Meny Stäng

Att besöka Victoriafallen – stor guide med tips

Annons

Hur är det att besöka Victoriafallen? Victoriafallen är ett av de största och mest mäktiga vattenfallen i världen. Denna imponerande naturliga sevärdhet, som är upptagen på Unescos världsarvslista, hittas på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Victoriafallen i Zimbabwe och Zambia

Victoriafallen, eller Mosi-oa-Tunya (”Den dundrande röken”) som platsen heter på bantuspråket lozi, bjuder på spektakulära vyer. Fallet är varken högst eller bredast i världen, men kan anses vara störst eftersom bredden (1708 meter) och höjden (108 meter) tillsammans bidrar till världens största fallande vattenmassa.

Att besöka Victoriafallen

Victoriafallen ligger i Zambezifloden, på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, vid orterna Victoria Falls (Zimbabwe) och Livingstone (Zambia).

Värt att veta om Victoriafallen i Zimbabwe

Det finns många vattenfall i världen som är högre än Victoriafallen – allra högst är Angel Falls i Venezuela med sina imponerande 979 meter – men dessa är alla avsevärt smalare. I bredd är det endast Iguazúfallen, på gränsen mellan Brasilien och Argentina, som slår Victoriafallen på fingrarna.

Det är bland annat de enorma vattenmassorna i Victoriafallen som imponerar. Under mars/april, den tid då det är som mest vatten i fallen, bedömer man att 500 miljoner liter vatten strömmar genom fallen varje minut. Det är svindlande och svårt att föreställa sig.

Ovanför fallen bildas ett vattenmoln som ofta är runt 1,5 kilometer högt och synligt på hela 20 kilometers avstånd.

Att besöka Victoriafallen

Man tror att David Livingstone, upptäckare och missionär från Skottland, var den första europén att beskåda vattenfallen, vilket han gjorde den 16 november år 1855. För att hedra Drottning Victoria gav han fallen namnet ”Victoria Falls”, och fallen har sedan dess detta namn parallellt med det tidigare namnet Mosi-oa-Tunya.

David Livingstone
David Livingstone står staty strax intill vattenfallen

Victoriafallen togs år 1989 upp på Unescos världsarvslista, på grund av sina geologiska och geomorfologiska egenskaper. Man ser också ibland fallet på listor över ”världens 7 naturliga underverk”, även om man ska vara medveten om att det finns flera olika sådana listor, som alla inkluderar olika underverk. Man behöver dock ingen lista för att se att detta är ett av naturens fantastiska under!

Att besöka Victoriafallen

Att besöka Victoriafallen

Så, hur är det då att besöka Victoriafallen? Fallen kan besökas både på Zimbabwes sida och på Zambias sida, och de kan besökas olika tider på året. Vi svarar på några av de frågor som du kan tänkas ha.

Hur tar man sig till Victoriafallen?

Man flyger antingen till Victoria Falls i Zimbabwe (Victoria Falls Airport) eller till Livingstone i Zambia (Harry Mwanga Nkumbula International Airport). Vi flög från Kapstaden i Sydafrika, och från Stockholm kan man till exempel flyga med Ethiopian Air via Addis Abeba.

Vid ankomst betalar man visum för det eller de länder man planerar att besöka. Tänk på att det kan vara bra att ha med kontanter i någon stabil valuta såsom amerikanska dollar eller euro, ifall det skulle behövas. Från hotellen i området kan du sedan boka utflykt eller skjuts till fallen.

Vi utgick från Victoria Falls Safari Lodge, och från det hotellet gick det regelbundna shuttle-bussar till fallen. Väl framme vid nationalparken fick vi betala inträde, och här kunde man även köpa dricka och souvenirer. Sedan var det bara att promenera runt på egen hand!

Hur ser man Victoriafallen på bästa sätt?

På flera ställen kan man läsa att man ser 75 procent av Victoriafallen på Zimbabwes sida. Om man bara ska se dem från ett land kan det kanske därför vara bättre att satsa på Zimbabwe.

Bro över Zambezifloden
Bro mellan Zimbabwe och Zambia

Vill man få full pott är det förstås allra bäst att se fallen från båda länderna. Dessutom kan man addera andra sätt att se och uppleva fallen, såsom helikoptertur ovanför fallen eller speedboat nere i fallen. Vi höll oss endast på Zimbabwe-sidan, av tidsskäl, och var nöjda med det, även om Zambia säkert också är spännande att uppleva.

Att besöka Victoriafallen

Att se Victoriafallen är en mäktig upplevelse, och har man tur kan man även se regnbågen här.

Att besöka Victoriafallen

När är det mest vatten i Victoriafallen?

Man kan besöka Victoriafallen alla tider på året, men upplevelsen kan nog variera en hel del. Tiden mellan februari och maj bjuder på högst vattenstånd. Det innebär att det är riktigt mycket vatten i vattenfallen (och i luften) samt att man blir rejält blöt. Vi tyckte att denna tid var häftig eftersom vattenmängderna är så imponerande, samtidigt som sikten förstås kan bli lite begränsad på grund av vattenångorna i luften.

Mellan juli och september är det torrare, och mellan oktober och november är det som lägst vattenstånd i Victoriafallen. Vid denna tid kan sikten vara klarare, men mot slutet av perioden kan det vara mer begränsat med vatten i fallen, särskilt på Zambia-sidan.

Att besöka Victoriafallen
Att besöka Victoriafallen
Turister i regnkläder

Vad ska man ha på sig när man besöker Victoriafallen?

När man ska besöka Victoriafallen är det bäst att ha bekväma kläder för väder. Det innebär ofta lediga sommarkläder och sandaler. Solglasögon, solhatt och solskyddskräm kan också vara bra.

Om du planerar att besöka Victoriafallen under den mest blöta perioden är regnkläder nästan ett måste. Det är massor av vatten i luften och man blir totalt genomblöt.

Att besöka Victoriafallen

Speedboat vid Victoriafallen

Man kan göra många olika aktiviteter runt Victoriafallen, och vi valde att göra en tur med speedboat. Detta ångrade vi inte, riktigt kul!

En van hämtade upp deltagare på olika hotell och körde sedan till startpunkten, där vi utrustades med hjälmar och flytvästar. Här fick vi också välja att lämna mobiler, kontokort och andra värdesaker i förslutna kuvert eftersom det hela skulle bli väldigt blött. Jag (Helena) lämnade min mobil och Peter tog modigt med sin eftersom han trots allt ville filma.

Speedboat tour

Det blev en brant vandring neråt (och senare en lika brant vandring uppåt!) där en speedboat låg och väntade på oss. Vi körde flera varv i närheten av fallet och sedan nästan in i det. Om vi blev blöta? Vi blev totalt dränkta.

Roligt var det, och stämningen i båten var hög. Att filma och fota var inte lätt, men vi fick i alla fall med oss en bild. Mobiltelefonen blev genomblöt, men nya iPhones tål ganska mycket, så den klarade sig bra.

Speedboat tour

Andra utflykter vid Victoriafallen

Vi valde speedbåtturen, men det finns också många andra utflykter man kan välja när man besöker Victoriafallen. Här är några exempel:

 • Bungy jump från bron över Zambezi River
 • Devil’s Pool med bad och utsikt ner över fallet, för de modiga
 • Forsränning i Zambezi River
 • Guidad tur i regnskogen, vid Victoriafallen
 • Helikopterturer över Victoriafallen
 • Safari i Zambezi National Park
 • Safari i Botswana som också ligger relativt nära
 • Solnedgångskryssning ovanför vattenfallen
 • Zipline över Zambezi River
Att besöka Victoriafallen

Hotell och restauranger vid Victoriafallen

Det finns många olika hotell och andra boenden att välja på vid Victoriafallen, både i Zimbabwe och i Zambia, i olika prisklasser. Vi bodde på Victoria Falls Safari Lodge, vilket är ett helt fantastiskt ställe med utsikt över ett vattenhål, dit de vilda djuren kommer för att dricka.

Strax intill Victoria Falls Safari Lodge ligger restaurangen The Boma, som bjuder på en härlig upplevelse med trummor och dans. Två andra restauranger som vi läst om, men som vi inte hann besöka, inkluderar Wild Horizons Lookout Cafe samt Dusty Road Township Experience.

Victoria Falls Safari Lodge
Utsikt från Victoria Falls Safari Lodge

Hemresa från Victoriafallen

Vi spenderade drygt tre dagar i Victoriafallen i Zimbabwe, vilket för oss blev avslutningen på en sju veckor lång och fantastisk resa i Sydafrika. Efter detta blev det dags för oss att ta oss till flygplatsen i Victoria Falls, för att ge oss av tillbaka till Sverige.

Victoria Falls Airport
Flygplats i Zimbabwe

Har du varit vid Victoriafallen?

Vilka fantastiska dagar vi hade i Victoria Falls! En otroligt vacker plats som definitivt platsar på vår lista över naturliga underverk! Har du varit vid Victoriafallen? Skulle du kanske vilja besöka Victoriafallen?

Fakta om Victoriafallen

 • Land: På gränsen mellan Zimbabwe och Zambia
 • Flod: Zambezifloden
 • Namnet: Det ursprungliga namnet Mosi-oa-Tunya betyder ”Den dundrande röken” på bantuspråket lozi. David Livingstone gav fallen namnet ”Victoria Falls” till Drottning Victorias ära.
 • Upptäckt: Den skotske upptäckaren och missionären David Livingstone tros vara den första europén som såg Victoriafallen den 16 november 1855.
 • Världsarv: Victoriafallen upptogs 1989 på Unescos världsarvslista.

Mått och siffror

 • Bredd: Cirka 1,7 kilometer (1 708 meter)
 • Höjd: 108 meter på den högsta punkten
 • Vattenmängder: Under regnsäsongen strömmar det igenom cirka 9 100 m³/s och under torrperioden endast 350 m³/s.
 • Vattenmolnets höjd: Det vattenmoln som bildas är runt 1,5 kilometer högt och synligt på hela 20 kilometers avstånd.

Djur och natur

 • Nationalparker: Mosi-oa-Tunya nationalpark är 66 km² och Victoriafallens nationalpark är 23 km². Zambezi nationalpark sträcker sig 40 kilometer västerut längs med floden.
 • Växtlighet: Främst mopaneskog och savann. Regnskogen får näring från sprayen från vattenfallet och här finns bland annat mahogny och ebenholts.
 • Djurliv: I nationalparkerna finns ett rikt djurliv med bland annat elefant, buffel, giraff, zebra, antiloper, lejon, leoparder, flodhästar, krokodiler, babianer, markattor och många olika sorters fåglar. I floden finns en lång rad fiskarter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev