Meny Stäng

Till Åland med Finnlines – på nya husbilsäventyr

Annons

Vi har nu åkt till Åland med Finnlines, för nya husbilsäventyr. Vi håller för närvarande på att upptäcka vackra Åland, och därefter kommer vi fortsätta med husbilen mot fasta Finland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Åland med Finnlines

Vi åkte till Åland med Finnlines från Kapellskär, utanför Norrtälje norr om Stockholm. Linjen går Kapellskär – Långnäs (Åland) – Nådendål, och när man bokar biljett till Åland kör man alltså av på halva vägen.

Vi skulle egentligen ha tagit förmiddagsfärjan, men eftersom det plötsligt blev att Peter skulle gå på konsert med sin bror kvällen innan blev vi tvungna att planera om och ta kvällsfärjan.

Utsikt från färjan, mot hamnen i Kapellskär

Att ta kvällsfärjan är förstås synnerligen opraktiskt när man ska köra av på halva vägen – det vill säga då måste man köra av mitt i natten – men nu blev det så … Tipset till alla andra som vill resa med Finnlines till Åland är förstås att ta förmiddagsfärjan!

Än så länge trafikeras linjen med Finnlines äldre fartyg men snart, det vill säga i höst, kommer Finnlines nya Superstar-fartyg. Då kommer det bli en helt annan upplevelse att åka den här rutten!

Ombord på Finnlines

Som sagt, det är fortfarande de äldre fartygen som går just nu, så det är kanske inte så stor idé att berätta hur det är ombord. Vi hade hur som helst en trevlig hytt med fönster och det finns restaurang och bar. Helt ok alltså!

Men, när det nya fartyget kommer i höst, då blir det en helt annan femma. På Finnlines nya fartyg, som vart och ett rymmer 1100 passagerare och har fokus på hållbarhet, finns flera restauranger, spaavdelning, bekväma arbetsplatser och lounger samt områden för shopping. Dessa ser vi fram emot att åka med!

Framme på Åland

Vi kom fram till Åland mitt i natten och körde in på Gröna Uddens Camping i Mariehamn, som informerats om vår udda ankomsttid.

Därefter har vi hunnit se oss om en hel del på Åland. Vi reser på egen hand i husbilen, men har ett samarbete med Visit Åland, som bland annat bokat en del restauranger åt oss, samt gett oss förslag på vad vi kan se och göra.

Vi ligger verkligen efter med reportagen här på FREEDOMtravel (vi måste ju också hinna berätta om härliga Höga kusten i Ångermanland!). Om du vill kan du följa vår resa på Instagram, på @freedomtravelnews. Och förstås, snart kommer reportage här också!

I det fina Sjökvarteret i Mariehamn

Så länge kan vi berätta om en lite rolig upptäckt vi gjorde när vi besökte Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn. Här såg vi ett gäng fossil, och eftersom jag (Helena) vet att min pappa, som inte lever längre men som var professor i paleozoologi vid Naturhistoriska riksmuseet, varit engagerad i åländska fossil, så läste jag lite noggrannare.

Och ja, mycket riktigt, längst ner stod att fossilsamlingen tagits fram under ledning av min pappa. Roligt att se denna samling till slut!

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Att resa runt på Åland förstås! Det var kallt när vi kom, men det har varit soligt och fint hela tiden. Hittills har vi upplevt Åland som lugnt och naturskönt med charmiga fiskebodar, mycket lokalproducerad mat och vackra blommande äppelträd precis överallt. Vi ser fram emot att berätta mer om våra upplevelser på dessa härliga öar!

Din tur, vad kan du lyfta fram som positivt från din vecka?

Äppelträden blommar överallt på Åland just nu

Veckan som kommer

Vi fortsätter upptäcka Åland och ger oss därefter av mot fasta Finland. I helgen publicerar vi ytterligare två reportage om Höga kusten – två platser vi verkligen vill berätta om. Därefter börjar vi berätta om Åland. Missa inte det!

Missade du förra Happy Friday? Läs Mellanlandning i Stockholm och smarriga helgrecept

Prenumerera på vårt nyhetsbrev