Meny Stäng

Att göra i Würzburg – 12 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Würzburg i Tyskland? Denna vackra och historiska stad är en riktig pärla, som bjuder på allt från palats till vackra vyer. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Würzburg i Tyskland

Würzburg var en gång i tiden ett viktigt biskopsstift, med fantastiska byggnader i form av kyrkor och palats. Under det trettioåriga kriget intogs staden av svenskar trupper och under hela fyra år, 1631-1635, var staden … svensk!

Under Andra världskriget förstördes en stor del av staden, men mycket har byggts upp på nytt. Vi besökte Würzburg i somras, under en längre husbilsresa i Tyskland, och detta var en stad vi blev riktigt förtjusta i.

Att göra i Würzburg

Würzburg ligger i förbundslandet Bayern i Tyskland, cirka 11 mil nordväst om Nürnberg.

Vad kan man göra i Würzburg ?

Vad kan man då se och göra i Würzburg? Det finns förstås en hel del att upptäcka! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Upplev Unterer Markt med Marienkapelle

Unterer Markt (Nedre Torget) är ett livligt torg i den gamla stadsdelen i Würzburg, där du förmodligen hamnar förr eller senare.

Att göra i Würzburg

På torget står bland annat Marienkapelle, som är en vackert röd romersk-katolsk kyrka från 1300-talet. Kapellet skadades rejält av bombningarna under Andra världskriget, men renoverades på 1950-talet.

2. Prova den lokala korven

När vi läste på inför vårt besök i Würzburg läste vi att man ska prova den lokala korven på torget “Unterer Markt”. Vi hade också läst att vi skulle leta efter den gula markisen och den långa kön. Beskrivningen stämde utmärkt och vi tog oss hit för en enkel lunchkorv.

Att göra i Würzburg - äta korv

Korven, som serveras i en fralla med rejält med senap, smakade riktigt bra. Ännu bättre blir det med en “Würzburger Hofbräu”.

Att göra i Würzburg - äta korv

3. Besök Residenset i Würzburg

Residenset i Würzburg är ett fantastiskt barockpalats, och anses vara ett av de främsta exemplen på överdådig tysk barock. Stora delar av palatset förstördes under Andra världskriget, men har byggts upp igen till sin ursprungliga glans.

Palatset kan besökas invändigt under guidade turer, som emellanåt även ges på engelska. Här kan du bland annat se världens största takfresk, som skapades av den venetianske konstnären Giovanni Battista Tiepolo 1752-1753, och som otroligt nog klarade sig oskadd genom kriget.

4. Fascineras av Hofkirche

Strax intill Residenset i Würzburg ligger kyrkan ”Hofkirche”, som invigdes 1743. Även om kyrkan är liten så är den ett mästerverk, och otroligt imponerande med alla utsmyckningar och målningar.

Hofkirche

5. Kika in i katedralen St. Kilian

Würzburgs katedral (Würzburger Dom eller Dom Sankt Kilian) är säte för biskopen av Würzburg och har varit begravningsplats för prinsbiskoparna i hundratals år.

Att göra i Würzburg - St Kilian

Katedralen, som är tillägnad Sankt Kilian, skadades kraftigt av brittiska bomber i mars 1945 men återuppbyggdes efter andra världskriget.

6. Se konst på Museum am Dom

Museum am Dom (Museet vid katedralen) visar upp hundratals konstverk, av en lång rad olika konstnärer, från ett helt årtusende.

Att göra i Würzburg - Museum am Dom

7. Beundra Kollegiatstift Neumünster

Kyrkan Kollegiatstift Neumünster uppfördes på 1060-talet, och byggdes sedan ut på 1100- och 1200-talet. Byggnaden skadades under bombningen under andra världskriget, men restaurerades därefter.

8. Drick vin på bron Alte Mainbrücke

Alte Mainbrücke är namnet på den äldsta bron över floden Main, och denna vackra bro är idag en symbol för staden. Bron började byggas redan på 1400-talet, och var den enda flodkorsningen fram till år 1886. Idag kan du passera bron till fots eller på cykel. På sidorna är bron utsmyckad med stora statyer i sten.

Att göra i Würzburg

Många människor stannar till på bron för att njuta av utsikten. Om du tittar noga kommer du troligtvis se att en stor del av dessa står med ett glas vin i handen. Det är nämligen tradition att köpa ett glas vin i restaurangen bredvid bron, och sedan avnjuta detta på bron. Vinet köps i en liten lucka, och när man druckit klart lämnar man tillbaka glaset. Trevligt!

9. Upptäck Marienbergs fästning

Marienbergs fästning (Festung Marienberg) är ett maffigt byggnadsverk på den västra stranden av floden Main. Under nästan 500 år, från 1200-talet, fungerade fästningen som hem för de lokala prinsbiskoparna.

Under det trettioåriga kriget erövrades fästningen av svenskarna, under ledning av Gustav Adolf, och svenskarna höll det mellan 1631-1635. Därefter rekonstruerades det som ett barockresidens. Idag är fästningen en populär sevärdhet, och promenaden upp bjuder på vacker utsikt.

Att göra i Würzburg

Att se sig om på den pampiga borggården är både gratis och intressant. Mot betalning kan man också följa med på guidad tur. Turerna är vanligtvis på tyska, men ges ibland också på engelska.

10. Njut av Fürstengarten

Vid Marienbergs fästning hittar du också den vackra trädgården Fürstengarten. Förutom att trädgården är vacker så bjuder platsen på en fantastisk utsikt över floden och staden.

Fürstengarten

11. Strosa längs floden Main

Main är en 472 kilometer lång flod som flyter rakt igenom Würzburg. Vid vackert väder är det riktigt fint att strosa längs floden.

Att göra i Würzburg

Sommartid kan man också kryssa på floden, från “Alter Kranen” (Gamla Kranen) till den pittoreska staden Veitshöchheim.

Floden Main

12. Följ Romantiska vägen

Romantiska vägen (Romantische Strasse) är en 35 mil lång semesterväg, som bland annat passerar en lång rad vackra slott. Vägen startar i Würzburg och slutar i Füssen i Allgäu.

Att göra i Würzburg

Mer att göra i Würzburg  för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna intressanta stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Würzburg, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Käppele är ett annat namn på pilgrimskyrkan “Wallfahrtskirche Mariä Heimsuchung”, som ligger på en kulle. (Spittelbergweg 21)
 • Martin von Wagner Museum innehåller en konstsamling från Würzburgs universitet. (Residenset, Residenzpl. 2A)
 • Museum für Franken är ett statligt museum för konst och kulturhistoria. (Marienbergs fästning)
 • Rathaus Würzburg är stadens vackra stadshus, som du kan se på bild nedan. (Rückermainstrasse 2)
 • Veitshöchheim Schloss är ett vackert slott, som ligger 8 kilometer utanför centrum. (Echterstrasse 10)

Mer att göra i Würzburg med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Würzburg här.

 • Båtturer kan man göra, till exempel till Veitshöchheim.
 • City Train är ett litet “turisttåg” som tar turister runt den gamla stadsdelen, förbi flera sevärdheter.
 • Mysiga butiker finns det gott om, i den gamla stadskärnan.
Butik med prydnadssaker

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Würzburg att välja på. Vi besökte Würzburg med husbil och stannade på ställplatsen “Friedensbrücke”.

Här finns en lång rad platser för husbilar som ligger precis vid floden, och det finns service i form av el och tömning av svartvatten. Om det är fullt på ställplatserna kan man stå över natten på parkeringarna bakom, men utan el. Detta var en utmärkt plats tyckte vi, med gångavstånd till centrum.

Ställplats i Würzburg

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Würzburg. Du kan till exempel besöka den historiska staden Nürnberg. Dessutom kan vi rekommendera besök i charmiga Bamberg och vackra Bayreuth. Ännu fler tips till Tyskland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Würzburg?

Har du varit i Würzburg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Würzburg ?

Fakta om Würzburg 

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Bayern
 • Invånare: Drygt 127 000 (2019)
 • Flod: Main
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till Würzburg 

 • Flyg: Flyg till exempel till Nürnberg, och fortsätt därifrån med tåg eller hyrbil.
 • Bil: Att köra med bil från Kiel i Tyskland till Würzburg tar 6,5 timme, om man räknar ren körsträcka. Du kan till exempel ta färja från Göteborg till Kiel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev