Meny Stäng

Att göra i Goslar – 11 tips till en historisk stad i Tyskland

Annons

Vad kan man göra i Goslar? Denna tyska stad är en charmig och historisk liten pärla, med en gammal stadsdel som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här är våra bästa tips på saker att se och göra!

Goslar i Tyskland

Goslar är en medeltida stad fylld av historiska kyrkor och charmiga korsvirkeshus. År 1992 upptogs den gamla stadsdelen på Unescos prestigefyllda lista, tillsammans med gruvan i Rammelsberg, som ligger strax utanför staden.

Göra i Goslar

Vi besökte Goslar med husbil sommaren 2022, då staden firade 1100 års jubileum. Stadens grundades nämligen redan år 922.

Göra i Goslar - 1100 års jubileum

Goslar ligger i förbundslandet Niedersachsen, cirka 9 mil sydost om Hannover.

Vad kan man göra i Goslar?

Vad kan man då se och göra i Goslar? Den här staden bjuder på mycket historia och en hel del intressanta sevärdheter. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i Gamla stan (Altstadt)

Det kanske allra mest självklara att göra i Goslar är att strosa runt i den gamla stadsdelen (Altstadt), som också är den del av staden som är uppförd på Unescos världsarvslista.

I staden hittar du massor av charmiga hus och gränder, många gånger med en medeltida historia. En stor del av husen är vackra och fint dekorerade korsvirkeshus.

Göra i Goslar

2. Beundra fasader och skyltar

Missa inte att kika närmare på alla hus! Vi fascinerades bland annat av alla fina och speciella fasader. Det är också roligt att kika upp på alla fina och kreativa skyltar, som hänger över caféer och butiker. Lite som i sagans värld!

3. Upplev klockspelet på Marktplatz

En av de platser du vill spana in i Goslar är Markplatz, med rådhuset och marknadsfontänen, som pryds av Goslars landmärke, örnen.

Göra i Goslar - marktplatz

På torget kan man också, vid vissa klockslag, se stadens klockspel. Detta är riktigt fint med figurer som kommer ut ur små luckor och rör sig framför sin publik.

Göra i Goslar - marktplatz

4. Imponeras av Kaiserworth

På Marktplatz finns det historiska huset Kaiserworth, som är både vackert och imponerande. Huset har stått på torget ända sedan 1484, då det uppfördes som ett ”skråhus”. Idag fungerar byggnaden som ett hotell.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

5. Kika in i kyrkan Sankt Jakobus der Ältere

Kyrkan Sankt Jakobus den äldre, vanligtvis kallad Sankt Jakobi eller Jakobikirche, är en historisk kyrkobyggnad i gamla stan i Goslar. Kyrkan fungerar idag som församlingskyrka för den katolska församlingen.

6. Spana in Marktkirche Sankt Cosman und Damian

Kyrkan Marktkirche Sankt Cosmas och Damian är en evangelisk-luthersk kyrkobyggnad i centrum av Goslars gamla stad. Denna kyrka, som är uppkallad efter helgonen Kosmas och Damianus, är idag stadens huvudförsamlingskyrka.

7. Besök kejsarpalatset i Goslar

En av de absolut viktigaste sevärdheterna i Goslar är kejsarpalatset (Kaiserpfalz). Redan år 1005 uppförde Henrik II en första kejserlig herrgård i Goslar vilken snart, på grund av de rika malmfyndigheterna i gruvan i Rammelsberg, blev större och mäktigare än näraliggande palats.

Palatset kan besökas invändigt, mot avgift, vilket är intressant. Här finns flera fina utställningar som berättar om historien.

Mest fascinerande är det ändå att se den stora salen i palatset, som är rikt derorerad med maffiga målningar och har en härlig utsikt mot palatsträdgården.

8. Promenera till kyrkan Frankenberger Kirche

Den tidigare klosterkyrkan och dagens evangelisk-lutherska församlingskyrka Sankt Peter och Paulus i Goslar brukar kallas Frankenbergskyrkan och står på Frankenbergkullen i den västra änden av den historiska gamla staden. Kyrkan är huvudsakligen romansk, men har också gotiska och barocka inslag.

Frankenberger Kirche

Intill kyrkan finns flera andra historiska byggnader, såsom ett medeltida sjukhus och en gammal port. Området är också grönt och fint, med charmiga hus och ett vackert landskap i bakgrunden.

Göra i Goslar

9. Se konst i Mönchehaus Museum

På Mönchehaus Museum kan du se modern konst. Konsten visas i ett gammalt korsvirkeshus från 1500-talet, samt i omgivande hus, källaren och en skulpturträdgård.

Göra i Goslar - Mönchehaus Museum

10. Fika på en mysig uteservering

Under sommarhalvåret hittar du gott om mysiga uteserveringar i Goslar. Här är trevligt att slå sig ner för en bit mat, eller kanske ett smarrigt tyskt bakverk.

11. Gå en guidad tur i gruvan i Rammelsberg

Gruvan i Rammelsberg är en plats där man under tusen år arbetade med utvinning av metaller. Gruvverksamheten upphörde 1988 och år 1992 blev gruvan upptagen på Unescos världsarvslista, tillsammans med den gamla staden i Goslar. Olika guidade turer arrangeras i gruvan, och det är mycket intressant att göra ett besök här.

Gruvan i Rammelsberg

Mer att göra i Goslar för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna fina stad? Här hittar du fler förslag på saker att se och göra i Goslar, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Breites Tor är en del av de medeltida stadsbefästningarna.
 • Gustav Adolfs stavkyrka är en stavkyrka från 1908, som är en kopia av den medeltida Borgund stavkyrka i Norge. (Hahneklee)
 • Neuwerkkirche är en före detta klosterkyrka från 1100-talet, som idag fungerar som protestantisk församlingskyrka. (Rosentorstrasse 27)
 • Siemenshaus är ett korsvirkeshus från 1692/1693 av köpmannen och borgmästaren Hans Siemens. (Schreiberstrasse/Bergstrasse)
 • Stiftskirche St. Georg är en barockkyrka och en del av det före detta Augustinerklostret St. Georg. (Gut Grauhof 2)
Göra i Goslar

Mer att göra i Goslar med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Goslar här.

 • Häst och vagn är ett sätt att uppleva sevärdheter i Goslar.
 • Liebesbankweg är en vacker vandringsled, som totalt är sju kilometer.
 • Turisttåg är ett annat sätt att ta sig runt och uppleva Goslar.
 • Zinnfigurenmuseum är ett museum med tennfigurer – kejsare, biskopar, gruvarbetare, kvinnor och barn. (Klapperhagen 1)
Turisttåg

Var kan man bo, eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Goslar att välja på. Vi besökte staden med husbil och stannade på parkeringen Füllekuhle, på Bertha von Suttner Strasse. Den här parkeringen är helt gratis, man får lov att stå med husbil här, och man har utmärkt utgångsläge för att besöka staden. Däremot finns ingen service.

Ställplats i Goslar

Mer att se och göra i närheten av Goslar

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Goslar. Vi kan rekommendera fina orter som Quedlinburg, Blankenburg och Wernigerode. Om du uppskattar vacker natur kan vi rekommendera ett besök i Thale, och kanske även vid Tysklands längst hängbro.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden

Har du varit i Goslar?

Har du varit i Goslar? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Goslar?

Fakta om Goslar

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Niedersachsen
 • Läge: Staden ligger i utkanten av bergsområdet Harz.
 • Invånare: Drygt 50 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på Niedersachsen Tourism.

Goslars historia

 • 922: Goslar grundades av Henrik I.
 • 1000-talet: Kejsar Henrik 11 lät bygga en Kaiserpfalz (kejserligt palats) i staden. Staden blev en viktig ort i det tysk-romerska riket, bland annat på grund av silverfyndigheter i Rammelsberg, och flera riksdagar hölls här.
 • 1300-talet: Staden fick status som fri riksstad och blev medlem i Hansan.
 • 1600-talet: Staden besattes av svenska trupper.
 • 1802: Stadens status som fri riksstad upphörde och Goslar tilldelades Preussen.
 • 1807: Staden tillföll Westfalen.
 • 1866: Staden tillföll Hannover.
 • 1866: Staden blev återigen preussisk.
 • Andra världskriget: I Nazityskland kallades Goslar för ”Reichsbauernstadt” (Riksbondestaden) och var centralpunkt för organisationen Reichsnährstand.
 • 1992: Den historiska stadskärnan blev tillsammans med gruvan i Rammelsberg upptagen på Unescos världsarvslista.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev