Meny Stäng

Att göra i Quedlinburg – 12 tips till en söt korsvirkesstad

Annons

Vad kan man göra i Quedlinburg i Tyskland? Denna stad är upptagen på Unescos världsarvslista för sin stiftskyrka, sitt slott och sina gamla stadsdelar. En fantastiskt fin och charmig stad! Här är våra bästa tips på saker att se och göra!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Quedlinburg i Tyskland

Quedlinburg platsar på Unescos lista på grund av ett ”ovanligt exempel på en medeltida europeisk stad”. Staden har omkring 1300 korsvirkeshus, och ligger därför också längs den tyska semestervägen ”Korsvirkesvägen”.

Göra i Quedlinburg

Quedlinburg ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i Tyskland, cirka 6,5 mil sydväst om Magdeburg.

Vad kan man göra i Quedlinburg?

Vad kan man då se och göra i Quedlinburg? Först och främst kan man förstås strosa bland alla charmiga korsvirkeshus, men det finns också mycket mer att se och upptäcka. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa bland korsvirkeshus

Det som faller sig helt naturligt i Quedlinburg, och som är omöjligt att missa, är att strosa i korsvirkesidyllen. Precis överallt i staden möts du av charmiga, vackra och fantastifulla korsvirkeshus. Nästan som i en saga!

Alla hus är olika, och det är en fröjd att titta upp på varenda fasad.

Göra i Quedlinburg - korsvirkeshus

Missa heller inte att kika på de fina skyltarna. Ovanför butiker, hotell och restauranger ser du skyltar med text som förklarar verksamheten, men också med allehanda kreativa figurer som förtydligar det hela.

2. Besök Korsvirkesmuseet i Ständerbau

Ständerbau är den allra äldsta korsvirkesbyggnaden, ett hus från 1300-talets första hälft. Här finns idag ett korsvirkesmuseum som berättar om korsvirkesarkitekturens historia, från 1300-talet till 1800-talet.

Göra i Quedlinburg - korsvirkeshus

3. Ta dig upp på Slottsberget i Quedlinburg

Slottsberget är en viktig del av Quedlinburg och även om man får promenera lite i uppförsbacke är det väl värt att gå hit upp. Slottet renoveras för närvarande (2022) och kan därför tyvärr inte besökas just nu, men förmodligen kan det ses om något år. Så länge får man hålla till godo med den vackra slottsträdgården, utsikt, restaurang samt möjlighet att besöka kyrkan.

Utsikten över staden härifrån är väldigt fin. Man kan spana ut över de låga korsvirkeshusen och kyrktopparna som sticker upp här och där.

4. Kika in i Stiftskyrkan St. Servatius

Högst upp på Slottsberget tronar Stiftskyrkan St. Servatius, som är en av de viktigaste tyska byggnaderna från den romanska perioden. Kyrkan invigdes år 1129, och håller för närvarande (2022) på att restaureras.

Göra i Quedlinburg - stiftskyrkan

Kyrkan kan, mot avgift, besökas invändigt. Här visas en samling av Quedlinburgs kyrkskatter, och i kryptan är Henrik I av Sachsen och hans hustru Mathilde begravda.

Göra i Quedlinburg - stiftskyrkan

5. Beundra Rådhuset i Quedlinburg

En av de platser du inte vill missa i Quedlinburg är Marknadstorget, som är ett livligt torg omgivet av vackra hus och caféer. Här hittar du också turistinformation.

Göra i Quedlinburg

Det kanske allra vackraste huset på torget är Rådhuset. Missa inte att spana in Rolandsstayn som står framför byggnaden och symboliserar frihet och rättigheter.

Göra i Quedlinburg - rådhuset

6. Fika på mysiga caféer

Quedlinsburg är de mysiga caféernas stad. Oavsett om du vill sitta ute eller inne, på det myllrande torget eller på en lugnare gata, så kommer du att hitta ett ställe som passar för dig.

Göra i Quedlinburg - fika
Göra i Quedlinburg - fika

7. Shoppa hantverk och delikatesser

Om du gillar att shoppa hantverk och delikatesser i mysiga butiker har du hittat himmelriket. Här finns massor av små butiker som säljer honung, senap, whiskey, viltkorvar och allehanda hantverk. Den ena butiken är mysigare än den andra.

8. Se utsikten från Münzenberg

Precis utanför den centrala delen av Quedlinburg ligger den bebyggda höjden Münzenberg. Här ligger bland annat resterna av Mariaklostret (Marienkloster) där benediktinska nunnor bodde fram till oroligheterna under bondekriget år 1525. Senare bosattes kullen av fattiga, musiker, mångsysslare och saxslipare …

Münzenberg

Idag är Münzenberg en charmig plats där de fina bostadshusen ligger tätt, och gränderna vindlar fram och tillbaka.

Från kullen har man utsikt mot centrala Quedlinburg, med Slottsberget, och på kvällarna kan man få fina foton härifrån, även om det för närvarande är byggnadsställningar runt slottet.

Göra i Quedlinburg

9. Kliv ner i St Wiperti krypta

Strax utanför de allra mest centrala delarna av Quedlinburg ligger St Wipertikyrkan, som är känd för sin krypta. Kryptan byggdes omkring år 1000, in i den struktur som redan existerade, en kyrka uppförd på 900-talet. Kyrkan och kryptan var tyvärr inte öppna när vi var här, men det var också fint att strosa runt på den historiska kyrkogården.

10. Se konst på Lyonel-Feininger-Galerie

Lyonel-Feininger-Galeri är ett museum över grafisk konst, som du hittar på Schlossberg 11 i centrala Quedlinburg. Lyonel Feininger var en tysk-amerikansk målare, grafiker och serieskapare som föddes i New York och senare flyttade till Tyskland.

11. Besök Klopstockhaus

Klopstockhaus är poeten Friedrich Gottlieb Klopstocks födelsehus. Huset, som byggdes runt år 1560, är vackert och ligger på ett fint torg omgivet av flera andra vackra hus. Idag fungerar huset som ett biografiskt och litteraturhistoriskt museum.

12. Ät middag på Word-Haus

Vi åt middag på restaurang Word-Haus, och vi kan varmt rekommendera ett besök här. Här satt vi mysigt i trädgården, och allting vi åt var väldigt gott och vällagat. Helena beställde vit sparris med hollandaisesås, lax och tryffelgnocchi, och Peter slog till på lammfilé med rosmarinpotatis och gröna bönor.

Här bestämde vi också för att testa varsin tysk efterrätt. För Peter blev det apfelstrudel med glass och grädde, medan Helena beställde in en ”windbeutel” (stor petit-chou fylld med grädde och sylt). Smarrigt!

Mer att göra i Quedlinburg för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna härliga stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Quedlinburg, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Kulturkirche St. Blasii är en kyrka som erbjuder konserter och utställningar. (Blasiistrasse 6)
 • Marktkirche St Benedikti är en kyrka med gotisk arkitektur. (Marktkirchhof 1)
 • Schlossmuseum berättar om stadens historia och utveckling av slottet. (Schlossberg 1)
 • Sternkiekerturm är ett torn med utsikt. (Weingarten 1)
 • St Nikolaikyrkan har 72 meter höga torn. (Neustädter Kirchhof 23)

Mer att göra i Quedlinburg för dig som gillar natur

Här är också några fler förslag på saker att göra i Quedlinburg för dig som gillar natur.

 • Klipporna vid slottsberget är skyddade som en geopark.
 • Parken Brühl är en grön park nära staden. (Brühlstrasse)

Mer att göra i Quedlinburg för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Quedlinburg här.

 • Glass finns att köpa på många ”Eiscafé”.
 • Harz smalspåriga järnväg har ett stopp i Quedlinburg.
 • Lilla tåget kör igenom Quedlinburg.

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Quedlinburg att välja på. Vi besökte staden med husbil och stannade på ställplatsen Schlossparkplatz på Schenkgasse. Denna plats har mycket bra läge för att besöka staden och dessutom finns den mesta service du behöver här.

Platsen ser mer eller mindre ut som en vanlig parkeringsplats och vanliga bilar står också här, men dessutom finns toalett, soptömning, möjlighet att tömma toakassett samt möjlighet att fylla färskvatten och koppla in el. Om man vill ha el får man gå över gatan till bowlingen och köpa poletter. Observera att du måste köpa till ”kurtaxe” (för närvarande 3 euro/person) för att bo i staden, vilket du kan betala på turistbyrån.

Att göra i Quedlinburg – på film

Mer att se och göra i närheten av Quedlinburg

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Quedlinburg. Vi kan rekommendera fina orter som Wernigerode, Blankenburg och Goslar. Du har också möjlighet att uppleva fantastisk natur i Harz-området, till exempel i Thale eller vid Tysklands längsta hängbro. Det är heller inte speciellt långt till den intressanta staden Magdeburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Quedlinburg?

Har du varit i Quedlinburg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Quedlinburg?

Fakta om Quedlinburg

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Kreis: Landkreis Harz
 • Invånare: Cirka 24 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till Quedlinburg

 • Flyg: Flyg till Leipzig, Hannover eller Berlin och fortsätt med tåg eller hyrbil.
 • Bil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Quedlinburg (knappt 8 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev