Meny Stäng

Att handla i mataffärer i Kroatien

Annons

Att botanisera i mataffärer utomlands är alltid lika roligt! Hur är det att handla i mataffärer i Kroatien då? Ja, om man besöker de största mataffärerna hittar man det mesta, men det är ändå en hel del som skiljer från Sverige … Kolla förresten noggrant på den översta bilden i inlägget och finn ett “fel”!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Detta finns i överflöd

Paprika, paprika, paprika! I de kroatiska mataffärerna säljs paprikakrydda på enkilospåsar och hyllorna med ajvar (paprikasås) och inlagd paprika är lååånga. Dessutom kan du handla alla möjliga produkter som redan är smaksatta med paprika: chips, ost, leverpastej … och naturligtvis den inhemska paprikakryddade köttfärsrätten pljeskavica.

Pleskevcka från affären (ovanligt liten) med ajvar och lite andra tillbehör som vi råkade ha hemma
Pljeskevica från affären (ovanligt liten) med ajvar och lite andra tillbehör som vi råkade ha hemma

Detta saknar vi

Vi har upptäckt att stora Konzum-butiker i Kroatien är riktigt bra. Här hittar vi också sällsynta produkter som broccoli, avokado, saffran, crème fraiche, vitlökssås och asiatiska produkter, som sambal oelek och woksås. Om vi saknar något är det skaldjur – vi har hittills bara hittat räkor. Annat som vi inte hittar (färdig potatissallad, chèvre, nudlar och vita bönor i tomatsås) kan man kanske leva utan.

Detta är klurigt att förstå

Allt möjligt är klurigt att förstå när man inte kan språket. Innehåller burken i mjölkdisken grädde, crème fraiche eller keso? Inte lätt att veta … Kött styckas också annorlunda, så det är svårt att känna igen styckningsdelarna i köttdiskarna. Men vid enstaka tillfällen står det helt otippat … på svenska!

Ibland är det svårt att förstå vad som är i paketen, och ibland finns det översättning! Men å andra sidan - vad är Sultanens soppa...?
Ibland är det svårt att förstå vad som är i paketen, och ibland finns det översättning! Men å andra sidan – vad är Sultanens soppa…?

Detta gillar vi

Färsk tonfiskfilé är riktigt billigt. Man kan inte beställa det på restaurang, eftersom de förstör den genom att steka den till en torr och tråkig skosula. Men man kan köpa den och tillaga den själv! Vi gillar också alla små förpackningar med kycklingpastej – milda och goda! Och nejdå, ajvar är inte heller så pjåkigt!

Ikväll blev det tonfiskfilé i husbilen - självklart ska tonfisken vara röd eller rosa inuti!
Ikväll blev det tonfiskfilé i husbilen – självklart ska tonfisken vara röd eller rosa inuti!
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev