Annons

Husbilsmat – vad är det? Är det någon speciell sorts mat? Vi brukar hävda att man kan laga det mesta i husbilen, men det kan förstås underlätta om matlagningen är lite “enklare” och anpassad efter husbilsköket.

Bra husbilsmat

Bra husbilsmat är mat som inte kräver alltför stor yta eller alltför många kastruller vid tillagning. Ofta är det smidigt att laga mat på grillen, i grytan, i ugnen (om man har ugn) eller att servera sånt som är kallt och gott. Bra husbilsmat är också mat som är lite extra god!

Husbilsmat: På grillen

Du kan grilla på kolgrill eller gasolgrill, men observera att kolgrill ibland är förbjudet på campingar utomlands. För att lyckas med kött, kyckling och fisk kan det vara bra att använda termometer. Kyckling och fläskkött ska vara 65 grader, nötkött 56 grader och lamm och vit fisk ska vara 53 grader. Tonfisk ska grillas 30-45 sekunder på varje sida.

Husbilsmat: I grytan /stekpannan

Det är ofta smidigt att slänga ihop alla ingredienser i en enda kastrull. Då blir det mindre disk och inte lika trångt på spisen. Praktiska rätter i husbilen kan vara en varm soppa med bröd, en gryta med ris eller en pastasås med pasta. Eller varför inte lite kokta musslor med bröd?

Husbilsmat: I ugnen

Ugn finns i vissa husbilar, men inte i alla. Om man har en ugn är det smidigt att laga eller värma sånt som potatisgratäng, fiskgratäng eller lasagne. Det är också smidigt att ugnsbaka potatisklyftor eller göra varma mackor. Om man inte har ugn finns det en s.k. omniaugn som man kan köpa och använda direkt på spisen, och som passar för vissa ugnsrätter.

Sallader, mackor och plockmat

Det är alltid lätt att laga sånt som är kallt. När det är varmt ute är det ofta gott med sallader, wraps och mackor. Ibland när man är ute med husbilen vill man ju också lyxa till det! Vad är då enklare och godare än ett litet buffébord med plockmat?

Mer att läsa

Om du gillar att laga husbilsmat så kanske du också gillar att resa med husbilen. Nedan hittar du ännu fler reportage.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev