Husbilsmat – vad är det? Är det någon speciell sorts mat? Vi brukar hävda att man kan laga det mesta i husbilen, även om det beror lite på hur köket är utrustat.

Det som kan vara mindre smidigt är sånt som kräver många kastruller och stor arbetsyta (som pannbiff med kokt potatis, sås och ärtor). Däremot är det ofta smidigt att laga mat på grillen, i grytan, i ugnen (om man har ugn) eller att servera sånt som är kallt och gott.

På grillen

Du kan grilla på kolgrill eller gasolgrill, men observera att kolgrill ibland är förbjudet på campingar utomlands. För att lyckas med kött, kyckling och fisk kan det vara bra att använda termometer. Kyckling och fläskkött ska vara 65 grader, nötkött 56 grader och lamm och vit fisk ska vara 53 grader. Tonfisk ska grillas 30-45 sekunder på varje sida.

Grillad kyckling, halloumi och sparris med fruktsallad
Grillad kyckling, halloumi och sparris med fruktsallad

I grytan/stekpannan

Det är ofta smidigt att slänga ihop alla ingredienser i en enda kastrull. Då blir det mindre disk och inte lika trångt på spisen. Praktiska rätter i husbilen kan vara en varm soppa med bröd, en gryta med ris eller en pastasås med pasta. Eller varför inte lite kokta musslor med bröd?

Räkor med chili och vitlök
Räkor med sambal oelek och vitlök

I ugnen

Ugn finns i vissa husbilar, men inte i alla. Om man har en ugn är det smidigt att laga eller värma sånt som potatisgratäng, fiskgratäng eller lasagne. Det är också smidigt att ugnsbaka potatisklyftor eller göra varma mackor. Om man inte har ugn finns det en s.k. omniaugn som man kan köpa och använda direkt på spisen, och som passar för vissa ugnsrätter.

Fiskgratäng med dill och räkor
Fiskgratäng med dill och räkor – redo att åka in i husbilens ugn!

Sallader och mackor

Det är  alltid lätt att laga sånt som är kallt. När det är varmt ute är det ofta gott med sallader, wraps och mackor.

Sallad med parmaskinka
Sallad med parmaskinka, avokado, melon och nötter

Plockmat

Ibland när man är ute med husbilen vill man ju lyxa till det! Vad är då enklare och godare än ett litet buffébord med plockmat?

Plockmat är utmärkt husbilsmat
Plockmat är utmärkt husbilsmat – kallt, gott och enkelt!

Läs mer om husbilsmat

Prenumerera på vårt nyhetsbrev