Meny Stäng

Att göra i Helsingfors – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Helsingfors? Denna nordiska huvudstad bjuder på en hel del design och arkitektur, och är också en härlig sommarstad med uteserveringar och båtturer. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Helsingfors.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Helsingfors

Helsingfors är en trevlig stad att upptäcka. Vi har varit här flera gånger förut, men aldrig sett oss om ordentligt. Den här gången åkte vi hit med husbilen, och hade lite mer tid att se oss omkring.

Att göra i Helsingfors

Helsingfors ligger i den södra delen av Finland.

Vad kan man göra i Helsingfors?

Vad kan man då göra i Helsingfors? Detta är en stad som kan besökas både sommar och vinter, och som har en hel del att bjuda på. Här är våra bästa tips.

1. Se Helsingfors centralstation

Oavsett på vilket sätt du anländer Helsingfors är det troligt att du förr eller senare passerar centralstationen. Stationen är ett landmärke för staden, och varje dag passerar 200 000 resenärer den här platsen.

Att göra i Helsingfors - centralstationen

2. Åk spårvagn

Spårvagnen går runt i stora delar av Helsingfors, och är ett perfekt sätt att ta sig runt! Biljetten gäller dessutom även till buss, metro, närtåg och färjan till Sveaborg.

Att göra i Helsingfors - spårvagn

3. Upptäck Helsingfors med cykel

Vill du hellre ta dig runt på egen hand? Då kan du cykla eller åka elskoter. Om du reser med husbil har du kanske med dig egna fordon. I annat fall finns det gott om cyklar och skotrar för uthyrning.

Att göra i Helsingfors - cyklar

4. Gör en rundtur med Hop on Hop Off-buss

Ytterligare ett sätt att ta sig runt är att boka en biljett till en Hop On Hop Off-buss. Biljetter finns i hamnen och bussen går ganska ofta under turistsäsong. Detta kan vara ett sätt att ta sig mellan intressanta platser, samtidigt som man får guidning i hörlurarna.

Att göra i Helsingfors - Hop On Hop Off

5. Följ med på guidad båttur

Helsingfors ligger vid havet, omgivet av öar, och det är trevligt att se sig om med båt. Utflyktsbåtar går från Södra hamnen och för 1,5 timmes högtalarguidad båttur får man betala cirka 200 kr/person.

Att göra i Helsingfors - sightseeing

Ombord på den båten vi åkte fanns bar/café och en högtalarröst som berättade om platserna vi besökte, på finska och engelska. När motorn var igång var det lite svårt att höra, men oavsett var det en trevlig tur!

6. Besök Sveaborg

När bygget av Sveaborg inleddes år 1748 var Finland en del av Sverige. Under det finska kriget 1808 beslöt fästningens kommendant, av okänd anledning, att kapitulera för den ryska armén. Finland blev en del av Ryssland och fästningen blev en rysk marinbas. När Finland blev självständigt fick Sveaborg på finska namnet Suomenlinna, ”Finlands borg”. 

Borgen, som ligger cirka 15 minuter utanför Helsingfors med båt, är mycket intressant att besöka. Vi har varit här en gång tidigare, på vintern, och kan varmt rekommendera ett besök.

7. Åk på kryssning eller Island Hopping

Förutom de guidade rundturerna med båt och båtturerna till Sveaborg finns många andra kryssningar och båtturer att göra, framför allt på sommaren. Man kan till exempel åka på kvällskryssning, pizzakryssning, middagskryssning eller partykryssning, eller göra båtutflykter till Högholmens djurpark eller Borgå. Med bolaget FRS Finland kan man också göra ”Island hopping” på väg mot Skanslandet (Vallisaari).

Att göra i Helsingfors

8. Spana in Helsingfors domkyrka och Senatstorget

Helsingfors domkyrka ligger vid Senatstorget och är en av stadens signaturbyggnader. Kyrkan uppfördes under mitten av 1800-talet, och arkitekt var Carl Ludvig Engel.

När kyrkan invigdes 1852 fick den namnet Nikolajkyrkan efter tsar Nikolaj I av Ryssland. När Finland blev självständigt 1917 byttes detta ryskklingande namn till Storkyrkan, och när Helsingfors stift grundades 1959 blev det Helsingfors domkyrka.

Att göra i Helsingfors - domkyrkan

Nedanför kyrkan ligger Senatstorget, som omges av ytterligare tre monumentala byggnader ritade av C.L. Engel. Det är Statsrådsborgen, Helsingfors universitets huvudbyggnad och Nationalbiblioteket. Mitt på torget står en staty av Alexander II.

Att göra i Helsingfors - Senatstorget

9. Beundra Uspenskijkatedralen

Uspenskijkatedralen är huvudsaklig kyrka för den ortodoxa kyrkan i Helsingfors. Katedralen uppfördes på mitten av 1800-talet, och är ett av de mest synliga tecknen på ryskt inflytande i Finlands historia. Idag är kyrkan en populär sevärdhet bland turister, med ännu fler besökare än Helsingfors domkyrka.

Att göra i Helsingfors - Uspenskijkatedralen

10. Häng på Salutorget

Salutorget ligger vid Södra hamnen och är kanske det mest kända torget i Helsingfors. Här hittar du massor av stånd där du kan handla mat, delikatesser och hantverk. På det här torget hittar du också Kejsarinnans sten, som restes 1835 till minne av Nikolaj I:s maka kejsarinnan Alexandras första besök i Helsingfors.

Att göra i Helsingfors - Salutorget

11. Handla i Gamla saluhallen

Helsingfors Gamla Saluhall har fungerat som saluhall ända sedan 1889. Byggnaden bjuder på en riktigt charmig miljö, och här kan man handla sånt som kött, ost, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt och kryddor. Dessutom hittar du några caféer och matserveringar här.

12. Slappa vid Allas Sea Pool

Allas Sea Pool är ett riktigt läckert ställe, som du hittar strax intill Salutorget i centrala Helsingfors. Mitt i stan, med utsikt över hamnen och båtarna, kan man bada i två uppvärmda färskvattenpooler och en havsvattenpool. Det finns också flera sorters bastubad samt café, restaurang Seagrill och Allas Sky Bar.

Att göra i Helsingfors - Allas Pool
Att göra i Helsingfors - Allas pool

13. Promenera i Esplanadparken

Esplanadparken är en populär plats i Helsingfors, inte minst under sommarmånaderna. Här kan man njuta av grönskan, kolla in skulpturer och ta en glass eller en bit mat. I ena änden av parken ligger Svenska teatern och i andra änden ligger restaurang Kappeli.

Att göra i Helsingfors - Esplanadparken
Att göra i Helsingfors - Esplanadparken

14. Lär dig om stan på Helsingfors stadsmuseum

Helsingfors stadsmuseum berättar om Helsingfors historia. I detta museum, som är kostnadsfritt att besöka, finns flera olika utställningar samt en rad interaktiva moment.

15. Se konst på Amos Rex

Amos Rex är ett spännande konstmuseum, som bjuder på en intressant arkitektur. Museet ligger i lokaler från olika epoker, varav den nyaste delen ligger under jord, under Glaspalatstorget. För att få in ljus i utställningslokalen lät arkitektfirman JKMM bygga fönster upp mot torget, i ett läckert utförande som nästan är som ett konstverk i sig självt.

Att göra i Helsingfors - Amos Rex

Utöver en permanent postimpressionistiska konstsamling visas olika utställningar i lokalerna, ofta med fokus på samtida konstnärer och experimentell konst. På plats finns väldigt trevliga och hjälpsamma guider!

16. Upplev Candlelight Concerts

Candlelight Concerts är en serie konserter som bjuder på en unik livemusikupplevelse tillsammans med tusentals ljus. En del konserter lyfter klassiska kompositörer såsom Vivaldi eller Mozart, medan andra hyllar artister såsom Queen, ABBA, Coldplay eller Ed Sheeran.

Temat kan också vara sådant som filmmusik, pop eller jazz, och ibland inkluderas andra element i form av exempelvis balettdansörer eller akrobater. Konserterna ges i över 150 städer i hela världen, däribland Helsingfors. Spana in Candlelight Concerts för aktuellt program.

17. Bli rofylld i Kampens kapell

Kampens kapell ligger vid Narinkentorget i stadsdelen Kampen. Kapellet, som invigdes 2012, representerar finländsk träarkitektur och är ritat av den finska arkitektbyrån K2S. Här kan man kika in för en stunds rofylld tystnad mitt i cityvimlet, eller så kan man stanna till bara för att beundra arkitekturen.

Att göra i Helsingfors - Kampens kapell

18. Fascineras av Tempelplatsens kyrka

En annan religiös plats som är väldigt speciell är Tempelplatsens kyrka från 1969. Denna kyrkobyggnad, som har ritats av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen, ligger helt insprängd inuti berget. Den annorlunda arkitekturen lockar varje år många besökare. För 5 euro kan man se sig runt i kyrkosalen, och vissa tider ges även guidade turer. Byggnaden används också ofta som konsertsal, eftersom bergväggarnas skrovliga yta ger en bra akustik.

Att göra i Helsingfors - tempellatsens kyrka

19. Beundra Helsingfors centrumbibliotek Ode

Ännu en arkitektoniskt spännande byggnad är centrumbiblioteket Ode. Biblioteket, som ligger vid Tölöviken nära konstmuseet Kiasma, invigdes 2018 och har ritats av Anti Nousjoki med flera på arkitektbyrån ALA Arkitekter.

Att göra i Helsingfors - biblioteket Ode

20. Besök Nationalmuseum

Nationalmuseum i Helsingfors är ett statligt museum som berättar om Finlands historia, från stenåldern till nutid. På museet visas både permanenta och tillfälliga utställningar, och det finns också aktiviteter för barn.

Att göra i Helsingfors - nationalmuseum

21. Njut av utsikten från Olympiastadions torn

Olympiastadion i Helsingfors ligger i stadsdelen Bortre Tölö och är Finlands största idrottsarena. Här finns det 72 meter höga Olympiastadiontornet, som kan besökas mot en avgift på 6,5 euro per person.

Olympastadions torn

Från toppen har man en fin stadsvy över hela Helsingfors. 

Utsikt från Olympastadions torn

22. Kolla in Sibeliusmonumentet

Sibeliusmonumentet är ett minnesmärke över den finländske tonsättaren Johan (Jean) Sibelius, som skapats av skulptören Eila Hiltunen. Monumentet ligger i Sibeliusparken, som för övrigt är ett grönt och skönt område med strandpromenad, fik och glasskiosk. Själva skulpturen består av fler än 600 rör som svetsats ihop i ett vågmönster. En mindre version av skulpturen finns på Unescos huvudkontor i Paris.

Att göra i Helsingfors - Sibeliusmonumentet

23. Fika på Café Regatta

Om du tar dig till Sibeliusparken ska du inte missa att fika på Café Regatta. Det här är ett supermysigt och avslappnat litet fik som ligger precis vid vattnet, där du kan koppla av med en kaffe och en blåbärspaj. En skön paus i storstadslivet!

24. Ta en drink med utsikt i Torni

Om du gillar att ta en drink med utsikt kan du med fördel åka upp till toppen på Solos Soki Hotel Torni. Hissen går till våning 12, och därefter leder en trappa till takbaren.

Att göra i Helsingfors - Torni

Missa för allt i världen inte att göra ett toalettbesök när du är här uppe. Vyerna från toaletten är grymma!

Toalett med utsikt

25. Kombinera mat och takbar på Beaky Basterd

Ett annat ställe som vi gillade är Beaky Basterd i huset Jungmann på Skatudden. Här finns en avslappnad takbar på toppen, där man kan avnjuta en drink i lugn och ro.

Beaky Basterd
Peter med vår finska bloggkollega Veera från Veera Bianca

På takbaren fanns ingen matservering, men i baren på bottenvåningen beställde vi supergoda små pitabröd med olika fyllningar. Mycket gott och trevligt!

26. Shoppa på Stockmann

Gillar du att shoppa på resan? En sak att göra i Helsingfors är förstås att kika in på varuhuset Stockmann, som bjuder på inte mindre än 12 våningar med shopping.

Att göra i Helsingfors - Stockmann

27. Köp finsk design: Marimekko och Iittala

Om du specifikt vill shoppa finsk design kan du leta upp Marimekko, med sitt mönstrade mode eller glasföremål från Iitaala. Ytterligare känd finsk design hittar du i form av möbler från Artek och keramik från Arabia.

Marimekko

28. Kika in i Moomin Shop

Vill du heller shoppa fina Mumin-prylar så är det Moomin Shop som gäller. Denna butik hittade vi i Forum, på Mannerheimsvägen 20.

Moomin Shop

29. Bada bastu på Löyly

Om du gillar att bada bastu är Helsingfors en utmärkt destination. Det finns ett gäng allmänna bastubad i staden, varav Löyly antagligen är det mest omtalade. Den här bastun har en riktigt läcker design, men vi var aldrig där så du får hålla till godo med en ”generell bastubild”.

Du kan för övrigt också bada bastu vid Allas Sea Pool, och på flera andra ställen i huvudstaden. Den mest spektakulära varianten är kanske att boka ”bastuvagnen” i pariserhjulet SkyWheel Helsinki.

bastu

30. Gör en utflykt till Fazer Besökscenter

En utflykt som vi varmt kan rekommendera, om du gillar choklad eller bakverk (och vem gör inte det?), är ett besök vid Fazer Besökscenter, som ligger en halvtimme från centrala Helsingfors med bil. Här kan man boka in sig på en guidad utställningsrundtur, vilket visade sig vara överraskande intressant och trevligt!

Utställningslokalerna är snygga och moderna, och bjuder på en hel del interaktiva moment som kan roa både små och stora besökare. Det är till exempel utmanande att gissa lukter eller att gissa smaken på en karamell som har ”fel” färg.

Allra mest intressant var det ändå att höra historien om den engagerade Karl Fazer, som vågade ta andra vägar i livet än vad som förväntades av honom, samt att höra om all kreativ utveckling som skett och sker kring hållbarhet. I slutet på guidningen, som kan bokas på svenska och kostar 15,5 euro/person, får man med sig en goodiebag med smarriga Fazer-produkter.

Vid besökscentret finns också en butik med alla Fazers produkter, till lägre pris än i vanliga butiker. Dessutom finns ett trevligt café där man kan fika eller luncha. För vår del blev det en kaffe och en god räksmörgås här.

café på Fazer besökscentrum

Bonus: Ta färja till Tallinn

När du är i Helsingfors är det också enkelt att kryssa vidare till Tallinn, med Viking Line eller Tallink Silja. Tallinn är förstås inte Helsingfors, men är också en spännande stad att upptäcka.

Viking Line

Mer att göra i Helsingfors för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Helsingfors utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

  • Ateneum är ett konstmuseum (Brunnsgatan 2).
  • Designmuseet är ett specialmuseum för finsk design. (Högbergsgatan 23)
  • Kiasma är ett statligt museum för samtidskonst. (Mannerheimplatsen 2)
  • Mannerheimmuseet berättar om Gustaf Mannerheims liv och Finlands historia. (Kalliolinnavägen 14)
  • Musikhuset är ett konserthus och evenemangscenter. (Mannerheimvägen 13 A)
  • Svenska teatern är Finlands svenskspråkiga nationalscen. (Norra esplanaden 2)
Att göra i Helsingfors - Ateneum

Mer att göra i Helsingfors för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du fler förslag på saker att göra i Helsingfors, samt i stadens närhet, här.

  • Fölisön är en ö med ett friluftsmuseum, som är populärt för utflykter.
  • Nuuksio National Park är en nationalpark i södra Finland, cirka 4 mil väster om Helsingfors.
  • Vinterträdgården är ett växtparadis som håller öppet året runt. (Hammarskjöldsvägen 1A)
Att göra i Helsingfors

Mer att göra i Helsingfors för dig som reser med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Helsingfors för familjer med barn eller tonåringar.

  • Borgbackens nöjespark är Finlands äldsta nöjespark med över 40 olika åkattraktioner. (Tivoligränden 1)
  • Flying Cinema Tour of Helsinki är en filmupplevelse med 4D-teknik. (Skatuddskajen 2)
  • Heureka är ett vetenskapscenter för alla åldrar. (Konungsvägen, Vantaa)
  • Högholmens djurgård är en djurpark med omkring 150 djurarter och 1 000 växtarter. (Blåbärslandsstigen 12)
  • Naturhistoriska centralmuseet är ett naturhistoriskt museum. (Norra Järnvägsgatan 13)
  • Sea Life visar upp olika havslevande djur. (Tivolivägen 10)
  • Sederholmska huset är Helsingfors äldsta byggnad, med utställningar och aktiviteter för barn.
  • Spåramuseet är ett spårvägsmuseum. (Tölögatan 51 A)
  • SkyWheel är ett pariserhjul i centrala Helsingfors. (Skatuddskajen 2)
Spåramuseet

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Helsingfors finns många hotell, bed & breakfasts och lägenheter att välja på. Vi reste med husbil, och kan egentligen inte rekommendera några specifika hotell. Vi kikade dock förbi Hotel Katajanokka, som ligger läckert i ett gammalt fängelse, och har ett bra läge på Skatholmen.

Hotel Katajanokka

Själva bodde vi på Camping Rastila, som ligger i den östra delen av Helsingfors. Den här campingen är trevlig, och läget är hyfsat centralt för att vara en camping. Precis utanför campingen går metron in till stan, så det är väldigt enkelt att utgå härifrån under ett besök.

Mer att se och göra i närheten av Helsingfors

I närheten av Helsingfors kan vi bland annat rekommendera besök i den fina staden Åbo samt i charmiga Nådendal. Vi har också uppskattat besök på Tammisaari Camping Ekenäs och Solliden camping. Ännu fler tips till Finland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Helsingfors?

Har du besökt Helsingfors? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Helsingfors? Berätta gärna!

Vanliga frågor om Helsingfors

Är det dyrt i Helsingfors?

I Finland används valutan euro, och prisnivån är generellt något högre än i Sverige.

Vad får man inte missa i Helsingfors?

Sveaborg (Suomenlinna) är en av Helsingfors största sevärdheter. Borgen ligger en kvart från Helsingfors med båt, och båtarna går året runt.

Kan man prata svenska i Helsingfors?

Knappt 6 procent av invånarna i Helsingfors har svenska som modersmål och fler än så behärskar svenska. Man kan inte räkna med att kunna prata svenska, men man kan alltid fråga. I övrigt fungerar engelska bra.

Fakta om Helsingfors

  • Land: Finland
  • Landskap: Nyland
  • Folkmängd: Drygt 650 000 i staden och drygt 1,1 miljoner i huvudstadsregionen (inklusive Esbo, Grankulla och Vanda)
  • Namnet: Från socknen Helsinge och Helsingån (nuvarande Vanda å). Ursprunget till namnet Helsinge är omtvistat.
  • Språk: Finska (80 %) och svenska (6 %)
  • Valuta: Euro
  • Läs mer: Du hittar mer information på MyHelsinki

Resa till Helsingfors

  • Flyg: Man kan flyga direkt till Helsingfors från Stockholm och Göteborg, med till exempel SAS, Finnair eller Norwegian.
  • Färja: Både Viking Line och Tallink Silja kör mellan Stockholm och Helsingfors. Det går också färjor från Åland.
  • Bil/husbil: Du kan naturligtvis ta bil eller husbil till Helsingfors, antingen med färja från Stockholm, eller genom att köra västerifrån eller norrifrån. Det går till exempel färja Kapellskär – Nådendal samt Umeå – Vasa.

Att ta sig runt i Helsingfors

  • Promenera: Helsingfors är en promenadvänlig stad, och så länge man inte ska alltför långt är det fint att promenera.
  • Cykla: Du kan cykla med egen cykel, eller hyra cykel eller elskoter.
  • Bil/husbil: Inne i centrala stan är det mest jobbigt att köra bil, men om du ska besöka platser i stadens utkant kan det naturligtvis vara smidigt att ta bilen.
  • Kommunala färdmedel: Spårvagn, buss, metro, närtåg och färjan till Sveaborg åks med samma biljett. Biljett kan köpas i automater på stationer eller med HRT:s app.

Helsingfors Historia

  • 1550: Helsingfors grundades den 12 juni detta år, av Gustav Vasa, för att fungera som en rival till hansestaden Reval (dagens Tallinn), under tiden då Finland var en del av Sverige.
  • 1561: Sverige erövrade norra Estlan och Reval, vilket minskade Helsingfors betydelse.

1700-talet

  • 1703: Det ryska kejsardömet och grundandet av staden Sankt Petersburg påverkade Helsingfors.
  • 1710: Pesten dödade två tredjedelar av befolkningen.
  • 1713: Den ryska armén brände staden och ryska trupper belägrade staden fram till 1721.
  • 1741-1743: Sverige förlorade Fredrikshamns fästning i Hattarnas krig och man började bygga en ny stor sjöfästning utanför Helsingfors.

1800-talet

  • 1808: Sverige drogs in i krig mot Ryssland. Sveaborg kapitulerade, ryssarna erövrade Helsingfors och Finland blev en del av Ryssland.
  • 1812: Tsar Alexander beslöt att Helsingfors skulle bli huvudstad i storfurstendömet Finland, istället för Åbo som då var den största staden.
  • 1827: Efter Åbo brand flyttade landets enda universitet från Åbo till Helsingfors.
  • 1862: Järnvägsförbindelser byggdes till Tavastehus, och några år senare till Sankt Petersburg.

1900-talet

  • Första världskriget: Tre befästningszoner byggdes kring Helsingfors, som en del av försvaret av Sankt Petersburg.
  • 1917: Helsingfors blev huvudstad i det självständiga Finland efter självständighetsförklaringen 6 december 1917.
  • 1918: Finska inbördeskriget började. De röda tog över staden och regeringen flydde till Vasa. I april erövrade tyska trupper Helsingfors. Den vita armén, ledd av Mannerheim, kom till staden den 16 april. Efter inbördeskriget fungerade Sveaborg som fångläger för röda fångar.
  • Andra världskriget: Helsingfors bombades i flera omgångar.
  • 1982: Helsingfors Metro öppnade
  • 2000: Helsingfors var en av Europas kulturhuvudstäder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev