Meny Stäng

Residenset i Würzburg – fantastiskt tyskt barockpalats

Residenset i Würzburg är ett fantastiskt barockpalats, och anses vara ett av de främsta exemplen på överdådig tysk barock. Stora delar av palatset förstördes under Andra världskriget, men har byggts upp igen till sin ursprungliga glans. Här kan du bland annat se världens största takfresk.

Residenset i Würzburg

Residenset i Würzburg är väl värt att besöka. Du kan strosa i trädgården ”Hofgarten”, kika in i den överdådiga kyrkan ”Hofkirche” samt följa med på guidad tur genom de vackra salarna och rummen.

Residenset i Würzburg

Residenset i Würzburg ligger i centrala Würzburg, som ligger i den nordvästra delen av Bayern.

Residenset i Würzburg – ett 1700-talspalats som drabbades av kriget

Bygget av Residenset i Würzburg påbörjades för furstbiskopen Johann Philipp Franz von Schönborn, av den då unge och okände artikekten Balthasar Neumann (1687-1735). Byggnaden uppfördes mellan 1720 och 1744, och interiören färdigställdes 1780. Kostnaderna för bygget uppgick till runt 1,5 miljoner floriner, under en tidpunkt då en (1) florin motsvarade en veckas lön för en vanlig arbetare. En enorm summa pengar med andra ord!

Interiören i Residenset i Würzburg var en av de allra vackraste och mest imponerande under sin tid. Dessvärre förstördes 90 procent av Würzburgs gamla stadsdel under en förödande flygräd den 16 mars 1945, bara några veckor före slutet av Andra världskriget. Residenset blev till stora delar utbränt, och bara kärnan räddades.

En stor del av inredningen hade förvarats på annat håll, och därmed räddats. Man beslöt att restaurera residenset och så långt som möjligt återskapa de förstörda rummet. Återuppbyggnaden kostade runt 20 miljoner euro och stod klar 1987. Även detta arbete är enormt imponerande!

Residenset i Würzburg

Trädgården ”Hofgarten”

Vid Residenset i Würzburg ligger den vackra trädgården ”Hofgarten”. Trädgården anlades av furstbiskopen av Würzburg, Adam Friedrich von Seinsheim, som regerade 1755-1779. För att genomföra projektet anställdes trädgårdskonstnären Johann Prokop Mayer (1735-1804) som ny hovträdgårdsmästare.

Trädgården är fantastiskt fin, och vi gillade bland annat den damm som omges av åtta idegranar. I varje gran hittar du en liten figur!

Guidad tur i Residenset i Würstburg

Vi ville naturligtvis se det vackra Residenset i Würstburg invändigt, och det visade sig att man här ger guidade turer på engelska två gånger per dag. Trevligt! Vår internationella grupp (med turister från Europa, Indien och Mexiko) fick följa med på en väldigt intressant och fascinerande tur.

Nyhetsbrev

Observera att det inte är tillåtet att fotografera eller filma inne i palatset, utan särskilt tillstånd. Vi har ansökt om tillstånd att fotografera och visa fotona här på freedomtravel.se, och fått detta beviljat skriftligen. Så, håll till godo!

Residenset i Würzburg

En av de största sevärdheterna i palatset är det mäktiga trapphuset, över vilket man kan se den enorma fresken, som är gjord av den venetianske konstnären Giovanni Battista Tiepolo 1752-1753. Fresken är den största takfresk som någonsin målats och upptar cirka 600 kvadratmeter.

WIFI.se

Fresken beskriver Würzburg och Europa samt de exotiska världsdelarna Amerika, Asien och Afrika. Fantastiskt nog klarade sig trapphuset och fresken från bombräden under Andra världskriget.

En annan sal som klarade sig från bomberna är den Vita salen, utsmyckad med fantastiska stuckaturer från 1744-1745.

Residenset i Würzburg - vita salen

Ytterligare en fantastisk sal är den Kejserliga salen. Även här finns fantastiska takfresker av Giovanni Battista Tiepolo, samt kreativa dekorationer som ibland består av en kombination av målning och skulptur.

Residenset i Würzburg - imperial hall
Residenset i Würzburg - imperial hall

När guidningen i de mest viktiga rummen är över får man strosa runt i palatset på egen hand, vilket man gör med mer eller mindre öppen mun. Det finns oändligt många imponerande rum, såsom exempelvis Spegelkabinettet. Detta förstördes totalt under bombningarna, men tack vare sparade fragment samt en detaljerad målning, har man lyckats återskapa detta underverk till rum.

I många av rummen finns vackra och rikt dekorerade kakelugnar och möbler.

Det finns också gott om gobelänger, som berättar om människor, händelser och känslor.

Residenset i Würzburg

Det är spännande att titta på alla detaljer, på allt från möbler till klockor.

I en del av palatset finns en snygg och modern utställning som berättar om förödelsen under Andra världskriget och om arbetet med att återskapa palatsets forna glans. Det är ju inte bara 1700-talets hantverkare som är imponerande, utan också de som arbetat i vår tid med avancerade hantverksmetoder.

Utställning på Residenset i Würzburg

Kyrkan ”Hofkirche”

Sist men inte minst vill du inte missa att se kyrkan ”Hofkirche”, som invigdes 1743. Även om kyrkan är liten så är den ett mästerverk, och otroligt imponerande med alla utsmyckningar och målningar.

Hofkirche vid Residenset i Würzburg

Video från Würzburg trädgård

Video från Würzburg slott

Mer att se och göra i Würzburg

När du är klar med residenset i Würzburg finns det förstås mer att se och upptäcka i den här staden. Framför allt vill du inte missa den vackra bron ”Alte Mainbrücke” och fortet Marienberg, som ligger med härlig utsikt över staden.

Freedomtravel i Würzburg
Helena vid fortet Marienberg, med utsikt över Würzburg

Var finns ställplats för husbilar?

Det finns flera olika ställplatser i Würzburg. Vi valde att ställa oss på den plats som heter Friedensbrücke, och ligger på Dreikronenstrasse 2. Detta var ett riktigt bra ställe tyckte vi!

Läget är utmärkt för att besöka stan och de ”riktiga” ställplatserna, som också har tillgång till el, ligger fint vid floden Main. Om man inte får plats här finns massor av parkeringsplatser bakom, där det också går bra att stå.

Har du besökt residenset i Würzburg? Vad tycker du om den här typen av sevärdheter?

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om residenset i Würzburg

  • Adress: Residenzpl. 2, Würzburg
  • Stad: Würzburg
  • Förbundsland: Bayern
  • Land: Tyskland
  • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats

Service och praktisk info

  • Öppettider: April-oktober håller slottet öppet dagligen 9-18, och under november-mars håller slottet öppet dagligen 10-16:30 (2022). Observera att slottet håller stängt under vissa helgdagar. Trädgården är öppen fram till skymning (senast 20:00).
  • Priser: 9 euro/vuxen, 8 euro/person med rabatt samt gratis för barn upp till 18 år (2022). Trädgården och kyrkan är kostnadsfria att besöka.
  • Guidade turer: I priset ingår en guidad tur. För närvarande (juni 2022) ges guidade turer på engelska två gånger per dag, klockan 11 och 15. Guidade turer på tyska ges under sommarhalvåret var 20:e minut och under lågsäsong två gånger i timmen.
  • Regler: Det är inte tillåtet att fotografera eller filma inne i slottet, utan särskilt tillstånd. Man får heller inte ta in stora väskor, men det finns låsbara skåp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev