Meny Stäng

Att göra i Eckerö på Åland – 10 tips

Annons

Vad kan man göra i Eckerö på Åland? Denna västliga del av Åland ligger närmast Sverige, och är populär att besöka, inte minst på sommaren. Vi har samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Eckerö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Eckerö på Åland

Utanför Eckerö utkämpades den svenska arméns slutstrid 1809, efter vilken Åland tillsammans med resten av Finland inkorporerades i det ryska riket. Idag bjuder området istället på lugn, med vacker natur och många somriga semesteraktiviteter.

Att göra i Eckerö på Åland

Till Eckerö kan man komma direkt från Grisslehamn i Sverige, med Eckerölinjen. Vi åkte istället med Finnlines till Långnäs och reste därefter runt med husbil. Eckerö blev vårt andra stopp, efter Mariehamn.

Eckerölinjen

Eckerö ligger längst västerut på Åland.

Vad kan man göra i Eckerö?

Så, vad kan man då se och göra i Eckerö? Det finns en hel del att upptäcka! Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Eckerö.

1. Strosa vid Käringsunds fiskeläge

Först och främst vill vi tipsa om att strosa runt vid Käringsunds fiskeläge i Eckerö. Denna charmiga lilla hamn bjuder på en verkligt unik miljö med ett femtiotal fina sjöbodar och båthus. Här spelade man också en gång i tiden in en lång rad scener till TV-serien ”Vi på Saltkråkan”. Med fint läge vid vattnet hittar du dessutom Gastropub Bodegan, där du bland annat kan njuta av sånt som abborre och röding.

2. Besök Ålands jakt- och fiskemuseum

Strax intill Käringsunds fiskeläge ligger Ålands jakt- och fiskemuseum, i en lite läcker byggnad som passar in i miljön. Inne i museet kan man lära sig mer om skärgårdslivet, djur och natur i området samt om jakt- och fiskeredskap som användes förr i tiden. Ett trevligt litet museum som är värt ett besök!

3. Åk på safaritur med Eckerö viltsafari

Vid Käringsunds fiskeläge ligger också Eckerö viltsafari. På somrarna kan man här boka in sig på en tur med safarivagn, och följa med på en guidad rundtur i det stora vilthägnet. Under turen får man se kronhjortar, dovhjortar, vildsvin, strutsar och lamor. Många av djuren får man se riktigt nära, och vissa får man till och med mata.

Käringsunds viltsafari

4. Promenera i Eckerö

I Eckerö finns flera promenadstråk och vandringsstigar. Du kan läsa mer om dessa på Visit Ålands webbplats. Själva gick vi en bit av ”Promenad 1” som delvis gick genom natur, och bland annat tog oss till Eckerölinjens färjeläge.

 • Promenad 1 är 4 kilometer lång, startar i närheten av Ålands jakt- och fiskemuseum, och passerar många av Eckerös sevärdheter.
 • Promenad 2 är 5 kilometer lång och startar vid Käringsund Resort.
 • Träsket vandringsled är 3,8 kilometer lång och går genom naturreservatet Träsket.
Att göra i Eckerö på Åland

5. Se utställningar på Eckerö post- och tullhus

En sak som du inte vill missa att göra i Eckerö är att besöka Eckerö post- och tullhus, som både är intressant i sig självt och hyser ett museum och en utställningshall.

När Sverige förlorade kriget mot Ryssland 1808-1809 tillföll Åland och resten av Finland det ryska riket. Nu utgjorde plötsligt det anspråkslösa lilla postkontoret i Storby Rysslands yttersta utpost mot väst. Eftersom man ville visa upp en mäktig fasad dög kontoret inte, och man lät uppföra en pampig byggnad i empirestil, som stod klar 1828.

Att göra i Eckerö på Åland
Postkontoret i Storby, i Eckerö, var Rysslands utpost mot väst

Idag fungerar Eckerö post- och tullhus som ett säsongsöppet besöksmål. Här finns en liten utställning om postväsendet samt större hallar där man varje år visar utställningar med åländskt konsthantverk. I år, 2023, visas utställningen ”GLAS” samt utställningen ”Livet på Kobben”, med åländska konsthantverkares tolkningar av livet i ett litet ö-samhälle. Fantastiskt fina utställningar!

6. Semestra på Käringsund Resort

Käringsund Resort & Conference är en stor semesteranläggning, med ett fint läge vid vattnet i Eckerö. Här kan man semestra i stuga, med husbil/husvagn eller kanske i en läcker strandsvit med stora glasväggar mot Ålands hav.

Det finns också massor av olika aktiviteter såsom bastu, pool, minigolf, pingis, trampbåtar och kajaker. För vår del blev det ett kortare stopp på restaurangen, där vi valde att prova en klassisk Ålandspannkaka med sviskonkräm.

7. Slappna av på Degersand Resort

Vi bodde med vår husbil på Degersand Resort, och detta ställe gillade vi verkligen. Campingen, som också har stugor, har ett naturskönt läge och en avslappnad atmosfär. Utöver restaurang finns en härlig strandbar, som nästan fick oss att känna som att v befann oss på sydligare breddgrader.

8. Ät på restaurang Q på Degersand Resort

Det är ju inte alltid campingrestauranger imponerar, men restaurang Q på Degersand Resort gör just det. Maten är inte bara vällagad, kreativ och god, utan dessutom vacker att titta på. Här åt vi varsin fantastiskt god förrätt (Degersandsröra på svartbröd respektive västerbottenpaj med sikrom). Därefter fortsatte vi med moules frites. Vi kan varmt rekommendera att avnjuta en måltid här!

9. Upplev Postrodden

Ända fram till 1895 roddes post över Ålands hav, mellan Grisslehamn och Eckerö. Det var bönder som fick ro över posten enligt ett särskilt rotesystem, och rodden var förenad med både hårt arbete och livsfara, inte minst då det stormade eller när isen varken bar eller brast.

För att minnas traditionen arrangeras varje år tävlingen ”Postrodden”, där lag tar sig över Ålands hav i traditionella allmogebåtar, så som man gjorde under mer än 250 år. I år (2023) arrangeras rodden, för 49:e gången i modern tid, lördagen den 17 juni.

Att göra i Eckerö på Åland

10. Ta med barnen till Smart Park

En sak att göra i Eckerö med barn är att roa sig i Smart Park. Denna upplevelsepark, som håller öppet på sommaren, är fylld av pedagogiska aktiviteter och lekfullt lärande. Här finns till exempel illusionsbana, interaktiv inomhuslek, hydrualiska grävmaskiner och vattenkrig i Bomarsund.

Att göra i Eckerö på Åland - Smart Park

Mer att göra i Eckerö för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Eckerö, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

 • Eckerö sockenkyrka i Kyrkoby är helgad åt S:t Lars och uppfördes under den senare delen av 1200-talet.
 • Geostigen går utanför jakt- och fiskemuseet och berättar om områdets geologiska historia.
Att göra i Eckerö på Åland - Käringsund

Mer att göra på Eckerö för dig som gillar natur

Trivs du bäst i skog och mark, eller längs kuster och stränder? Då hittar du ännu fler tips här på saker att göra i Eckerö.

 • Eckerö Golf har en bana med 18 hål i naturskön skogsmiljö.
 • Fisketurer och båtutflykter kan bokas via JaRo guidning.
 • Paddla kajak kan man göra, genom att hyra via Nimix.
Att göra i Eckerö på Åland

Mer att göra i Eckerö med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Eckerö och omnejd med familjen.

 • Badplatser finns på flera platser, bland annat Degersand havsbad och i Käringsund.
 • Curling kan man testa på Curling Åland.
 • Leklandet inryms på sommaren Eckeröhallen, med hoppborgar, rutschkanor, fotboll och andra aktiviteter.
Att göra i Eckerö på Åland

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Eckerö. Du kan till exempel bo på Käringsund Resort eller Eckerö Hotell och Restaurang. Om du reser med husbil eller husvagn, eller vill bo i stuga, kan du också ta in på Degersand Resort, där vi bodde. Här kan man stå fint vid vattnet, samtidigt som det finns badstrand, strandbar och restaurang.

Mer att se och göra i närheten av Eckerö

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Eckerö. Du kan ta dig till huvudorten Mariehamn, upptäcka fina Geta eller besöka intressanta sevärdheter som Bomarsunds fästning och Kastelholms slott. Läs gärna också alla våra tips om saker att se och göra på Åland. Nedan hittar du ännu fler tips till Åland och Finland.

Fler förslag på vad man kan se och göra i Eckerö?

Vi hade verkligen fina dagar i Eckerö och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Eckerö?

Alla våra bästa tips om Åland. Klicka på bilden!

Fakta om Eckerö på Åland

 • Land: Finland
 • Landskap: Åland
 • Läge: Eckerö ligger på den västligaste delen av Åland.
 • Folkmängd: I Eckerö kommun bor drygt 900 invånare (2023).
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats samt på kommunens webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev