Meny Stäng

Kappadokien i Turkiet – sevärdheter och upplevelser

Vill du uppleva Kappadokien i Turkiet? Detta område är en magisk plats på jorden, med fantastiska klippformationer och luftballonger som stiger mot skyn, varje morgon.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kappadokien i Turkiet

Kappadokien är en fantastisk plats att uppleva. Miljön är nästan overkligen, och när man rör sig i området känns det ibland som att man befinner sig i sagans värld.

Kappadokien i Turkiet

Bergarten tuff är lättbearbetad, vilket under åren har utnyttjats för att hugga ut bostäder, grottor, kyrkor och kloster i bergen. Man har till och med byggt hela städer under jord, som användes av de kristna, när dessa under långa perioder var förföljda.

Idag är Kappadokien ett omtyckt turistmål, dit turister kommer från hela världen. Många vill se landskapet och de gamla bosättningarna. Dessutom drömmer många om att sväva ovanför bergen i en luftballong.

Kappadokien ligger i centrala Turkiet, cirka 35 mil sydost om Ankara.

Upplevelser i Kappadokien i Turkiet

Vad kan man då se och göra i Kappadokien i Turkiet? Vi var här förra hösten, men vi har inte hunnit berätta om allt eller samla våra erfarenheter. Vi listar nu tio spännande upplevelser. Dessutom tipsar vi om restauranger och hotell.

1. Unesco världsarvet ”Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia”

Göreme Nationalpark togs 1985 upp på Unescos prestigefyllda världsarvslista under namnet ”Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia.” Området visar upp ett oerhört speciellt landskap med vulkaniskt skapade bergsryggar, dalar och toppar, som nästan ser ut som skorstenar.

Det är dock inte bara naturen som är fascinerande här, utan också den mänskliga historien. Här finns rester av byar, grottor, kyrkor, kloster och hela underjordiska städer.

Kappadokien i Turkiet

2. Luftballong i Kappadokien

Kappadokien är kanske allra mest känt för de luftballonger som varje morgon stiger upp över det drömska landskapet. Det ser ut som en saga verkligen, och när man är där känns det också lite som att befinna sig i en sagovärld. Detta är en once-in-a-lifetime-experience!

Kappadokien i Turkiet

3. Göreme

Göreme är en ort i Kappadokien i provinsen Nevsehir. Orten är centrum för Göreme nationalpark, som tillsammans med alla märkliga klippformationer är upptagen på Unescos världsarvslista.

Kappadokien i Turkiet - Göreme

Att promenera runt här är riktigt fascinerande och det ät lätt att tro att man befinner sig i en fantasyfilm, snarare än i en verklig ort. Härifrån utgår flera utflykter i området och du kan också välja att bo här på hotell. Kanske väljer du att flytta in i ett grotthotell som tar dig till sagans värld?

WIFI.se
Kappadokien i Turkiet - Göreme

4. Göreme Open Air Museum

Göreme Open Air Museum visar upp ett bosättningsområde i bergen, där klosterliv pågått under gång i tiden. Detta är en av de mest besökta platserna i Kappadokien.

5. Den underjordiska staden Derinkuyu

Den underjordiska staden i Derinkuyu är en av flera underjordiska städer i Kappadokien, och är den största i hela Turkiet. Under lång tid var staden helt bortglömd, men den återupptäcktes 1963, när en boende i området upptäckte ett mystiskt rum bakom en mur i hans hem … Nu är det möjligt att kliva ner och upptäcka en hel värld under jord!

Den underjordiska staden i Derinkuyu

6. Hästridning i Kappadokien

Ett härligt sätt att uppleva Kappadokien är att göra det från hästryggen. Du kan börja din tur på Cemal Ranch, som ligger i hjärtat av Kappadokien, bara några minuter från byn Ortahisar. Turerna kan vara olika långa beroende på önskemål, men varför inte uppleva den magiska solnedgången?

Kappadokien i Turkiet

7. Klostret Selime

Klostret Selime är den största religiösa strukturen i Kappadokien, med en stor katedral uthuggen direkt i berget. Platsen har även fungerat som stopp för karavaner längs Sidenvägen, och idag är detta ett spännande besöksmål för turister.

8. Ihlara-dalen

Ihlara-dalen i Kappadokien är en fantastiskt vacker dalgång med dramatiska bergsformationer, intensiv grönska, en lång rad historiska bergskyrkor samt mysiga restauranger där man sitter och gungar på vattnet. En underbar plats helt enkelt!

9. Vinprovning i Kappadokien

Turkiet är en plats där du kan njuta av goda viner. I Kappadokien kan du till exempel besöka Turasan, i Ürgüp/Nevsehir, där du hittar riktigt bra vin.

10. Gondol i Kappadokien

Va, en gondoltur i Turkiet? Detta hade vi inte väntat oss, men utanför restaurangen Sur Balik Avanos låg ett antal gondoler och väntade på resenärer. Vi ochvårt resesällskap, Charlotte från Go Traveling, bestämde oss genast för att ta en tur, och nu vet vi att detta kan rekomennderas!

Kappadokien i Turkiet

Restauranger i Kappadokien

Under vår vistelse i Kappadokien hann vi med att äta på ett gäng restauranger. Överallt fick vi riktigt god mat. Ofta inleds måltiden med plock och smårätter, och man sitter gärna länge vid matbordet.

Millocal Restaurant

På Millical Restaurant i byn Uchisar åt vi en fantastisk måltid, med massor av rätter. Precis allt var supergott!

Adress: Tekelli Mah. Karlik Sokak No:30 Uchisar / Nevsehir

Cappadokia Steak House

På Cappadocia Steak House i byn Uchisar åt vi en grym köttmåltid. Som vanligt i Turkiet inleddes måltiden med plock och förrätter. gott!

Adress: Yukarı mevkii Tekelli mahallesi Göreme caddesi no :1, 50240 Nevsehir

Sur Balik Avanos

En kväll åt vi på Sur Balik Avanos, som ligger fint vid en flod i staden Avanos. Mycket gott och trevligt! Det var också här vi, strax innan middagen, gav oss ut på en fin tur med gondol.

Adress: Bahçelievler Yukarı, İnönü Cd., 50860 Avanos/Nevsehir, Turkiet

Seyyah Han

Seyyah Han i Cavusin är en trevlig restaurang, som ligger fint vid en by omgviven av dramatiska bergsformationer. Här kan du till exempel prova kött som tillagas inne i en lerkruka, som man slår av locket på precis innan man ska äta. Mycket mört och gott!

Adress: 2.küme mahallesi Maltepe Sokağı, no 144, Avanos/Nevşehir

Restaurang Aslan

I Ihlara-dalen hittar man flera mysiga flytande restauranger, såsom restaurang Aslan. Här är det inte i första hand maten som sticker ut (även om den är god) utan den fantastiska miljön. Observera att alkohol inte säljs i Ihlara-dalen.

Adress: Belisırma Köyü Yolu, 68500 Belisırma/Güzelyurt/Aksaray

Hotell i Kappadokien

Det finns många olika hotell i Kappadokien. Du kan till exempel välja att ta in på något mysigt ställe i Göreme. Här finns många läckra hotell, såsom Cappadocia Cave Suites och Anatolian Houses. I Göreme finns också många turarrangörer, och staden fungerar som en bra utgångspunkt för utflykter i området.

Ett annat alternativ är att, liksom vi, ta in på Kayakapi Premium Caves i Ürgüp. Detta är ett både lyxigt och mysigt hotell där man får bo i vackert inredda rum, uthuggna i berget. Att bo här är en upplevelse utöver det vanliga!

Att resa till Kappadokien i Turkiet

Så, hur reser man då till Kappadokien i Turkiet? Om du reser på egen hand kan du flyga till Istanbul, varifrån du sedan kan flyga vidare till Nevsehir, eller eventuellt Kayseri. Det är också möjligt att göra turer från turistorter som Antalaya eller Alanya, med flyg, buss eller bil. För en bussresa får du räkna med drygt 8 timmars restid.

På loungen i Istanbul

Film från Kappadokien

Här kan du också sen en kort film från ballongflygningen i Kappadokien.

Mer att se och göra i närheten

Det finns många fantastiska platser att se och uppleva i Turkiet. Vi har mycket kvar, men än så länge kan vi tipsa om den härliga storstaden Istanbul, med Grand Bazaar och helgedomen Hagia Sofia.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du varit i Kappadokien i Turkiet?

Har du varit i Kappadokien i Turkiet? I så fall, hur var din upplevelse? Vilka erfarenheter kan du berätta om? Eller är du kanske nyfiken på att åka?

fakta om Kappadokien i Turkiet

 • Land: Turkiet
 • Region: Anatolien
 • Läge: I centrala Turkiet, cirka 35 mil sydost om Ankara.
 • Namn: På turkiska Kapadokya och på latin Cappadocia.
 • Unesco: Kappadokien är sedan 1985 med på Unescos världsarvslista.
 • Berg: De största bergen är Erciyes (tidigare Argaios) och Antitaurus.
 • Nationalpark: Göreme nationalpark

Kappadokiens historia

 • 1900 före Kristus: Assyrierna hade en handelsbesittning i området.
 • 1600 före Kristus: Området tillhörde hettiterna, med huvudstaden Hattusa och ett strategiskt läge vid Sidenvägen.
 • 500 före Kristus: Området blev en persisk provins och den förste kände satrapin (provinsståthållaren) var Ariarathes 1.
 • 322 före Kristus: Alexander den store erövrade Kappadokien.
 • 260 före Kristus: Kappadokien blev ett självständigt rike som styrdes av Ariarathes I:s efterkommande.
 • 36 före Kristus: Den romerske härföraren Markus Antonius erövrade området, som gjordes till romersk provins under kejsar Tiberius, och en viktig del av det Östromerska riket.
 • 1071: Vid slaget vid Manzikert erövrades Kappadokien av seldjukerna och kom att tillhöra det Osmanska riket.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev