostret ligger ett klosterbryggeri där man kan köpa lokalproducerad öl. Ett annorlunda men intressant resmål under din resa till Tyskland! (2018)

Båttur Traben-Trarbach

14. Traben-Trarbach, Moseldalen

Traben-Trarbach är en charmig liten ort i Moseldalen, omgiven av floden Mosel och det gröna landskapet med alla vinodlingar. Här kan du vandra, cykla, åka på båtturer och förstås dricka vitt Moselvin. Här finns camping, ställplats och naturligtvis flera hotell. (2018)

Trier

15. Trier – Moseldalen

Trier ligger i Moseldalen och är Tysklands äldsta stad, med flera byggnader som finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här hittar man bland annat imponerande romerska monument, såsom stadsporten Porta Nigra, ett romerskt bad och en amfiteater. Missa inte detta under din resa till Tyskland! (2018)

16. Nurnberg

Nürnberg är en historisk stad med en tydlig medeltidskänsla. Här kan man strosa runt i mysiga kvarter och titta på den stora borgen samt på alla mäktiga kyrkor och katedraler. Om du kommer hit i december kan du också ta del av den stora julmarknaden Christkindlesmarkt. (2015)

Burg Hohenzollern

17. Burg Hohenzollern

Den mäktiga borgen Burg Hohenzollern ligger högt upp på ett berg i södra Tyskland. Man kan ta sig en bit med bil, och sedan får man fortsätta till fots eller med shuttle-bus. Slutligen når man borgen med dess vallgravar och portar. Man kan även besöka borgen invändigt. (2018)

Hitlers örnnästet

18. Kehlsteinhaus (Örnnästet)

Adolf Hitler fick Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter, i 50-årspresent. Denna intressanta byggnad ligger i södra Tyskland, i Bayern och den österrikiska gränsen. Idag finns möjlighet att besöka det här fascinerande bygget, som ligger högt uppe bland bergen på 1834 meters höjd. (2011)

Sagoslottet Neuschwanstein

19. Sagoslottet Neuschwanstein 

Slottet Nesuchanstein är ett riktigt sagoslott, som faktiskt stått modell för Törnrosas slott i Disneyfilmen. Slottet, som uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet, ligger fantastiskt vackert på en hög höjd, i sydvästra Bayern på gränsen till Österrike. För att se den vackert smyckade insidan kan man boka en guidad tur. (2015)

Läs mer

Schwedenfest i Wismar

Schwedenfest i Tyskland!

Sverige ägde Wismar i 300 år, och varje år firar man det på plats med en jättefest!

Bro Göteborg

Stena Line, Kiel-Göteborg!

Här är den absoluta bästa färjan mellan Sverige och Tyskland!

Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland

Funderar du på att semestra med barn eller barnbarn i Tyskland? Landet bjuder på allt från sagolika slott och intressanta museer till temaparker och safariparker. Idag bjuder vi på tips på dig som vill ta med dig barnen på Tysklandsresan.

10 magiska slott i Tyskland

Följ med på 10 magiska borgar och slott i Tyskland, som känns som om de är hämtade ur sagans värld. Vi har själva sett två av dem, och de andra åtta står på vår bucket list.

Tyskland

RÜGEN – TYSKLAND

Ön Rügen i nordöstra Tyskland. De sju teamen i de sju husbilarna har fått uppleva Rügens stränder och en fantastiskt trätoppsbana. Dessutom har vi utmanat varandra i två utmaningar, och till slut kunnat utse en vinnare i #strandkorgsutmaningen2019.

Karneval i Tyskland

Karneval i Tyskland

Upplev den färgsprakande festen i Tyskland varje år!

Sparris i Tyskland

Vi har info om sparrisvägar, festivaler och recept!

Bauhaus 100 år

Bauhaus 100 år

Historien om en tysk designskola

Tyskland

Rundresa norra Tyskland

Upplev Tysklands härliga kust

Tyskland

Vackra vägar i Tyskland

Det finns mer än 150 vackra vägar i Tyskland, alla med ett eget tema och späckade med sevärdheter och fina ställen att stanna längs vägen. Tysklands vackra vägar bjuder på ett perfekt sätt att semestra i landet, oavsett om du reser med bil, husbil, husvagn, motorcykel eller cykel.

På piren i Timmendorfer Strand
Peter & Helena Bergström från resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Tyskland?

 • Beatles började sin karriär i Red Light Distrikt i Hamburg som väldigt unga.
 • Wurstkuchl eller Regenburg korvkök är världens äldsta snabbmats restaurang, från 1146 e.Kr. Det är 350 år före man upptäckte Amerika.
 • Från Buttenheim kommer jeansmakaren Levi Strauss, eller som han hette innan han flyttade till USA, Löb Strauss. Man måste säga att det gick riktigt bra för Löb, och det finns ett museum i Bayern om hans historia om du har vägarna förbi under din resa till Tyskland.
 • Gutenberg var uppfinnaren av boktryckarkonsten och första magasinet kom ut 1663.
 • Bröderna Dassler från Herzogenaurach i östra Tyskland blev ovänner efter 2:a världskriget och gick skilda vägar. De öppnade varsitt företag och Adolf Adi Dassler startade Adidas, och hans bror Rudolf Dassler startade Puma. Inte illa av två bröder!
 • Zeppelinaren är uppkallad efter den tyske greven Ferdinand von Zeppelin.
 • Aspirin som kommer från Tyskland.
 • Ögonläkaren Adolf Eugen uppfann de första optiska ögonlinserna 1888.

Info och fakta om Tyskland

 • Land? Tyskland (Förbundsrepubliken Tyskland)
 • Huvudstad? Berlin
 • Språk? Tyska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 83 miljoner (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (protestantism och katolicism)
 • Flagga? Flaggan har liggande tre horisontella band, och börjar högst upp med svart, rött och nederst guld. Du kan också se flaggan med Tysklands statsvapen i och det är en svart fågel (typ örn) med utfällda vingar med röd näbb och röda klor.
 • Nationalsång? Deutschandlied
 • Se upp med? Trafiken och hastigheterna går väldigt mycket fortare än i Sverige.
 • Tänka på? Vissa kommuner och städer har infört miljözoner, och för att köra här behöver man beställa en miljöplakett.

Resa till Tyskland

 • Flyg från Arlanda direkt till städer som Hamburg, München, Berlin, Düsseldorf eller Frankfurt am Main. Det tar 1h 35 min- 2 h 30 min för att nå olika destinationer i Tyskland.
 • Göteborg-Kiel med Stena line tar 14 h 30 min
 • Trelleborg-Rostock med Stena Line eller TT-Line tar 6 h – 7 h 15 min
 • Trelleborg-Sassnitz med Stena Line eller TT-Line tar 4 h 15 min

Mat och dryck

 • Tyskland har 11 stycken 3-stjärniga Michelin restauranger och 39 stycken 2-stjärniga Michelin restauranger om du vill äta med klass.
 • Tysklands nationalrätt heter sauerbrat och är en köttstek som legat i syrlig marinad i flera dygn. Surkål, sidfläsk och kassler är väl lite typisk tyskt.
 • I södra Tyskland (Bayern) kokar man gärna fläskkött med öl och svål.
 • Tyskland har över 5000 olika sorters öl och 1300 bryggerier. Weihenstephan är Tysklands äldsta bryggeri sedan år 1040.
 • Världskända Oktoberfest från slutet av september till början av oktober är numer en av de största folkfesterna i världen. Den hålls i München (Bayern) och den första hölls år 1810.
 • Världsberömda Moselvinerna kommer från Moseldalen.
 • Vi känner också till Bratwurst, Knackwurst och blodkorven Blutwurst. Vad sägs om 1000 olika slags korvar?
 • Tyskarna  äter gärna kallskuret med bröd till lunch.

Shopping

 • I norr hittar du den stora och kända Bordershop. Här kan du under din resa till Tyskland shoppa öl, vin, sprit, mat, kläder hushållsprodukter i samma affär. I övrigt finns enorma shoppingcentrum i hela landet.

Boende

 • I Tyskland kan du hitta allt från lägenheter, villor, hotell i olika storlekar och olika prisklasser. Tyskland har gott om stora stugor eftersom de har alperna i söder.
 • Här hittar du campingar och ställplatser i Tyskland.

Videos från Tyskland

Brandenburg i Tyskland

Trier i Tyskland

Schwedenfest i Wismar

Traben-Trarbach

borgen Hohenzollern

South Coast Baltic del 1

South Coast Baltic del 2