Meny Stäng

Food Tour i Istanbul – för alla matälskare

Food Tour i Istanbul – för alla som älskar god mat. Vi har precis besökt den livliga staden Istanbul och vårt besök startade med en härlig food tour. En tur bland turkiska butiker, street food-restauranger och marknadsstånd rekommenderas varmt för alla hungriga foodies!

På Food Tour i Istanbul

Vi besökte Istanbul i Turkiet under en pressresa, och på programmet stod ”Street Food Tour”, vilket innebär att man går runt med en guide och testar olika sorters mat i butiker, bagerier, marknadsstånd och matställen. Naturligtvis kan även du som turist boka en Food Tour i Istanbul, vilka kan se olika ut beroende på arrangör och guide, eller också kan du promenera runt på egen hand. Vi tar dig med på turen som vi gjorde!

Food Tour i Istanbul

1. Simit (turkisk bagel)

Vår tur startade med ”simit”, vilket är ett cirkelformat turkiskt bröd som påminner om en bagel, men är större, frasigare och täckt av sesamfrön. På stället där vi stannade gör de bröden i en traditionell ugn inne i den lilla butiken. Hur det smakade? Supergott, och extra fint tillsammans med en skiva ost och en kopp turkiskt te.

Var? Karaköy Galata Simitçisi

2. Baklava (sött bakverk)

Vid nästa stopp fick vi testa baklava, vilket är ett sött bakverk med rötter i de kejserliga köken i Istanbul, i Osmanska riket, och som är vanligt i Mellanöstern och på Balkanhalvön. Bakverket görs i många lager och består bland annat av filodeg, honung och nötter såsom valnötter, hasselnötter eller pistaschnötter.

Baklava kan köpas nästan överallt, men ett tips är att kika in på Karaköy Güllüoğlu, som har en lång tradition av tillverkning och använder råvaror av extra bra kvalitet. Här kan man fika på plats och köpa med sig presentaskar, och även se filmer från tillverkningen. Om det är gott? Ja, mycket!

Var? Karaköy Güllüoğlu

3. Picklade grönsaker

Vårt tredje stopp, under vår Food Tour i Istanbul, var i en liten butik som säljer picklade grönsaker. Vilken färgglad och härlig butik! Här hittar man burkar med inlagda grönsaker och frukter av alla sorter: oliver, blomkål, rödbetor, majs, körsbär, äpplen, bönor, morötter, paprika, aubergine, kål, okra, plommon och päron. Bara för att ge några exempel.

Vi testade i butik och det var mycket gott och fräscht. Inga tillsatser används, men lagen är relativt salt. Troligtvis ännu godare vid en måltid!

Nyhetsbrev

Var? Arıoğulları Petek Turşuları

4. Lokalt godis

Vi fortsatte vår tur, till fots, och kom till en butik där man säljer lokalt godis samt egentillverkad sylt. Sylten har smak av exempelvis apelsin, aprikos, rosor eller kvitten, och inga tillsatser används. I vissa av produkterna använder man socker och i andra endast äppelciderjuice, som naturligt innehåller pektin.

Mer sugen på godis? Då finns det marsipan, karameller och turkish delights. Ett charmigt litet himmelrike för alla som gillar sötsaker!

Var? Üç Yıldız Şekerleme

5. Fisk i bröd

Vår Food Tour i Istanbul startade försiktigt med bröd och sötsaker, och när det närmade sig lunchtid blev det lite matigare smakprover. Vi gick först till ett fiskstånd, där vi började med att spana in utbudet: bland annat blåfisk, långfenad tonfisk (vit tonfisk), lax, bläckfisk, blåmusslor, rom och ”tarama” – en slags röra gjord på saltad och torkad fiskrom.

Vi fick prova en bit baguette, som fylldes med tarama, lax, rödlök och sallad. Mycket gott och fräscht!

Var? Reşat Balık Market

6. Turkisk wrap

Efter stoppet hos fiskhandlaren fortsatte vi till ”Dürümzade”, som är ett relativt enkelt hål i väggen, men som anses ha Istanbuls bästa wraps. Vi måste också hålla med om att dessa är mycket goda. De vi beställde, som är de mer klassiska, innehöll lammkött. Enligt vår kollega, som är vegetarian, smakade även wrap med ost och grönsaker mycket bra.

Var? Dürümzade

Food Tour i Istanbul

7. Turkiskt kaffe

Turen avslutades med turkiskt kaffe, i en riktigt mysig liten gränd. Om man gillar turkiskt kaffe eller inte kan vara olika – det är starkt och har en tjock ”sump” i botten som man ska lämna – men oavsett är det värt att testa.

Tänk på att du måste välja med eller utan socker redan innan du beställer kaffet, eftersom det inte är något man lägger till i efterhand. Och ja, även du som inte brukar ha socker i kaffe kan eventuellt uppskatta det i det starka och intensiva turkiska kaffet …

Var? Mandabatmaz Kahvesi

Food Tour i Istanbul

Nyfiken på Food Tour i Istanbul?

Nyfiken på en Food Tour i Istanbul? Det finns många olika arrangörer, och det finns både längre och kortare turer. Exempelvis kan turer som inkluderar både den europeiska och den asiatiska sidan av Istanbul ta fler timmar i anspråk.

En annan variant är förstås att strosa runt på egen hand. Du kan lägga in namnen på ställena ovan för att hitta dem på Google Maps. I tillägg kan du förstås hitta en massa pärlor på egen hand.

Food Tour i Istanbul
Utöver vår Food Tour i Istanbul – en restaurangägare bjuder på smakprov när vi passerar

Mer att se och göra i Istanbul

Utöver en Food Tour i Istanbul så finns det mycket mer att se och göra i denna härliga stad. Här finns en skön atmosfär, båtturer mellan den europeiska och asiatiska sidan, fantastisk shopping och otroliga sevärdheter. Du kan till exempel besöka helgedomen Hagia Sofia och ”världens första shoppingcentrum” Grand Bazaar.

Moské

Om du gillar mat ska du heller inte missa kryddbasaren, som är otroligt färgstark, och där du hittar kryddor, teer och godsaker.

kryddbasaren

Mer att se och göra i Turkiet

Det finns förstås också mycket att se och uppleva runt om i Turkiet, och vi kan rekommendera ett besök i fantastiska Kappadokien, dit du kan ta dig med flyg, buss eller bil från Istanbul.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du testat en Food Tour i Istanbul?

Har du testat en Food Tour i Istanbul? Eller har du kanske testat turkisk mat på annat sätt? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev