Meny Stäng

Weekend i Åbo – spa, kultur och god mat

Annons

För några veckor sedan spenderade vi en weekend i Åbo, fylld av spa, kultur och god mat. Finländska Åbo ligger bara en trevlig båtresa bort från Stockholm och har väldigt mycket att bjuda på.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En härlig weekend i Åbo

Vi har varit ganska mycket i Åbo under den senaste tiden. Förra sommaren besökte vi Åbo med husbilen, och strax före jul åkte vi hit tillsammans med Peters bror och hans fru, för att uppleva julstämning och julmarknader. Nu var det dags igen!

Kort efter att vi kommit hem från Sydafrika och Zimbabwe var vi inbjudna på en pressresa till Åbo. Programmet inkluderade flera intressanta besöksmål som vi inte besökt förut, och därför tackade vi ja. Vi berättar om hela den härliga resan här, och dessutom har vi uppdaterat vår Åbo-guide (nedan) med ännu fler tips.

Weekend i Åbo
Vi besökte Åbo i mars – och under dessa dagar var det riktigt vintrigt!

Viking Glory Stockholm – Åbo

Vi åkte till Åbo med Viking Glory. Trots att vi många gånger tänkt åka med det här fartyget så har det inte blivit av förut. Roligt att äntligen komma ombord på detta omtalade kryssningsfartyg! Precis som vi anade så är Viking Glory läckert designad, inte minst i restaurang Kobba.

Vi fick chans att kika upp för den (riktigt läckra!) trappa, som vanligtvis är avstängd för flertalet gäster. Vad finns där uppe? Jo, ett ”chambre séparée” som heter ”Fyren” och som kan bokas för mindre sällskap. Här vid det roterande (!) bordet har man fartygets bästa utsikt. Faktum är att man till och med sitter högre än kapten.

Fyren kan bokas för 12 sittande gäster, eller upp till 30 minglande personer. I samband med att man bokar platsen bokar man också något mat- och dryckespaket såsom Scandinavian Afternoon Tea Break eller Fyren Champagne Break.

Vi åt vår middag där de allra flesta gästerna gör det, nämligen i buffetrestaurangen. Här valde vi att fokusera på skaldjur och små skålar med läckra godsaker. Självklart finns det ett stort utbud av varmrätter också.

Buffén på Viking Glory

Efter middagen tog vi ett kort varv till den snygga baren och den (enormt stora!) butiken ombord. Vi blev dock inte sena här, eftersom vi visste att vi skulle upp tidigt nästa morgon.

Bar Viking Glory

På frukostbuffén passade vi bland annat på att få i oss några goda ostar samt klassiska karelska piroger. Samtidigt kunde vi blicka ut över solen som framför oss steg över Finland.

Det var ett kyligt, men vackert, Finland som mötte oss.

Weekend i Åbo

Sokos Hotel Seurahuone

Under vår weekend i Åbo bodde vi på Sokos Hotel Seuraheune. Det här hotellet har ett utmärkt läge mitt i centrala stan. Hotellet är en klassiker från 1920-talet och även om det har renoverats i modern stil, så känner man av 20-talsvibbarna, i form av dekorativa pärlhalsband på oväntade platser och andra snygga detaljer.

Weekend i Åbo - Sokos Hotel Seurahuone

Det finns en trevlig bastu på hotellet, som vi dock inte hade tid att använda.

Frukosten är också mycket trevlig, med ett stort och lockande utbud.

Weekend i Åbo - Sokos Hotel Seurahuone

Åbo saluhall

Det första vi gjorde under vår weekend i Åbo var ett besök i Åbo saluhall. Den här saluhallen öppnade år 1896, och ligger i en klassiskt vacker byggnad. Inuti är den otroligt charmig, med fina butiker, trevliga restauranger och en läcker ”tågavdelning”, där man sitter som om man vore ombord på ett tåg.

Åbo saluhall är väldigt populär och används minst lika mycket av lokalbor som av turister. Vi besökte bland annat fisk- och skaldjursbutiken Herkkunuotta, där vi fick prova deras specialitet rökt gäddmousse på en bit bröd – mycket, mycket gott! Dessutom besökte vi Piece of Cake där vi provade populära piisbis-munkar. Också mycket gott!

Guidad stadsvandring i Åbo

Nästa punkt på programmet var en guidad tur i Åbo, via företaget Magni Mundi. Mycket intressant! Åbo är Finlands äldsta stad och var en gång i tiden den näst största staden i Sverige. Här finns alltså en hel del historia att ta del av, som inkluderar både Finland och Sverige. Bland annat ligger Karin Månsdotter (drottning av Sverige juli–september 1568 och gift med kung Erik XIV) begravd i Åbo domkyrka.

Efter den guidade turen promenerade vi också lite på egen hand. Det är otroligt fint att strosa längs med Aura å, som flyter rakt igenom staden.

Weekend i Åbo

Guidad tur på Paimio Sanatorium

Paimio Sanatorium ligger en halvtimme utanför Åbo med bil och är känt som Alvar och Aino Aaltos designmästerverk. Byggnaden stod klar 1932 och hyllades internationellt för sin arkitektur. Den anses idag vara ett av Aaltos mest betydelsefulla tidiga verk.

Paimio Sanatorium

Idag arrangeras guidade turer på sanatoriet, året runt. Vi fick följa med på en sådan här rundvandring, vilket var väldigt intressant. Guiden berättade om tiden då byggnaden fungerade som sanatorium för tuberkulossjuka. Hon berättade också om arkitekturen, med dess färger, stora ljusinsläpp, tekniska lösningar och kreativa idéer som skulle förbättra tillvaron för de tuberkulossjuka.

Bland annat fick vi besöka den stora balkongen där de sjuka tillbringade flera timmar varje dag, oavsett väder, för att få så mycket frisk luft som möjligt.

Weekend i Åbo - Paimio sanatorium

Den som vill kan också bo över på Paimio sanatorium. Flertalet av de små lägenheterna är renoverade, samtidigt som man har behållit den ursprungliga stilen.

Kakola – ett besök på fängelsehotellet

Tillbaka i centrala stan gjorde vi ännu ett spännande besök under vår weekend i Åbo – på fängelsehotellet Kakola. Hotellet ligger på Kakolabacken, som är den näst högsta av alla kullar i Åbo. Kullen har fått sitt namn eftersom ett tidigare fattighus här inhyste ”sinnessvaga” människor, vilka man kallade kako.

Under lång tid var Kakola det största och allra farligaste fängelset i Finland. År 2007 stängde fängelset, som därefter har byggts om till modernt hotell, och i byggnaderna runt om har det växt fram sådant som restaurang, bageri och spa.

Även om hotellet är mycket stilfullt renoverat har man varit noga med att behålla detaljer som påminner om fängelsetiden. Här finns till exempel gamla fängelsedörrar och kedjor, och dessutom finns den gamla fängelsekyrkan bevarad.

Weekend i Åbo - Kakola

De flesta hotellrummen är renoverade till ”vanliga” och väldigt fina hotellrum, där endast små detaljer påminner om fängelselivet. Till exempel är brickan som kaffe- och tevatten serveras på, en sådan bricka där internerna förr fick sin mat …

För den som vill gå ett steg längre finns också hotellrum som ser ut mer eller mindre som en riktig fängelsecell … Tydligen har hotellet haft både brudpar och tidigare fängelseinterner som gäster här!

Weekend i Åbo - Kakola

Ölprovning på Kakola Brewing

Området på Kakolabacken, dit du kan ta dig med den lilla funikularen, är idag riktigt trevligt. Här hittar du bland annat det lokala lilla hantverksbryggeriet Kakola Brewing, som erbjuder öl, pizza och bryggeriturer. Ölen här är kreativ och kommer i många varianter, från lager och ipa till fantasifulla rosafärgade fruktöl.

En trevlig liten shop finns också på plats. Finland har nämligen lite mer generösa alkoholregler än Sverige. Alkoholhaltiga drycker med max 5,5 volymprocent får säljas i vanliga mataffärer och producenter får sälja alkoholhaltiga drycker med max 13 volymprocent.

Kakola spa

Ytterligare ett ställe som är värt att besöka på Kakolabacken är Kakola spa. Vi kom hit på sen eftermiddag, när det var relativt lugnt, och det var verkligen en avslappnande upplevelse.

Det finns en rad olika fina pooler samt förstås (detta är Finland!) ett helt gäng olika sorters bastu. I den stora poolen finns dessutom en bar, så att man kan handla en drink och inmundiga den vid borden i vattnet. Riktigt läckert!

Middag på restaurang Nooa

En kväll under vår weekend i Åbo åt vi middag på restaurang Nooa, som ligger fantastiskt fint vid Aura å. På sommaren kan man sitta utomhus, men nu var det förstås mysigare att kura inomhus. Vi åt en mycket god trerättersmeny med rödbetscarpaccio till förrätt, fisk till huvudrätt och en fruktig och söt avslutning. Ett besök som gjorde oss väldigt nöjda!

Guidad tur i Nådendal

Cirka 20 minuter från Åbo med bil ligger den charmiga lilla orten Nådendal, eller Naantali som den heter på finska. Orten har en gång i tiden varit en eftertraktad kurort, och den är också känd som hem för temaparken Muminvärlden. Vi var här förra sommaren och har skrivit två reportage. Den här gången fick vi följa med på en guidad tur, vilket var mycket intressant.

Nådendal

På somrarna är Nådendal en populär turistort, fylld av öppna restauranger, caféer, glasskiosker och båtturer. Vid den här tiden på året var det betydligt lugnare, men fortfarande otroligt charmigt och mysigt.

Besök på Naantali spa i Nådendal

Nådendal kan fortfarande sägas vara lite av en kurort. Här ligger nämligen det kända och populära ”Naantali spa”, som både är ett spa och ett hotell.

Naantali spa

På hotellet finns ett fantastiskt fint spa, med flera olika pooler och möjlighet att simma ut utomhus. Ett otroligt härligt ställe!

Den som vill kan också bo över på hotellet, där det finns rum i olika varianter och klasser.

Naantali spa

För den som vill gå ”all in” på Mumintema finns speciella Muminrum, där det genomgående temat är mumintrollen. Dessa rum är tydligen extra populära hos japanska turister, som är förtjusta i berättelsen.

Det finns också flera restauranger på hotellet och vi hann med en (mycket god!) lunch innan det var dags för oss att skynda vidare.

Naantali spa

Avslutning av weekend i Åbo – hemresa med flyg

Man kan naturligtvis boka tur- och returresa på samma sätt efter sin weekend i Åbo, och kanske ta färja i båda riktningarna. Vi flög istället hem, från Åbo till Stockholm, vilket gick snabbt och smidigt. Måste bara säga att vi älskar att de har gungstolar på flygplatsen i Åbo!

Åbo flygplats

Mer att göra i närheten

Om du vill resa vidare, med Åbo som utgångspunkt, finns det förstås mer att se och göra. Helsingfors har massor att erbjuda i form av museer, konst, restauranger och båtturer. Vi kan också varmt rekommendera ett besök i den fina Unescostaden Raumo. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Har du gjort en weekend i Åbo?

Vi gillar verkligen den charmiga staden Åbo, både sommar och vinter. Har du gjort en weekend i Åbo någon gång, eller skulle du vilja?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev